Sběratel sněhu
Jan Štifter
Dominik opatrně sbírá sníh do sáčku, aby v mrazáku uchoval jeho přítomnost. Jenže ta je stejně prchavá jako život špinavého kluka, kterého Dominik vídá jako zjevení každou noc u postele. Pokoj, v němž si ve 20. letech paní Pumprlová psala deník, i trosky starých budov, na něž si pamatují jen obyvatelé budějovického lágru, ožívají. Tři časové linie, tři generace a i osudy mnoha lidí, se kterými si pohrála historie, se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená. S posledními přeživšími se však musí definitivně přihlásit o slovo.... celý text
Zaujala mě na pultě v knihkupectví a byla skvělá. Všechno do sebe krásně zapadá, naprosto mě pohltila a jsem z ní unešená.
Nádhernou barvitou češtinou ("10 centimetrů sněhu sedělo na parapetu") napsaný napínavý příběh ze tří časových období. Geniální postava Josefa dovoluje autorovi sdělit čtenáři úplně vše potřebné, nápady Renaty jsou skvěle bláznivé, osudy lidí těžké a v realitě doby pochopitelné díky skvělým znalostem autora. Slovník postav přesně sedí jejich společenskému postavení a životu. Radost číst a odhalovat propletení. A večer se člověk rozhlíží u postele, jestli nemá nového kamaráda.
Skvěle vystavěný příběh, zajímavé osudy, promyšlené postavy a dobová tematika Českých Budějovic. Jednotlivé dějové linky jsou mistrně vymyšlené a krásně se prolínají. Kniha mi bude v hlavě doznívat ještě dlouho v hlavě nejen proto, že je výborně napsaná.
Vynikající záležitost. Nejdřív jsem se lekla, co to bude za duchařinu, ale je to tak krásně propracované! Promyšlené tři příběhové linky, které se setkávají, chytají za srdce a máte je v hlavě. Tohle čtení určitě moc doporučuji! :)
Nadhera! Propojení tří časových linií velice dobře vtáhne do děje. Vyprávění velmi rychle odsýpá. Zdánlivě nesouvisející příbehy do sebe začnou zapadat. Doporučuji věnovat pozornost jménům i postavám,bude seto později hodit. Milý, napínavý i dojemný příběh.
Autor zavádí čtenáře do zmizelých Českých Budějovic 30. i 50. let 20. století. Nejsilnější je právě v popisech dobových reálií a příběhů. Zároveň ale dokáže poutavě uchopit i současnost. Vynikající román s regionální tematikou!
duchovno přátelství partnerské vztahy česká literatura rodina rodinné vztahy Sudety ságy České Budějovice poválečné odsuny NěmcůAutorovy další knížky
2018 | Sběratel sněhu |
2022 | Paví hody |
2016 | Café Groll |
2020 | Světlo z Pauliny |
2014 | Kathy |
Nechala jsem si ji pár dní po přečtení v hlavě "odležet" a i po pár dnech je to stále silně působící příběh.