Na horách
Jaroslav Durych
Druhé, definitivní textové znění rozsáhlého románového debutu Jaroslava Durycha, jak jej autor sám přepracoval (mnoho míst vyškrtal) a připravil jako vstupní a první svazek reprezentativní edice Spisů Jaroslava Durycha, kterou začal s velkou péčí a s odpovídající úpravou vydávat Durychův tehdy dvorní nakladatel Ladislav Kuncíř v Praze (Kuncířovi se podařilo v edici Spisů Jaroslava Durycha vydat 10 svazků od konce roku 1928 do roku 1931, potažmo 1932, tehdy Kuncířovo nakladatelství zkrachovalo a projekt edice Spisů Jaroslava Durycha pokračoval pod vedením Bedřicha Fučíka v Melantrichu, kde mezi lety 1932–1940 vyšlo jako poslední autorský svazek Spisů J. D. svazek 17. první díl pozdější tetralogie Služebníci neužiteční).... celý text
Kniha, která vás vtáhne do dnes už zcela vzdáleného světa hor. Stoupáte a šplháte společně s několika hrdiny, kteří kromě svých životů touží poznat i místa vzdálená. Láska je provází na každém kroku, jen vyslovit jí je mnohdy těžší než zdolat vysoký vrchol nebo chytit orla za letu. To možná všechno přetrvalo i do dnešních dnů.
1993 | Bloudění |
1989 | Rekviem |
1969 | Boží duha |
1996 | Služebníci neužiteční |
1991 | Z růže kvítek vykvet nám |
Tento román je prvým dílem jakéhosi společného celku čtyř děl:
1. Na horách (román)
2. Jarmark života (hodnoceno jako báseň v próze, dle mého názoru přes krátkost díla spíše román)
3. Cikánčina smrt (veršovaná balada)
4. Laň a panna (veršovaná balada)
Všechna čtyři díla u nás vyšla v jedné knize s názvem Jarmark života v roce 1993. V mém komentáři k této knize najde zájemce i komentář k románu Na horách. Zde uvedu jen tolik, že ze všech vydání knihy Na horách je dle mého názoru v tomto posledním vydání v knize Jarmark života asi vůbec nejlepší verze, která pouze mírně jazykově koriguje první vydání (navíc i levná, dostupná a s obsáhlým výkladem, včetně návaznosti na ostatní výše uvedená díla). Můj zmíněný komentář ke knize Jarmark života viz zde: