Posledné želanie
Andrzej Sapkowski
Prvá poviedková kniha Posledné želanie je skvelým úvodom do ságy o zaklínačovi Geraltovi z Rivie. Bielovlasý zaklínač, majster meča a umenia zabíjať, má v živote len jeden cieľ a obživu – zbavovať svet príšer. Odveké zaklínačské umenie chráni ľudstvo pred tými najodpornejšími stvoreniami. Na svojej dlhej púti však Geralt zistí, že zlo sa často ukrýva práve v ľuďoch, intrigách a nenávisti. Zaklínač si preto vždy vyberá cestu rozumu a snaží sa v sebe zadusiť akékoľvek city. Nie vždy sa mu to však darí.... celý text
Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: 2020 , LindeniOriginální název:
Ostatnie życzenie, 1993
Poslední přání jsem nečetla poprvé (ale asi tak po padesáté, um...). Upřímně, ať je Sapkowski jakýkoliv, jeho zaklínačské povídky jsou i po letech od svého vzniku skvělé. V jednotlivých povídkách se seznámíme nejen s nechvalně proslulým Řezníkem z Blavikenu alias Geraltem z Rivie, ale i s jeho blízkými. S jeho rodiči, trubadúrem Marigoldem, matkou Nennene, Lvicí z Cintry i jeho femme fatale, Yennefer. S jednotlivými příhodami z Geraltova života se zároveň pomalu odhaluje i jeho svět, který je stejně fantastický jako krutý a zbavený pohádkově romantického nádechu. A přitom dojde i na ty pohádky. Přestože se jedná o povídkovou knihu, všechny části jsou vzájemně provázány intermezzem nazvaným Hlas rozumu, který vše spojuje do jednotného celku. Upřímně je opravdu těžké vybrat jen jednu povídku jako nejlepší, protože všechny mají své kouzlo, všechny jsou skvělé. Ať už to krátké seznámení s Visennou a Korinem (u kterého mě dodnes mrzí, že zůstalo jen u něj) v Cestě, z níž není návratu, přes Geraltovu sudbu v Otázce ceny po intenzivní seznámení s Yennefer v titulní povídce Poslední přání. Přestože jsem asi žádné jiné knihy nečetla tolikrát jako právě celého Zaklínače, Poslední přání jsem ani tentokrát nečetla naposledy.
Skvělá, skvělá, skvělá kniha! Geralt z Rivie...Chápu, proč se vyprávění o něm stalo kultovní záležitostí. I mě si získal velmi snadno a rychle. Zvláštní...z nějakého důvodu jsem si myslela, že je jiný, než jak jsem ho poznala v knize...je daleko lepší. První knihu jsem zhltla jako malinu a těším se na pokračování.
Sapkowského přepracované pohádky v temném pláštíku se mi nelíbily.
Nesedl mi styl vyprávění, jednoduché věty ani samotná povídková forma. Přišlo mi, že s některými pasážemi si ani sám autor nevěděl moc rady.
Knihy o zaklínači jsou nejlepší slovanská fantasy a možná, že nejlepší fantasy vůbec. Kdysi jsem četl původní povídky vydané ve 3 knihách, později román, pak znovu povídky ve dvoudílné sérii s malými přídavky, dále nové povídky v Bouřkové sezóně a nakonec jsem s velkým potěšením přeposlouchal audioverze od toho všeho. Velmi si cením skvělých postav a nepřítomnosti těžkého patosu a velikáštví, kterými se vyznačuje anglosaská fantasy. Další přednosti nemá smysl vyjmenovávat. Nejvyšší kvalita.
Já jsem byla nadšená, nemám co vytknout. Mohu jen doporučit všem fanouškům fantasy, kteří ještě nečetli.
Seznamuji se s Geraltovými příběhy na přeskáčku, takže zatímco už nějaký čas vím, jak to skončilo, teď se mi doplnilo i to, jak to začalo. Některé pasáže jsou taky rychlé, až berou dech. Je to rozhodně náramně strhující čtení!
Rozhodně dám šanci dalšímu dílu. Geralt se mi zamlouvá, je to neotřelé, jiné, místy fakt dobré...dost na to, abych chtěla pokračovat a pokusit se zamilovat si, ne však na to, abych byla nadšená...
První seznam povídek, který otvírá epický příběh o Geraltovi z Rivie, toto musí každý milovník Fantasy číst! :) Jedním slovem "Výborné"! :)
Autorovi se vydařilo psané slovo, pěkně se to četlo, člověk si může vytáhnout i jistá moudra a taky se natěšit na další knihu. Vřele doporučuji, 9/10.
Není to tak epické jako Píseň ledu a ohně... Ani tak hluboké jako Pán prstenů. Zaklínač je syrovější, což ho dost odlišuje. Na všechno jde přímočaře, bez okolků. A bylo skvělé něco takového číst.
Čteno na popud mého kamaráda, který o tom tak dlouho mluvil, až jsem si tu knihu od něj tedy vzala. Naštěstí o této databázi nic neví, takže můžu klidně napsat, že mě to moc nebavilo. Kdyby to aspoň nebyly povídky.
Dojem trochu kazí dlouhá příprava na akci, která se ovšem odehraje na můj vkus strašně rychle.. Jinak však nemám co vytknout!
Zjistila jsem při čtení této knihy, že mi styl na sebe zdánlivě nenavazujících příběhů nevyhovuje. Zachování dějové linie je pro mne, zdá se, zásadní.
Možná nečtu ve správném pořadí a díry se zaplní v dalších knihách, ale jinak, za mne... Prostě kvůli tomu musím dát 4 body.
Připadám si, jak když mi něco uniká. Příliš nezodpovězených otázek. Uvidíme dál...
První díl se mi zdá poněkud chaotický, postrádám trochu vysvětlení do začátku, přiblížení postav či bytostí. Geralt je ale dobrej týpek a ty hlášky mě fakt rozesmály. Uvidím, zda se k dalším dílům ještě vrátím.
Protože jsem hrála hru, měla jsem tak nějak o Geraltovi určitou představu. Převážně tu, že je to prostě sympaťák. :) Což se ukázalo i v knize.
Jelikož byl den nepřečtených knih a tahle už mi doma opravdu hodně dlouho leží, řekla jsem si, že to teda konečně prubnu. Kniha přečtená za den. Moc se mi líbily odkazy na pohádky, hlavně na mou oblíbenou Krásku a Zvíře. Že si Geralta oblíbím jsem tušila, stejně tak Marigolda, spíš jsem se bála, že mi třeba nesedne styl psaní. Nicméně se nestalo a já se královsky bavila.
upíři vlkodlaci zfilmováno polská literatura meč a magie duchové a přízraky zaklínači příšery, monstra fantasy zfilmováno – TV seriálČást díla
Cesta, z níž není návratu
1988
2019 | Zaklínač – komplet 8 knih |
2005 | Narrenturm |
2015 | Bouřková sezóna |
2000 | Meč osudu |
Úžasná kniha, super styl povídek rozházených mezi sebou. Doporučuji všem milovníkům fantasy, kteří ji ještě nečetli.
A těm co ji četli: přečtěte si ji znovu, znovu, ještě jednou, ještě dvakrát …