Strašidlo minulosti
Jaroslav Velinský
Zájezdový autobus n. p. Pragokov zastaví v osamělém hostinci, v němž Ota Fink s překvapením pozná někdejší brigádnickou ubytovnu, kde kdysi, krátce po válce, prožil svou první nešťastnou lásku ke krásné Lucii. Vzpomínka mu nedá, aby po návratu do Prahy nešel po jejích stopách, které se ale záhy změní v noční můru... Jako by obracení listů v knize minulosti přivolávalo další a další neštěstí - až do katastrofického závěru, v němž má Ota sám (jako obvykle) na kahánku...... celý text
Autorem písně Čtyři způsoby jak zavraždit milou je známý tramp, písničkář a v neposlední řadě vydavatel a spisovatel Kapitán Kid.
Většina milovníků detektivek ho zná však pod jeho občanským jménem. Ano, Kapitán Kid je Jaroslav Velinský a Jaroslav Velinský je duchovním otcem bezděčného detektiva Oty Finka.
Sympatický soustružník, který sice nenechá žádnou sukni na pokoji, ale zároveň má pod čepicí, si od roku 1984 kdy vyšlo jeho první dobrodružství, získal srdce mnoha fanoušků detektivek. Tyhle klenoty české detektivky znovu vytáhlo na světlo boží nakladatelství Mystery Press, které jako první knihu ze série vydalo jeden z jejích nejpopulárnějších dílů - Strašidlo minulosti.
Zájezdový autobus n. p. Pragokov zastaví v osamělém hostinci, v němž Ota Fink rozpozná někdejší brigádnickou ubytovnu, kde kdysi prožil svou první lásku ke krásné Lucii. Vybaví se mu krásné vzpomínky a po návratu do Prahy jde po Luciiných stopách. Zjistí však, že dívka je mrtvá… Ota se vydává po stopách vraha. Jenže stopa už dávno vychladla a pátrání v socialistickém Československu roku 1959 bude pěkně zapeklité.
Velinského detektivky si už dávno říkali o audioknižní zpracování, Strašidlo minulosti se jí jako první z nich dočkalo díky audiovydavatelství Tympanum letos.
Knihu načetl herec a zkušený interpret Libor Hruška a v jeho podání je Velinského už tak vtipná a napínavá detektivka koncertem pro uši. Ota není žádný drsňák, a Hruškův jemný hlas se k němu opravdu hodí. Ale Finkovky nejsou jen o Otovi. Bezděčný detektiv Otakar při svém pátrání po Lucii potkává nesčetné množství různých postav a postaviček a každá je trochu jiná a vyžaduje po interpretovi jiný odstín hlasu. Tady Hruška předvedl pestrou paletu jedinečných charakterů a každému z nich vtiskl svébytný tón. Zkrátka a dobře, v jeho podání je radost ty dialogy poslouchat. Hudební jazzový doprovod pak skvěle načtený příběh perfektně doplňuje.
Jde o pěknou, klidnou detektivku. Trochu mi vadí ten komunistický patos, ale když vidím rok narození autora, asi mu nic jiného nezbývalo. Naopak se mi líbily vtipné hlášky. Díky jinému času a kontextu je čtení i poměrně originální.
Měla jsem maličko strach, jak bude Ota Fink znít do ucha a bylo to excelentní. Libor Hruška je vynikající interpret našeho Oťáska a jde mu i holka House a kdejakej komunistickej týpek.
Vychutnala jsem si podruhé atmosféru padesátých let s návratem do poválečných časů Otova mládí do posledního detailu. A už vím, co je flachcangle :o)
Děkuji nakladatelství Tympanum, že sáhlo do tvorby Mistra Velinského. Jen tak dál.
6/6
Moje první setkání s panem Velinským a samozřejmě také s Otou Finkem. A jsem velice spokojena, ne-li nadšena.
Osmadvacetiletý Ota se shodou okolností začne šťourat ve dvanáct let starém případu záhadného zmizení své platonické lásky. Na příběh amatérského detektiva se postupně začínají nabalovat vraždy a klubko záhad se velmi hezky zamotává a jen pomalu rozmotává. Nakonec se rozmotá dost překvapivě a důvtipně.
Autor píše hovorovým stylem. Dílo je plné trefných a vtipných přirovnání, lidových názvů pro různé věci, nespisovných obratů. Jeho text je nad rámec samotného příběhu plný drobných popisů všednodennosti, které by mě možná v jiné knize rušily. Pan Velinský je ale popisuje velice vtipně a jsou vždy na místě, takže mě tady hodně bavily. Děj se odehrává v době před mým narozením, ale i tak mě mnohé komentáře, situace a popisy dějů vrátily do dětství. Mladému čtenáři asi nebrnknou na nostalgickou strunu zmínky o svazu mládeže, brigádách, redisperu, telefonních seznamech a podobných dobových reáliích. Mně ale brnkly a moc mě to bavilo.
Mínusem je pro mě grafické zpracování knihy (2023), kde je v textu zbytečně mnoho prázdných částí a opět tu máme umělé nafukování počtu stran vkládáním černých stránek. Za to ale autor nemůže, tak kvůli tomu nebudu snižovat hodnocení knihy.
Ota Fink, soustružník národního podniku Pragokov a detektiv amatér (český Philip Marlow), vyšetřuje zmizení své dávné, dětské lásky. Text je psán hravým, hovorovým jazykem plným dobového slangu, ironie a jemného humoru. Román se odehrává v těžkých 60. letech, dozvuky války stále ve vzduchu, komunismus u moci. Ale drobné obrazy ze života Oty jsou krásně živě popsané. Třeba nákup prvního rodinného televizoru, pátrání po proudnicové Tatře, těžkosti s všudypřítomnou politikou. Fink ale zarputile postupuje ve vyšetřování dál. Ke konci už jsem byl správně našponován. Jak to jen mohlo…
Radost dělá i nové vydání s vychytanou typografií a v pevné vazbě od Mystery Pressu a titulka od Jaromíra 99. Tahle knížka si je rozhodně zaslouží. Skvělá, neotřelá detektivka. Mám chuť sáhnout po dalším dílu.
Knihu jsem si půjčila v knihovně jenom díky té obálce od Jaromíra 99 a rozhodně nelituji protože obsah je stejně zdařilý jako obal.
Retro detektivka, s detektivem - soustružníkem Otou Finkem. Tady se Ota zajímá o zmizení dívky Lucie, do které se zamiloval jako mladý hoch na mládežnické brigádě. Je to příjemné čtení s přehledným dějem. Na jednoduchou základní linku je nabaleno docela dost čtivé "omáčky", takže jsem si dobře početla.
Kniha (vydání z roku 2023, nakladatelství Mystery Press) je krásně graficky zpracovaná.
Jaroslav Velinský byl spisovatel, skladatel, básník, zpěvák a člen trampské osady Island, s jehož texty jsem se seznámil už jako kluk. Ale tehdy šlo o jeho trampské písně, nikoliv o jeho tvorbu literární. K té jsem se dostal až v roce 2017 díky nakladatelství Mstery Press. To tehdy začalo vydávat případy Augustina velikého jako e-knihy. Jejich bohulibý záměr byl pak završen velkým souborným vydáním Velikého případů. Mystery Press ovšem pokračuje s vydáváním Velinského detektivek dál a to sérií případů bezděčného detektiva Oty Finka. Ty se odehrávají v 50. a 60. letech minulého století a jejich hrdinou je soustružník .p. Pragokov Ota Fink. Finkovky jsou psány lehkou rukou a s humorem. Oťas je vtipný a navíc docela sukničkář. „Bylo půl dvanáctý, chudinka Jituš si už ve svým krámě jistě zoufala a její slaný slzy dírkovaly šlehačku.“ V knize Strašidlo minulosti se Ota Fink po mnoha letech vrací na místo, kde se jako učeň brigádník poprvé bezhlavě zamiloval. Jenže dívka Lucie, která mu kdysi zlomila srdce byla po letech nalezena mrtvá a Ota se nyní vydává po stopách vraha. Jenže stopa už dávno vychladla a pátrání v socialistickém Československu toho horkého léta roku 1959 bude pěkně zapeklité.
Zkrátka a dobře, Ota Fink je zábavný a já se na jeho další eskapády ohromně těším.
Velmi pěkné počteníčko. Taková klasická starší česká detektivka, kde krom detektivní zápletky jsou velice dobře popsány reálie doby příběhu. Jako příklad uvedu nákup televizoru, který v té době byl opravdu díky vysoké ceně veliký luxus, stejně jako potraviny z Tuzexu. Za mě pět hvězdiček.
Proletářský detektiv Ota Fink a moje dětská a juniorská minulost v téhle zemi ovládané komunisty... Je to tak super sepsáno, že se to čte samo. Úžasný jazyk mi připomněl trampské mládí i spousty kamarádů, se kterými jsme tenkrát razili pryč ze všednosti a dohledu komančů. Kniha má odpich, bezva humor, postavy, co leckoho připomenou a začnou být po pár stránkách i našimi kamarády. A ta nádherná atmosféra hospod čtvrté i páté cenové, kde se nejen pilo, ale taky hrálo a zpívalo.
Ota Fink zase musí vytáhnout svůj alias Pavla Vodsloně, když se před ním jednoho červnového dne objeví minulost a praští ho přímo mezi oči. Pátrání ho vede od nejzapadlejších pražských putyk až po kanceláře velkých zvířat a časově zpět do osudového setkání před dvanácti lety, ale i před druhou světovou válku. A odhalovaný příběh, jak žánr vyžaduje, postupně temní.
Ale co je hlavní, je jako obvykle Velinského jazyk - živé dialogy, vtipná přirovnání (i když na konci kapitoly obvykle přijde dějový direkt, po kterém člověka na chvíli humor přejde) a charakteristiky, přirozené zacházení se slangem. A taky barvité postavy - hulkovsky nemluvný ranař Bimbo a jeho hubená ségra House zamilovaná do Oty a mistrovsky ovládající prak jsou skoro jak z komiksu od Franka Millera, ale zároveň jsou ve Velinského světě uvěřitelní.
Jsem rád, že nedostupné finkovky začaly znovu vycházet - a zároveň doufám, že nikoho nenapadne to zfilmovat.
skvěle jsem se pobavila, číst takhle báječnou hovorovou češtinu se moc často nepoštěstí.
Nově vydané Mystery pressem a já až do 3/4 jsem měl pocit, že tuhle Finkovku jsem ještě nečetl. A že konečně trochu chápu ty pozdější narážky na Bernartice. Blbost, závěr mne vrátil na zem - House a Bimbo zachraňují Otíka, který svým zjevem Gérarda Phillipa sbírá střípky tam, kam se policie nedostane. A už ví, že "ukvapené závěry jsou kriminalistova zhouba". Asi bych si měl dát celou sérii znova.
Někdo tady napsal, že mu ubyla další finkovka. Ano, je to na pováženou, číst Otu tak často... Co bude potom? Leda začít znovu! Což si myslím, vůbec není na škodu. Takovou ,,Hru na smrt" jsem četl čtyřikrát a ještě si ji párkrát přečtu.
Ota zase řádil. Jak v práci, při vyšetřování, v hospodě a dokonce i v posteli. Trochu zapeklitý případ, který ovšem Otu nemůže nijak překvapit, protože na něj nikdo nemá, má skvělé kamarády a Moldánek je vždy připraven pomoci. A humor ten mu nechybí, ani když jde o život. A to doslova.
Moje první setkání s tak zvláštní a velmi zajímavou svéráznou osobou.Úplně vás to dílo přenese zpět v čase.A řešíte s Otou případ.
detektivní a krimi romány české detektivky a krimi zmizení lidí nevyřešené případy soukromý detektiv lebky, kostiAutorovy další knížky
2002 | Poslední tajemství Jana T. |
2003 | Tmavá studnice |
2007 | Bestie z Tamberku |
1969 | Spravedlivá pistole |
1999 | Zmizení princezny |
Audiokniha výborně načtena Liborem Hruškou.
Bože, ty audioknihy jsou vynález tisíciletí, ponechávající ruce volné a při napínavém příběhu vám i nudná práce uběhne jako nic.
Detektivky pana Velinského s bezděčným detektivem Otou Finkem jsou mé TOP a Strašidlo minulosti patří k nejlepším.
Co všechno způsobí jedna objížďka? Skok o 12 let zpět, do doby svazácké brigády a první lásky tehdy šesnáctiletého ( skoro) Oty.
Ano, Lucie Nádvorníková, proudnicová neboli aerodinamická Tatra, Pozorka, nález kostry, Bimbo a House....
Jak to všechno souvisí?
Opět skvěle vystavěný příběh plný nebezpečí a napětí.
A pamatujte si, že ukvapený závěry jsou kriminalistova zhouba!
Na uctění památky fenomenálního spisovatele a autora trampských písní KK si, prosím, pusťte Bourák značky Dodge..