Pekařka z Lýdie
David Wishart
Marcus Corvinus série
Marcus Valerius Corvinus musí na žádost svého otčíma prokázat pravost nalezené vzácné sochy tzv. Pekařky, součásti zmizelého delfského pokladu. Čtyři a půl stopy vysoká dáma z ryzího zlata mu však přinese řadu problémů, zaviní několik smrtí a nakonec málem zahyne i náš hrdina, jemuž se celá obchodní transakce značně zkomplikuje. Po románu Germanicus je toto již druhý příběh obhroublého aristokrata Marca Corvina. Znalosti antiky autor rutinovaně spojil s dobrodružstvím a vše přioděl do nevázané ironie Historický román ze starověku s dramatickou, téměř detektivní zápletkou kolem legendární zlaté sochy Pekařky z Lýdie... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2005 , PerseusOriginální název:
Lydian Baker, 1998
Pochybujem, ze by sa v antickom Grecku a Rime ludia oslovovali "lord" Corvinus atd, ale celkom citatelne
Docela mě zajímalo, jak bude pojata antická detektívka. To spojení mi prostě nesedělo. Výsledek není španý, ale úplně mě to nevtáhlo.
Trošku to nudí a zápletky jsou nakonec tak zapletené, že se v tom ztratíte.
Pokud jde o hlavního hrdinu, tak je to prostě Phil Marlowe zasazený do jiné doby. Má slabost pro krásné ženy a víno a chrlí impertinentní vtipy.
Nelituju, že jsem si knížku přečetla, ale toto téma už vyhledávat nebudu.