Romantici
Konstantin Georgijevič Paustovskij
Maximov, hlavní postava knihy se pokouší být spisovatelem. Neustále přemítá o této práci, o jejím smyslu, a kudy chodí, tam hledá důvody, proč se této práci věnovat.
Literatura světová Povídky
Vydáno: 1987 , Lidové nakladatelstvíOriginální název:
Romantiki, 1957
27.06.2011
Autor psal knihu od roku 1916 - 1923. A to v Tagangor, v Moskvě, v Oděse.
Text se čte dobře, je zdánlivě jednoduchý, ale i zde platí, že v jednoduchosti je síla.
Část díla
1987 | Romantici |
1972 | Román o životě 1 |
1956 | Lermontov |
1967 | Deštivé svítání |
(SPOILER) Kniha plná vášně, lásky k životu, barvitých popisů přírody, kontrastů (černomořská versus moskevská atmosféra) a originálních přirovnání... ale také smutku a bolesti z nenadálých ztrát i plynutí života. Kniha z doby, kdy jste mohli jet vlakem z Oděsy do Moskvy a vnímali jste měnící jste jen měnící se přírodu... A pak přišla válka, ta první, a mladým i starým převrátila život naruby. S hlavním hrdinou se loučíme, když se dozví, že jedna ze dvou jeho osudových žen zemřela na tyfus – a tu druhou život zavál neznámo kam. Zda láska mladého Maximova k dívce Chatidže dojde naplnění, se již nedozvíme... Tentokrát mi otevřený konec nevadil, protože život sám je příběh s otevřeným koncem – a z této knihy tryská život na každé její stránce.