Příběh akvamarínu

Příběh akvamarínu
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508480/bmid_pribeh-akvamarinu-8Tc-508480.jpg 4 247 247

Jak daleká cesta vede k tomu, kdo je nám nejblíž? Rutinní život Jasmíny, která bydlí s matkou a marně hledá práci, může změnit snad jen zázrak. Je jím příchod Oskara, který se přistěhuje do její blízkosti, nebo tajemný Joachim, který tvrdí, že pochází z roku 1836? Historie dřevařské kolonie v Lomné je pro Jasmínu zajímavější než nepříznivá realita, v níž se musí vyrovnat s vážnou nemocí. Nemůže ovšem věčně snít, je potřeba postavit se k osudu čelem, otevřít srdce a hrát s rozdanými kartami.... celý text

bookcase
05.11.2024 4 z 5

Hezký příběh, líbily se mi obě linky i zakomponování vážné nemoci.

RichtrovaSarka
07.10.2024 5 z 5

Moc hezký příběh. Líbily se mi dvě dějové linky.

LucaEx.
28.09.2024 4 z 5

O knihách Miriam Blahové už nějakou dobu vím, ale zatím jsme se vzájemně míjely, až do teď.
Po Příběhu akvamarínu jsem v naší knihovně sáhla hned, jak jsem do ní po letních prázdninách opět vkročila. Byla to ta správná chvíle.
Příběh se mi moc líbil a ač nejsem velkým fanouškem fantasy, trocha záhadna a nadpřirozena mi vůbec nevadila.
Do Jasmíny jsem se úplně nedokázala vžít, ale chápala jsem její ostýchavost a introvertnost. V závěru se mi líbilo její odhodlání se svým životem něco udělat a někam se posunout, protože to bych do ní na začátku knihy neřekla.
A informace o její nemoci pro mě byly opravdu zajímavé.
Život Joachima mi učaroval, jeho čistá a prostá duše byla balzám. Ráda jsem se dozvěděla, jak se žilo na Jablunkovsku před 200 lety.
Moc povedené a čtivé dílko. Čtení jsem si moc užila a doufám, že mi do cesty brzy přijdou i zbylé autorčiny knihy.
Těším se.

Martina023
10.09.2024 5 z 5

Knížky od paní Miriam jsem četla a moc se mi líbily. Tato byla jediná nad kterou jsem váhala. Mám moc ráda spojení součastnosti s minulostí,ale tady jsem si nebyla jistá. Teď už vím, že jsem měla po knize sáhnout dřív. Příběh je napsaný moc hezky,tak nějak mile, citlivě. V knize se setkáváme a seznamujeme jak s životem lidí v Lomné tak i s historií a dokonce se dozvídáme o RS. A to je moc pěkně spojeno a je to dobře.

cori
06.09.2024 3 z 5

(SPOILER) Nezaměstnaná samotářská Jasmína žijící s matkou se při úklidu kostela setká s urostlým dřevorubcem Joachimem, který byl do její doby přenesen kamenným křížem z roku 1836. Po počáteční nedůvěře se spolu sblíží a pravidelně se setkávají a vzájemně se psychicky podporují. Joachim se snaží překonat rodinnou ztrátu a Jasmína přijmout krutou diagnózu. Pohádka o cestování v čase s historickým etnografickým okénkem o životě goralů - dřevorubců v Horní Lomné v dřevařské kolonii v 1.pol. 19.století v kombinaci s lékařskou poradnou popisující život s roztroušenou sklerózou. Samozřejmě nechybí happyend.

Květ
29.08.2024 3 z 5

Autorka si mě získala svojí prvotinou Příběh slunečnice, ale Příběh akvamarínu, to nebylo čtení pro mě. Je mi to líto, ale přišlo mi to celé jako slátanina. Autorka se chtěla věnovat tématu roztroušené sklerózy a historie Horní Lomné, propojila to romancí s cestováním v čase... Taková fantasy, velmi oddechová, naivní až slaboduchá.

le21nka
19.08.2024 5 z 5

Skvělé. Tento příběh, ve kterém se střídá minulost se současností je jako balzám na duši. Krásně se četlo.

Januli
04.08.2024 3 z 5

Moc jsem se na čtení těšila a zklamaná jsem rozhodně nebyla. Pravda, asi jsem velmi naivní romantická duše, ale já myslela, že třeba nějakým zázrakem Jasmína a Joachim spolu budou :-D ale i tak knížka na závěr dávala smysl a byl to hezký příběh, s prvky smutnými i reálnými. Těším se na další :-)

Stanislava27
13.07.2024 4 z 5

Ahojte

Dnes tu mám pre Vás ďalší typ na knižočku od autorky našich českých susedov...

A ňou je tentokrát @miriam.blahova s názvom Pŕíbéh akvamarínu...

Neviem ako vy, ale ja som už mala tú česť a už som od autorky čítala knihu Pŕíbéh slunečnice a za mňa bol úžasný... (vďaka nej som objavila ďalšiu skvelú autorku) a už sa neviem dočkať keď si prečítam autorkine tretie "knižné dieťa" s názvom Pŕíbéh mateŕídoušky...

Máte radi keď sa v príbehu prelínajú rôzne časové obdobia? Napr. minulosť s budúcnosťou? (Ja mám osobne rada takéto príbehy)

Tak potom je potom tento príbeh pre Vás ako stvorený...

Príbeh Jasmíny a Joachima, ktorý prichádza z minulosti a ocitne sa v kostole v ktorom Jasmína zaskakuje za svoju chorú tetu...

A akú úlohu v príbehu odohráva "Akvamarín"? Podľa, ktorého je kniha pomenovaná?

Ak ste zvedaví tak ako som bola aj ja, tak šup šup do čítania...

Gaboskaaa
04.07.2024 4 z 5

Moje druhá kniha od autorky Miriam Blahové. U Příběhu mateřídoušky mi propojení historie a současnosti více sedělo, u Příběhu akvamarínu mi setkávání Jasmíny a Joachima přišlo trošku přitažené za vlasy. Na konci se ale všechno hezky propojilo a opět se potvrdil autorčin spisovatelský um :)

Aneleh
31.05.2024 4 z 5

Hezky napsaný romantický příběh, ve kterém se prolíná historie se současností. To, co se událo v Lomné v první polovině 19. století, je zde popravdě vylíčeno. Jen setkávání Jasmíny s Joachimem, to cestování časem, jsem nemohla tak úplně pobrat. Zase ale vidíme ty propastné rozdíly mezi tenkrát a dnes. Něco vás i pobaví: třeba mobil považoval Joachim v roce 1836 za jakýsi druh hlásné trouby. Ale autorka to má dobře promyšlené tak, aby vše zapadlo na své místo a příběh mohl vygradovat a mít ten správný konec.
Takže od každého trochu: romantické, trochu pohádkové, s kusem pravdivé historie, ale také s tématem vážné nemoci. Doporučuji, hledáte-li ke čtení něco originálního a nevšedního.

Jirinamac
25.05.2024 5 z 5

Mám ráda příběhy, kdy se propojuje současný a minulý život a tady je to takové tajemno do jiného století. Jednoduché seznámení se životem v 19. století, kdy hrozbou byl mor, ale i s nemocí, která je poslední dobou dost častá v našem století. 4½ *

sporran
10.05.2024 3 z 5

Zajímavé propojení historie a současnost včetně aktuálního tématu, onemocnění RS.

kaja9825
28.04.2024 4 z 5

Hodnocení: 4,5/5

Tuhle knížku ani autorku jsem neznala, ale nakonec jsem si čtení užila a jsem ráda, že se mi dostala do hledáčku díky společnému čtení

Jasmína je již dospělá dívka, která ale stále žije s matkou a nedokáže si najít ani práci.
Dostane za úkol zaskakovat v kostele tetu, která uklízí. No a při jednom takovém úklidu narazí na tajemného cizince, který si z ní dělá srandu. Nebo opravdu pochází z jiné doby?

Jasmína je vážně naprostý introvert, ale dokázala jsem se do ní vcítit (protože jsem dost podobná, i když by to do mě dneska už nikdo neřekl). Co se týká Oskara a Joachima, tak jsem rozhodně tým Oskar, i když jsem si nejdřív říkala, že je to arogantní blbec.

Téma cestování v čase bylo zajímavé, i když si myslím, že hlavní téma nakonec bylo o roztroušená skleróze a to cestování časem bylo možná i zbytečně navíc. Osobně bych ho tam nepotřebovala, ale díky tomu je kniha zase originální.

RS je důležité téma a jsem ráda, že se tady rozebírá. A i když se jedná o těžkou nemoc, tak kniha není psaná depresivně. Je z ní cítit naděje a to je něco, co potřebuje každý z nás.

Ludmila91
12.04.2024 5 z 5

Krásný příběh

Anna_Malik_Ova
07.04.2024 5 z 5

Příběh akvamarínu je příběhem o přátelství, o boji a vyrovnání se s autoimunitní nemocí a také, samozřejmě o lásce. A ta láska tady panečku - zase mě svou intenzitou rozplakala a to už se začíná stávat u autorky zvykem. Krása, nečekanost a čistota toho citu na mě dopadla tak silně, až se mi tomu skoro nechtělo věřit. A ono to vlastně k neuvěření bylo, k neuvěření skvělé! Například postava Joachima, já si ho tak zamilovala. Ten charakter, mluva, oddanost a pracovitost Neskutečně celou knihu oživil a já se těšila na každou chvíli, kterou s ním naše hlavní hrdinka Jasmína stráví. A i jeho vlastní kapitoly mi vzaly dech.
Kniha je čtivá a přes těžká témata se čte neskutečně lehce. Neměla jsem představu, jak to celé může dopadnout a tak, jak se to stalo mě potěšilo, ale jak jsem psala na začátku tak i rozbrečelo. Dojalo.
Historie Lomné mě zaujala natolik, že už si v hlavě plánuji výlet a potřebuji se na tu krásně popsanou krajinu jet podívat osobně. A jelikož vím, že i v další autorčině knize toto místo hraje svou úlohu, těším se dvojnásob.

A ještě na závěr musím vyzdvihnout milostné pasáže, ty se četly jedna báseň a pak taky vyprávění o Itálii a přímo o Miláně - tleskám.

„Změny jsou těžké, někdy ale nutné. Neohlížej se za tím, co bylo. Vyhlížej to, co bude.“

Mistylady
26.03.2024 4 z 5

Příběh akvamarínu byl úplně jiný než autorčina první kniha.
Děj se odehrává v blízkosti mého rodného kraje, takže mi opět přirostl k srdci.
Je vyprávěn z pohledu obou aktérů, prolínají se zde dvě časové osy.
Z Jasmíny, na začátku stydlivé a tiché dívky se postupem času stává neuvěřitelně silná žena, která se konečně přestane ohlížet na druhé a začne si plnit své sny. Cesta k nim je plná překážek, slz, bolesti, strachu, ale taky je naplněná láskou a plná milých setkání s úžasnými lidmi.
Joachim, který přichází do současnosti z minulosti, je prostý dřevorubec. Přesně takhle si představuji naše předky. Skvěle vykreslená atmosféra chudých lidí, pro které je dřina v lese dennodenním chlebem.
Napsala bych toho o knize spoustu, ale to už bych trochu vyzrazovala děj. Snad jen, že jsem celou dobu čekala jiný konec. Chápu, že to dopadlo, jak to dopadlo, konec je úžasný, přesto romantická dušička ve mě byla trochu smutná. Ale i to ke knize patří a vlastně by se tam jiný konec ani moc nehodil.

HH77
25.03.2024 4 z 5

Kniha byla zajímavá a ctiva. Jelikož však cestovani časem není úplně můj šálek kávy, ubiram jednu hvězdičku. Nicméně je zde krásne popsano, jak moc se svět za těch téměř 200 let které od sebe jednotlivé dejove linky dělí,změnil.

kramlinka88
05.03.2024 5 z 5

V příběhu se nám prolínají dvě dějové linky, jedna Joachimova z roku 1836 a druhá ze současnosti, a v té se nám představí mladá Jasmína.

Jasmína si žije relativně poklidný život se svou maminkou v malé vesničce, dokud se jí, díky zdravotním komplikacím její tety, neobrátí život vzhůru nohama :-)

Nejen tím, že při úklidu kostela narazí na krásného Joachima, který není úplně z naší doby, ale také a hlavně kvůli svému vážnému onemocnění, o kterém se záhy dovídá.

Jaké to pro ni bude mít následky? Jakou roli v tom všem hraje Oskar, syn nových sousedů? Naučí se s touto vážnou nemocí žít ?

Někdy stačí potkat ty správné lidi ve správný čas a dospět díky nim k uvědomění si, co je v životě důležité, a že je třeba ho žít teď a tady, protože budoucnost je vždy nejistá...nikdy nevíme co dobrého či zlého nám život přinese.

Zuzulinka
02.03.2024 5 z 5

Kniha se mi líbila!

láska tajemství romantika české romány romány pro ženy

Miriam Blahová
česká, 1989