Pohádka

Pohádka
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507743/bmid_pohadka-mVC-507743.jpg 4 963 963

Charlie Reade vypadá jako obyčejný středoškolák, ale už toho má dost za sebou, život se s ním rozhodně nemazlil: máma mu umřela při autonehodě, z táty se stal alkoholik. Ve svých sedmnácti Charlie potkává Howarda Bowditche, samotáře z domu na vysokém kopci. Na zahradě za domem stojí zamčená kůlna, z níž se linou příšerné zvuky. Pan Bowditch umírá a Charlie zjišťuje, že mu dům odkázal – spolu s tajemstvím, které bude zatraceně těžkým břemenem. V kůlně je totiž portál do jiného světa. Ten jiný svět je v ohrožení a spolu s ním i ten náš. V paralelním vesmíru jsou honosné paláce s vysokými věžemi, zatuchlé podzemní kobky a magické hodiny, které umějí vrátit čas.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Fairy Tale, 2022

lucie.svobodova
07.09.2023 5 z 5

Na úvod bych řekla, že jsem milovnice S. Kinga. Možná pro to, jsem měla trochu strach, jaká tato knížka bude, jelikož od krále hororů známe trošku jiný typ knížek.
A víte co? Byla to pecka! King prostě umí, a umí skvěle!

Hlavní postava byla sympatická a během příběhu jsem si k Charliemu vybudovala vztah a vše prožívala s ním. A jako milovnice psů jsem si samozřejmě vybudovala vztah i k Radar.
Celý děj byl skvěle promyšlený, i když občas trošku zdlouhavý, a já ho naprosto hltala a užívala si ho naplno. Kniha má přes 700 stran a v žádném případě bych to neřekla, jak rychle jsem ji měla dočtenou.

Autor si umí se čtenářem parádně pohrát, i obyčejné vyprávění o středoškolákovi pozvedne úplně do jiného vesmíru. Zažila jsem u čtení mnoho pocitů - smála jsem se, byla jsem smutná a občas se i malinko bála.

Klasický King - první část pro někoho může být vleklá a zdlouhavá, věřím, že kvůli tomu někdo knížku může i odložit, ale nedělejte to, radím Vám dobře !
V některých pasážích naráží na klasiku a i to je jedna z věcí, co mi při čtení byla velice sympatická.

Troufám si říct, že se jedná o jedno z nejlepších Kingových děl a rozhodně stojí za přečtení!

Susan94
06.09.2023 5 z 5

Charlieho svět... bylo to fantastické, hlavní postava byla sympatická a první část jsem naprosto hltala. Potom se dej překulil do jinéhosvěta. Možná to bylo trochu delší, nicméně důmyslně vymyšlené s milým happy endem. Nečekala jsem, že bude tento King tak čtivý. Doporučuji

MaroCZ
05.09.2023 5 z 5

Od Kinga člověk už pokaždé očekává vysokou kvalitu, ovšem Pohádku považuji za jeho nejlepší dílo.

Stanas513
02.09.2023 5 z 5

Pan King nám zřejmě dětinští, ale fakt krásně. Na to, že má kniha přes 700 stran, jsem ji přečetla hodně rychle (samozřejmě s přestávkami). Ale moc se mi líbila. Mě by se asi líbila jakákoliv, třeba i nesmyslná kniha od Kinga, je to prostě můj VIP autor.

hanina.k
29.08.2023 5 z 5

To je přesně ten King jakého znám a jakého zbožňuju! Byť se tento příběh vymyká jeho obvyklým hororovým knihám, tak není z jeho tvorby jediný.
Jsem u Stephena Kinga zvyklá, že se první polovina knihy vleče a pořádná zápletka se rozvine až za půlkou, ale Pohádka mě chytla hned od první strany.
Charlie je zkrátka syn, kterého by si každý rodič přál mít, je milý, obětavý, velkorysý, skromný a všechna superlativa, která vás napadnou, tak je asi pochopitelné, že mi přirostl k srdci už od začátku. Hlavní zápletka začala tím, že uslyšel štěkot psa, který ho přilákal ke zraněnému páníčkovi. Charlie se o pana Bowditche postaral a zároveň si vzal na starosti i fenku Radar, zatímco se její pán bude dávat dohromady v nemocnici.
Nebudu tu přepisovat anotaci, ale co byste měli vědět je, že je tento příběh výjimečný, kouzelný a naprosto vás vtáhne, bezpochyby je to nejlepší kniha od mistra hororů, kterou jsem četla a to už (mezi námi) něco znamená! Navíc nás celým příběhem provází vzájemná láska a oddanost mezi psem a jeho pánem, s čímž se samozřejmě jako pejskař ztotožňuji.
728 stran magického příběhu.
Myslím, že moje recenze je jako doporučení všeříkající.

bigbabe
28.08.2023 3 z 5

Nejsem fanoušek Kinga a myslela jsem, že je to hororový autor. Překvapila mě ta velká míra scifi, kterého nejsem příznivcem. Ale hlavně ze začátku to člověka vtáhlo do děje, ale bohužel posledních cca 100-150 stran bylo spíš jen, že už to dočíst musím.

Nelly
25.08.2023 3 z 5

Nejsem typický "kingovec", toto byla moje pátá autorova kniha, a v rámci toho musím hodnotit jen třemi hvězdičkami (četla jsem totiž mnohem lepší jeho knihy) - tohle byl takový rozvleklejší příběh, který jistě za přečtení stojí, ale mnoho ve vás nezanechá. Připadá mi, že stáří dostihne každého - i skvělé autory.

hoku
23.08.2023 3 z 5

Prvních cca 250 listů neskutečně nudná naprosto podprůměrná bichla o klukovi hrajícího si na pečovateláka ale ani poté to není žádný kandidát na knihu roku. Průměr co neurazí ani nepřekvapí

zelda7
20.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Pro milovníky psů asi celkem povinnost si přečíst. ;), každopádně od druhé poloviny mi honba za osvobozením jiného světa přišla trochu méně zajímavá než první část, kde hlavním cílem bylo zachránit Radar. Přesto krásně vyprávěný příběh, prostě pohádka.

Hanka007
20.08.2023 5 z 5

Stephen King neztráci s věkem nic na svém spisovatelském umění. Jeho fantazie je nevyčerpatelná a stále dokáže něčím novým překvapit.

tonysojka
19.08.2023 3 z 5

Ano, opět King ve své podrobnosti a upovídanosti.Dobrou polovinu knihu jsem hodně nudil,pak se to rozjelo docela dobrým tempem,ale nic nového v žánru nepřineslo.Třeba takový Oceán na konci uličky je za mne magičtější, horrovější a hlavně kratší.

iveta3689
17.08.2023 5 z 5

Asi by stačilo napsat, že je to starý dobrý King. V první části detailně popisuje každý krok hrdinů, každou myšlenku. Není to nudné, nevynechala bych jediné slovo. Pomalu vás chytne, aniž si to všimnete a hltáte stránku za stránkou. A když se dostaneme do magické části, je to až neuvěřitelně přirozené. Není nutné pochopit žádné nové rasy, nebo uspořádání, vše obyčejně plyne jako u nás. King odkazuje na jiná díla a klasické pohádky, ale nevykrádá je, spíš jim vzdává poctu.

-knihomolka-
15.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Okouzlující příběh s dobrým koncem, jak jinak u Pohádky:-)

Felipé
11.08.2023 5 z 5

Teda to byla jízda.
Něco tak krásně pohádkového, ale zároveň temného, u čeho se chvílemi budete smát, chvílemi bát a chvílemi vám bude smutno, jsem asi ještě nečetl. Možná jsem se k Pohádce prostě dostal ve správné době, kdy jsem žádné fantasy dlouho nečetl, ale určitě se zařadí mezi moje vůbec nejmilejší knížky.
A jako někdo, komu letos umřel psí kamarád, můžu říct, že bych do té studny s vidinou slunečních hodin taky sešel...

blazejmartin
06.08.2023 5 z 5

Stephen King je KING...

Gracian1964
06.08.2023 5 z 5

Klasický King, konečne niečo dlhšieho. Ako nekritický fanúšik nemôžem napísať jediné krivé slovo. Dobrý príbeh, dobre napísaný, napínavé, miestami poetické, šťastný koniec (ale nie pre všetkých). Len škoda, že to aj napriek pomerne veľkej hmotnosti ubehlo tak rýchlo. Teraz zase čakať na niečo nové. Alebo sa vrátiť k starému?

Alix
05.08.2023 5 z 5

Kniha mne nadchla i překvapila. Co taky od SK jiného čekat, že? Je krásná, děsivá a plná citu, nejednou jsem sáhla po kapesníku. A jelikož jsem pejskařka, Radar byla můj favorit a ani jednou mne nezklamala. Udělat takovou míchanici různých příběhů a ještě propojit smysluplně dva světy, to snad dokáže jen King. Překrásná kniha...

nadali
05.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha je velmi čtivá. Přečetla jsem ji na dovolené za necelých 14 dní.
Vím, že tady hodně čtenářů píše, že Stephen už vyměkl a kdesi cosi. Nepřijde mi. Princ s chapadly. Gogmagog. Zvrácené hry. Není to jen tím, že máme větší prostor naší fantazii?
Kdyby to tak bylo, mně to nevadí.
Trochu je to Srdce v Atlantidě. Trochu je to od každého trochu. Trochu je to pohádka.
Možná jsem čekala dramatičtější závěr.

Karoll_ina
01.08.2023 5 z 5

Fantasy samo o sobě nemusím, knihy od Kinga si vybírám, ale tady ta kniha mě bavila a zaujala. Začátek příběhu z reálného života mě bavila více, zajímal mě osud Radar hlavně a samotného Charlieho. Ilustrace v knize byly pěkné a vždy jsem se těšila na novou kapitolu. Fantasy část byla napínavá, ale trochu i předvídatelná a na Kinga sem čekala něco strašidelnějšího, ale obsah odpovídá názvu a opravdu to byla Pohádka. Naštěstí byl happyend.

pidalka777
31.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Kdybych mohla tak dám těch hvězdiček více. Zařazuji ji do svého seznamu TOP knížek od Kinga. Byla úžasná, čtivá a prostě nádherná. Kinga jsem nesnášela ale i zbožňovala naráz zvlášť když mi ukončil kapitolu tím že to postava nepřežije (a to už mi padali oči). Charliemu jsem strašně fandila a Radar byla můj miláček.
A na konci jsem fakt i vyprskla smíchy zvlášť u výrazu šuk ze soucitu