(Prostřeno) bez servítků
Zdeněk Pohlreich
Šéfkuchař, který nikdy nenosí čepici, majitel dvou restaurací, které jsou plné hostů, televizní moderátor, který má vždy dobře nabroušeno. Zdeněk Pohlreich nabízí své recepty od předkrmů po dezerty, které jsou hvězdami jeho podniků, ale zároveň vás seznámí se svou životní cestou od trpkých začátků kuchařského učně až po dráhu vyhledávaného šéfkuchaře. Nezatají vám ani osobní pohled na stav české gastronomie. Pokrmy doprovází barevné snímky přední fotografky Aleny Hrbkové.... celý text
Přidat komentář
Knihu jsem kupoval, abych se dozvěděl něco o Zdeňku Pohlreichovi. To asi splní každému, kdo si jí přečte. Malinko rušivě na mě působí proložení recepty, které doma stejně asi neuvaříte. Místo nich bych přivítal více textu.
Knihu jsem zběžně prošel spíše ze zájmu dozvědět se něco více o osobě autora, což svůj účel splnilo. Kuchařka pro mé běžné vaření to ale není.
Některé recepty doma zkrátka nepřipravíte, kniha pro vyšší gastronomií a ne pro domácí vaření :)
Tak Prostřeno bez servítku je samozřejmě o jídle a nejen o něm. Je také zajímavou autobiografií známého šéfkuchaře. Se zájmem jsem si ji přečetla a v mnohém mě překvapila. Ale držím se také hesla - čeho je moc, toho je příliš. Vydává knihu za knihou a točí jeden pořad za druhým. Chápu, proč se asi tak děje. Ale zdá se mi, že všude kolem nás vidím jeho knihy a v televizi vidím jeho pořady. To je jeden pohled na věc. Z jiného úhlu pohledu samozřejmě uznávám, že opravdu vařit umí a má nám co sdělit. Sama bych si tuto knihu asi nekoupila, ale dostala jsem ji jako dárek už vloni a říká se, že darovanému koni se nemá hledět na zuby.A tak se k této knize sem tam vracím a listuji v ní. Některé recepty nejsou ani pro běžné domácí vaření, ale snažím se mé "kuchařské umění" oživit a zpestřit zajímavými nápady a připomínkami a vychytávkami onoho kuchaře, neboť patřím k těm, kteří vaří denně. Nicméně musím podotknout, že to dělám ráda a tak trocha poučení a nápadů v této oblasti samozřejmě nikdy nezaškodí.
Knihu jsem dostala. Nejvíce ve mě utkvěla hláška, že člověk, který si koupí takovouto knihu s recepty podle ní nechce vařit (což potvrzuji, že nejde), ale vlastně ho jen zajímá, jak to přibližně dělá ten slavný borec kuchař. Tak to fakt ne, Šéfe!
Dlouho jsem si ke Zdeňkovi Pohlreichovi nemohla najít cestu, především kvůli jeho vyjadřování v televizním seriálu... pak se to nějak zlomilo a já na něj najednou ráda koukám a je mně sympatický. Po přečtení této knihy jsem docela i pochopila jeho leckdy drsňácký a nekompromisní přístup "šéfa", který v zájmu opravdu kvalitního kulinářského řemesla a pro dobro věci neváhá na lidi dělat "bu bu bu". Opravdu zajímavé kapitoly z jeho života a parádní fotky a recepty. "Sivena s omáčkou z citronového másla" si doma asi nepřipravím, ale třeba "Bramborové šišky se strouhankou" nebo "Česnečku" - proč ne? Milá kniha... :-)
Dobře okomentovaná kniha samotným autorem, recepty jsou trochu těžké a některé suroviny na malém městě lze těžko sehnat
Vyprávění o životě a názory na situaci v české gastronomii byly (nepřekvapivě) typicky pohlreichovské. Nebojí se (dost často) pochválit sám sebe a zkritizovat všechny kolem od restauratérů, přes hosty až k foodkritikům. Není to žádná těžká literatura, spíš takový monolog u piva, ale v zásadě to má hlavu a patu a je to docela příjemná a dobře čtivá vložka mezi recepty. Ty jsou vždy popsány jen na pár řádků, často obsahují nějakou ne úplně běžnou potravinu, vaří se dlouho, zadělá se přitom kupa nádobí a stejně to nebude vypadat jako na těch slinyponoukajících fotkách:)
Kuchařka pro fanoušky Zdeňka Pohlreicha, okořeněná o kapitoly ze života. Spíše pro gurmány, většinu receptů si jen tak na večeři neuvaříte.
Autorovy další knížky
2013 | Vařte jako šéf |
2020 | Super jednoduše |
2019 | Taková normální kuchařka |
2010 | (Prostřeno) bez servítků |
2017 | Kulinárium |
Souhlas s ostatními hodnoceními.
Dozvěděla jsem se něco o autorovi, ale 70-90% receptů není na domácí vaření, i když autor by nám to vysvětlil, že to je právě jen naše lenost, ale mě většina těch věcí ani nelákala.