Obsluhoval jsem anglického krále
Bohumil Hrabal
Tématem svérázného vyprávění je životní dráha číšníka, později hoteliéra a nakonec cestáře v době politických zvratů první poloviny 20. století. Od 20. až do 50. let tohoto století prožívá svůj příběh jednoduchý, od mládí podnikavý a snaživý muž, který své úspěchy i neúspěchy připisuje shodám okolností, ale využívá jich k překonávání svých handicapů. Opovržení ze strany druhých ho nepřivádí k zatrpklosti a pomstychtivosti. Touží po uznání a po rodině, obojí má však v životě jen krátce - není uznán ani jako árijec, ani jako otec, odbojář či milionář, vždy zůstává pro své okolí podivínem. Samota mu nakonec umožní zbavit se touhy po majetku a dojít ke svérázné, prosté životní filozofii. Původní text z r. 1971.... celý text
Mně se to moc líbilo. Dost čtenářů si opakovaně stěžuje, že nemohou přijít na chuť autorově stylu psaní, ale mně nevadí. Tato kniha je poetická, ale smutná.
Knihu jsem poslouchala jako audioknihu. Místy na mě byla až příliš vulgární, ale některé kapitoly se mi naopak moc líbily. Nebyl to přímo propadák, ale asi jsem čekala víc. Původně jsem ji chtěla zařadit do maturitní četby, ale po přečtení jsem to přehodnotila.
Byl jsem překvapen jakou krásnou a poetickou knihu mám v ruce navzdory hodnocení zde. Já dávám plný počet bodů,protože Hrabal je úžasný
Tuto klasiku jsem, hlavně pod vlivem Menzelova filmu, zařadil do loňské čtenářské výzvy jako knihu o jídle. Asi to nebyl úplně nejlepší výběr. Jídlo je samozřejmě jedním z témat a popis hostiny habešského císaře je nezapomenutelný, ale je to opravdu o něčem úplně jiném. Ač jsem ten příběh pochopitelně znal a oproti filmu se liší pouze v detailech, právě tyto detaily ho dělají mnohem surovější, krutější, ale i hlubší. Navíc je třeba přijmout Hrabalův specifický styl s jeho souvětími na půl stránky. Na to, jak je to knížka tenká, mi trvalo docela dlouho ji přečíst, ale rozhodně toho nelituji. Někdy si určitě doplním vzdělání a přečtu si i ostatní Hrabalova díla.
Sice tady níž čtu dost nelichotivé komentáře na knihu, až mě to skutečně překvapuje, ale já si nemůžu pomoct, mě kniha připadala velmi čtivá. Někdo zde píše o nechutných scénách, což má svým způsobem pravdu, ale tyto scény jenom výstižně vykreslovaly dobu, o které autor píše. Jinak by se jako na nechutné muselo nazírat na všechny knihy např. popisující válečné běsnění, prostředí koncentračních táborů a podobně. A ty dlouhé věty? To je prostě Hrabalův osobitý styl. Podle mě kniha určitě stojí za přečtení.
Třeba se k tomu dokopu nebo vrátím později, ale teď tuto knihu nejspíš nedočtu. Ke čtení se musím nutit, je to celkem nudné a to především díky příliš dlouhým větám, které se táhnou klidně i přes celou stránku. Jako četbu k maturitě spíše nedoporučuji (především těm, které čtení nebaví).
Číšník Pepa Dítě se retrospektivně ohlíží a rekapituluje svůj život. Vypráví o svých touhách a snech, o svých osobních vítězstvích a životních prohrách. a zklamáních. Osudově do jeho života zasáhnou události 2. světové války a hlavně vývoj v poválečném Československu po roce 1948. A paradoxně zjišťuje, jak je na světě krásně, až když na stáří žije zcela osamocen, nemá už žádné sny a vychutnává si svobodu, která mu mnohdy v životě tak moc chyběla.
Nevím. co si mám o téhle knize myslet. Neoslovila mě, není to nic extra, ale propadák taky není. Celkem jsem se celou dobu nutila do čtení a asi znova ne. Takový lepší průměr.
Nebýt obstojného konce, tak to byla hvězda jedna. Kniha sama je balastem rádoby nápaditých epizod bez hlubšího propracování. Nechutné scény bez špetky poezie, brr. Prototyp zbytečného díla. Jistou (částečnou) paralelou mohou být Trampoty pana Humbla od Neffa, které jsou zpracováním někde v nedohlednu před tímto nesmyslem.
Musím se přiznat, že tato kniha mě mírně nebavila číst, nejspíš to bylo Hrabalovským stylem šíleně dlouhých souvětí ...
Moje první myšlenky byly ty, že těch stránek nepřečtu ani pět! Strašidelně dlouhé věty přes půl stránky a celkově jeho vyjadřování, kdy v jedné větě běhal od jedné myšlenky ke druhé mě dovádělo k šílenství. Ze začátku lehce erotická kniha, později se to dalo, zajímavá pro mě byla část s Lízou, kde se (díkybohu) objevila i přímá řeč.. a pak už jen doufání a prosení, že to budu mít za sebou. Ale dočíst jsem jí chtěla, říkala jsem si, že se to třeba obrátí a tu knihu si zamiluji.. bohužel se tak nestalo. Pro mě zůstává kniha nepochopená, třeba se k ní za pár let vrátím a momentálně si budu přát, abych si ji u maturity spíše nevytáhla :)
Nemám ještě dotčeno, zbývá mi poslední kapitola, ale musím již teď říci, že je to velice čtivé dílo a chtěla bych se k němu jednou vrátit. Co mě však zarazilo byla pasáž, kdy Jan se po propuštění z fašistického vězení seznamuje s jediným přeživším člověkem z Lidic, o němž zde tvrdí, že to byl otcovrah (pro otcovu nevěru se do otce jednou v noci pustil, to je známo), ale vědělo se to snad vždy, že to bylo naopak, že ve vězení byl právě otec pro vraždu syna. Ale jak jsem se dočetla na internetu, tak i právě ten synovrah byl pak komunisty zakázán a smazán z veřejného mínění, tak možná proto si to Hrabal popletl. Nebo má nějaký jiný čtenář na toto jiný názor, který by mě osvětlil? Ráda přivítám.
Skvostné! "Přečteno" jako audiokniha v podání Ladislava Mrkvičky, který krásně doplnil hrabalovskou poetiku a hru s českým jazykem. Příběh je samozřejmě zajímavý též, ale až díky Hrabalovi se stává skvostem české literatury.
Tak já se přiznám. Občas si nějakého Hrabala přečtu, protože si myslím, že to patří k všeobecnému vzdělání a taky že doufám, že zjistím, co můj tatínek na tom upovídaném pánovi s lehce zabíhavým myšlením má. Ale nemohu na to přijít a nemohu tomu přijít na chuť.
Moje první kniha od Bohumila Hrabala a velmi mě překvapila. Rozhodně se těším až se mi do rukou dostane jeho další dílo...
Nejdříve jsem četla knihu,zanechala zvláštní dojem, až podruhé jsem ji četla s pochopením asi až po patnácti letech. Film nevystihuje myšlenky hlavního hrdiny, ani to nejde.
sex zfilmováno 20. století Československo hotely
2000 | Ostře sledované vlaky |
2009 | Postřižiny |
2007 | Obsluhoval jsem anglického krále |
1978 | Slavnosti sněženek |
1964 | Taneční hodiny pro starší a pokročilé |
Do knihy jsem se nemohla začít (obvykle s tím nemám problém), ale jako audio v podání Ladislava Mrkvičky je nádherná.