Na obtíž
Colleen Hoover
Vossovy byste jen stěží označili za „normální“ rodinu. Žijí ve zrekonstruovaném kostele, máma, která se ještě nedávno léčila z rakoviny, bydlí v suterénu a otec je ženatý s její bývalou ošetřovatelkou. A pak je tu Merit. Merit Vossová sbírá trofeje, které nevyhrála. Je to podivný koníček, pro ni má ale zvláštní význam. Když se vydá na garážový výprodej, aby pátrala po svém novém úlovku, místo trofeje tam narazí na Sagana. Jeho osobnost, humor a odzbrojující optimismus jí okamžitě učarují. Dalo by se skoro říct, že je to láska na první pohled. Dokud Merit nezjistí, že Sagan je tak trochu… zadaný. Samotářská Merit se po tomhle zjištění uzavře ještě víc do sebe. Jako by svůj život i svou podivínskou rodinu sledovala zdálky. Dokud neodhalí tajemství, které jí žádná trofej nikdy nevynahradí… Doporučený věk 13+... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2024 , Yoli (ČR)Originální název:
Without Merit, 2017
(SPOILER)
Znáte pojem "čtecí krize?" Tak tu jsem teď měla asi od konce listopadu, něco málo jsem přečetla ve formách povídek ale to se moc nepočítá. Říkala jsem si která kniha mě z ní dostane a nečekaně jsem sáhla po ještě nepřečtené knihy od Colleen Hoover a víte co? Ono to zase pomohlo. Její knihy jsou prostě best of , knihy do kterých se začtete a buď dáte jedním dechem nebo hledáte každou volnou chvilku aby jste se k nim mohli vracet.
Co se týče knihy " Na obtíž " no ocitáme se v rodině, kde jsou svým způsobem všichni magoři, postupem čtení se dozvídáme, že je každý poznamenaný nějakou nemocí nebo tajemstvím a co je horší každý člen je prostě před sebou uzavřený. Každá kniha od Colleen je o nějaké nemoci, to už čtenáři téhle skvělé spisovatelky ví, tato kniha je hlavně o depresích a o naději, že to přece jen nemoc není. Hlavní hrdinka má pocit, že ji nikdo nemá rád a neuvědomuje si jak je její nemoc závažná, líbil se mi konec knihy, kdy se rodina zase stmelí dohromady a jí dojde, že přece jen není na světě sama a má kolem sebe rodinu, divnou ale přece jen rodinu.
Čtyři hvězdičky nedávám protože pro mě není kniha skvělá na hvězdiček pět ale protože pro mě pořád od Colleen zůstává nejlepší knihou Bez naděje a pochybuju, že pro mě napíše nějakou lepší ...
" Tolik lidí sní o tom, že budou žít v domě za bílým laťkovým plotem. Jenomže netuší, že něco jako dokonalá rodina neexistuje, bez ohledu na to, jak dokonale bílý ten plot je. "
Zatím nejslabší kniha této autorky. Celkově jí nelze nic vytknout, téma, kterého se týká, převedla ( jako ostatně vždy) do pěkného, čtivého příběhu, akorát se nemůžu zbavit dojmu, že cílovou skupinou této knížky jsou mnohem mladší ročníky než jsem já.
Sice je to slabší knížka Colleen, ale líbila se mi jak těžké téma zpracovává. S hlavní hrdinkou jsem v některých případech souhlasila, v některých situacích jsem si připadala jako kdybych byla já hlavní hrdinka. Někdy se mi chtělo i brečet. Knížku jsem měla v rámci knižní štafety od slečen z Instagramového profilu alenka v říši knih. Za to moc děkuji. Doporučuji ji si přečíst
Rodina Vossových vážně není normální. A to mě na tom tak bavilo. Celou dobu jsem tak trochu litovala Sagana, že je musel potkat XDD Strašně moc se mi líbil ten nápad mít rodinný dům z kostela, to bylo fakt jako geniální. A ty Saganovi obrázky! Bomba. Tahle knížka je emocionální dráha od začátku do konce.
Velké doporučení.
(SPOILER)
V originále Without Merit, což dokonale vystihuje knihu, když ji čtete v angličtině. Líbí se mi všechny názvy knih, které Colleen spojí s hlavní postavou.
Ze začátku mi přišly některé pasáže dost nezáživné, pak kniha dostala větší spád. Samozřejmě, že kniha byla čtivá, jako všechny knihy od Colleen, ale nebylo to úplně ono. Upřímně, je to jedna ze slabších knih od Colleen. Celá rodinná situace mi přišla až moc. Mám ráda šťastné konce, ale tenhle mi přišel až moc dokonalý. Myslím si, že Colleen mohla zpracovat téma deprese trošku jinak. Pasáže ke konci, když mluvila Merit s Luckem mi přišly prostě zvláštní, jakoby to v té knize bylo nucené, aby se rozebralo téma deprese...Bohužel tam toto téma podle mě tlačila na sílu.
Já bych tu Colleen neměla rozečítat večer, protože pak nikdy nejdu spát a knihu musím dočíst, i když jsem na úplném začátku. Tohle je moje třetí kniha od autorky a ani jendna mě nezklamala. Miluju její příběhy, protože se v nich řeší vážná témata, o kterých by se podle mého názoru mělo více hovořit. Knížku jsem nemohla odložit, protože jsem potřebovala vědět, jak to dopadne, co se s každým stane a jestli na konci budou všichni v pořádku. Zrovna tento skvost bych doporučila i mladším holkám, které by se tam mohli najít a pochopit, že nejsou sami. Že deprese není nic, za co byste se měli stydět. Na obtíž se umístila na druhém místě v mých top knihách od autorky, protože podle mého předčila i Odvrácenou tvář lásky. Na prvním místě stále je a myslím, že i navždy bude Námi to končí. Takže pokud jste od autorky zatím nic nečetli, mohu jen doporučit.
Jedná se o moji první zkušenost s touto spisovatelkou a musím říct, že nemám slov. Poslední dobou jsem měla hrozný problém s knihami, v nichž byla nějaká romantická zápletka, jelikož mi všechny přišly jako sbírka klišé...
Nicméně, takto kniha mě opravdu dostala. Vyvolala ve mně nespočet otázek, což dle mého názoru dobrá kniha musí, a cesta hlavní protagonistky mi byla tak blízká, že jsem nedokázala zůstat chladnou a vířilo ve mně neskutečné množství emocí. Řeší se zde úplně všední problémy a také tu dostaly prostory i problémy, které vehementně sužují dnešní společnost.
Kniha je velmi čtivě napsaná a děj utíká opravdu neskutečně rychle. Docela lituji toho, že už ji mám přečtenou, ale rozhodně se k ní budu vracet.
50%
Každý člověk nachází mír v něčem jiném.
Ale jo, líbilo se mi to, i když téma deprese se mi zdálo někdy až zbytečně křečovité. Na autorku si teprve zvykám, zkusím od ní něco dalšího.
Nedávejte najevo svou přítomnost. Dejte radši pocítit svou nepřítomnost.
Je osvobozující, když se člověk odmítne stresovat ve stresující situaci. Bez ohledu na to, jak moc si všechno předem promýšlí, stejně to může dopadnout buď, anebo. Buď se rozhodne dobře, anebo špatně.
Každá chyba si nezaslouží následky. Někdy si zaslouží jen odpuštění.
I když se snažíte, jak nejlíp umíte, všechno vždycky nedopadne tak, jak byste si přáli.
Kazdy člověk nachází mír v něčem jiném.
Máš právo na to, co cítíš a jak na to reaguješ.
Dost zvláštní příběh. Nemělo to žádný "vau". Od této autorky mě to překvapilo.
Ctiva knizka, ovsem pribeh se mi zdal trochu nerealny, ale kdo vi, co se deje v jinych rodinach...nicmene rekla bych, ze je to cteni spise pro teenagery.
Po přečtení pár stránek jsem si říkala, že tuto knihu odložím, že nemám důvod číst "pubertální" příběh několika adolescentů žijících v kostele a jejich životní problémy. Nakonec mě kniha velmi nadchla a já ji prostě musela přečíst. Psychika dospívající dívky, na kterou je naloženo až příliš těžkostí celé rodiny.
Tak moje třetí kniha od Colleen a opět nemůžu hodnotit jinak, než jako naprostou pecku a dát plné hodnocení.
Přiznám se, že ze začátku jsem si říkala, že je to nějaký divný příběh a co to jako je? Ale později jsem se do příběhu dostala, s Merit jsem sympatizovala a čekala jsem, co zas její labilní divná rodina udělá.
Hodně se mi líbí, jak Colleen bravurně zpracovává těžká témata, ať už neplodnost v manželství v To nejlepší v nás nebo domácí násilí v Námi to končí.
Ještě bych ráda vyzdvihla část, kdy Sagan vysvětloval význam jednoho ze svých tetování související s politickou situací v jeho rodné zemi. To se mi dost líbilo a dozvěděla jsem se i něco nového.
Její styl psaní prostě miluju a určitě ji mohu zařadit mezi mé oblíbené autorky. Její kniha Na obtíž mě opět nezklamala a vřele ji doporučuji!
Knížky od Colleen mě pomalu zabíjí. Každá nová mě prostřelí a zanechá další a další ránu. Na obtíž jakbysmet. Brilantně zachycuje nakřáplou psychiku dospívajících. Depresivní, dojemná, úsměvná, plná emocí... čte se téměř sama.
Uznávám, že je asi trochu přehnané (možná až nereálné?), co všechno se v jejich rodině odehrálo, ale na druhou stranu si někdy prostě potřebujete přečíst a připomenout, že špatné dny nemáte jen vy, nebo že špatné věci se nedějou jen vám, že je to naprosto normální :) A to se mi na knize líbilo.
Jako vždy mě autorka potěšila...Merit byla užasně trhla holka a jeji rodina nebyla o nic lepší,ale libilo se mi jak to nakonec dopadlo...škoda že jsem ji nečetla dřiv...
Ačkoliv autorka umí krásně vtáhnout čtenáře do knihy, u této jsem se nemohla pořádně začíst. Pořád jsem knihu odkládala a brala do ruky. Od poloviny začne příběh brát spád a už je to lepší. I přesto hodnotím knihu velmi kladně. Autorka umí prostě upoutat čtenáře. A i když mě příběh úplně nevtáhl, kniha se mi líbila a prostě jsem chtěla vědět, jak to dopadne. Konec je mírně happy end, ale to vůbec nevadilo :)
Každá knížka od Colleen je naprosto fantastická. Miluju její knížky! Tahle byla sice dost odlišná od ostatních jejich knížek, ale opět to bylo naprosto fantastické. Každá kniha, kterou od ní přečtu, se ihned řadí mezi nejlepší za ten daný rok. Ani tady tomu nebylo jinak. Skvostná záležitost. Mnohokrát jsem měla na krajíčku, Colleen mě opět dostala! ♥
Knížka nebyla špatná, ale od autorky už jsem četla lepší. Líbí se mi výběr jejích témat, vždy ze života a zároveň něco, co každý neřekne nahlas...Hezky zpracované a příběh opět zajímavý. Hezké čtení
2018 | Námi to končí |
2016 | Odvrácená tvář lásky |
2014 | Bez naděje |
2020 | Pravda, nebo lež |
2014 | Život jedna báseň |
Začínám si asi budovat návykovost na knihách Colleen Hoover. Vždy krásný příběh. Její knihy čtu vždy jedním dechem a ani tato nebyla výjimka. Moje kamarádka říkala, že v každé normální rodině se děje něco příšerného. Tak bych asi charakterizovala tuto knihu!