Písek
Hugh Howey
Ztracený otec. Opuštěná rodina. Zapomenutý svět. Vítejte v Písku, dalším apokalyptickém thrilleru Hugha Howeyho, autora fenomenální bestsellerové trilogie Silo, Turnus a Prach. Než se do něj vnoříte, pořádně se nadechněte – může to být naposledy. Starý svět byl zasypán. Nový teď existuje jen na vršcích pohyblivých dun. V zemi skučícího větru a pekelného, všudypřítomného písku se čtveřice sourozenců pokouší dát znovu dohromady svou rodinu. Jejich otec pracoval jako písečný potápěč, jeden z těch, kdo z hlubin pouště přináší pozůstatky starého světa, které lidem pomáhají přežít. Ale otec zmizel. A svět, ve kterém své děti zanechal, nejspíš brzy zmizí taky…... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2020 , Laser-books (Laser)Originální název:
Sand, 2014
Výborný příběh od autora Sila. To se mi sice líbilo více, ale Písek je výborné dobrodružství. Myslím, že konec byl trochu uspěchaný a nějakých 20 stran navíc by prospělo
Masterpiece! Pro mě top kniha letošního roku.
Howey je brutální vizionář, co dokáže vytvořit nespočet světů, jež jsou originální, nehostinné, zlé a depresivní. Jeho hrdinové nemají moc možností, možná tak vůbec se nemít dobře a umřít hned nebo až za nějaký čas. A o Písku to platí dvojnásob. Skrz celé čtení jsem měla odporný klaustrofobický pocit z toho, jak je tam všechny pořád utlačoval ten písek.
Kapitoly autor skvěle rozvrstvil, každý člen rodiny jich měl pro sebe pár, takže na události lze nazírat více pohledy.
Hrozně toužím po pokračování! Nebo po prequelu, to by taky nebylo špatný s ohledem na to, že vlastně nevíme, jak tenhle zapísčený svět vznikl.
A taky si myslím, že na pískárny se dlouho jen tak koupat nepojedu.
Kniha byla skvělá. Za mne mne mohla byt klidně delší. Hlavne konec mohl byt vic rozepsany. Ale pisek byl všude a ja si to dokázala úplně představit.
Svět písku je brutální, nehostinný, nelítostný, a přesto v něm přežívají lidé. Další atmosférická jízda od tohoto skvělého autora. Nemůžu jinak než dát pět z pěti rezavých a pískem oprýskaných hvězd.
Písek je drsnější, špinavější než Silo. Oproti sterilní dystopii v autorově prvotině tady najdeme příběh s atmosférou tak sugestivní, že úplně cítíte zrnka písku mezi zuby a když se hrdinové potápějí do dun, zadržujete dech spolu s nimi. Kniha má podle mě větší tempo a švih v momentech, kdy se odehrává pod povrchem - v kobkách starodávného města. Akce na povrchu mě tolik nebrala, přesto je to výjimečná kniha s varováním před klimatickou změnou.
pouště sci-fi postapokalyptická sci-fi
Postkatastrofický svět, kde lidé přežívají s málem a svým důvtipem. Zaujal mě už název knihy a během čtení jsem výběru nelitoval. Krásná ukázka lidského lpění na životě, vynalézavosti, ale na druhé straně také bezcitnosti, lhostejnosti. V knize mohlo být více informací o původu, příčinách stavu země. Více rozvinout konec, informovat o společnosti na východě. Výborný byl nápad a popis práce s pískem pomocí potápěčského obleku. Myslím, že by si kniha zasloužila pokračování.