Osm
Radka Třeštíková
Nový román Radky Třeštíkové, nejčtenější české autorky součastnosti! Příběh o několika láskách s jednou detektivní zápletkou. Začíná nečekaně skoro koncem a končí začátkem. Hlavní hrdinka Míša je následkem střelného poranění v bezvědomí. Kdo jí chtěl ublížit a proč, když ji všichni měli rádi? A co se stane, až se Míša probudí a ze svého života si bude pamatovat jenom něco?... celý text
Knížka není klasická detektivka, ale mě to nevadilo, naopak. Četlo se mi skvěle, knížka mě pohltila hned od začátku. Uvědomila jsem si, kolik znám takových Julií, Alicí apod.:) Mě se styl paní Třeštíkové líbí a vyhovuje mi. Řekla bych, že tahle knížka byla zatím nejlepší, co jsem od ní četla.
Pokud hledáte český oddychový román s detektivní zápletkou i trochou humoru, vřele doporučuji.
Knihu jsem jako detektivku moc nevnímala, protože kriminální zápletka je tam tak trochu na vedlejší koleji.
Mám z tohoto příběhu dost smíšené pocity - jsou zde dospělí lidé, kteří se chovají absolutně nedospěle a to hlavně v případě zvládání svých vztahových problémů, promítají se zde traumata z dětství, které se pak přenáší, pokračují dál a projevují se v pokřívených rodinných vztazích.
Hlavní postava Míša (dívka z dětského domova) žije ve vztahu bez budoucnosti. Pak si vysní a vymodeluje svou rodinu a to z rodiny, pro kterou pracuje jako vychovatelka. Všichni v jejím okolí, ale vlastně i ona, s sebou nechávají manipulovat, nikdo jakoby neměl svobodnou vůli se tomu vzepřít. Nechávají se postavit do rolí, které jim nepřísluší, jsou zvrácené. Otázkou je jestli to dělají, protože jsou tak slabí a nebo jen líní vyvinout jakoukoliv aktivitu ... Honza se vzepřít své panovačné matce, Alice přestat hledat v sobě i partnerech naprostou dokonalost, Max postavit se problémům čelem a kolikrát stačí jen je říct, Julie, která řeší problémy tím, že před nimi uteče (klidně i do jiného státu).
Zvláštní kniha o zvláštních vztazích ...
První setkání s autorkou a za mě dobrý. Ze začátku jsem se trochu ztrácela než jsem si zvykla na styl psaní a přechody, ale jinak se mi kniha četla dobře a oddechovka je to vcelku příjemná. Myslím, že si klidně od Radky Třeštíkové ještě něco přečtu.
Příběh, detektivka s promyšleným dějem. Chybí už jen David Suchet, aby vyřešil jak to ve skutečnosti bylo :)
Kdo postřelil Míšu?
Kniha se četla dobře, byla jsem zvědavá, jak dopadne, ale asi mi nesedí styl psaní p. Třeštíkové. Druhá kniha této spisovatelky a další už číst nejspíš nebudu.
Není to ten typ knihy, kterou si šetřím, že je tak dobrá, že nechci, aby skončila... Tady jsem se na konec docela těšila, byla jsem zvědavá, jak to skončí. A byla jsem spokojená. S koncem, i s knihou celkově. Klidně by mohla být delší,dotaženější... Dlouho jsem knihy od paní Třeštíkové odkládala (není mi sympatické její vystupování na sociálních sítích), ale určitě minimálně jednu ještě ráda přečtu.
Kniha byla skvělá a chytlavě čtivá. Něco se stane a Vy si uděláte obrázek, který postupně stále musíte měnit. Nakonec budete překvapeni.
Kniha se mi četla velmi dobře. Líbí se mi styl psaní Radky Třeštíkové, na svůj věk má zajímavý rozptyl.
Tak tady se zase přebíjí názory čtenářů. Pro mě to byla zábava. Klubko lidí, každý trochu vyšinutý. Krimi žánr mi to nepřipomínalo, o tom mám jiné představy. Zvědavá jsem byla na rozuzlení moc, ale to rozmotání partnerských vztahů - nějak drhlo. Švédština mi nic neříkala, ale hlavní hrdince zřejmě ano. Čtyři hvězdičky pro českou autorku.
Hodně mi to připomínalo ty z lepších thrillerů Shari Lapena, jen se děj neodehrával na zbohatlickém americkém předměstí, ale v Praze. Dokonce si myslím, že se autorce podařilo oživit postavy ještě lépe, a to včetně dvou detektivů a dvou dětí. V knize se střetávají psychopati, zoufalci, “slušní lidé”, kterým prostě “jen” ujíždí nějak často morální kompas, a kombinace těchto charakterů. Bylo to fajn a chvílemi pěkně znepokojující čtení. Zápletka s netradičním milostným trojúhelníkem mi přišla docela geniální.
Moc moc příjemná oddechovka, propletené vztahy, skvělá zápletka, charaktery postav parádní. Retrospektivní vyprávění není lehké, ale tady ho autorka krásně zvládla. Bavilo mě to od začátku do konce!
Detektivka nebo ne, knížka mě vážně bavila. Ještě by se nestalo, že by mě Třeštíková zklamala a nestalo se tak ani tady. Všechny postavy byly něčím zajímavé, nechyběly ani zvraty a i trocha napětí.
Příjemné oddychové čtení se zajímavým dějem. Kniha si tak samozřejmě plynula a postupně odkrýval lásky, nelásky, strachy i očekávání jednotlivých postav. Detektivní zápletka, zajímavá sociální prostředí jednotlivých protagonistů i dokonalé rozuzlení bylo prostě čtenářskou lahůdkou.
Kniha se četla sama. Mám ráda detektivní příběhy a tady jsme se seznámili hned s pěti hlavními postavami s tím, že jedna postava se stala obětí trestného činu. Závěr zůstal otevřený, ale zároveň zjistíte, kdo je pachatel. Příběh je zajímavý a doporučuji. Člověk během čtení mohl spekulovat, kdo je onen pachatel... já tipovala dvě možnosti a nakonec to bylo úplně jinak :D
pro ženy partnerské vztahy rodina rodinné vztahy domácí násilí české detektivky a krimi
2016 | Bábovky |
2017 | Osm |
2018 | Veselí |
2020 | Foukneš do pěny |
2023 | Kde jsi, když nejsi |
Jsem, jako asi hodně z nás, zastáncem toho, že nikdo z hlavních hrdinů nebyl normální. Jediná sympaťačka byla poručík Šeredová. A styl psaní p. Třeštíkové mi moc vyhovuje, těším se, až si půjčím další její knihu.