Samotářky
Barbora Šťastná
Minulost naší rodiny nás ovlivňuje, i když ji neznáme Ludmila, Amálie, Věra. Tři ženy, které kromě samotářství spojuje i rodinné tajemství, z něhož zná každá jenom střípek. Nejmladší Věra se snaží hádanku rozluštit: Proč její babička Ludmila nikdy nevychází z bytu? Proč se její matka Amálie schovává v rozpadlé usedlosti? A kdo je vlastně stará Škrlandová – přízrak, nebo skutečná osoba? Hledání odpovědí vede až k jednomu dávnému létu, kdy se spustil řetězec událostí, který se dosud nezastavil. Samotářky jsou už pátou knihou spisovatelky Barbory Šťastné, kterou čtenářky a čtenáři znají jako autorku románů Hezčí svět a Láska pro samouky.... celý text

Klidně mohu doporučit všem čtenářům, tedy nejenom ženám, i když je to generační román ze života žen. Příběh se začíná psát v roce 1952 a pokračuje až do dnešních dní. Obsahuje mnoho bezpráví, křivd a tajemstvích popsaných tak dovedně pokud mohu posoudit i uvěřitelně, že musí zaujmout a dojmout každého čtenáře.

Tak tenhle koncept mě ba :-), tři generace žen, nic není tak jak vypadá, linie příběhu se možná překvapivě otáčí a zbytečně moc mění, ale proč ne, život je život. . . Je to příběh o lidské lásce, míjení a snad i pochopení. . . . Za mě hrdina zrovna nebyl ženského rodu, ale to ponechám na Vás, až budete číst. . . . . Je to příběh smutný, ale se světlem na konci tunelu. Paní Šťastná jen tak dál!!!!!

Velmi smutný příběh jedné rodiny i jejich přátel.
Podle mě dobře zpracované, místy dost překvapivé dějové obraty. Napínavé, kam jak se vše vyvine.
Ale smutné neskutečně.......

Ach ta rodinná tajemství..., nevyřčená, nevysvětlená. Tři generace žen, jedna větší podivínka, než druhá. Až ta třetí se snaží rozlousknout, co se to u nich v rodině vlastně stalo. Dobře vystavěný příběh. Čtivé. Na deštivý víkend jako dělané.

Nevím, jestli jsem nebyla v tom správném rozpoložení, ale bohužel se mě příběh příliš nedotknul. Za mě takový průměr...

Kniha se mi líbila moc. Také mi to připomínalo Mornštajnovou, jak už tady bylo zmíněno. Ze začátku jsem se nemohla začíst a postavy mi nebyly sympatické. To se vlastně nezměnilo až do konce knihy. I tak se mi moc líbil příběh, jak to bylo propletené, kdo s kým, čí je to dcera nebo vnučka atd.
Jedinou sympatickou postavou byl pro mě Vláďa Větrovec, ale to byl zase komunista, takže jsem mu nechtěla moc fandit. Nejvíc mi vadilo chování Ludmily, ale ta měla zase asi nejsmutnější život, takže mi jí zase bylo líto. Opravdu povedená kniha a vykreslení postav tak, že opravdu nebyly černobílé (taky už to tu párkrát někdo psal). Ráda si přečtu i další knihy od autorky.

Smutně laděný příběh tří generací žen jedné rodiny. Nejdřív jsem nevěděla, zda se mi kniha líbí či nikoliv, jelikož je zde opět zdrojem většiny problémů neschopnost mluvit o svých pocitech, pohledu či názorech, ale nakonec přece jen hodnotím kladně, ačkoliv Ludmila mi byla vyloženě nesympatická a její rozhodnutí uzavřít se mezi čtyři stěny a odvrhnout od sebe svou rodinu je pro mě stále neakceptovatelné.

Výborně napsaný a poměrně přesvědčivý román. Trochu mi bohužel vadily všechny tři hlavní hrdinky, svou netečností, neživotností a pasivitou...

Pro mě osobně asi nejlepší kniha, která se mi zatím letos dostala do rukou. Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla, ale pak jsem se nemohla odtrhnout. Doporučuji!

Kniha nás provede generací tří žen od 50 let do současnosti.Atmosféra padesátých let je v knize skvěle zachycena,tehdejší historické události zasáhly celou společnost.Příběh i když smutný, je čtivě napsaný.

Velmi smutné laděný příběh o osudu tří žen jedné rodiny. Příběh jsem přečetla jedním dechem. Moc doporučuji

Moje první kniha od autorky a hned taková pecka. Dočetla jsem včera v noci a nešlo mi usnout. Hodně dojímavé čtení.

Smutně laděný příběh, plný osamění, pochybností a smutku. Na pozadí české historie se odehrává příběh tří žen z jedné rodiny, kterým tyto události poznamenaly celý život. Výborně, čtivě napsané.

Tohle bylo jedno velke wau! Ja proste nechapu, ze o jedine ceske autorce, o ktere se mluvi, je skoro jen Trestikova. Pritom podivejme se na tenhle skvost. Nadherny pribeh napsany ctivym ceskym jazykem. Pribeh tri zen, propletene osudy, kontrast prirody, mesta.

Výborné chytlavé čtení.Chcete se dozvědět další osudy žen a rozhodně se nad tím zamýšlíme.

Autorku jsem doposud neznala, proto je to pro mě velké překvapení. Román se mi moc líbil a plně souhlasím s přirovnáním k Mornštajnové, kterou mám velmi ráda. Určitě všem ženám vřele doporočuji k přečtení.

Jsem v rozpacích. Takový královský hodnocení a já jen dobro. Příběh je životním osudem třech hlavních postav. Ludmily, Amélie a Věry. Tři generace, který osud nešetřil a každá z nich je svým způsobem pro okolí divná, jiná a samotářská. Mně vadil velkej časovej rozptyl, kdy se v kapitolách skákalo po desítkách let tam a nazpátek. Současnost, minulost, zúčastněný osoby jako děti a vzápětí pomalu důchodci. Do toho tam vlítl vir z Wuchanu, potom únosová eskapáda v důchoďáku (která tedy byla fakt hodně mimo), no a potom už jsem byla ráda, že jsem na konci.

Kniha na mě dvakrát vyskočila na databázi, vždy jsem zamítla, že ji budu číst, ale když vyskočila potřetí, tak jsem si řekla, že si ji přečtu.
Poslední dobou mám pocit, že si přečtu anotaci knihy, tak si nějak mylně myslím, o čem kniha bude. Tady jsem měla pocit, že se bude jednat o nějaké psychobláboly, ale vyklubalo se z toho téma, které velice vyhledávám.
Někdo to tady v komentářích srovnával se Selským barokem, a to musím říct, se mi líbilo více. Tady mi vadily divné postavy, které nevěděly, co se sebou.
Co mě ale dojalo, je příběh Tondy Hory.
Československo 50. léta 20. století psychologické romány osudy žen ságy rodinná tajemství oběti komunismu kolektivizace zemědělství české rományAutorovy další knížky
2022 | ![]() |
2013 | ![]() |
2019 | ![]() |
2020 | ![]() |
2017 | ![]() |
Moc pěkná kniha, ze života, tak jak si ho pamatujeme. Dojemný příběh, který nám z mysli jen tak nevymizí.