Inferno
Dan Brown
Robert Langdon série
Harvardský profesor Robert Langdon se při svém nebezpečném poslání musí tentokrát proplést nejen labyrintem florentských, benátských či istambulských uliček, tajných chodeb a skrytých komnat, ale také labyrintem narážek a Kódů. Jediným vodítkem je mu zprvu jen tajuplný kovový váleček, obsahující několik zašifrovaných odkazů na renesanční literární veledílo- Božskou komedii Danta Alighieriho. V sázce přitom není jenom jeho bezpečí, ale bez nadsázky osud celého světa: pokud se Langdonovi a jeho záhadné společnici nepodaří zasáhnout včas, hrozí lidstvu skutečné inferno Dantových rozměrů...... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2016 , ArgoOriginální název:
Inferno, 2013
Musím říct, že jsem se knihou prokousávala víceméně ze setrvačnosti doufajíc, že už od příští stránky chytne příběh spád vystavěný více na samotné zápletce než na zběsilém pobíhání hlavních hrdinů italskými uličkami. Připadá mi, že se Dan Brown spíš soustředil na vytvoření akčního scénáře pro další film s Tomem Hanksem, než na kvalitně napsaný příběh. Až na scény z Istanbulu trochu nuda (a to ještě ani ne proto, že by byly tak dobré, jako spíš proto, že jde o mé oblíbené město).
Kniha která se dotýká tématu přelidnění kteří víc než mnoho lidí strká do škatulky. ač jsou názory netradiční nejsou zas až tak uplně špatné a Braun nečekaně překvapil i když děj je základem podobný jako u předchozích knih :)
A já myslela, že Šifru ani Anděli nic překonat nemůže.
Může. Inferno považuji za nejlepší Brownovu knížku vůbec.
Inferno je pro mě nejslabší knížka, kterou jsem od tohoto autora četla. V porovnání se Šifrou nebo Anděly není tato kniha ani čtivá, ani napínavá, jen zbytečně uhoněná. Prvních tři sta stran bylo hodně slabých, docela nudných a nezajímavých. Mnohokrát jsem chtěla knihu odložit, ale nakonec jsem ji statečně dočetla. Závěr byl zbytečně zdlouhavý, překombinovaný a nijak nepřekvapil. 3* dávám za skvělého průvodce po Florencii a za obálku, která se mi líbila. Knížka byla pro mě zklamáním, čekala jsem rozhodně větší pecku, alespoň podle komentářů. Určitě si na čas od knih pana Browna odpočinu.
Knihu tohoto autora jsem si vybral zcela náhodně. Nevím ani co mne k tomuto kroku vedlo, neboť kniha nebyla můj preferovaný žánr, ale byl jsem uchvácen. Kniha má velmi napínavý děj, plný zvratů kde se prolíná prastaré umění s moderní vědou. Již nyní se těším, že se těším na další knihu tohoto autora.
Dan Brown opět prokázal, že psát umí. Člověk do poslední chvíle neví, jak to dopadne a konec byl ohromující:)! Super, už se moc těším na další! (a ještě velké plus za dějiště - Florencie, Benátky)
Napínavé. Pokud se člověk zamyslí nad dějem, tak až děsivě výstižné a varující. Ale je to Brown a čte se moc dobře. Ani k tomu člověk nepotřebuje dlouhé zimní večery.
Odevšad jsem slyšela, jak je Brown skvělý autor, který přišel s něčím novým, jak úžasně napínavá jeho díla jsou a vůbec - opěvovaný autor (v mém prostředí).
OMYL
Ještě před první stovkou stránek jsem si říkala - tady je něco špatně. Hledala jsem, co se mi vlastně nelíbí a nějak jsem přišla na to, že se mi nelíbí nic. Ten jeho styl psaní, jeho sloh - připadal mi primitivní. Čekala jsem profesionalitu od autora bestsellerů (mohlo mi dojít, že bestsellery nikdy nepíší profesionální spisovatelé). Navíc jsem se koukla na filmy podle jeho dalších dvou knih (Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda) a zjistila jsem další znepokojující věc - všechno je to na jedno brdo. Ale filmy mají alespoň atmosféru, kterou kniha naprosto postrádá. Příklad jedné situace - jak může člověk, který se žene za smrtelným ohrožením celé populace zkrátka vypnout a rozprávět o historii gondol? Tu stránku jsem četla asi půl hodiny, než jsem dokázala překousnout, co se zde píše a jít dál.
Ale musím podotknout, že autor se dotknul aktuálního problému a přiblížil ho dnešní populaci. Vyvrcholení díla mě přeci jen oslovilo (abych stále jen nehanila).
Dan Brown opäť nesklamal príbeh je napínavý plný umenia histórie a nečakaných zvratov.
Už sa teším na ďalšie dielo tohoto výborného autora.
Nemusím moc knihy s náboženskou tématikou, proto jsem se Brownovi vyhýbala (zvlásť po té, co jsem četla jeho Šifru), ale náhodou jsem se dostala k této knize a opravdu nelituji! Nečekala bych, že teda zrovna mě tolik zaujme popis Dantova pekla! Nádherné popisy měst, budov a jejich zajímavostí a tak poutavou formu, že to nezní jako výklad ve škole, ale ještě to vyšperkuje detektivní zápletku tak, že jsem se nemohla od knížky odtrhnout! Prostě napínavé od začátku do konce...asi vezmu Browna na milost a zkusím i jiné díly.
Bez detailnich popisu budov atd . bych se obesla. Presto skvela kniha, s aktualnim a zajimavym tematem.
Ne, opravdu mě nezajímá, jaké má na sobě Langdon kvádro. Proč se to zajímavé má topit v moři banalit? Ovšem nejzajímavější je trik, jak natáhnout knihu o první třetinu a zajistit si závěrečný zvrat. Nejvíc mi teď vrtá hlavou, jestli a jak na tohle dokáže Brown navázat?
Stejně napínavé a čtivé jako předchozí knihy s Robertem Landgdonem, zklamala mě však pointa, to mi už přišlo trochu za hranu.
Nicméně už to úžasné putování po Florencii s autentickými popisy koutů a památek tohoto krásného města je nezapomenutelé a stojí za to. Vždyť jaká knížka vás donutí najít si mapu města, fotografie....
Ani autentický popis Benátek a pak Istanbulu a vložení děje do slavné Cisterny nemá chybu.
tajemno zfilmováno symboly thrillery šifry Florencie Itálie peklo přelidnění
2018 | Počátek |
2013 | Inferno |
2010 | Ztracený symbol |
2008 | Anatomie lži |
2005 | Digitální pevnost |
Kniha pro mě byla zklamáním, dočetla jsem ji v podstatě ze setrvačnosti. Rozhodně se nedá říct, že by se četla jedním dechem. Za pochvalu stojí popis krás Florencie.