Tance nág
Renata Štulcová
Rafaelova škola série
Marina konečně ví, že není jen obyčejná třináctiletá dívka od Berouna. Nemá už jen taťku, babičku a dědu. Vždyť se šťastně shledala s maminkou a svými sourozenci. Zdá se, že Marinu čeká život spokojené studentky v sekundě Rafaelovy školy. Při metamorfóze ztrácí vílí křídla a stává se nágou. Avšak každou sobotu se hradem ozývá srdceryvný nářek, který, jak se nejdříve zdá, slyší jen ona. Marina tuší, že to nějak souvisí s její sestrou a kletbou, kterou je stižena. Přijde nakonec Marina na to, jaké tajemství se ukrývá v nepřístupné věži?... celý text
Autorka v každém díle poodhaluje nový a do značné míry svébytný fikční svět, tentokrát jde o Basileovu říši nág. Trochu mě překvapilo, jak zjednodušeně a neohrabaně se v knize mluví o šikaně, čekala bych, že autorka jako učitelka bude o podobném tématu pojednávat živěji a věrohodněji. I to jednoduché rozuzlení problému v duchu "stačí to přece nahlásit a vše se hned vyreší a bude to dobré" přece v praxi často neplatí. Pro ty, koho zaujala zápletka s Meluzínou doporučuji knihu "Středověký mýtus o Meluzíně a rodová pověst Lucemburků" od Martina Nejedlého, je totiž důležité si uvědomit, že pro středověk nešlo jen o nějakou kratochvilnou pověst, ale především o záležitost politiky a reprezentace.
Konec knihy působí dost uspěchaně, stále jsme ještě někde v zimě po Hromnicích - a najednou posledních asi 20-30 stran a hrc prc je konec roku. Nějak jsem nepochopila, proč nejprv všichni považují za tragédii, že se sekundáni ještě neproměňují ve fauny, ale jakmile se Marina měnit začne, zas všichni vyšilují, že je to moc brzo. Co ale vůbec nechápu a je mi záhadou vzhledem k té proklamované ekologii, udržitelnosti a zdravému žití v souladu s přírodou: proč si děvčata přímo v Rafaelce kupují k svačině pizzu? Proč chodí zmalované (jiz od primy), s řasenkou, na podpatcích? Proč nemá Marina nějaké ekologičtější volnočasové aktivity než je multikino a nakupování s kamarádkami (v čemž ji podporuje i matka, když jí dává peníze, aby si na jaře nakoupila nové cetky, aby se líbila)? Asi proto, že ona nálepka eko je pro autorku jen líbivým prázdným štítkem, který zakrývá vyprázdněnost a konzumerismus pseudoekologického způsobu žití.
Nač byla v knize mapka, když v té zahradě se nic neodehrávalo?
Musím říct že pokračování bylo o trochu lepší než první díl a to už je co říct ,protože se mi první díl líbil opravdu hodně. Pro mě je velmi zajímavé jak je autorka schopná dát dohromady mytologii, esoteriku a celý ten svět. Nádherná knížka, těším se na Rohy faunů.
I když je tato kniha z celé série nejkratší, je plná dějových zvratů. Objevují se zde nové postavy a nová místa. Ale stále zde zůstávají i ty stará. Marina je pro mě stále skvělou osobností se skvělým charakterem a odhodláním zjistit víc o své rodině.
"Tance nág" bylo opět velmi fajné čtení. Pravda, předchozí díl série mne bavil o chlup více - tento druhý díl mi připadal v dějové lince méně detailní a trochu více uspěchaný (ale může to být jen subjektivní dojem). Ale jinak se mi kniha líbila. Tenhle svět mne prostě baví, je to milé čtení, které pohladí po duši. Celý ten svět víl, faunů, dryád atd. - autorka to má skvěle promyšlené a očividně ví, o čem mluví. Čte se to navíc velmi dobře. Do dalšího dílu se pustím určitě někdy brzy.
Druhý díl opět nádherný. Maximálně jsem si knihu užívala a pořád doznívá.....už těď se těším na třetí díl.
I druhý díl je moc prima. Marina "už" je v sekundě na Rafaelově škole a není tedy ze všeho tak vyjukaná, jako když byla v primě. Sekunda, to je ročník nágů (hadů), a tak se učí vše, co s tím je spojené.
Kniha je obohacena o druhou dějovou linku, kdy se Marina dozvídá i něco z historie své rodiny, konkrétně pak z minulosti sestry Meluzíny.
A stejně, jako je tomu u lidí, i elementalové zažívají věci spojené s běžným životem - lásky, zklamání, trápení, šikanu, aj.
Co mi tentokrát na knize vadilo, byly časté překlepy, které by se, dle mého názoru, v dětských knihach a knihach určených pro mládež objevovat neměly a nesourodost velikosti tištěného písma. Jinak doporučuji.
Kniha mě bavila, ale nebyla tak dobře napsaná jako první díl. Tady se často skáče z jedné situace do druhé, jsou to takové krátké výjevy, celé to málo drží pohromadě, nemá to tah a vývoj. Každopádně další díl si přečtu.
Tady jsem si zamilovala Plantefolieho a bylo mi líto Meluzíny. Jsem nevěděla, jaký měla hrozný osud. Pořád čekám, kdy se do série zase vrátí. Takovou sestru bych si přála. Uvidíme na podzim ve Vlasech dryád, jestli se tam neobjeví.
Sžila jsem se s autorčiným stylem a když jsem nevnímala Marininy myšlenky o hledání lásky, bylo to hezké počtení. Kdyby tato škola skutečně existovala, rád bych na ni začala chodit. A ty poznatky o kouzelných věcech mi taky přišly poučné.
Meluzínin příběh mě dojal. Vedle v zajímavostech někdo uvedl, že je to podle pověsti, obdivuji tedy autorčinu informovanost. Jsem zvědavá, jak to s ní a také s Marinou a Plantefoliem bude dál.
A jsem jediná, kdo asi nezapomene na scénu s debrecínkou? To mě vážně dostalo.
I druhý díl je strašně krásný, možná i o trošičku lepší jak první. Kniha se krásně čte, ať jste malí nebo starší. Tenhle díl má u mě také plus za Meluzínu. Moc se mi líbil její smutný příběh. A Lucien a Plantefolie jsou také úžasní. Už se těším až si znovu přečtu další díl.
Super knížka! Velice mě překvapil konec, ale i tak jsem velmi spokojená. Těším se na další díl.
Přišlo mi to ještě víc pitomé, ještě víc sladké a ještě víc neuvěřitelné než jednička. Jinak, dobrý nápad, a styl psaní se mi neprotivil tak jako ve Vílích křídleh.
pro děti fantasy pro děti městská (urban) fantasy víly, rusalky elementární bytosti dívčí hrdinka
2011 | Vílí křídla |
2003 | Nemetonburk aneb Tajemství ve skále |
2012 | Tance nág |
2009 | Růže a krokvice |
2018 | Vlasy dryád |
Druhý díle série Rafaelova škola, tentokrát z říše nág - bytosti ohně, vláda nad podzemím a jeho poklady... a přitom zároveň příběhy studentky sekundy přírodovědného gymnázia kousek od Křivoklátu. Opět zajímavé nápady a zápletka. Moc se mi to líbí.