Pozlacená

Pozlacená
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541124/bmid_pozlacena.jpg 3 111 111

Zlatá klec série

1. díl >

Zlaté podlahy, zlaté zdi, zlatý nábytek, zlaté oblečení. Ve Výšezvonu, hradu v mrazivých horách Šestého království, je ze zlata všechno. I já – Auren. Král Midas mě zachránil a slíbil, že mě bude navěky milovat. Nabídl mi ochranu a já mu za to věnovala své srdce. Drží mě ve zlaté kleci jako svého mazlíčka, aby mě ochránil před monstry a nepřáteli. Jenže vše, čemu jsem o Midasovi a jeho lásce věřila, byla nejspíš lež. Chtěla bych utéct někam pryč… Co když na mě ale ve světě venku čeká něco mnohem horšího?... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Baronet
Originální název:

Gild, 2023


více info...

Přidat komentář

alexvera
15.09.2024 3 z 5

Hlavní hrdinka Auren patří k Midasovi odjakživa. Zachránil ji a prakticky si z ní udělal svého mazlíčka, má to ale háček. Auren je díky jeho moci celá zlatá a pro všechny ostatní kromě krále nedotknutelná. Své dny tráví zavřená v jedné z mnoha klecí po celém paláci (který je celý zlatý, jak jinak) a je nucena pozorovat královi radovánky s královskými klisnami (ehm..). Naštěstí celá kniha není jen o téměř barbarském sexu, ale dojde i na poměrně rychlé zvraty, překotný útěk z paláce, zajmutí piráty i objevení něčeho o čem si všichni mysleli že neexistuje!

Jsem rozpolocená, příběh mě bavil ale nemám potřebu si knihu přečíst podruhé. Vím že se jedná jen o úvod celé série, ale něco tomu chybělo. Brala bych, kdyby Auren byla krapet průbojnější a né tak tragicky odevzdaná. Také mi šíleně vadilo slovní spojení "královské klisny"..

Annabelle
15.09.2024 4 z 5

Na Pozlacenou mě velmi dlouho lákaly videa na TikToku, když jsem se dozvěděla, že má vycházet v českém jazyce, hodně jsem se na tento netradiční příběh s králem Midasem těšila. Věděla jsem, že se bude jednat o lehce oddechové erotické fantasy a přesně to jsem poté od knihy dostala a možná proto jsem ji dočetla na jeden zátah.
 
Příběh krásné zlaté Auren, která je zavřená v obrovské průchozí kleci, protože zlatá kůže je zkrátka unikát a král Midas se o svou favoritku velmi bojí a rozhodně nedovolí nikomu, aby se ji dotkl. Na druhé straně je tu král Midas, který ale najednou nemá problém svou cennou klisnu předat na jednu noc sousednímu králi výměnou za určitou pomoc. Tím začíná příběh erotiky, údajné lásky (spíše Stockholmského syndromu), nebezpečí a hledání sama sebe. Tohle zkrátka není taková klasická prvoplánová romantika.
 
Postava Auren mi ze začátku úplně nesedla, stejně jako přesladký Midas, ale postupem času jsem k ní nalezla cestu a doufala, že se vymaní ze své klece a svých povinností. Nejvíc se mi ale líbila poslední třetina knihy, kde se objevily další zajímavé postavy, které ovlivnily Aurenino vnímání světa, a i když zlatá klec může být sebe zlatější, stále to bude klec.
 
Dívala jsem se, že některé recenze na první díl nejsou úplně dobré, ale mně se kniha opravdu líbila, protože to byla přesně taková jednoduchá oddechovka, což jsem očekávala a zkrátka mi sedla a četla se mi velmi dobře. Možná mě mrzí, že jsme tu nedostali pořádné seznámení se světem, ve které se příběh odehrává, některé erotické scény byly i dosti brutální a oslovení klisna (a další) jsem začala nesnášet už v půlce knihy, ale přesto všechno se mi příběh moc líbil a už teď se těším na druhý díl, kde se příběh rozproudí naplno.


Áňa 998
15.09.2024 3 z 5

Pozlacená je knihou, u které se recenze trochu rozcházejí, někdo je nadšený a někdo ne. Já byla zvědavá, kam se zařadím, ale taky mě strašně nalákala obálka, která je opravdu krásná. Balíček mi přišel zároveň krásně zabalený, a já se mohla pustit od čtení.
.
Nebudu lhát, prvních pár stránek jsem nechápala. Máme tu krále Midase, který si vydržuje několik konkubín, kterým říká klisny. Ale pak má i svoji oblíbenkyni, svého zlatého mazlíčka, Auren. A když myslím zlatého, tak opravdu zlatého. Auren byste se asi na první pohled lekli.
.
Na to, že je kniha docela bizarní, tak se četla překvapivě dobře. Tomu dost pomohla i hlavní postava Auren, která mi sedla. Ale pak tu byl Midas, ten mi neskutečně lezl na nervy a já mu nevěřila absolutně nic. Za mě fakt ošklivá postava.
.
Kniha utíkala rychle, ale cca v polovině jsem se malinko zasekla. Pak se tempo opět rozjelo a i děj nabral temnější spád. Tím narážím na jednu spicy scénu, která se zvrhla do brutálního násilí. Takže pokud jste slabší povahy, na tohle pozor.
.
V knize najdete krásnou mapu, ale také hezké grafické zpracování začátku kapitol.
.
Po dočtení jsem zjistila, že se jedná o začátek šestidílné série, takže si nechávám hvězdičkový prostor.
.
Za mě zajímavý nápad, jsem zvědavá, čeho se od Auren ještě dočkáme, a třeba ještě na Midase změním názor. Pokud máte rádi ostřejší romantasy, zkuste Pozlacenou.

Prokrastinuji
09.09.2024 4 z 5

Tak už jsem si i já přečetla nejkontroverznější knihu překladové literatury, která u nás v poslední době vyšla xD Tiktoková senzace, tak trochu retelling na krále Midase a začátek erotické série ve které figurují víly a stockholmský syndrom. Ženám v harému se říká klisny, a najde se jedna, dvě scény, které někoho můžou hodně znepokojit, či od čtení úplně odradit.

Hlavní hrdinka Auren žije ve zlaté kleci - doslova, a má zlatou kůži. Je favoritka krále Midase, a ten nedovolí aby se ji kdokoliv dotkl. Nebo snad? Jednou se ji totiž rozhodne na jednu noc darovat sousednímu králi a tím se započíná (na naše české poměry erotické a romantické literatury) poměrně hodně netradiční příběh.

Midas byl otřesný, ale Auren jsem si celkem oblíbila. Myslím, že je tam toho mnohem více nevysloveného (respektive, autorka nám podle mě nedala všechny informace) a ještě se něco o jejich minulosti dozvíme. Hodně mě pak zaujaly postavy, které se objevily později a začaly ovlivňovat Aurenino vnímání světa.

Kniha se mi líbila. Nechybí ji čtivost, svět je parádně vykreslený, a samotná myšlenka příběhu pro mě byla vcelku originální. Řekla bych, že pokud máte rádi Baronetky (nebo celkově erotickou literaturu), nevadí vám fantasy, a chcete zkusit něco, co u nás v překladové literatuře trochu vybočuje, směle do toho. Na druhou stranu, není to příběh úplně pro všechny - pokud jste silné feministky, vadí vám misogynie, nebo extrémnější erotické scény, zvažte přečtení. Doporučuji si i zkontrolovat trigger warnings.

Marry123
08.09.2024 4 z 5

Musím říct že začátek se dost nepříjemně vlekl, až jsem došla do bodu kdy jsem si říkala: "Tak tohle mě nebaví." Nakonec jsem knížku asi na dva týdny odložila. Pak se ukázalo že jsem přestala přesně v momentu kdy se konečně mělo začít něco pořádně dít :D. Zákon schválnosti. Takže posledních 100 stránek mě nakoplo a ozubená kolečka v mé hlavě jedou takový teorie, že nevím která je horší nebo lepší... Jsem zvědavá kam to půjde dál a co je Auren doopravdy zač. Každopádně to že je Midas k**ot, na tom se snad všichni shodneme... :D... AMEN

Holubka
05.09.2024 3 z 5

Tak do půlky to byla nuda. Od půlky se konečně začalo něco dít. Jako první díl série, si myslím že to bylo fajn. Dal určitě pokračovat budu. Moc mě totiž zajímá jak se to dál bude vyvíjet.

Tess_BooksNerd
29.08.2024 4 z 5

Kniha mě zlákala hlavně obálkou. I když jsem četla spoustu negativních recenzí, neodolala jsem a knihu koupila. Zapadá přesně do mého žánru. I když bych celkově příběh hodnotila zhruba tak někde mezi dobrým a špatným, nenudila jsem se. Auren mi přišla dost zaslepená, co se Midase týče. Nejvíc se mi zamlouvá Rip. Tajemný a mocný velitel armády čtvrtého království. V knize je pár zvratů, některé pasáže mi přišly zbytečně zdlouhavé a jiné zase až moc ochuzené. Celkově ale hodnotím pocit z čtení kladně, i když mou knihovnu zaplňují mnohem lepší knihy, které ve mě vyvolávaly větší bouří emocí. Druhý díl si ovšem nenechám ujít.

Scheron
24.08.2024 3 z 5

(SPOILER) Náhodou, proč ne?
Přitáhla mě zvědavost, jelikož na tuhle knížku jsem zachytila vlnu hejtu od bookstagramerek. Tak já nevím, ale četla jsem už nesrovnatelně horší tituly (ve všech ohledech). To, že se tam k ženám muži chovají tak, jak se chovají, má nějaký důvod, pointu. A zdaleka to není běžná praxe, jak nám bylo naznačeno (Sail i starší Aurein strážný se oba chovali normálně). Ano, je tam jedna výrazně negativní násilná scéna, což ale bohužel k povaze knihy patří. Ano, je tam trochu sprostší explicitní mluva, takže pokud vám to vadí, tak se do toho nepouštějte. Ale ve výsledku tam bylo vlastně erotiky strašně málo a za mě knížka rozhodně nesplňuje hodnocení spicy 3/5, jak je uvedeno na zadní straně. Což mě mile překvapilo, jelikož preferuji příběhy bez erotiky. Co se týče děje, jsou to opět na první dobrou okopírované Dvory. Místo retellingu klasických pohádek je tu však tentokrát originálnější antická mytologie a doufám, že v těchto prvcích budou pokračovat i další díly. V Auren s Midasem vidím Feyre a Tamlina s tím rozdílem, že je očividně pojí komplikovaná minulost a pravděpodobně si oba navzájem něco dluží, což by vysvětlovalo Aureninu ochotu zůstávat v Kleci i přes její schopnosti (těžko říct, jestli jde o čistě Stockholmský syndrom - myslím, že v tom bude něco víc). A taky vám přijde velitel jako Rhysand? Každopádně jsem velmi zvědavá, co se vyklube z hnilobného krále, jakou roli v tom všem sehraje Malina a jestli budou zapojení i jiní králové s dalšími originálními schopnostmi.
Neurazí, nenadchne.

Anet_jan_book
23.08.2024 4 z 5

Pozlacená (1.dil ze serie Zlatá klec)
Raven Kennedy

Tak tohle byla jízda. Na to, že jsem si ze začátku čtení říkala ,,Co jsem si to zas vybrala musím uznat, že to bylo naprosto skvělý. Akce tu je od začátku příběhu až do konce.

Je to příběh o králi Midasovi, který má moc vše pozlatit na co sáhne. Doslova vše v šestém království je ze zlata. Skříně,židle,podlahy,stěny,postel….zkrátka vše i včetně královi favoritky Auren.

Auren je jedna z konkubín, které král vlastní. Kdysi dávno ji král Midas zachránil před chudobou a vzal si ji pod svá křídla do vysoko zasněžených hor v Šestém království do hradu Výšezvonu. Tento hrad je nejen celý ze zlata, ale pro ni je i zároveň zlatou klecí ve které ji král drží. Dle jeho slov ji chrání před nebezpečím a nepřáteli. Díky moci, které vládne král Midas, proměnil Auren ve zlato. Je nejen drahocenná ale především favoritka mezi ostatními klisnami. Je oddaná celým svým srdcem i duší.

Muži tu jsou vykreslení jak ze středověku, kdy ženy mají pouze na uspokojování svých potřeb a hadr na podlahu zároveň. Chvílemi jsem s tím měla trochu problém, nicméně i kolem chlípných scén to nebylo až tak hrozné jak se zdálo. Bylo to hezky popsané a dobře se to četlo. Byly tu i určité scény, kdy jsem se rozplývala a to štěstí Auren přála. Je pravda, že mi i ukápla slza ale nebudu nic dál prozrazovat.

Kniha má nejen nádhernou obálku ale i velmi zajímavý a originální příběh plný lstí, bohatství, moci, nadvlády ale i překvapení a lásky, ikdyž tu jsem s Auren nesdílela. Přišlo mi, že na Midasovi bylo dost vidět, že ji střeží jako svůj drahocenný poklad a že jí má jak vystavenou hračku, chce ji vlastnit ale tu lásku kterou jí sliboval jsem nijak zvlášť neviděla ani necítila.

Jak jsem psala na začátku, sice jsem čekala něco trochu jiného ale je vidět, že je to první díl, který nás se vším seznamuje a to nejen s postavami ale i okolím království a fae.

Hodně mě to chytlo a jsem zvědavá jak to bude pokračovat. Naštěstí nebudeme dlouho čekat a další díl nám vyjde už brzy.

nada3314
23.08.2024 4 z 5

Hohohooo tak toto se mi líbilo, jakože hodně! Už minule jsem si říkala, nebudu číst komentáře před čtením knihy a tady jsem to zase udělala a byla jsem překvapená kolik je né až tak pěkných hodnoceních. Dokonce má prý kniha i hluché místa, prostředek je zdlouhavý. No v 1 hodinu v noci a v polovině knihy jsem si říkala, tak už by to jako mohlo přijít, ať můžu jít v klidu spát… No nepřišlo a já tuto krásku zhltla téměř na posezení.

Kniha mi neskutečně sedla do nálady, je neskutečně čtivá a velmi, velmi originální… Za mě i ta erotika není nijak šílená a je jí tam, tak akorát. Svět je parádně vykreslený a zorientujete se hned. Neměla jsem vůbec problém, děj mě pohltil a nepustil až do konce.

Jestli je druhý díl ještě lepší, tak to bude úplně hukot a už teď se nemůžu dočkat. Tato série je v zahraničí hodně oblíbená vyšlo 6 dílů a všechny, kromě tady prvního dílu jsou hodnoceny více než 4 hvězdami. Opět tu máme knihu, která rozděluje čtenáře na dva tábory - buď ji nenávidíš, nebo ji miluješ! Já ji miluji!

No a ten konec? Jako vážně už to tu máme zase! Mě z toho picne! Tohle mi ty autorky dělají snad schválně.

Matri
22.08.2024 4 z 5

Toto bola úplná Angelika! Síce trošku viac vyleštená, previazaná stuhami a s fantasy popraškom. A za mňa to vyšlo skvelo.

Ten feeling Angeliky bol za mňa naozaj silný. Krásna, bájna favoritka kráľa Midasa, po ktorej každý túži, avšak jej klietka ju drží 10 rokov v bezpečí a samote. Čo sa však stane keď konečne vyjde z tohto svojho, podotýkam dobrovoľného, zlatého väzenia?

Za mňa bol tento diel doslova zoznamujúci. Spoznali sme Auren - je vo svojej klietke úplne osamelá, pretože kráľ k nej nikoho nepustí. Ostatné milenky kráľa ju nenávidia. Jedinou "blízkou osobou" je jej osobný strážca. Auren túži po priateľstve, ktorého sa jej aj dostane, ale... (aaach moje zlomené srdce) :'(
O zlatom kráľovi Šiesteho kráľovstva Midasovi stále neviem čo si myslieť. Jeho láska k Auren je skôr posadnutosť, potreba vlastniť ako ozajstná láska. Takže uvidíme čo prinesie pokračovanie.
A v závere sa stretávame s Ripom - veliteľom armády znepriateleného kráľa hniloby. A hoci sa Rip objavuje v úplnom závere, dokonale u mňa zanechal dojem a zamiešal karty.

Knihu určite odporúčam prečítať si, nedať na hodnotenia a urobiť si vlastný názor. Mňa táto zdanlivo nízko hodnotená kniha, tentokrát milo prekvapila a bavila od začiatku do konca. Pokračovanie tu máme čoskoro a ja sa veľmi teším!
Hodnotenie: 4,25*

VendelinkaC
20.08.2024 5 z 5

Tak tohle se mi líbilo moc! Bála jsem se, aby se z toho nakonec nevyklubal brak, erotika na úkor děje, ale nebylo tomu tak a té erotiky je tam nakonec velmi málo. Zato děj mě bavil hodně. A vlastně nejvíce od chvíle, kdy Auren opustila svoji zlatou klec a vydala se na cestu do Pátého království. Midas mě od začátku štval a pak tam vlastně půl knihy nebyl, takže jsem zvědavá, jak se to s ním a Auren bude dál vyvíjet. Téměř ke konci se objevila zajímavá postava, která tuším bude v dalších dílech velmi důležitá, takže se moc těším na pokračování! :)

Literarytwins
19.08.2024 3 z 5

Zlatá klec: Pozlacená, dlouho očekávaná světově známá fantasy série, na kterou jsem byla dost zvědavá a říkala jsem si, že si tedy počkám už na překlad, protože ty obálky byly prostě mega lákavé. Přiznám se, že jsem do toho šla na blind a nečetla jsem ani anotaci. No možná jsem měla. :D

Země je rozdělena na 6 království a v jednom takovém vládne král Midas ve svém paláci, kde je absolutně všechno ze zlata. Král má svůj harém konkubín a jednou z nich je i naše hlavní hrdinka Auren, jeho favoritka mezi královskými klisnami. (To jsem chvíli rozdýchávala a protáčela nad tím oči). On ji střeží doslova v enormní zlaté kleci a má ji jako svůj drahocenný poklad. Pojďme si hned v úvodu říct, že i přes jejich velké společné tajemství trpí Auren solidním Stockholmským syndromem a chápu její vděk, ale už nesdílím její lásku k Midasovi.

Nicméně kniha bude asi trnem v oku každé řádné feministky. Muži jsou zde totiž vykresleni jako řádná chlípná prasata. Napříč čtením knihy jsem měla celkem dost rozporuplné pocity. Kniha má nádhernou obálku, po dočtení hodnotím velice kladně i celkovou myšlenku příběhu a svět, který autorka stvořila. To mě bavilo dost, velmi zajímavá je i Auren a celá záležitost ohledně království a později i dějové linky spojené s existencí fae.

Co mi na knize ale vadilo, bylo "hluché místo" v ději, kdy se mi přes velké množství sáhodlouhých popisů kniha táhla a moc mě nebavila. Nicméně je pravda a podepisuji se pod to, že závěr solidně zamíchal kartami. A byť z knihy nejsem rozhodně dvakrát urvaná, rozhodně jsem zvedavá a určitě zkusím dalšímu dílu dát šanci.

Za co autorce ale tleskám, je originální popis fae. Tím si mě dost získala.

annora_cte
19.08.2024 4 z 5

Pozlacená. Auren. Ta drahocenná, ta králova favoritka a jeho oblíbená klisna. Musím říct, že příběh začal moc dobře. Představila se nám Auren, která ve zlaté kleci pozoruje svého pána a svého milovaného Midase. Ten ji před lety zachránil, postaral se o ni a jako svojí oblíbenkyni ji celou pozlatil.
Jak jsem uvedla, příběh začal dobře, tempo mi krásně sedlo a Auren mi taktéž padla do oka. O knize jsem něco málo slyšela a ten samotný koncept se mi zalíbil, protože jsem něco takového ještě nečetla.
O to víc mě zamrzela změna tempa, která nastala přibližně v polovině knihy. Najednou se děj táhnul a postupoval pomalu. V knize taky bylo spoustu vedlejších postav, o kterých bych chtěla vědět víc, ale moc prostoru k tomu nedostaly. Nicméně věřím, že v dalších dílech se jim naskytne.
Co bych ráda vyzdvihla, je grafické zpracování a mapa, na kterou je radost pohledět. Konec slibuje zajímavé pokračování. Četla jsem, že další díly jsou mnohem lepší než první, takže se budu moc těšit.

Za poskytnutí knihy k recenzi v rámci #spoluprace
děkuji @albatrosmedia

nakavusterezou
16.08.2024 2 z 5

"Pozlacená" začíná slibně se sympatickou a statečnou hrdinkou, ale druhá polovina knihy mě zklamala kvůli ztrátě tempa, málo propracovaným vedlejším postavám a přehnaným erotickým scénám.

EvikU.
12.08.2024 3 z 5

Co napsat o knize, kterou jsem přečetla, ale nic ve mě nezanechala? Moc jsem se na knihu těšila a pociťuji mírné zklamání. Přitom to mohla být skvělá erotická fantasy.

Jenže to byl možná ten problém. Nebyla to ani pořádná fantasy kniha, ale ani pořádná eroťárna. Z fantasy světa tam bylo hrozně málo, málo tajemna nebo nějakého jiného umění nebo zvláštní schopnosti. A erotické scény bylo málo a nedostatečné. Midas měl ještě další “klisny, Auroru věznil v kleci, aby ji ochránil, ale zdá se, že to byla jen jeho další lež…

Pozlacená Aurora byla uvězněná svým králem Midasem, který ji zachránil z chudoby, z chatrče a měl jí jako svého mazlíčka. Zlatou chloubu, protože měl ve svém království všechno ve zlatě.

Díky Midasovi podlosti se Aurora ocitne na cestě mezi královstvími a musí se sama o sebe postarat. Na cestě jí naštěstí doprovází královy ochránci, přesto i tak se dostane do nesnází. Neví, co si má o králi myslet. ( Já ostatně taky ne, lezl mi celou dobu dost na nervy. :) )

Konec skončil napínavě, tak se možná přesvědčím, abych si přečetla druhý díl. Teď hodnotím jako průměr.

Zara22
11.08.2024 4 z 5

První díl série The Plated Prisoner je jednoznačně nejslabší. ALE. Vím, že pokračování je jedna velká jízda.
Doufám, že se Baronet nezalekne nízkého hodnocení a vydá to celé.

Kate3003
11.08.2024 2 z 5

Z téhle knihy mám poměrně smíšené pocity. Na jednu stranu zde bylo několik věcí, které byli opravdu hodně dobré, ale na druhou taky několik, které se úplně nepovedly. Takže při čtení jsem byla dost na vážkách, jak vlastně knihu hodnotit.

Co bych na knize vyzdvihla je grafické zpracování. Máme tu povedenou obálku, ale i ilustrace na začátku každé kapitoly a mapu. Také mě zaujala inspirace pověstí ze starých řeckých bájí o králi Midasovi. Příběh není podán stejně, ale některé použité prvky z této báje jsou zde jasné znatelné. Kniha je navíc opravdu čtivá. Já sama jsem ji přečetla v podstatě za dvě odpoledne.

Zaujal mě i svět který autorka vytvořila. Jen vzhledem k tomu že hlavní postava sama o něm až tolik nevěděla tak jsme se toho dozvěděli jen velmi málo. Což je za mě škoda a autorka ho mohla využít mnohem více. Chybělo mi tu pořádné seznámení se světem, jak to bývá u prvních dílů série.

Co už bylo o něco horší byl děj přesto že se kniha skvěle četla tak se v ní vlastně většinu doby nic moc nedělo. Dost času jsme strávili s myšlenkami hlavní hrdinky což vzhledem k její osobnosti nebyla úplně výhra nebo popisy prostředí a toho jací jsou zdejší muži. Vzhledem k tomu že až na pár výjimek, které se nezdrželi dost dlouho aby něco změnili byli všichni popisováni jako hospodářská zvířátka abych se vyjádřila slušně tak mě to také až tak nezaujalo.

Hlavní hrdinka si romantizuje svoje zajetí a dle jejího názoru se na něm snaží najít ty lepší stránky. Celkově je dost naivní a moc nepřemýšlí nad tím co dělá nebo co se kolem ní děje. Je zaslepená svou láskou k vězniteli a nevidí že to co se děje kolem není úplně v pořádku.

Asi poslední věc, která mi moc neseděla bylo označení pro zdejší konkubíny. Když jsem se dozvěděla, jak je popsáno v originále, tak asi chápu, proč je zvolen takový překlad, ale i tak to bylo prostě divné. Slyšela jsem, že druhý díl série by měl být lepší a díky tomu že je kniha opravdu čtivá a konec přinesl zvrat, který mě zaujal nejspíše si zkusím další díl přečíst.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Albatros media.

lena.o.knihach
06.08.2024 3 z 5

Za knihu v rámci #spoluprace mockrát děkuji @albatrosmedia

Ještě než jsem se pustila do čtení, už jsem toho o Pozlacené věděla celkem dost. Viděla jsem recenze u zahraničních bookstagramerů a byla jsem strašně zvědavá na to, jak tahle kniha sedne mně.

Auren je králova favoritka. Kdysi ji zachránil a od té doby ji drží zavřenou v kleci. Celá země o ní ví, protože je kromě jiného celá zlatá.
Nyní ale musí král Midas vydat Auren jinému vládci, se kterým uzavřel dohodu.

První díl Zlaté klece je zvláštní. Je to velmi, ale velmi temná fantasy pro čtenáře se silným žaludkem. Ženy jsou sexuální otrokyně (klisny), velká většina chlapů prasata. Já nemůžu říct, že by se mi to líbilo, ale zas musím přiznat, že jsem se od toho vůbec nechtěla odtrhnout.

Autorce se bezpochyby nedá upřít čtivost, ale až do konce jsem vůbec nevěděla, jestli se mi to vlastně líbí nebo ne. Úplný závěr mě ale dokázal naladit na pokračování. Tam to totiž konečně začalo být zajímavé…

Aires
06.08.2024 4 z 5

Sakra přiveďte někdo Eowyn, ať si dá čajík o páté s Auren. První se ze všeho nejvíce bojí klece, že v ní bude, dokud se zvyk a stáří s mřížemi nesmíří. Za to ta druhá se ze všeho nejvíce bojí své mříže opustit. Radši zvadne jako ptáček ve zlaté kleci, výměnou za příslib pořádné rajtovačky z králem...

Tohle bylo jiné, zkrátka JINÉ. Buď budete knihu nenávidět nebo ji přečtete na posezení. Hlavní hrdinka má stockholmský syndrom. V knize je to samá klisna a rajtovačka s králem. Ženy obecně tu jsou jen prostředek pro uspokojení. A v poslední řadě svět- neskutečně zajímavý svět, který jsme však zahlédli jen zpoza mříží, protože autorka dá čtenáři jen letmo ochutnat.

Možná jsme si moc zvykli na pikniky při měsíčku,roztomilá princátka a vždy statečné hrdinky. Takže když dojde na střet s realitou- že ne každou dívku čeká věčná láska a občas prostě jen hrajeme role, abychom přežili, tak jsme z toho vykolejení.

Proto se vám tohle čtení- uhrančivé, ale tvrdé, plné intrik a kde je více zoufalství, než romantiky, buď bude zatraceně líbit anebo knihu hodíte z okna! Nakonec tleskám, protože dnes napsat něco ,,jiného,, - je výzva :)

Autorovy další knížky

2024  67%Pozlacená
2024  0%Třpytivá
Skrýt reklamy