Spánek

Spánek
https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/182405/bmid_spanek-182405.jpg 4 1356 1356

Murakami/Menschik série

1. díl >

„Je to už sedmnáct dní, co nemůžu spát,“ tak začíná příběh Harukiho Murakamiho, jehož protagonistkou je zdánlivě obyčejná žena v domácnosti. Vlivem různých nečekaných okolností připomíná její noční život výlet do mimosmyslového prostoru. Ve světě, který je naprosto odlišný od našeho, prozkoumává svou rodinu, sama sebe, i význam života a smrti. Ilustrační doprovod ke knize vytvořila známá německá grafička Kat Menschik.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Odeon

眠り Nemuri, 1990

Dixinka
09.10.2016 5 z 5

Magické. Kniha se mi od autora líbila. Stejně jako i jeho zatím celá tvorba, kterou jsem četla.

parxel
25.08.2016 4 z 5

Pro mě zatím první seznámení s Murakamim a spokojenost. Nejvíce se mi líbil způsob, jakým autor pracuje s jemnými náznaky. Nic není řečeno přímo, ale pouze jemně nastíněno a dohromady to vše dává smysl. Konec sám je podán velmi symbolický.

Ještě bych dodal, že podle mého názoru je k lepšímu pochopení této knihy vhodné znát Annu Kareninu, neboť autor se na ní v textu několikrát odkazuje a paralela mezi hlavní hrdinkou a Annou Kareninovou se tak přímo nabízí.

Magriva
22.08.2016 4 z 5

Zdánlivě o ničem, ale v hloubce dřímá to typické Murakamiho magično. Cítila jsem gradaci, stupňování pocitu, že hrdinka musí jít dál, zkusit něco víc, hledat hranice v sobě i venku.

lushi
09.08.2016 3 z 5

Děsivá novela, ze které jsem byla docela zmatená (ne tolik jako z Podivné knihovny). Líbila se mi více než Podivná knihovna, ale myslím si, že Murakamiho doména jsou romány, ve kterých se může ponořit do psychologie postav. Spánek jsem četla před spaním a pak se mi zdály noční můry :(

sabanka
05.07.2016 5 z 5

600. přečtená kniha vůbec a mohu říci jen, že je to prostě Haruki-nijak podlézavý, skvělý, filozoficky zdatný autor. Knihu doplňují navíc přenádherné ilustrace, které jí dodávají úplně nový rozměr.

Mayaku
04.07.2016 2 z 5

Je paradoxní, že kniha o nespavosti mě (doslova) uspala. Není to špatně napsané, ale nuda je to hrozná - na tohle u Murakamiho opravdu nejsem zvyklá. Jediné, co příběh pozvedá, jsou perfektní ilustrace od Kat Menschik.

Jass
30.06.2016 4 z 5

Moje první setkání s Murakamim - musím říct, že opravdu příjemné. Zajímavý text doplněný o nádherné ilustrace, na pohled opravdu krásná kniha. Konec byl na mě ale příliš otevřený, opravdu by mě zajímalo proč?

Alethea_k
25.06.2016 5 z 5

Jsem opravdu ráda, že jsem se poprvé s Murakamim setkala u knížečky Podivná knihovna. Díky ní jsem si autora zamilovala a u Spánku se mi moje teorie potvrdila. Murakami je poklad. Dokáže psát prakticky o ničem, ale stejně se od knihy nedokážete odtrhnout, protože vás svým literárním umem naprosto očaruje. Doufám, že si jednoho dne přečtu vše, co tento autor napsal.

AnneD
07.06.2016 4 z 5

Nápad mě opravdu zaujal, ale od konce jsem čekala mnohem víc.

Graem
19.04.2016 3 z 5

Bohužel. Takhle nízké hodnocení bych autorovi, který si mě získal knihou Sputnik, má láska i Afterdark, nedávala, kdyby to nebylo nevyhnutelné. Překvapilo mě, jak moc se jeho styl proměnil a spadl spíš do jednotvárné slohové práce, bez zvláštností, které na jeho tvorbě tak obdivuji. Ilustrace jsou krásné, ale příběh nezachrání. Postavy nezapamatovatelné, nemohla jsem se s nimi ztotožnit - jako by neměla žádná z nich jediný specifický rys - jen vypravěčka, dítě a manžel. Pořád jsem čekala, kdy se příběh začne víc vyvíjet a gradovat - bohužel nic. Možná se Murakami víc hodí na delší formát, připadá mi, že v téhle knize to byl v jednom momentu začátek a chvíli na to konec - který mě také překvapil svou nenávazností na předchozí děj či téma knihy. Na jeho knihy jsem ale určitě nezanevřela.

Carlita.cte
11.04.2016 4 z 5

Povídka Spánek je typicky murakamiovská s motivy jako je vážná hudba, únik z všednodenní reality, nebo zaujatost smyslností těla. Motiv nočního světa, kdy všichni ostatní spí, a hrdinka má veškerý čas pro sebe, je originální a jistě by se na něm dal vystavět i román.

Valentine
04.03.2016 5 z 5

Jednodenní záležitost, která plyne jako voda. Kratičká záhada, která chytne a nepustí a přece ve vás něco zanechá. Murakami je brilantní jako vždycky.

veronika.bob
26.02.2016 3 z 5

Pěkná kniha, zajímavá. rychlý konec mi však nesedl.

evickakyticka
18.02.2016 2 z 5

Toto je mé druhé setkání se spisovatelem. Poprvé to nevyšlo, kniha Po otřesech mě vůbec nebavila, ale dala jsem autorovi druhou šanci. Kniha se mi líbila jen zvenku - má hezký obal, po nahlédnutí do knihy mě upoutaly i ilustrace, ale po přečtení jsem necítila nic. Žádné "spadnutí na zadek", žádné myšlenky, které by se vázaly ke knize. Nemohu říct, že bych se nudila, ale příběh mi nic nedal. A nevím, proč jsou ilustrace vedeny "evropsky", když autor je japonec, čekala bych japonskou dívku. Škoda, snad někdy příště, do třetice všeho dobrého.

Finita
08.02.2016 4 z 5

Téma se mi líbilo. Konec jsem sice taky úplně nepobrala, ale nevadí. Bylo zajímavé pozorovat, jak si hlavní hrdinka postupně uvědomovala, jak má prázdný život a chladný vztah ke své rodině.
Kdyby byla kniha delší, bylo by mé hodnocení horší... :)

Monulka18
07.02.2016 3 z 5

Tahle kniha mě nijak zvlášť nebavila, byl to docela nudný příběh s divným koncem, který jsem nepochopila.

AndySkarsgard
27.01.2016 4 z 5

Byla to ma prvni kniha od tohodle autora, musim rict styl psaneho slova me uchvatil. Prijde mi jine dukladne a nadcasove. Po teto knize jsem musela precist vsechny autorovi knihy. A jsem spokojena. A myslim, ze nekdy je tezke pro nekoho pochopit neco tak originalniho.

HDosoudilová
21.01.2016 2 z 5

Moje druhá zkušenost s tímto autorem. Přiznám se, že jsem v podstatě celou dobu čtení čekala, co z toho vyleze. Ale ono nic. Děj téměř žádný, v podstatě mi to ani nic nedalo. Jediné plus vidím ve stylu psaní a ve špičkových ilustracích. Další autorovy knihy už mě ale nelákají...

Petratra
15.01.2016 3 z 5

vojta5894: Mám ten dojem, že každý si to může pochopit po svém a jinak, že to nemusí být jen jedno pochopení... :-)

vojta5894
15.01.2016

Člověk se nad knihou musí hodně zamyslet aby chápal pointu. S koncem problém nemám, pokud ho člověk pochopí.