Prokletá Mimzie
Tess M. Puffrová
Asi každý slyšel o krvavých čarodějnických procesech v Salemu, ale jen málokdo zná legendu o čarodějnici a čaroději z New Jersey, kteří roku 1730 utekli do Hillock Woods, maloměsta, kde v ně věří dodnes. Šestnáctiletá Amy se spolu se svojí matkou stěhuje do tohoto legendami ověnčeného města začít nový život s novou rodinou. Tomu v cestě stojí Angelo, její budoucí nevlastní bratr, který se ji kdoví proč rozhodl nenávidět. Amy se mu snaží klidit z cesty, ale když dostane nabídku přidat se k partě youtuberů, kteří chtějí točit záhady kolem tajemného domu v lesích, nemůže se mu dál vyhýbat. Angelo je totiž jedním z nich. Z Amy se tak stává terč posměchů a podrazů, zatímco se snaží přijít na kloub záhadnému vytí z lesů, tajemným pentagramům a mrtvým zvířatům, které se v Hillock Woods objevují. V čarodějnice nikdy dřív nevěřila, ale možná nastal čas tohle své přesvědčení přehodnotit.... celý text
Ideálně mrazivá kniha na podzim, má v sobě tajemství, je napínavá a místy děsivá.
Musím říct, že autorka mě opět nezklamala, protože stejně jako knihy, které jsem od ní již četla, tak ani tahle nepostrádala čtivost. Prostředí i téma se mi velmi líbily – malé městečko, které má čarodějnickou historii a lidé si předávají strašidelné historky.
Mezi hlavní postavy patří Amy, která se s maminkou stěhuje do tohoto městečka. A bad boy Angelo, který v momentě, kdy zjistí, že Amy se stěhuje k nim do domu a bude jeho „sestřičkou“, se začne chovat jako pitomec, a to nejen k Amy, ale i k její matce. Strašně se mi líbil vztah, který mezi sebou měla Amy s mamkou. Amy se občas chovala trochu nelogicky, ale na druhou stranu, kdo se choval logicky v 16? A i když se hodně snažila, tak pro své nové kamarádky byla přítelkyně na baterky. Co se mi líbilo, byl dopis, který nakonec napsala Al. U Angela byl skvělý vztah s jeho mladším bratříčkem a když začal odhalovat své vysvavěné zdi, tak se z něj stal celkem sympaťák.
Kromě romantické linky sledujeme i linku záhadnou, kdy se parta puberťáků rozhodne zjistit záhadu o „strašidelném domě“ a všechno to vypadá jako super sranda, ale začnou se dít podivné věci. Rozuzlení jsem nečekala a překvapilo mě, i když jsem si představovala jiný konec. I přesto vyústění příběhu bylo zajímavé a napínavé.
Kniha je řazena do YA, takže bych ji doporučila mladším čtenářům, kteří s tímto žánrem začínají. Já jsem si knihu užila a přečetla jsem ji za jeden večer.
3.5/5
(SPOILER)
Prokletá Mimzie je ideální knihou na toto podzimní dušičkové období. Po dočtení jsem ještě přemýšlela, jak ji mám hodnotit, abych byla co nejvíce objektivní. A asi první, co bych tedy měla napsat, že nejsem cílová skupina. Být o 5-6 let mladší, pravděpodobně by mi kniha sedla víc. Ale rozhodně přečtení nelituji!
Začnu pozitivně.
Amy neboli Mimzie je vcelku sympatická hrdinka. Nemá to jednoduché, s maminkou se totiž stěhuje do nového města k nové rodině. Naštěstí pro ni ale není žádný problém se hned začlenit. Obdivuju! S maminkou má krásný vztah, který by mohl leckdo závidět.
Líbila se mi ta mystery linka, autorce se povedlo vytvořit fajn atmosféru. Ne nijak extra strašidelnou, ale takovou, že vás udrží ve střehu. Malé městečko, kde kolují legendy o čarodějnicích a nechybí i dům, ve kterém straší. Při čtení se mi v hlavě honily otázky, zda je tu opravdu nějaké nadpřirozeno a nebo je za tím vším člověk? Závěrečné rozuzlení mi přišlo smutné...
A teď k tomu, co se mi nelíbilo. Bohužel je to nečekaně romantická linka.
Angelo je zkrátka bad boy, letí na něj všechny holky a on je střídá jako ponožky. Tento typ hrdinů preferuji, to kouzlo tkví v tom, že i když se chovají jako kr*téni, stejně je nejde nemilovat. Jenže tento pocit jsem u Angela neměla. Snad až vážně ke konci.
Máme tu jakýsi milostný čtyřúhelník, problémy v komunikaci, části přitažené za vlasy a mě to nebavilo. :(
Suma sumárum, knihu bych doporučila mladším čtenářkám a hodnotím 3,5*/5*
Od autorky mám přečtené všechny knížky a téhle jsem nějak odolávala, nějak se mi do ní nechtělo a nyní nechápu proč, protože to byla bomba, hrozně se mi to líbilo a číst to v tomhle období bylo naprosto ideální. Líbilo se mi, jak byla mysteriózní linka pojatá i ta romantická. U autorky prostě vím, že se mi to bude líbit. Těším se na její další knížky.
Upřímně,nebylo to špatné,ale Amy mi chvílemi připadala,jako by ji bylo 12 let a ne 16.Ta zápletka byla celkem dobrá,ale za půlkou knihy už to bylo jasné a nemělo to žádný spád.Autorku mám ráda,ale tohle je zatím nejslabší kniha od ní,co jsem četla
Uf, tak bohužel jsem čekala úplně něco jiného, nějakou duchařinu.
Místo toho jsem dostala srdceryvnou lovestory YA.
Pro tohle už bohužel nejsem cílová skupina, takže za mě ne.
60 procent
Cením, že se autorka rozhodla zabrouzdat do vod mystery žánru, který není úplně mainstreamový...za mě jako čtenáře co už těmito vodami něco uplaval musím konstatovat, že jsem se sice při čtení neutopila, ale zároven se mi neplavalo úplně lehce.
Autorka umí určitě velmi věrohodně a přesvědčivě psát. Dokáže příběhu vdechnout punc realističnosti, jinými slovy, že pubertáci se skutečně chovají jako pubertáci, prostředí je dostatečně vykreslené. Styl psaní je čtenářsky vstřícný. Potud je to dobře zvládnutý průměr, která příliš nezaujme ale dostatečně zabaví...jenomže pak přijdou problémy. Nebo spíše mé subjektivní problémy s knihou.
Kniha je YA a nesnaží se z této kolonky příliš vybočit nebo dospět. Má to své výhody i nevýhody, ale skrz své zaměření pro mladší není vůbec děsivá, příliš atmosferická a dokola se tu řeší typické teenage problémy, které lidem mimo tento věk mohou přijít až příliš povrchní a malicherné. Autorka nám to navíc neulehčuje když z Angela udělá celkem solidního tupce, který se po smrti své matky chová jako naprostý neurvalec a blbec a to tak vyhroceně, že je to místy až nepříjemné číst. Jeho chování je po většinu času bud otřesné nebo přeafektované. Jeho romantická linka s Amy je jde od lásky na první pohled, zrychlené love hate romance a šahání po kondomech a to vše stihnou cirka tak za týden. Já chápu, že vášen je vášen, ale vážně musí hned po první puse s holkou se kterou ani nechodí šahat po kondomu? Za mě vztah tedy nevěrohodný a neuspokojující, navíc mě instantně štvalo, že dělají z komára velblouda a nechtějí říct svým rodičům, kteří se berou, že se mají rádi a to i přesto, že spolu nejsou vůbec biologicky spřízněni. Co bylo ale nejhorší bylo to jak nakládali s city svých kamarádů. Ono totiž do Angela musí být samozřejmě zamilovaný až po uši dvě Amyiny kamarádky. S jednou jenom spí když zrovna chce a dělá jí nepřímo naděje, a druhou využije jen když potřebuje, aby na ní Amy žárlila. A i přesto, že spolu Angelo i Amy chodí tak stejně nejsou štons to těm zamilovaným holkám uvést na pravou míru, aby se nemusely trápit. Nechápu co je tak těžkého na tom řícz zamilovaný holce, že ten kluk do kterýho je zamilovaná jí nechce a chce Amy, dyt na to nemůže bejt snad ani naštvaná ne, tak to prostě je.
Bohužel kniha převážně řešila právě tyhle vztahy a to dost rozvlekle, takže už tam pak nebylo moc místa na tu mystery linku, která byla trochu jak ve stylu horších počinů Darcy C. strašně plytká bez atmosféry, omezující se na ty největší a nejprofláklejší klišé typu úkazy v okně, vrzající schodiště, krvavé skvrny a to jen pro to, aby tam bylo něco hororového. Na mystery knihách je podstatný onen základ mystery linky nebo příběhu, který se tu omezil tak na dvě typy o ženě obviněné z čarodějnictví.....a když už tam problesklo něco originálnějšího nebo osobitějšího, tak se to tam příliš nehodilo, jako třeba krysy nabodnuté na plotu.
Za mě naprosto respektuju když je to YA a taky chápu, že se tam budou řešit jiné problémy než v knihách pro dospělé. To ale nevylučuje fakt, že kniha postrádá povedenou onu mystery linku. Vsadím se, že trocha větší děsivosti a atmosféry by mladším, kterým je kniha určena nevadila. Ti co jsou pak v žánru zběhlejší jí pak budou vyloženě postrádat. Stopáž pro knihu taky není úplně přínosem, vlastně mi přijde, že mnohem víc je to prostě teen příběh s mystery prvky a né mystery příběh s mladšími hrdiny. Je to celkově tak někde napůl cesty. Napsáno je to dobře, mnohé věci jsou fajn i nějaká rozuzlení, ale jako celek mi přišlo, že kniha neví úplně čím přesně má být a čím se hlavně zabývat a když jsem četla epilog od autorky, kde píše, že knihu přepisovala nejméně třikrát a to celkem drasticky, no je to bohužel za mě trochu znát.
Jedná se o YA mystery, které obvykle nečtu. Trochu jsem se bála, ale nakonec jsem se rozhodla vystoupit z “komfortní zóny a přečíst si i tento žánr. A musím říct, že jsem opravdu ráda, že jsem si knihu přečetla. Líbilo se mi to tajemno, které v knize bylo hmatatelné a samozřejmě jsem si oblíbila spoustu postav.
Postava Amy(Mimzie) byla jednoduše skvělá. Měla krásný vztah se svojí mámou a snažila se být svým kamarádkám co největší oporou. Jediné co, tak mě občas rozčilovalo, jak hned všemu věřila- co jí kdo nakukal.
Postava Angela je prostě dokonalost. Je to samozřejmě takový ten klasický bad boy, který vlastně ale není až tak bad jak se prezentuje. Líbil se mi jeho vztah se Samem a i to, jak se nakonec choval k Mimz.
Řekla bych nic nového pod sluncem, zmítání emocí a tak, myslela jsem si, že kniha bude strašidelnější, začátek to celkem sliboval...tak opět jednou a dost, ale mladé čtenářky si s tou romantickou dějovou linkou přijdou na své...
“V životě se totiž dějí různé věci, ale ať už stojíte před jakýmkoliv problémem, jedno je jasné - nějak to dopadne."
Rovnou říkám, že být mi mezi patnácti až sedmnácti lety, pravděpodobně bych hodnotila 5/5. I když ale nejsem cílovka, četbu jsem si užila na 100 % a ani na jedné stránce knihy jsem se nenudila. Od autorky jsem četla už celou sérii Láska a ten spisovatelský posun je neskutečně vidět a cítit v celém příběhu.
Moc se mi líbí anotace a žánrové zařazení knihy, protože toto je doopravdy Young Adult Mystery.
Šestnáctiletá Amy McKenzie (Mimi, Mimzie, Mimz) se se svou matkou stěhuje do městečka Hillock Woods k matčinýmu novému partnerovi Nickovi, který je vdovec a žije se svými dvěma syny - sedmnáctiletým Angelem a malým Samem. Plánují svatbu, ale Angelo je proti, nechce novou rodinu a nechce, aby s nimi Amy se svou matkou bydleli a dává jim to patřičně najevo.
Amy se stane součástí party, ve které je také Angelo. Ten jí dává pořádně zabrat, ale pravdou je, že kdyby nebyli něco jako nevlastní sourozenci, vlastně by je to k sobě přitahovalo.
Vypráví se, že v Hillock Woods straší čarodějnice Margaret a její manžel Jean. Je zde i Howardův dům, který slouží jako čarodějnické muzeum. Tam měli Margaret s Jeanem mučit a zabíjet své oběti pro Margaretinu věčnou krásu. A možná také věčný život? Protože ve městě se dějí zvláštní a strašidelné věci - z domu se ozývají zvuky a hlasy, jsou nacházena mrtvá zvířata, pentagramy na zahradách. krvavé vzkazy, čarodějnice v oknech, aj.
Parta okolo Amy, Angela a dalších kamarádů se rozhodne záhadě přijít na kloub, ale u toho odhalují velké tajemství, které se ve městě stalo dva roky zpátky a někteří z nich se ho možná napřímo účastnili - Vidím vás!
Já jsem hlavní zápletku odhalila už někdy v polovině, ale nevadilo mi to. Užívala jsem si tu mysteriózní část knihy. Romantická a kamarádská část je více pro ty náctileté.
Knihu bych já osobně zařadila na takový průměr, slušně se rozjela, byla i napínavá a strašidelná, ale pak se mi několik stránek táhlo, poté se zase rozjela (typem opět strašidelného děje). Kniha nebyla špatná, ale pro mě asi zbytečně dlouhá.
Kniha se mi moc líbila a určitě doporučuji.. byla to má první od autorky a už teď vím že nebyla poslední a s chutí se pustím i do dalších knih.. příběh jsem si užila a nemohla se od čtení odtrhnout..
Doporučuji všemi 10.
Tohle není moje první kniha od autorky, takže do knihy jsem se pustila s obrovskou radostí a vůbec jsem nebyla zklamaná.
Skvělá mystery zápletka, Hate to love románek a skvělé napsané postavy.
Tess tímto příběhem akorát potvrdila to, že se opravdu může stát mou oblíbenou českou autorkou.
Nejvíce mi vadilo, že autorka dala přednost romantické lince, která mě, upřímně řečeno, neoslovila, vzhledem k tomu, že tyhle teen romantiky už pro mě jsou minulostí.
Hlavní postava Amy mi byla nesympatická, její rozhodnutí mi přišla nerozumná a nebyla vůbec promyšlená. To nemluvím o Angelovi a ostatních postavách, snad žádná neměla racionální myšlení.
Co se týče mysteriózního/hororového prvku, ten byl skvělý, nabízel dostatek napětí a je škoda, že mu autorka nevěnovala více pozornosti.
Konec mě neskutečně překvapil a byl asi tím nejlepším, co kniha nabídla. Opravdu jsem zírala s otevřenou pusou.
Mystery městečko. Nevlastní sourozenci. Hate to love. Duchové. A když to všechno spojíte musí to být prostě dobré čtení. A taky, že bylo.
Hlavní hrdinku Amy jsem si oblíbila hned. Milá holka co to neměla lehké (nevlastní bráška vůl) a strašně moc se mi líbil její vztah s maminkou. Udělala by pro ní cokoliv.
Ovšem Angelo? Bože ten mě tak strašně moc vytáčel. Choval se jako korunovaný vůl. V lásce jsem ho měla až u samotného konce knihy.
Co se týče tajemna, nebylo to tak strašný. Někdy jsem měla husí kůži, ale že bych se nějak extra bála to ne. Celé mi na tom něco smrdělo a na konci jsou četla doslova s hubou dokořán.
Kniha se četla skoro sama. Krátké kapitoly prostě miluju. od Tess to nebyla moje první kniha a určitě ne poslední.
(SPOILER) Kniha je čtivá, rychle to utíká, ale - hlavní postava mi byla velmi nesympatická, navíc prováděla naprosto nesmyslná rozhodnutí (ale budiž, přeci jen v YA je to taková klasika, viz Bella). O dalších postavách jsme se prakticky nic nedozvěděli. Nejvíc mě ale zklamala zápletka. Od půlky knihy to bylo jasné, předvídatelné. Vůbec ale nelituji času, autorka umí psát, určitě zkusím i jinou její knihu :)
Romantika a tajemny mystery příběh no prostě pecka..četlo se to skvěle a taky děj plyne a zachvilku člověk zjistí jak je v ději ponořen a přemýšlí jestli a co je skutečné a co ne...
(SPOILER)
Tess M. Puffrová zasazuje svůj děj příběhu do městečka Hillock Woods. Kolují zde legendy o čarodějnici a čaroději z New Jersey, kteří do města utekli roku 1730. Sledujeme hlavní hrdinku Amy, která přichází do města s očekáváním nového začátku, ale brzy zjistí, že s se zde dějí podivné příhody, pentagramy v trávě, mrtvá zvířata nebo děsivý smích ve starém domě, kterým má v plánu přijít na kloub.
Krátké čtivé kapitoly přispívají k rychlosti a dynamice čtení. V kombinaci s mysteriózním nádechem, romantickými prvky a dobrodružstvím vytváří kniha mix pro čtenáře všech věkových skupin.
Musím přiznat, že jsem docela strašpytel. Nemám ráda horrory, ani thrillery. Takže jsem se v některých částech bála. Líbilo se mi, že autorka měla fantastický námět na příběh a zápletku, bohužel mi to přišlo nedotažené.
Za mě romantická linka nebyla dobrá. Nepřišla mi nijak propracovaná – flirtovali spolu, nesnášeli se, zbožňovali se, zase se nenáviděli a bum byli spolu. Neviděla jsem tam žádný extra posun, prohloubení vztahu nebo něco takového. Navíc mi přišlo, že o mužském hrdinovi toho tolik ani nevíme. Chyběl mi tam jeho pohled.
Z první poloviny knihy jsem byla naprosto nadšená a uchvácená. Pak to pro mě byl chaos. Trochu mě to mrzí, od knihy jsem měla velké očekávání.
Více na https://www.malyvrabcak.cz/2023/11/20/prokleta-mimzie/
Toto bylo mé první setkání s autorkou, protože anotace přímo lákala k přečtení a moje hororová a mysteriózní duše zajásala radostí.
Samozřejmě jsem brala v potaz, že kniha je Young Adult a nebude to nějaký děsivý příběh, při kterým mi budou vlasy stát hrůzou.
Ale byla jsem opravdu příjemně překvapená.
Autorčin styl psaní je tak neskutečně čtivý, že jsem nedokázala knihu jen tak odložit. Kapitoly utikaly jedna radost a já si čtení skutečně užívala.
Z počátku jsem měla strach, zda mi celý koncept knihy sedne, přece jenom nejsem úplně už cílovka, ale já si to čtení tak uzila! Bavilo mě tu absolutně všechno.
Já jsem samozřejmě hororový nadšenec, takže bych klidně brala více těch mysteriózních scén, o tom žádná, ale na druhou stranu tu byla rozvinutá perfektní charakteristika postav a já se tak mohla dostat více pod kůži hlavní hrdince a ostatním vedlejším hrdinům.
Určitě nemůžu říct, že bych se u knihy nějak bála, ale takový ten nepříjemný pocit a podtrhnoutí té správné atmosféry, dodalo příběhu šťávu.
Je tu totiž i romantická linka ve stylu hate love, ale kupodivu mě tady hrozně bavila a byla originálně pojata.
Rozhodně tato kniha patří mezi to nejlepší, co jsem letos přečetla
Pokud se v budoucna autorka opět pustí do podobně laděných knih, s radostí si je přečtu
"I na stokrát probádaném se může najít něco nového."
Já od Tess četla už všechny její knihy a všechny jsou opravdu skvělé! Celý příběh Prokleté Mimzie je úžasně propracovaný a mnohonásobně předčil má očekávání!
"Hillock Woods měl být můj nový začátek, ale místo toho jsem se ocitla rozervaná na mučidlech."
Hlavní hrdinové Amy a Angelo rozhodně nic nedostali zadarmo. Kniha je zde pouze z pohledu Amy a možná mi tam pár kapitol z pohledu Angela chybí.. Zas na druhou stranu jsem se takto mohla plně soustředit a nacítit jen na Amy a snažit se pochopit, co se to tam a s ní vlastně děje. Romantická linka se nese na vlně #hatetolove a to je u nevlastních sourozenců opravdu jízda.. "Jenže celé mé touze a snažení stál v cestě velký balvan. Balvan jménem Angelo." Je zde i dost vedlejších postav a jsou vykresleny opravdu zajímavě u některých se Tess opravdu utrhla ze řetězu...
Najdete zde zajímavou zápletku, já tedy velkou část odhalila, ale mnohokrát mě Tess nutila pochybovat a snažila se mě zlanařit na jinou nit.
Miluju autorčin styl psaní, kapitoly krásně utíkají a hlavně má celý mysteriózní příběh hlavu a patu (Což je jedna z nejdůležitějších věcí skvělé knihy) .. A jako bonus jsem se u díla dost nasmála.
Jedná se o opravdu krásnou mystery romantickou knihu, kterou mohu všem jedině doporučit! Užijte si příběh s otevřenou myslí..
"Nedělám se nedostupnou, jsem nedostupná!"
Knihu jsem četla v rámci spolupráce s KD
2020 | Zatracená láska |
2022 | Zlomená láska |
2023 | Propast mezi námi |
2022 | Ztracená láska |
2024 | Zvrhlá hra |
Jedním slovem oddechovka, nic z čeho bych si sedla na zadek.
Podle obalu knížky jsem čekala trosku něco jiného. Bála jsem se, že se budu bát, ano já strachoprd. A vlastně jsem se ani bát nestihla. Je to mé první setkání s autorkou a určitě ne, poslední . Jsem zvědavá na její další knihy.
Amy, neboli Mimzie se přestěhuje se svou matku do města. Její maminka je zároveň její nejlepší kamarádka. Oceňovala jsem, jak se snažila, aby byla šťastná.
Záhadný kluk z benzinky, kdo by to asi mohl být?
V knize najdete duchařinu, od nepřátelství k lásce. Jednoho nafoukaného
bad boye, jménem Angelo, který naneštěstí brzy roztaje. Ovšem bylo nemálo okamžiků, kdy bych ho nakopala vy víte kam.
Ukázku toho, jak není dobré všem ihned věřit. Amy byla na můj vkus až přehnaně důvěřivá. Což se jí záhy nevyplatilo.
Abych řekla pravdu, v polovině knížky jsem se už trošku nudila, pořád to bylo o tom samém, spoustu obviňováni a žádná akce. Závěr knihy je předvídatelný, ale protože chcete vědět co a ja, tak vás to nutí číst dál a dál. Ke konci je kniha nabytá akcí a já jen nevěřícně koukala. Děkuji holkám za debatu ve společném čtení.
Hodnotím jako průměrnou knihu s troškou duchařiny.
Hodnocení: 3/5