Muž menom Ove
Fredrik Backman
Ove dovŕšil päťdesiatdeväť rokov. Je to muž pevných zásad, neochvejných princípov a nemenných pravidiel – a večne nevrlý, zatrpknutý frfloš, v ktorom len ťažko odhalíte dobré srdce. Milovaná žena mu umrela, stal sa z neho samotár a pomaly stráca zmysel života. Kedysi býval predsedom spoločenstva vlastníkov domov, ale vystriedali ho už pred niekoľkými rokmi – čo on sám považuje za obyčajný puč. Rozhodne mu to však nezabránilo vykonávať funkciu strážcu poriadku. Samozvaného. Keď sa do domu naproti prisťahujú mladí hluční susedia a namiesto pozdravu sa im len tak mimochodom podarí nacúvať do Oveho poštovej schránky, a ešte k tomu japonským autom, spustí sa kolotoč nečakaných udalostí. Začína sa príbeh o prekvapujúcom priateľstve, túlavom kocúrovi a najmä o tom, ako sa ľuďom, ktorí sa s Ovem stretnú, zmení život.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
En man som heter Ove, 2012
S knihou jsem měl trochu problém, protože několik věcí mi tam nesedlo a moc nechybělo, abych jí neodložil, ale nakonec jsem rád, že jsem to neudělal. Myslím, že autor má velký potenciál a dokážu si představit, že jednou napíše takovou knihu, která bude jedna z mých nejoblíbenějších. Rozhoduji se zda tři nebo čtyři hvězdy. Ove mi charakterově připomíná jednoho mého kamaráda. Tak to bude za 4 :-)
Bezvadná knížka.Dávám plný počet.Není tam ani jedno slovo navíc a taky tam žádné nechybí.Možná se to jako hodnocení zdá zvláštní,ale znám spoustu úžasných knih ve kterých jsou místa,která mi vadí a vypustila bych je.
vtipne písaná kniha o smutnom osude dobrého, no veľmi smutného starčeka, ktorý je zviazaný svojimi princípmi a pravidlami, ktoré vyžaduje nielen od iných, ale hlavne od seba. V samote spoznáva vtieravú susedu, ktorá sa pre neho stane nielen priateľkou, ale najmä rodinou. Krásny dôkaz sily priateľstva a jeho pozitívneho vplyvu na život.
Táto kniha ma veľmi potešila. Je krásna a asi mi sadla do nálady, pretože som si ju naozaj užila.
Toľko rôznych citov sa podarilo Backmanovi namiešať do celkom útlej knižky, pritom to nie je gýčovité a nikde nejde za hranu... K tomu dobrý preklad a pekná obálka - za mňa to je na plný počet bodov.
Ove je obyčejný chlap - bručoun s velkým srdcem, tak jak má být, tak jak to viděl u svého táty. Prožívá svůj skutečný lidský osud, ve svých 59 letech již zažil to 'obyčejné' lidské štěstí i bolestivou ztrátu, poctivě makal, platil daně, oženil se; s drsně shovívavým pohledem sleduje ty neschopné mameluky a zabedněné mladíky. Všichni kolem ho vytrvale vyrušují od jeho jediného přání - v klidu umřít. Se svou chlapskou náturou, bez velkých řečí, s fortelnou poctivostí, otevřenou upřímností, chladnou odvahou a naštvaností musí neustále někoho tahat z bryndy, couvat něčím autem s přívěsem, starat se o kocoura, kterého nesnáší, opravovat někomu věci, které se jim pokazí, a samozřejmě dohlížet na pořádek v obytné čtvrti. Tak to přece nemělo být! Dneska je to samý realitní makléř, IT konzultant, šašci v bílých košilích a s uzlem na kravatě velikosti pomeranče, kteří neumí ani odvzdušnit radiátor!
Obdivuji, jak někdo může napsat tak citlivou, dojemnou knížku, překypující sarkastickým humorem i při popisu tragických událostí, popisující lidskost, prostou obyčejnou věc, které se nám dneska jaksi nedostává a proto se nám ta knížka otiskne do srdce a duše (nebo prostě do toho, co nás odlišuje od ostatních druhů živočišné říše).
Skvělá kniha. Pokud si ji chcete vychutnat ještě jednou, doporučuju audioknihu načtenou Janem Vlasákem. Nepřekonatelné!
P.S.: sháním Saaba.
Tak mě si Ove naprosto získal. Hezká knížka, v níž hlavní hrdina projde pohádkovou proměnou a na konci si člověk i pobrečí... Můžu jedině doporučit =)
Je to ta kniha, kterou je nebezpečné číst o zkouškovém, protože dorazí syndrom "ještě jednu kapitolu".
Krásné čtení, vtipný autorův sloh.
Přesouvám do kategorie: chci číst ještě jednou!
Úžasná kniha, protivný dědek s velkým srdcem, budete se smát i brečet. Kniha dlouho zůstane ve vašem srdci:
Nikdy nesuďme člověka, o němž nic nevíme. Nemůžeme tušit, jaké srdce se ukrývá pod tvrdou skořápkou.
Zpočátku jsem k Ovemu přistupovala s velkou nedůvěrou (tak protivný dědek!), ale dostal mne, a to nejen humorem.
Kniha rozhodně pobavila i vehnala slzy do očí. Četla se dobře od začátku do konce i když některé pasáže mě nebavili tolik, jako např.: ty pasáže s Parvaneh, mamelukovou ženou. Oveho přes jeho občas protivnou povahou si oblíbí snad každý.
Ano, zpočátku mě Úve pěkně štval. Ale hodně brzy mě začal bavit, zejména v tandemu s mamelukovou ženou. Úsměvné, milé a nahořklé. Po přečtení bych dala 4*, nicméně o dva měsíce později a po poslechu audioknihy dávám 5*.
Úžasná knížka. Překvapilo mě, že tak mladý autor dokázal skvěle vykreslit šedesátiletého bručouna. Za poslední rok pro mě jednička - a taky se krásně poslouchá jako audiokniha
Po zdejších značně jásavých komentářích a doporučeních jsem velmi zklamaná. Příběh kopíruje jiné severské knihy, které jsem četla dříve, a ničím mě neoslovil. Po formální stránce také nic moc.
Právě jsem knížku dočetla. Hned jí dávám do Doporučených. K Ovemu se zcela jistě budu vracet.
Líbila se mi věta "Milovala hotely." Zkuste si jí najít a pochopit její hloubku :)
Vynikající kniha, která je překvapivě více o životě než o smrti a přeci jen je spíše veselá než smutná. Toto čtení doporučuji, ať už patříte mezi zatvrzelé bručouny, a nebo rozverné smíšky.
uzasna kniha, potesila, pobavila, byla mi milou spolecnici - litovala jsem, kdyz jsem ji docetla ;) dala bych plny pocet hvezdicek, kdybych vedela jak
kočky přátelství prvotina zfilmováno stáří švédská literatura mezilidské vztahy senioři sousedé
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Nejdříve jsem nevěděla zda se knihou prolouskám, ale má své kouzlo, děj poklidně plyne a přesto nás nutí k zamyšlení se. Kniha se mi líbila a pobavila.