Inferno

Inferno
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/288499/bmid_inferno-x3H-288499.jpg 4 4450 4450

Robert Langdon série

Harvardský profesor Robert Langdon se při svém nebezpečném poslání musí tentokrát proplést nejen labyrintem florentských, benátských či istambulských uliček, tajných chodeb a skrytých komnat, ale také labyrintem narážek a Kódů. Jediným vodítkem je mu zprvu jen tajuplný kovový váleček, obsahující několik zašifrovaných odkazů na renesanční literární veledílo- Božskou komedii Danta Alighieriho. V sázce přitom není jenom jeho bezpečí, ale bez nadsázky osud celého světa: pokud se Langdonovi a jeho záhadné společnici nepodaří zasáhnout včas, hrozí lidstvu skutečné inferno Dantových rozměrů...... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Argo

Inferno, 2013

Fuksinka
20.01.2015 2 z 5

Hned na začátku musím napsat, že hodnotím audioknihu. Skvěle načtenou (pan Táborský? netuším).
Po dost slabém Ztraceném symbolu jsem čekala další pokles kvality, proto jsem si knihu ani nepůjčovala a poslechla si ji při různých činnostech. Nebylo to tak hrozné.
Všechno už jsme u Browna četli. Pokud nemáte obrazové vydání knihy, tak vás popis architektury bude za chvilku zřejmě nudit. Tajemství a "šokující" odhalení (on, ona a záludnost překladu do ČJ) se moc nekoná. Neustále se opakující popis videa nudí a rozvleklý závěr vyloženě uspává.
Přes to se Brownovi podařilo mě párkrát překvapit. Průměrný thriller okořeněný Dantem. Já když peklo, tak raději od Kulhánka ;-)

Poznámka na závěr: Pokud se díky svým znalostem již 3x zapletete do situací, kdy vám reálně jde o život a máte vysoké IQ:
a) počítáte s případným dalším nebezpečím a pořídíte si palnou zbraň
b) počítáte s případným dalším nebezpečím a pořídíte si palnou zbraň a naučíte se sebeobranné chvaty
c) počítáte s případným dalším nebezpečím a naučíte se aspoň sebeobranné chvaty
d) nedojde vám to a neuděláte nic

FalVokZel
16.01.2015 3 z 5

Schopnosti Dana Browna přilákat čtenáře k jeho dílu je fascinující, i když zkušený čtenář musí vědět, že to nebude bůhví jaké veledílo, přesto ho tato kniha láká. Brownova literární stopa je ale zřejmá, píše stejně všechny své knihy a nic nepřidá, právě proto se to čte tak lehce. Je to obyčejný nicméně napínavý thriller který nepřináší nic světoborného. Danu Brownovy to stačí ale v mých očích je pokrytec. Vydává tu samou knihu v různých obalech a lidé mu to žerou...5/10

dobromilnebojsa
13.01.2015 5 z 5

Napriek počiatočným obavám príjemné prekvapenie Brown nestratil nič so svojej schopnosti napínavo rozprávať podrobne a plasticky popisovať i skutočne prekvapiť 5H

martunka
11.01.2015 5 z 5

Inferno je moje nejoblibenější kniha od Dana Browna, a to nejen kvůli tomu, že jsem byla ve Florencii. Líbí se mi, že autor dokázal konečně napsat něco, kde se nenaváží do křesťanství. Příběh je dobrý a pobavila jsem se.

vladimir9390
09.01.2015

Detailní průvodce po centru Florencie.

Thanyss
08.01.2015 3 z 5

Ach pane Browne a já vás měla tak ráda. Nevadí mi, když mě trošku pohoupete na vlnách fantazie, ale když mě začnete zběsile otáčet o 360°, přičemž ještě několikrát škodolibě změníte směr toho otáčení, tak to už se mi začíná dělat mírně šoufl. A za ty vlasy jste mě tedy tentokrát potahal docela dost.
Inferno se pro mě stalo zatím pravděpodobně nejslabším výtvorem od tohoto autora, který vyniká snad jen svou zběsilou překombinovaností děje a nepravděpodobnými situacemi, do nichž pan Brown vesele žene své hlavní hrdiny.
A přitom ta hlavní myšlenka knížky vážně stojí za zamyšlení, ale sakra by si zasloužila sofistikovanější zpracování, aby se chudinka netopila v balastu nesmyslů.
Takže, drahý Dane, piš rozhodně dál, ale snažně tě prosím, vrať se opět trošku nohama na zem a naservíruj mi něco lepšího, protože ty to umíš. Já to VÍM!

eL13
07.01.2015 5 z 5

Toto byla první kniha, kterou jsem od Browna přečetla a klobouk dolů.
Kniha se tvářila z části historicky, což není úplně v mé oblibě, nicméně jsem jí dala šanci a teď se za to plácám po rameni.
Od knihy skoro nelze odejít. Zahrnuje různá data a výklad děl, ale vše je popsané opravdu čtivě (tak, že Vás to v knize nenudí) a perfektně vložené do děje.
Vzhůru do dalších Brownových knih . . .

pupak13
07.01.2015 3 z 5

Po přečtení knihy „Šifra mistra Leonarda“ jsem byl nadšený, kniha „Andělé a démoni“ byla taky dobrá i když v samotném závěru byla epizoda s vrtulníkem trochu přehnaná. Další knihou s hrdinou profesorem Langdonem byla kniha „Ztracený symbol“, ta již byla dle mého názoru slabší, ale co předvedl Dan Brown v knize „Inferno“ to už je trochu moc. Mám ho rád, píše čtivě, ale tato kniha se mu nepovedla. Působí to na mne hodně komerčně – rychle, rychle něco napsat ať mám z toho peníze. Kdyby ta kniha měla místo 422 stran jen 200, tak by udělal lépe. Co mi zde vadí? Tak předně bez internetu se ta kniha číst nedá – popisy Florencie, Benátek či Istanbulu se hodí spíš do cestovního průvodce než do knihy, se kterou bych měl ležet v posteli. Detailní popisy jednotlivých památek se nedá pochopit právě bez použití internetu.
Další závadou byla pro mě velká nelogičnost Brownových hrdinů. V situacích, ve kterých se nacházeli by normální člověk uvažoval naprosto jinak – kdyby to tam bylo jednou, ale těch nelogických postupů je zde spousta (útěk z nemocnice, důvěřivost hlavního hrdiny v naprosto cizí lidi je až zarážející – připomíná mi to naše důchodce, další nelogické útěky).
Třetím zarážejícím faktorem knihy je hlavní hrdina. Nebo spíš superhrdina – nosí v hlavě encyklopedii – možná autor četl Sekorova Ferdu mravence a inspiroval se broukem Pytlíkem – všechno vím, všechno znám, všude jsem byl.
Kdyby na závěr všichni začali tleskat, tak jak to bývá v některých amerických filmech, tak se už asi ničemu nebudu divit. I když se kniha příliš nepovedla, tak mu dám ještě jednu šanci – doufám, že bude lepší.

AlenkaJ.
01.01.2015 5 z 5

Moc pěkné čtení. Příběh, historie, geologie, láska, detektivní zápletka, umění...to vše v jednom. Prožívala jsem příběh a vzpomínala na místa, která jsem navštívila díky autorově skvělému popisu....

Dousabel
01.01.2015 5 z 5

Luxus! Jsem moc ráda, že jsem si počkala celý rok, až vyjde ilustrované vydání Inferna a zhltla jsem ho za dva dny. D.B. vůbec nezklamal, smekám před autorem, že se pustil do takového ožehavého tématu, ale v dnešním světě začíná být zahlcenost planety opravdu alarmujícím problémem. Díky obrázkovému vydání a úžasnému popisu všech míst a památek jsem měla pocit, jako bych tam běhala spolu s Robertem celou dobu i já :o) A závěr se mi líbil dokonale, přesně takhle to mělo skončit.

Azizi
31.12.2014 5 z 5

Pre mňa najslabšia knižka s Langdonom, ale aj tak sa mi páčila. Keďže raz veľmi chcem ísť do Florencie, zapisovala som si jednotlivé miesta, ktoré tam aj vďaka tejto knižke určite budem chcieť navštíviť. A aj som si ich počas čítania vyhľadávala na internete. Špeciálne ma veľmi zaujali záhrady Boboli. Druhá polovica knižky bola viac založená na deji, napínavejšia. V celej knihe som si tento krát ešte viac uvedomovala aj to, ako je jednoducho napísaná, ale až tak mi to nevadí, keďže bola znova plná zaujímavo podaných informácií, zvratov, napätia... Naopak o to ľahšie môže byť čítať Brownove knihy v origináli, možno sa k tomu niekedy odhodlám.

Jordyz
24.12.2014 5 z 5

Úžasně čtivá kniha, tak jako všechny jeho knihy.....:-)

Eigis
23.12.2014 5 z 5

Než jsem se do téhle knihy pustil říkal jsem si, bude to snad konečně ten díl, kde Langdon jako zkušený mazák řeší nějakou záhadu a spolupracuje s partou elitních detektivů na zastavení nějakého šílence? V první půlce jsem si říkal, tak bohužel mustr knihy je jako přes kopírák, ale pak přišel zásadní dějový zlom, který přeházel všechna dosavadní fakta, do absolutně jiných pozic. Tenhle tah byl o to překvapivější, že přišel ve chvíli, kdy jsem se smířil se zaběhnutým pořádkem předchozích dílů.

Dále musím říci, že chvílemi jsem si nebyl jistý jestli čtu román s napínavou zápletkou doplněný historickými a turistickými zajímavostmi nebo turistického průvodce s jakousi detektivní zápletkou na pozadí. Autor to na můj vkus s těmi zajímavostmi občas přehání a Robert Langdon je muž s turistickým průvodcem v hlavě. Při četbě se sice rád trochu vzdělám, ale tohle zbytečně odvádělo pozornost od hlavní zápletky.

Sečteno a podtrženo nakonec se z toho vyklubal docela dobrý počin.

Vaamoz
17.12.2014 5 z 5

Myslel jsem že už vím vše, že mi autor už vše řekl a pak na poslední kapitole mi dal facku ocelovou rukavicí a já to musel rozdýchávat hodně ještě v kavárně druhý den. Doporučuji všemi deseti.

Alizon
09.12.2014 4 z 5

Prvni pulka knihy me bavila hodne, nemohla jsem se od ni odtrhnout. Potom me to zacalo trosku nudit (paradoxne v okamziku kdy se karty zamichaly). Knizka dobra, za precteni urcite stoji, ale osobne uz mam nejak "prebraunovano" a jine knihy (Da Vinciho kod, Andele a demoni) se mi líbily vic. Dalsi variace na stejne tema - hrdina beha tam a sem a odhaluje tajemstvi v umeni a sifrach - uz me tolik nenadchlo. Puvodne jsem dala jen tri hvezdicky, ale dnes kdyz pisu komentar, zmenila jsem na ctyri. Pokud hodnotim knihu samostatne a nesrovnavam ji s ostatnimi, nebyly by jen tri fer, protoze je docela dobra.

HEINZ
06.12.2014 4 z 5

Super kniha. Od autora k nejlepším.

Barry013
06.12.2014 4 z 5

Skvělá oddechová četba. A zatím pro mě ta nej od Browna. Ale je to také z velké části i díky místům, do kterých autor děj zasadil. Florencii, Benátky i Istanbul jsem navštívil, takže když Langdon hledá další stopy v architektonických skvostech těchto měst, dostávala pro mě četba další rozměr. Potěšilo mě i to, že hlavní ženskou postavu pojmenoval po dalším krásném toskánském městě Sieně. Velmi se mi líbila i postava Zobrista, musím přiznat, že jsem s ním i maličko sympatizoval. Další skvělý nápad byl propojit děj s osobou Danteho a jeho veledíla (hlavně tedy částí Inferno). Dante sám o sobě je dodnes velmi zajímavou a tajemnou postavou, o které je vždy fajn se dozvědět něco nového. A v neposlední řadě kvituji zvolené téma populační exploze, které je aktuální a až zas tolik se o něm nepíše... Za mě tedy za 4 hvězdy, dal bych i 5, ale přijde mi, že se v tom mohl Dan Brown ještě trochu "porochnit" a více příběh vypiplat, potenciál k tomu zvolené téma určitě má a Dante by si to zasloužil. V daném žánru, je to ale top... 87%

feex8
05.12.2014 4 z 5

Prijemne citanie, ako nakoniec pri kazdej jeho knihe.

Moje hodnotenie: 80%

shmaic
05.12.2014 5 z 5

Za mě nejlepší kniha Robertem Langdonem, Brown to prostě vypiloval. Nejlepší poměr historie / současnost, akce / obkecy, děj / protáhlost ze všech 4 knih. Napětí? Totální peklo již od samého začátku, už i úvodní proslov, si myslím, je nejlepší. A závěr? Naprostá fantazie.
Je tu však výtka - autor by dle mého měl více dbát na to, že Langdon již 3x svět zachránil, tady je z něj zase tak trochu nováček, ale ono to vlastně nevadí. Kompenzace Brouka Pytlíka je zde v podobě ztráty paměti, děj se zvrací, ale má smysl... Za mě jednoduše nejlepší a nejvyváženější kniha s Langdonem.

Sydonie
23.11.2014 5 z 5

Skvělý příběh. Kniha upozorňuje na globální problém přelidnění, což mnoho lidí třeba vůbec neřeší, touto cestou se k nim dostanou informace o možných následcích a přiměje je to nad tím uvažovat. Líbí se mi reálnost příběhu - vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby se opravdu našel vědecký i nevědecký šílenec, který by chtěl situaci vyřešit.
Proti Da Vinciho kódu mě mrzelo, že někdy se děj v okamžiku převrátí úplně naruby, jindy se kniha vleče u popisu města, architektury, apod. (příliš mě to nezajímá, tak mě tyhle pasáže k smrti nudily).