Muž jménem Ove
Fredrik Backman
O lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem. Určitě toho starého protivu znáte – všechno ví a umí nejlépe, nesmyslně škudlí, chová se jako samozvaný strážce pořádku v nejbližším okolí a neustále otravuje se zbytečnostmi, protože mu „jde o princip“. Jenže s Ovem život pěkně zametl. Teď je mu 59 let, před několika roky ho vystřídali na pozici předsedy družstva vlastníků, nedávno mu zemřela žena a v práci ho poslali do penze. Copak se lze divit, že chce po svém okolí už jen klid na efektivně provedenou sebevraždu? Ve světě, kde lidé střídají značky aut a nedovedou si nic opravit vlastníma rukama, už pro něj stejně není místo. Ale jeho noví sousedi, kteří místo pozdravu nešikovně nabourají do Oveho poštovní schránky, a vlezlý toulavý kocour, který mu pořád courá po zahradě, to ne a ne pochopit Audiokniha v podání výtečného Jana Vlasáka vypráví o přátelství, které dokáže vrátit chuť do života, i když se mohlo zdát, že ztratil smysl. Někdo ty mameluky přece musí naučit, jak se správně řídí a co to je pořádné auto! „Pokud by měl mít Ove něco vyryté na pomníku, pak jedině: Vždy myslel na spotřebu paliva.“... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , OneHotBookOriginální název:
En man som heter Ove, 2012
Interpreti: Jan Vlasák
Máte rádi český seriál Doktor Martin? Pokud ne, nečtěte Oveho příběh. Pokud ano, je tato kniha přímo pro vás! A proč to srovnání? Nemůžu si pomoct, ale Martin i Ove jsou si velmi podobní. Mrzouti, prudiči a brblouni, ale ve finále vám přirostou k srdci a možná se přistihnete, že jim vlastně fandíte. Kniha, která pobaví, rozesmutní, ale hlavně nenudí.
Ove byl nerudny dědek...aspoň na první pohled. Postupně se rozkryval jeho životní příběh a Ove se stával pro mne prijemnejsim, až jsem si ho nakonec zamilovala. A sousedy a kocoura take:)
Vlastně ani nevím, co bych napsala. Díky, že jste mě na tuto knihu navedli, moc a moc se mi líbila.
Od začátku jsem tušila, že Ove nebude tak tvrdý a nerudný, jak ho autor popisoval. Pořád jsem čekala na ten zvrat, kdy se dozvím, proč se tak chová. A musím říct, že jsem čekala víc. Ne že by ta knížka byla špatná, ale nenaplnila moje očekávání.
Knihu jsem puvodně nechtěla vubec číst,myslela jsem si,že to není nic pro mě,,,ale na doporučení, jsem ji zkusila...zrovna ji měli v knihovně jako audio,a když jsem viděla,že ji čte J.Vlasák tak jsem měla uplně jasno??Je výborně namluvená a moc mě bavila,moc doporučuji
Co říct k Ovemu ????...budete se smát, budete brečet a pochopíte proč je Ove takový...takový úžasný..
První zhruba třetinu knížky jsem přemýšlela, jestli tu knížku o nerudném dědkovi vůbec chci dočíst. Ale četla se vlastně dobře, takže jsem byla zvědavá, co z toho bude. Někde za půlkou mě to hodně chytlo a na konci jsem se neubránila slzám. Výborně vykreslené postavy, kocour mne několikrát donutil se smát a celá ta skvadra postaviček byla vlastně moc fajn.
Jedna z nejkrásnějších knih, co jsem kdy četla. Oveho jsem si i přes jeho zatrpklost moc oblíbila, kapitolky byly krátké a výstižné. Člověku je až líto, že kniha nemá více stránek, dokázala mě pobavit i rozbrečet. Určitě doporučuji :-)!
Během čtení první kapitoly jsem si překvapeně říkala, co na té knize všichni vidí, Ove mi lezl na nervy a nechápala jsem, jak zrovna tohle dílo mohlo někoho rozbrečet. Velice brzy jsem ale změnila názor a Oveho s jeho mrzoutskou, upřímnou a pedantskou povahou jsem si zamilovala, rovněž i jeho novou sousedku Parvaneh, které říká Těhotná. Autor nám na několika seti stránkách odkrývá hluboký příběh o starém muži, který by zůstal na světě docela sám, nebýt kocoura, s nímž zprvu nevychází, a několika nových, nečekaných přátel. A víte co? Na konci jsem brečela taky.
Četla jsem na základě dobrého hodnocení. Kniha byla velmi čtivá, pěkný a humorný příběh. Určitě doporučuji a pustím se i do dalších knih od tohoto autora.
Čistě vyšitý případ:)) lásky...s dojemnými uzlíky. Bylo mi se seňorem Saabem TAK pěkně; do posledního písmenka!
"Byl černobílý. Ona hrála barvami. Všemi jeho barvami."
Muž jménem Ove, je typický nerudný dědek kterého štve celý svět. Ruku na srdce, kdo z nás by chtěl mít takového souseda?
Jenže když nahlédneme pod povrch, zjistíme že Muž jménem Ove je sice trochu zvláštní, ale má velké srdce a dá se vedle něj velmi dobře bydlet....
Tak jako v ostatních knihách Fredrika Backmana i zde jsou naprosto úžasně vykresleny povahy jednotlivých postav. Mistrně je popsán samotný Ove - na začátku dědek, kterého nikdo nemá rád vám na konci přece jen přiroste k srdci a velmi těžko se s ním loučíte...
Jedním slovem nádhera. Vůbec nechápu, proč jsem se této knize tak dlouho vyhýbala. Mám moc ráda příběhy, kdy při čtení cítím emoce a je v podstatě jedno jaké. A u této knihy se to podařilo beze zbytku a ještě se to v průběhu čtení měnilo. Je to jedna z knížek, ke které se ráda vrátím, nejen pro tu lidskost a příjemný pocit, který jsem při ní měla, ale také proto, abych si připomínala, že nic není jen černobílé.
Kniha nezklamala. Dojemný, humorný příběh. Skvěle napsané, takže čtenář pochopil, proč je Ove takový. Silný příběh :)
Výborně napsané! V nadsázce, lehce ironicky a velmi humorně vyprávěný příběh, který je hluboký a dojemný. Nelze než doporučit.
kočky přátelství prvotina zfilmováno stáří švédská literatura mezilidské vztahy senioři sousedé
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
úžasná kniha, zařadila bych mezi povinnou četbu, pod tvrdou slupkou se skrývá neskutečné lidství ...