Proměna
Franz Kafka
Povídka Proměna začíná probuzením hlavní postavy, obchodního cestujícího Řehoře Samsy (v originále Gregor Samsa) a jeho zjištěním, že se proměnil v obří hmyz (tato základní informace celého textu je čtenáři představena v jediné větě v úvodu). Přestože se snaží svou indispozici skrýt před rodinou, je nakonec odhalen. Vyděšení rodiče a sestra Markétka se rozhodnou Řehoře zavřít v jeho pokoji v jakési domácí internaci. Samsa po celou dobu svého změněného stavu uvažuje racionálně, nepropadá depresím a zachovává chladnou hlavu (jeho první starostí je, jak jako hmyz půjde do práce)... Proměna obsahuje typické kafkovské prvky jako pocit bezvýchodnosti (přestože Řehoř do konce doufá v jakýkoli pozitivní zvrat svého osudu), absurditu (svou proměnu přijal Řehoř s klidem), komicko-tragické momenty (otec bojuje proti Řehořovi házením jablek) i humor. Proměna je dokonce často považována za jedno z nejhumornějších Kafkových děl, jednak využíváním kontrastu racionálního uvažování a absurdní situace proměny v hmyz, jednak užitím paradoxních slovních spojení typu: …„a už klepal na jedny z postranních dveří otec, slabě, ale zato pěstí.“... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1990 , PrimusOriginální název:
Die Verwandlung, 1915
Začátek mě docela překvapil. "Sem se proměnil v brouka. A co? Nic nenormálního." Od začátku do konce má kniha takovou zvláštní přitažlivost, že se vám snad ani nechce přestávat číst. Je zde navíc nádherně vidět, jak lidé jednají s odlišnými jedinci ve společnosti - někdo se snaží těmto lidem pomáhat, ale vlastně se jich štítí; někdo už je předem odsoudil, takže se o ně nezajímá a někomu prostě nevadí, a tak se s nimi setkává. Rozhodně to reflektuje autorův rodinný vztah a pocity, např. pocity Řehoře jako brouka a vztahy mezi ním a rodinnými příslušníky. Přitom vše zůstává chladné a nijak emotivně zabarvené, což ulehčuje čtení, ale přesto to nebrání k "vydolování" toho nejlepšího čtenářského zážitku.
Předčila moje očekávání. Čte se rychle, je poutavá. Pobavil mě přístup postav: Proměna v brouka je normálka, ani nás nenapadne přemýšlet nad tím, proč. :D Kniha je hodně absurdní, což mám ráda. Na druhé straně mi to přišlo dost smutné a hlavního hrdiny mi bylo líto. Pokud autor měl opravdu v úmyslu promítnout do knihy svůj vztah k otci, tak mi ho je líto, protože byl asi hodně chladný a odměřený.
Pokud ale hledáte knihu, kterou si chcete přečíst na maturitu, aby byla krátká, poutavá a dobře se rozebírala, tak Proměna je jasná volba :)
Proměna je první knížka od F. Kafky, kterou jsem četla. Myslela jsem si, že mě moc bavit nebude, ale přečetla jsem ji jedním dechem. Patří mezi povinnou literaturu a určitě knihu doporučuji!
Čtu komentáře a nenacházím svůj pohled na tuto povídku. Když jsem ji dočetl, napadlo mě: proměnil se vůbec Řehoř ve hmyz ? Nemohl to být trochu eufemismus nato jak se chováme k vážně nemocným blízkým? Pro některé se z nich stává časem otravný "hmyz"...
Bylo mi strašně líto chudáka Řehoře! Představte si, ráno se probudit a být brouk! To musí být strašné, jak by se zachovala Vaše rodina? Co by si pomysleli ostatní? Když jsem knihu četla, hlavou mi projelo hodně myšlenek-v první řadě mi bylo líto chudáka Řehoře. Teď to beru zase s nadhledem a povídka mi příjde strašně legrační. Každopádně mi Kafkův styl sedl. Knížka, která stojí za to přečíst :)
Vše srozumitelné, žádné zdlouhavé popisy nebo zbytečné okecávání. Proměna je jednou z knížek z povinné četby, kterou lze přečíst bez nutnosti velkého sebezapření. A to mi vskutku vyhovuje.
Povídka se velmi dobře četla, chudák Řehoř bylo mi ho líto... celou dobu se o rodinu staral... že se proměnil v brouka za to asi nemohl, je vidět jak jsou lidé chamtiví .. odsuzovali ho za to..
Proměnu jsem přečetla jedním dechem. Čím víc děj postupoval kupředu, tím jsem byla sklíčenější a na konci jsem zůstala téměř v šoku. Takový pocit úzkosti, lítosti a zároveň odporu ve mně zatím žádný příběh nevyvolal. Řehoře mi bylo neskonale líto...
Vydání se Scafatiho ilustracemi je nádherné i po grafické stránce, obrázky umocňují celkový dojem a atmosféru. Nedoporučuju číst v posteli :)
Zajímavý pohled na věc, pokud se Vám někdy stane, že se proměníte v brouka. Krátké, výstižné a umocněné ilustracemi Luise Scafatiho.
Tvorba Kafky mě strašně přitahuje a jsem rád, že jsem mohl do ní poprvé nahlédnout. Bohužel se mi zkazil celkový zážitek z díla, protože jsme ho probírali ve škole, a tak mi bylo vyzvězeno všechno podstatné. Rád se ale ke Kafkovi vrátím, chtěl bych si od něj přečíst Proces.
"Když se Řehoř Samsa jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že se v posteli proměnil v jakýsi nestvůrný hmyz"... Už po první větě jsem si říkala, že to bude to pravé čtení pro trošku šílenou dušičku :D Nicméně, co se umělecké stránky týče, Kafka lpěl na detailech, brilantně skryl povahy všech osobností do jejich chování a nebál se posunout hranice dál, které se tak trochu již vymykají normálnímu uvažování, za což si ho velice cením.
Taková variace na dnes tolik moderní coming out z dob rakousko-uherské monarchie. Jakmile se syn ukáže být jiným, než si ho tatínek (a zbytek rodiny) představuje či přeje a jakmile přestane plnit svoji společensky přijatelnou funkci, tak je z této rodiny pomalu ale jistě vytlačen. Je to kruté, ale pro mne přitom ploché a bez emocí. K postavám jsem si nevybudoval žádný vztah a pouze jsem dokumentárně sledoval jejich osudy, přičemž kromě sestry nikdo během čtení nezaznamenal žádný vývoj. Nemůžu si pomoc, ale s Kafkou jsem si úplně nesedl.
Podobenství o tom, že se z každého z nás může stát jednou nemohoucí člověk, neschopen vyjádřit ani základní potřeby. Poté je svědkem toho, jak jeho blízcí zpočátku soucítící, pozvolna podléhají pocitům odporu a lhostejnosti. Tohle jsem viděla v povídce já.
už dlouho mě neovlivnila kniha tak ,jako Proměna.
i když jsem to četla před dvěmi měsící, musím říct, že neustále si představuji, co bych dělala, kdyby se třeba můj otec proměnil v brouka. zvláštní pocit, musím říct.
přátelství hmyz Franz Kafka, 1883-1924 mezilidské vztahy bibliofilie, bibliofilství, knihomilství proměna, přeměna Národní knihovna ČR psychická odolnost světová literaturaČást díla
Proměna / Premena
1915
2007 | Proměna |
2005 | Proces |
1989 | Zámek |
2001 | Dopisy Mileně |
1962 | Amerika |
Tož tenhle typ ´´povznášející´´ literatury jsem měl vždycky rád. Umělecky je to výborné dílo. Ale. Hodně lidí píše, jak je jim Řehoře líto. Fajn. A proto by mě zajímalo, kolik lidí by se opravdu zachovalo, tak jak vzpomínají... Protože mně vylézt z pokoje brouk, tak ... tak ... tak sa za zaprvé leknu jak pes a zadruhé asi taky nebudu zrovna radostí šplhat po stěnách.