Světská mafie
Jaroslav Kmenta
Polosvět (Jaroslav Kmenta) série
< 2. díl
Světská mafie nás zavede do mrazivých devadesátek. Kniha obsahuje detailní rozbor mafie z prostředí romské komunity a tzv. světských. Ti byli v devadesátých letech úzce spojeni s ruskojazyčným organizovaným zločinem. Podstatná linka příběhu se odehrává kolem světského krále Antonína Běly, který patřil k nejbližším spolupracovníkům zavražděného kmotra Františka Mrázka. I proto autor říká, že Světská mafie je do jistý míry prequelem trilogie Kmotr Mrázek. Pokud vám tedy chyběly nějaké střípky do mozaiky příběhu někdejšího vládce podsvětí, v knize Světská mafie je bezpochyby najdete. Publikace obsahuje 16 stran barevné fotopřílohy.... celý text
Ruská + Světská mafie:
Tyhle dvě knihy si dovolím spojit, protože spolu úzce souvisí. Já jsem Kmentova fanynka. Mám přečtené všechny jeho knihy a na ruskou i světskou mafii jsem se těšila. Ale přiznám se, že jsem docela zklamaná.
Čekala jsem rozplétání všemožných vazeb, historii i současnost a dostala jsem dvě knihy, kde se většina děje odehrává v devadesátkách kolem pár případů. Například Světská mafie je celá o Antonínu Bělovi.
Vzhledem ke Kmentovým předešlým knihám mi to tak přijde, že vykrádá sám sebe. Třetí díl má být o vekslácích, tak snad vše nebude o Mrázkovi.
Skvělý výsledek poctivé investigativní žurnalistiky. Působivé čtení obzvláště pro ty, kteří "devadesátky" prožili a pamatují popisované osoby a události. JK zde odkrývá o čem se dříve jen spekulovalo. Z knihy dýchá atmosféra dané doby. Ačkoli se to může zdát již dávno, najdou se jistě lidé, kteří ze zveřejněných informací nemají radost.
Tato kniha je sice velmi čtivá, ale je odfláknutá. Je prakticky jen o klanu Antonína Běly (ve většině knihy) a Václava Kočky (v kratší části). První třetina knihy je jakoby trestní spis s komentářem o přestřelce ruských gangů v Průhonicích v roce 1995. V další části jsou informace o Bělovi a spol., ale hlavně o jeho vraždě. Ta je propíraná ze všech stran. Ke konci jsou poté informace o Kočkovi a jeho rodině. Celkově se spoustu informací V knize opakuje a pořád se rozpitvavaji 2 témata. Přestřelka v Průhonicích a vražda Běli. Pokud kniha měla být jen o tom mohla být mnohem tenčí, pokud chtěl autor tolik stran, mohl popsat i další mafiány. Celkově je kniha zklamáním.
Začátek knihy měl pomalejší rozjezd, od předešlých Kmentových titulů jsem právě zvyknutý na rychlejší spád, ale od části vraždy v Kostelci už vše začalo zapadat do sebe. Pokud jste četli předešlé tituly, především trilogii o Mrázkovi, tak zase tolik nových skutečností kniha nenabízí, ale Kmenta velmi pěkně rozebral Antonína Bělu s rodinou a dále jeho vazby na Mrázka a spol. Kniha je o poznání lepší než první díl. Kdo by si rád doplnil znalosti, ze které tedy i čerpala samotná kniha, tak doporučuji zhlédnout dokument Polosvět, především díl s Bělovým synem. Doporučuji.
No... nečte se to dobře...
Teda čte se to výborně, ale nechce se nad tím moc zamýšlet. Prostě svět nefunguje jak bychom chtěli a pravidla jsou od toho, aby se porušovala. A někteří jsou si rovnější :-)
Obdiv autorovi a znechucení z určité sorty...
Jaroslav Kmenta píše dobře a zpracovává témata, která jsou v mnohém naprosto neuvěřitelná, a přitom nelze naprosto nijak popřít, že se vše popsané dělo. Protože si to minimálně ze zpráv pamatujeme. Protože když jsme chodili do školy nebo na brigády, trafiky byly plné novin s obřími titulky i fotografiemi. Když se zapnuly zprávy, ta jména a tváře tam byly. V knize je zpracována další část tohoto světa. Bez patosu, nostalgie, holá fakta podepřená výpověďmi tehdejších účastníků, svědky v policejních spisech i pozdějšími výpověďmi přeživších aktérů všech těch hrůz. Kniha zpracovává svět, který tu kdysi otevřeně fungoval a fungovat nikdy nepřestal. Pouze stáhnutý bokem do své ulity chytřeji vykonává své zájmy prostřednictvím novějších metod. Pokud se však necháte vtáhnout do doby samopalů, přestřelek u fastfoodů a tichých nájemných vrahů, zažijete jízdu časy, které si pamatujete jinak.
2017 | Boss Babiš |
2007 | Kmotr Mrázek |
2019 | Rudý Zeman |
2010 | Svědek na zabití |
2015 | Padrino Krejčíř - Gangster |
Další temná zákoutí porevolučního vývoje Česka - tentokrát hlavně kolem světské rodiny Bělů. Kmenta opět extrémně důkladně pracuje se zdroji a podrobně rozebírá každý detail mafiánských zvyků, vazeb a samozřejmě nekončíh násilí.