Podivná knihovna
Haruki Murakami
Murakami/Menschik série
Chodíte si půjčovat knihy do knihovny? Mladík si jako obvykle odskočí navečer do místní knihovny: vrátit dvě knížky a nějaké jiné si půjčit. Ten den se však už nevrátí domů. Běžná knihovna se náhle změní v záhadné bludiště s nekonečnými chodbami, zamčenými dveřmi a celou, v níž se chlapec nakonec ocitá. Občasnou společnost mu dělají dědek, ovčí muž a záhadná krásná dívka, která nemluví. Tahle noční můra se sice nakonec prosvětlí denním světlem, ale mladík zjišťuje, že nic už není jako dřív. Haruki Murakami jako mistr záhadných, surreálných témat. Barevné ilustrace Kat Menschik.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2014 , OdeonOriginální název:
Fušigina tošokan / 不思議な 図書館, 2005
Ano, jeden z nejslabších textů od Murakamiho, jaký jsem kdy četl a to i přes ty nádherné ilustrace, které z povídky udělaly takovou knižní novelu pro peníze. V příběhu mi nechyběla ani tak fantazie a nápad, ale spíše nějaká tradiční hloubka, kterou od mého oblíbeného autora očekávám.
Očekávala jsem něco na způsob kratšího Afterdark, ale tohle je Murakami, kterého ještě neznám. Magický realismus je tu v jeho podání možná až moc magický, ale ty ilustrace, celkové zpracování knížky a ta vůně jsou prostě úžasné.
Myslím, že ani při druhém čtení se z této knížečky nevydoluje nic doposud skrytého (hloubka, sdělení) a zůstane jen krátký, snový štěk.
Můj dojem z ní je jaksi "nijaký".
Ilustrace vhodné a zdařilé.
Podivná knihovna je napínavá, čte se velice dobře a celou atmosféru ještě umocňují povedené ilustrace. Přesto jsou mé pocity poněkud rozporuplné. Nemohu přijít na to, zda kniha skutečně obsahovala nějaké "poselství" či hlubší myšlenku, nebo se tak jen snažila tvářit...ale třeba je to důvod se k povídce ještě někdy vrátit.
Úplně jiný Murakami - myslím, že si ji ještě nejednou přečtu. Tuším, že je v textu skryto víc, než se na první pohled zdá... Ilustrace jsou opravdu nádherné..
Nejsem povidkovy nadsenec, ale tahle se mi libila. To vsudypritomne tajemno!!! Pekne napsano.
Spánek byl více tajemný a dával větší prostor představivosti, přesto mě však tento příběh zaujal více :)
Opravdu velké zklamání! Vážně je tohle můj oblíbený Murakami? Vážně je tohle kvalitní literatura?? Od povídky povýšené na celou knihu jsem čekala víc. Fakt výborný reklamní tah Odeonu a škoda vyhozených peněz.
Tak trochu jsem v té knihovně zabloudil,špaček mi sezobal drobečky,dědek mi smazal šipky,záhadnou dívku jsem ztratil,samota není hrozná,je šílená.
tajemno japonská literatura obrazové publikace thrillery magický realismus knihovny o kniháchAutorovy další knížky
2005 | Norské dřevo |
2012 | 1Q84: Kniha 1 a 2 |
2010 | Kafka na pobřeží |
2004 | Na jih od hranic, na západ od slunce |
2015 | Bezbarvý Cukuru Tazaki a jeho léta putování |
Kratičká, ale velmi pěkná kniha, za hodinku jsem ji měla přečtenou a užila jsem si ji. Typická atmosféra Murakamiho knih, jisté napětí, jeho charakteristický styl psaní, který na mne působí jakýmsi uklidňujícím dojmem, i když zrovna popisuje věci znepokojivé. Určitě doporučuji každému, kdo má jeho knihy rád. Pěkná vnější úprava knihy a krásné ilustrace povyšují tuhle povídku na sběratelský kousek.