Program pro přeživší
Chuck Palahniuk
Tender Branson vyrostl v uzavřené komunitě přísné, puritánsky vedené sekty a tak jako mnozí jiní byl i on jednoho dne vyslán do „vnějšího světa“, aby za stravu a byt vykonával různé podřadné práce. Když se k němu dostane zpráva, že členové sekty spáchali kolektivní sebevraždu, znamená to jediné: zabít se. Chuck Palahniuk se otevřeně vysmívá moderním kultům, sektám i mesiášství amerických televizních kazatelů. Hovoří zároveň o vlivu médií a propagandy, o masové kultuře a manipulaci.... celý text
Příběh Tender Brensona, který vyrůstal v náboženské sektě Kréda, naprosto odříznuté od civilizace. Všichni členové sekty začnou páchat sebevraždy a Tender je jediný, kdo přežívá. Získá neskutečnou popularitu a je považován za duchovního vůdce. Je to jasný příklad všemocné komerce a toho, jak se dá vytěžit úplně na všem.
Palahniuk je mistrem v detailnosti situace a v rozebírání konzumní kultury, o tom žádná, ale trochu mi přijde, že ke konci knížky tomu docházel dech.
Kritický pohled na soudobou západní civilizaci z pera mého oblíbence. :) Na Chuckovi obdivuju jeho schopnost parodovat téměř cokoli a všímat si naprostých detailů. Ve svých dílech zároveň baví chytrým humorem a jakoby mimochodem vypráví absurdní příběh, z kterého je nám na konci tak trochu úzko. Doporučuji všem, kteří se umí od plic zasmát sám sobě.
Právě tato kniha mě přivedla k Palahniukovi a já osobně ji považuji za nejlepší od tohoto autora.
2005 | Klub rváčů |
2009 | Snuff |
2007 | Strašidla |
2010 | Neviditelné nestvůry |
2012 | Prokletí |
Pro mě je tohle nadprůměrný, klasicky moralistický, sarkastický, temný Chuck..ale přesto mi to přijde v té konečné rovině v zásadě optimistické..vlastně jako skoro všechno, co jsem od něj četla.... rozmýšlela jsem se mezi 4 a 5 hvězdičkami, ale když jsem si přečetla konec na http://chuckpalahniuk.net/, tak je to má ode mě za 5.