Sběratel sněhu

Sběratel sněhu
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508232/bmid_sberatel-snehu-coB-508232.png 4 769 769

Dominik opatrně sbírá sníh do sáčku, aby v mrazáku uchoval jeho přítomnost. Jenže ta je stejně prchavá jako život špinavého kluka, kterého Dominik vídá jako zjevení každou noc u postele. Pokoj, v němž si ve 20. letech paní Pumprlová psala deník, i trosky starých budov, na něž si pamatují jen obyvatelé budějovického lágru, ožívají. Tři časové linie, tři generace a i osudy mnoha lidí, se kterými si pohrála historie, se prolínají v jeden strhující příběh, v němž se vrací lidé z dávných dob, protože minulost zůstala nedořešená. S posledními přeživšími se však musí definitivně přihlásit o slovo.... celý text

Verrrunka
28.05.2019 5 z 5

Možná trochu nadhodnocuji, ale byla jsem prostě nadšená. Po knize jsem sáhla náhodou, byl mi jen povědomý název a udělala jsem dobře. Nenásilně provázané dějové linky, velice čtivě napsáno a navíc se mi líbilo celkové zpracování knihy, krátké kapitoly a přehledně rozdělené jednotlivé příběhy. V některých chvílích jsem měla dokonce slzy v očích, přečetla jsem ji opravdu téměř na jeden zátah při čekání u zubaře.

PetK
24.05.2019 4 z 5

Než se všechny tři časové roviny propojily (nebo než mi aspoň došlo, že se jednou asi propojí), trvalo to docela dlouho a cítila jsem se lehce zmatená. Ale co, prostě jsem si zatím vychutnávala jednotlivé příběhy. Nejvíc mě bavil ten ze 30. let. A ano, nakonec se to všechno přece jen propojilo... Hezká audiokniha, dobře zpracovaná.

PavkaHu
23.05.2019 5 z 5

Vynikající, nemohla jsem se odtrhnout. Tři časové linie mě nenechaly oddechnout, nebyl čas se nudit. Jsem nadšená.

Danago
22.05.2019 5 z 5

Kniha je po všech stranách zajímavá. Ať už tématem, vazbou i způsobem zpracování. Tři časové linky (30. léta , 50. léta a současnost), tři různé generace, v každé době skvěle a tvrdě vystiženy její palčivé problémy. Knížka má krátké čtivé kapitoly od kterých jsem se nemohla odtrhnout. Moc mě zajímalo, jak je to vše propletené, spojené a jak to nakonec dopadne. Trocha duchařiny do knihy vnesla něco navíc. Originální a přitom pravdivé . Velice povedená kniha.

Márinka
21.05.2019 5 z 5

Jan Štifter znovu otevřel bolestivá témata: předválečné soužití Čechů a Němců a zejména tápání mnohých v otázce národní identity, v nejednom případě nespravedlivý a často krutý odsun Němců a jejich českých partnerů, nezměrná chudoba a úpadek v padesátých letech. Dotýká se rasových i homofobních otázek. To vše na území jeho rodných Českých Budějovic.

Bez uťápnuté korektnosti, bez příkras, s drsnými detaily, upřímně, uvěřitelně. Doporučuji.

Aghatte
21.05.2019 5 z 5

Autora jsem neznala, náhodou půjčeno v knihovně - zaujal mě název. Příjemné překvapení, že česká scéna dokáže vyprodukovat tak čtivou beletrii, historicky i sociálně velmi zajímavou. Za mě plný počet bodů a doporučuji všem. Líbil se mi nejen námět, ale i jazyk a sonda do "mozků" hlavních postav, prolínání přímé a nepřímé řeči. Trocha té duchařina nebyla na škodu.

simona g.
14.05.2019 4 z 5

Takže, mi se teda kniha četla moc fajn. Letělo to, doslova. Byly pasáže, které frčely úplně samy. Zajímavé téma, zajímavé osudy, velmi čtivé. Za mne spokojenost, jen ten konec přišel moc brzy a možná chtěl ještě maličko dopracovat, dovysvětlit. Ale jinak DOPORUČUJI.

katpe
13.05.2019 5 z 5

Taková ta kniha, co vám ještě dlouho po dočtení poslední stránky zůstane v hlavě.

bookcase
11.05.2019 5 z 5

Další velké wau. Vymazlená kniha, propracovaná, propojení všech třech dějových linií brilantní. Líbil se mi autorův styl psaní, užívala jsem si to od začátku až do konce.

katynais
19.04.2019 4 z 5

To je přesně ta knížka, co vás dostane tim, ze je naprosto jiná než všechny ostatní. Doznívá ve vás ještě nějakou dobu po předčtení. Hodne postav, ve kterych jsem se chvilema ztracela. Nemohla jsem ji číst před spaním, protože jsem pak měla těžké sny...

Stekl
16.04.2019 5 z 5

Kniha se mi hrozně moc líbila! Je velmi čtivě napsaná, příběh je neotřelý, má spád a rozuzlení mě překvapilo. Celou knihu jsem pořád přemýšlela o propojení příběhů a takovýhle propletenec jsem vůbec nečekala... Navíc jsem se moc ráda dozvěděla něco o historii našeho města a kniha mě inspirovala si vyhledat i něco navíc. Vřele doporučuju!

kasavubu
21.03.2019 5 z 5

Pro mě další velké překvapení na poli české literatury. Zpočátku jsem se v ději trochu ztrácela, ale postupně se všechno krásně propojilo a vysvětlilo. V příběhu ze současnosti mě sice rozčilovala mluva Dominika, ale i na tu se dalo postupně zvyknout. Našlo by se zde několik nelogičností a konec byl na můj vkus až příliš překombinovaný, jako celek ale knihu hodnotím velice kladně. Určitě to nebyla poslední kniha, kterou si od autora přečtu. Za mě tedy kniha určitě ano.

MaKolar
18.03.2019 4 z 5

Kniha mě celkem mile překvapila. Líbilo se mi spojení třech dějových rovin.

aralka
15.03.2019 4 z 5

Autor se s tím nemaže a rovnou čtenáře uvrhne do příběhů celkem velkého množství postav které se odehrávají navíc v několika časových liniích, takže čtenář chvíli tápe a a neví, která bije... tedy mě se tohle stalo... ale čím se prokousáváte dál, tím vše začne zapadat do správných škatulek a v jednotlivých příbězích se člověk začne orientovat....jako celek se mi kniha líbila, je to napsáno velmi syrově a myslím, že i autenticky v té které době.... duchařinu moc nemusím, ale tady jsem to zkousla, chápu, že tam duch Josefa byl důležitý a dávalo to knize jakýsi další rozměr... dále oceňuju grafické zpracování a formát knihy, moc sympatická a útulná knížečka, takže suma sumárum poctivé čtyři hvězdičky ... a určitě bych si ráda přečetla další knihy tohoto autora...

salkyn
14.03.2019 5 z 5

Začátek byl pro mě trochu těžkopádný, ale ve finále velká spokojenost. Krásný příběh.

Susan94
13.03.2019 4 z 5

Trochu kostrbatejsi sloh. To je jediné, co mi na knize vadilo. Krásný a originální design a řešení 3 dějových linii. Špetka duchovna... Opět jsem si přečetla originální skvělý příběh.... Vřele doporučuji všem co si chtějí přečíst kvalitní českou tvorbu.

Veru.Viti
13.03.2019 5 z 5

Vůbec jsem nevěděla co čekat. O to více jsem byla překvapená. Kniha se čte úplně sama. Měla jsem ji přečtenou během jednoho dne. Tři časové linie, které dohromady dávají ucelený příběh. Není to asi čtení úplně pro každého. Věřím, že to mnoha lidem nesedne. Já sama bych nečekala, že mě příběh takto chytí i přes téma duchařiny. Stalo se a knihu s klidným srdcem doporučuji.

Pavlusa007
10.03.2019 5 z 5

Jsem z Budějc... paráda :).

Magdalena_j
02.03.2019 4 z 5

Sběratel sněhu... velmi zvláštní kniha. Má tři dějové linie - předválečné až válečné období, 50. léta a současnost. Jsou oddělené v samostatných kapitolách, které jsou většinou dost krátké, díky čemuž má knížka spád. Postupně se do sebe příběhy začínají navzájem vpíjet...

Během první půlky jsem místy uvažovala, jestli mě to baví nebo ne. Trošku jsem se ztrácela v některých dějových linkách - především 50. léta byla o hodně postavách. S postupem času se kniha vyvíjí tím "správným" směrem. Zlepšuje se orientace i začtení. Nakonec jsem poslední třetinu knihy přečetla skutečně jedním dechem, ačkoliv nebylo až tak těžké rozulit některé zápletky.

Knížku určitě doporučuji. Je v mnoha ohledech zvláštní, ale zároveň skvělá.

Paloma795
24.02.2019 4 z 5

Moc pěkné. Rozbíhají se tři dějové linky, které se postupně rozplétají. "Existence" duchů mi nejdříve vadila, ale později jsem pochopila jejich důležitost v příběhu a kniha mě hodně bavila.