Nevítaný host
Shari Lapena
Do odlehlého venkovského hotelu přijíždí na zimní víkend několik hostů: Gwen a její kamarádka Riley, páry Ian a Lauren, Matthew a Dana, Beverly a Henry, proslulý obhájce David a staropanenská spisovatelka Candice. Poté co dorazí, udeří sněhová bouře, která odstřihne hotel od elektřiny i veškerého kontaktu s vnějším světem. A hned první noc dojde k tragické nehodě: Dana spadne ze schodů a zabije se. Byl to ale nezaviněný pád? Atmosféra houstne, baterie mobilů se pomalu vybíjejí a nedůvěra mezi hosty přechází v paranoiu – další smrt na sebe totiž nenechá dlouho čekat, a tentokrát už je to nepochybně vražda… ?Inspirace klasickými detektivkami, plíživé sílící napětí a hororové vyústění – Shari Lapena ani tentokrát neušetří čtenáře šokujícího odhalení, stejně nečekaného, jaký přinesly závěrečné zvraty v jejích předchozích psychothrillerech Manželé odvedle a Někdo cizí v domě.... celý text
Literatura světová Pro ženy Thrillery
Vydáno: 2019 , TémbrOriginální název:
An Unwanted Guest, 2018
Interpreti: Martina Hudečková , Libor Hruška
Druhý den, druhá přečtená kniha od Shari. To asi říká vše. Autorčin styl se mi opravdu zamlouvá, ačkoliv jsem o víkendu nedělala nic jiného, než přemýšlela o tom, kdo je v které knize vrah. Tady jsem však na rozdíl od knihy Jeden z nás na konci začala tušit, ačkoliv můj první typ byl úplně někdo jiný. Chybí mi ještě dvě knihy od této autorky, takže plány na nadcházející dva dny jsou jasný :-)
Po "Manželích" a Někom cizím v domě je to pro mě zatím nejslabší kniha od této autorky. Čte se lehce a hltavě to ano, ale i když kniha není nijak extrémně obsáhlá, tak je zde spousta zbytečných věcí. Mohla by to být zajímavá vyvražďovačka, i když téma není úplně originální. Pachatel mi byl intuitivně jasný téměř od začátku. Ani konec to příliš nezachraňuje, pěkné rozuzlení a závěr mírně překvapivý, ale přijde mi docela nedotažený a motiv takový zvláštní. Snad se "Jeden z nás" a "Její konec" vrátí k více originálním příběhům.
Za mě tedy nic moc :( Děj nic extra a na moji hlavu příšerně moc jmen. Do konce knihy jsem si nezapamatovala kdo je kdo, kdo ke komu patří a tak no :(
Toto neviem, kde zobralo take hodnotenie. Mne to s prepacenim prislo ako 10 malych cernoskov na velmi nudny sposob...
Autorka opět nezklamala. Kniha splnila to, co jsem od ní čekala - oddychové čtení na dva, tři večery. Škoda, že jsem knihu četla, když bylo venku slunečno a 13°C. V mrazivé zimě by to bylo určitě dramatičtější...
Kniha mne úplně neoslovila. Bylo to takové zdlouhavé, jednoduché, skoro nudné. Váhala jsem, zda odložit, vydržela jsem. Závěrečné rozuzlení bylo nakonec, dle mého názoru, pěkně vymyšlené.
Má první knížka od této autorky, zpočátku mi dělalo problém se zorientovat v postavách a jménech. Pak už jsem se rychle začetla a knížku přečetla za dva dny. Byla napínavá, do poslední chvíle jsem nevěděla, kdo je vrah. Doporučuji k přečtení!
Ono se to vcelku dobře četlo. Žádné velké rozepisování postav, žádná velká psychologie a příběh (který není ničím výjimečný) hezky rychle odsýpá. První vražda, druhá vražda a najednou jste na konci knihy. Na místo činu přijíždí detektivka, o které vlastně vůbec nic nevíte a je vám nějak tak ukradená. Výslech hostů z hotelu. Jednoho po druhém si bere na kobereček, aby zjistila pravdu. Bum! Konec zvonec. Alespoň z padesáti procent jsem uhádl pachatele – Zvláštní věta, že? Nicméně je to tak. Manželé odvedle se mi líbili o dost víc. Bohužel si myslím, že bez tak obrovské reklamní podpory by se autorka v tom dnešním tvrdém knižním světě zase až tak moc nechytala. Ale thrillery pro ženy mám rád. Dobře se čtou – a to platí i o této knize. Třeba zkusím další knihu paní spisovatelky, uvidíme. Psát umí. Ale tahle kniha... Přečíst, pobavit, nepřekvapit, zapomenout.
Knížka se mi skvěle četla. Kdo je vrah jsem zjistila až v předposlední kapitole. Bylo to velice napínavé a čtivé.
Dočetla jsem jen proto, že nerada nechávám knížky nedočtené, ale nebavilo mě to, nepřekvapilo a další knihu autorky vyhledávat nebudu.
Kniha má pomalý začátek, ale pak začnou stránky ubíhat, mrtvoly přibývat a najednou jsme byla na konci. Vraha jsem neodhalila a poslední stránka mě fakt jako dostala a dokonce se u ní i zasmála (ti co četli pochopí ;-)).
Prvních cca 50 stránek jsem měla pocit, že jsem se s výběrem knihy netrefila, ale pak se děj rozjel a stránky jsem hltala. Inspirace klasickými detektivkami je hodně znát a je to příjemné čtení s lehkým mrazením pro ty, co zrovna nefandí drsným scénám.
Knížka měla správnou dávku napětí, spád a dobře se četla. Už se těším na další knihu této autorky.
(SPOILER)
Poslední věta na konci komentáře může pro někoho být mírným spoilerem. Jinak můžete číst bez obav.
Po víc jak půl roce, po ne úplně nadšeném seznámení s autorkou prostřednictvím knihy Někdo cizí v domě, která mě přišla nemastná- neslaná, jsem dala autorce další šanci s Nevítaným hostem.
Nevítaný host je rozhodně o poznání lepší. Podobnost s kultovním dílem královny detektivek tu je, ale Deseti malým černouškům se to rovnat nemůže. Nicméně jsem se opravdu bavila, přemýšlela a dedukovala a můj tip byl nakonec správný. Ovšem anotace láká na šokující odhalení a tohle to pro mě úplně nebylo.
Celkově to byl fajn thriller a díky Nevítanému hostu dám v blízké době šanci i zbylým dvěma knihám.
SPOILER alert: Tušila jsem jak to s Beverly na konci bylo a nedá mi to, ale celou dobu jsem doufala, že její a Henryho linka nějak takhle dopadne. Henry byl hovado a prostě jsem z toho konce měla trochu škodolibou radost. Tak doufám, že nejsem úplný a jediný psychouš, který s Beverly sympatizoval. :D
Určitě velmi čtivé a napínavé. Zajímavé prostředí horského penzionu. Klasická "záhada zamčeného pokoje". Jen bohužel nevím, jestli je toto zrovna příběh, který zůstane v hlavě delší dobu. Za mě je to skvělá oddechovka.
Asi zatím nejlepší co jsem od této spisovatelky četla,bylo to napínavé,mělo to spád,akorát konec mi přišel po tom všem moc rychle useknutý i když úplně v závěru přišlo ještě překvapení,ale zase se to dalo čekat.Postavy mi teda až tak moc sympatické nebyly a rozhodně jsem jim jejich pobyt a takový víkend nezáviděla.
přátelství vraždy detektivní a krimi romány americká literatura thrillery napětí tajemství hory a pohoří ledovce vztahy dovolená - vražda thrillery pro ženy sněhová bouře kanadské romány
2017 | Manželé odvedle |
2019 | Nevítaný host |
2020 | Jeden z nás |
2018 | Někdo cizí v domě |
2021 | Její konec |
Tak u téhle knihy musím dát plný počet hvězdiček. Trochu mi to připomínalo 10 malých černoušků. Skvělý příběh plný tajemství a napětí. Krásně popsané prostředí, až to člověka zcela pohltí.