Muž jménem Ove

Muž jménem Ove
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532625/bmid_muz-jmenem-ove-65d5e597639c4.png 5 4655 4655

O lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem. Určitě toho starého protivu znáte – všechno ví a umí nejlépe, nesmyslně škudlí, chová se jako samozvaný strážce pořádku v nejbližším okolí a neustále otravuje se zbytečnostmi, protože mu „jde o princip“. Jenže s Ovem život pěkně zametl. Teď je mu 59 let, před několika roky ho vystřídali na pozici předsedy družstva vlastníků, nedávno mu zemřela žena a v práci ho poslali do penze. Copak se lze divit, že chce po svém okolí už jen klid na efektivně provedenou sebevraždu? Ve světě, kde lidé střídají značky aut a nedovedou si nic opravit vlastníma rukama, už pro něj stejně není místo. Ale jeho noví sousedi, kteří místo pozdravu nešikovně nabourají do Oveho poštovní schránky, a vlezlý toulavý kocour, který mu pořád courá po zahradě, to ne a ne pochopit Audiokniha v podání výtečného Jana Vlasáka vypráví o přátelství, které dokáže vrátit chuť do života, i když se mohlo zdát, že ztratil smysl. Někdo ty mameluky přece musí naučit, jak se správně řídí a co to je pořádné auto! „Pokud by měl mít Ove něco vyryté na pomníku, pak jedině: Vždy myslel na spotřebu paliva.“... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

En man som heter Ove, 2012

Interpreti: Jan Vlasák

St.Evelin
07.03.2020 4 z 5

Ove miluje svůj vůz značky Saab a svoji ženu. Tak trochu nerudný starý pán odvedle, který má svůj svět, své principy a nechápe, že je někdo nechápe.
Jako vždy, tak i v této knížce si mě Fredrik něžně povodil příběhem hezky na provázku. Zamíchal emoce a cit a vznikl z toho přenádherný smutný, něžný, dojemný, ale i veselý příběh o lidské povaze a lásce.
Vrcholem pro mě stále zůstává Medvědín a My proti vám, ale opět mě stránky knihy hladily po duši.
"Láska je podivuhodná věc, dostaví se úplně znenadání."
????
"Ona hrála barvami. Všemi jeho barvami."

Yorika
04.03.2020 3 z 5

Bručoun se zlatým srdcem. Tato kombinace většinou nezklame. Starý známý příběh přeměny nevrlého chlapíka v laskavého pána ve středních letech, je příběh starý jako lidstvo samo. Autor zná velmi dobře své řemeslo a ví, kde a jak zahrát na čtenářovu strunu.Děj obaluje známými klišé. Snad i ta slzička ukápne.

Maevie
03.03.2020 4 z 5

Za (prozatímní) vrchol autorovy tvorby považuji Medvědín a My proti vám. Přesto této knížce dávám čtyři hvězdičky. Ani ne za vtip a už vůbec ne za jazykovou stránku, o kterých vím, že je autor dokáže zvládnout mnohem lépe, ale za cit a emoce v příběhu. Díky těmto dvěma věcem je příběh dojemný, smutný, veselý a po všech stránkách lidských. Dokazuje také, jak moc jsme v našich činech i myšlení ovlivňováni minulostí a jak těžké (byť ne nemožné) je z kruhu vystoupit.

karol.cadex
28.02.2020 2 z 5

Prosim vás, četli jsme všichni tu samou knihu? Nebo jsem dostala do ruky její nehezkou nepovedenou sestru?
Já četla rádoby vtipnou humoresku z levných knih, kde dialogy by se daly přirovnat skřípání křídy po tabuli a kde místo smíchu jsem se cítila trapně za autora.
Děj mě úplně minul, možná jsem v tom hledala něco víc nebo jsem na tento typ literatury asi úplnej debil. Nevim.

Kopretina
27.02.2020 5 z 5

Za mě velmi silná kniha, tak lidská, plná bolesti a lásky. Vyplývá mi z ní jeden zásadní závěr: nikdy nikoho nehodnoť, nevíš, co si prožil a proč jedná tak jak jedná.
Jak kniha plynula, pořád jsem říkala: aha, to není možné, ty jo, to je síla.. Díky za otevření očí.

linda2125
21.02.2020 5 z 5

Nádherná kniha! Jiná, než jsem čekala.
Dojemná, lidská, moudrá, smutná a zároveň optimistická. A často velmi trefná a opravdu vtipná :-)

"Láska je podivuhodná věc, dostaví se úplně znenadání."

Poslechnu si jí ještě jednou i v audio verzi.... EDIT: Doposlechnuto - Vynikající Jan Vlasák, určitě doporučuji i audio verzi! Jen je v ní díky částečnému zkracování o trochu méně Saabů...

Ester-kaa
20.02.2020 5 z 5

...nejde ji nemilovat.

juliesze
11.02.2020 5 z 5

Začátek byl trošku pomalejší, ale od prostředka jsem se smála dokonce i v metru. Je to přesně ten typ člověka, co je svojí zatvrzelostí a principielností strašnej bručoun a zároveň ho lidi milujou. Oddychová četba, ke které se budu vracet. Epilog jsem si po celé knize musela přečíst znovu a teprve při pronesení značky auta nového zájemce o dům jakožto hrdého majitele Saabu jsem se opravdu ze srdce zasmála. Skvělé.

knihcitko
11.02.2020 5 z 5

Chtěl bych poznat Oveho? I když je protivným, mrzutým bručounem, jako asi každý starší chlap, je to jen jeho slupka, kterou vidíme . Ale pod ní se skrývá úplně něco jiného. Čím déle s Ovenem jsme, tím více cítíme opak. Oblíbíme si ho a začneme ho mít i rádi. Takže já za sebe bych Oveho chtěl poznat.

zandu
09.02.2020 5 z 5

Opravdu jsem nečekala, že se mi kniha o brblajícím starém "dědkovi" bude líbit. Nejsem ještě ani v půlce knížky a jsem tak nadšená, že jdu hned hodnotit. Jsem ráda, že jsem dala na pozitivní hodnocení a knihu si koupila. Opravdu stojí za přečtení a myslím, že se k ní někdy zase vrátím. ...dočteno. Krásný příběh. Došlo na smích i na slzy. Závidím těm, kdo tento příběh teprve číst budou... Opravdu moc povedené.

iLuciferie
08.02.2020 4 z 5

Taková milá pohádka..
Medvědín se mi líbil víc, ale rozhodně to není poslední Backman, kterého jsem četla.

i.stefany
29.01.2020 5 z 5

Dojemný, úsměvný a emocemi nabitý příběh o mezilidských vztazích a přátelství. Ove je nerudný a protivný dědek, ale nenechte se zmást. Ačkoliv to tak nevypadá, mezi řádky čteme o síle přátelství, lásce a citech, které chtěl Ove před námi utajit. Krásný příběh.

Otovka
28.01.2020 5 z 5

Krásný lidský příběh, skvělé napsaná kniha. Vtipné okamžiky se střídají s dojemnými a občas na člověk pocit, že by Oveho nejraději uškrtil.

olma
25.01.2020 5 z 5

Když vydržíte ubrblaného muže, zažijete krasné chvíle s touto knihou. A vřele doporučuji vydržet.

DanaKa81
25.01.2020 4 z 5

autor v knize šikovně prolínal Oveho minulost s přítomností. Kdo by si sympaticky mrzutého, ale čestného Oveho s jeho kočičkou a milými sousedy neoblíbil...

Ophelie
25.01.2020 5 z 5

Krásný příběh, plný humoru i smutku, především konec je hodně dojemný (až mi i ukápla slza)... Prostě tato kniha rozhodně stojí za přečtení!

Dana.P
25.01.2020 5 z 5

Do knihy jsem se nejdříve nemohla vůbec začíst, ale nakonec mě kniha uchvátila, že jsem se od ní nemohla odtrhnout.

elissa14
24.01.2020 5 z 5

To bylo tak vtipné, dojemné, pravdivé, smutné a veselé zároveň! Tahle kniha má všechno a ještě mnohem víc. Ačkoli mě původně příliš nelákalo sledovat příběh stárnoucího morouse, rychle mi všechny postavy přirostly k srdci. Kniha je psána lehce, čtivě a humorně. Člověk se chvíli usmívá a chvíli dojímá a celkově to bylo moc příjemné čtení. Pokud chcete pohladit na duši, doporučuji strávit nějaký čas ve společnosti muže jménem Ove. Já knihu jednoznačně řadím mezi své nejoblíbenější kousky :)

Bauriska
22.01.2020 5 z 5

Uff.. tak tenhle příběh mi dal zabrat. Ani nevím, jestli se mi u nějaké jiné knihy vystřídalo tolik emocí. Byla jsem zprvu krapet nedůvěřivá k nepříjemnému muži jménem Ove a k lehce nucenému humoru autora. To ale rychle přešlo. Začal se mi zamlouvat autorův styl, přistihla jsem se, že se často pobaveně usmívám. Pak přišel hlasitý smích střídaný s dojemným pousmáním. Poslední třetinu knihy už jsem byla v slzách a nakonec jsem se bála číst dál, protože jsem měla strach ze špatného konce.

Kniha je krásná, vtipná i dojemná. Morous Ove byl nakonec fantastický a jeho vzpomínky na svou velkou lásku byly .. no zkrátka dojemné :) Dlouho jsem se na knihu těšila a teď je mi líto, že už ji mám přečtenou.

sassenkka
22.01.2020 5 z 5

Moje první knížka od Frederika Backmana a musím říct, že jsem ke konci rozháněla slzy. Zdánlivě obyčejný příběh nevrlého starého muže se rozjede v super jízdu, která dojímá i baví. Hlavní postavy rychle přirostou k srdci, a ačkoliv to není žádný akční příběh, kde na každé druhé stránce očekáváte zvraty, je to chytlavé, baví to. Velmi příjemná knížka. Těším se na další od autora.