Símka

Símka
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498359/bmid_simka-JvD-498359.png 4 604 604

Román o touze po lásce rodiče a odhodlání jí dosáhnout, ať to stojí cokoliv. Třiadvacetiletá Simona, které všichni říkají Símka, žije s mámou v domě po babičce. Jediné, po čem touží, je život obyčejné mladé ženy – prožívat první vážnou lásku a snít o budoucnosti. Namísto toho musí trpělivě snášet máminy proměnlivé nálady a fyzické tresty. I tak je ale přesvědčená, že by pro ni udělala cokoliv. Jednoho dne však přijde chvíle, která zamává celým Símčiným životem. Chvíle, kdy se ukáže, jestli opravdu stojí za to obětovat všechno člověku, od něhož se lásky zřejmě nikdy nedočká…... celý text

jjanca
30.12.2022 5 z 5

Símka je útla knižka, ktorú zvládnete prečítať za dva večery. Ak sa posnažíte, tak kľudne aj za jeden. Napriek malému počtu strán je príbeh intenzívny a miestami emočne náročný. Símka je postava, ktorú si obľúbite a fandíte jej od útleho detstva. Prežívate s ňou jej príbeh a pocity, ktoré chová k svojej matke, ktorá ju nikdy nechcela a dáva jej to náležite pocítiť.
Kniha je rozdelená na krátke kapitoly, vďaka ktorým príbeh odsýpa veľmi rýchlo. Ku koncu ma trochu štvalo ako sa Símka postupne odstriháva od ostatných ľudí kvôli človeku, ktorý si to ani trochu nezaslúži. Záver by mohol byť o trochu viac rozpísaný. Napriek tomu je to skvelý príbeh a dúfam, že autorka v budúcnosti napíše niečo ďalšie. Určite si to prečítam. 4,5/5*

hzd
29.12.2022 5 z 5

Krásné napsaná knížka. Příběh matky a dcery, která pro svou matku obětovala vše. Závěr byl na mě hodně rychlý. Ještě bych četla a chtěla bych se dozvědět, jak to pokračovalo dále. Klobouk dolů před autorkou a její prvotinou.

Anží
28.12.2022 5 z 5

Čtení Símky bylo velmi rychlé a velmi intenzivní. Hlavně díky krátkým kapitolám bez zbytečných vět, které ale dokážou zasáhnout silně a hluboce do čtenářovy duše.

Hlavní hrdinka Símka se neustále snaží o uznání své matky, pro kterou je ztělesněním veškerého životního selhání a zkaženého mládí. A tak dívka je ochotná zajít tak daleko, že si nechá zkazit vlastní život, jen aby získala aspoň špetku lásky z matčiny strany. Jejich vztah je toxický a nezdravý, ženy spolu bojují a nedokážou napravit staré chyby. Nebo spíše mám pocit, že veškerá negativita přichází ze strany matky, která donekonečna obviňuje dceru ze všech možných nezdaru, ačkoli Símka dává do jejich vztahu první a poslední.

Abych to zahrnula, tahle kniha ve mě vzbudila spoustu emocí. Moc se těším na další autorčinu knihu.

Mona-Lisa
28.12.2022 5 z 5

Během dvou dnů přečtené. Měla jsem tušení, že mi to sedne, ale stejně mám z toho radost jak malé dítě. Že jsem objevila další českou autorku, která píše kvalitně, úderně.
Je to sebevědomě napsané, jasně s cílem, bez obalu znázorněný vztah matka/dcera. Kdy nejbolavější je část, kdy dcera ví, že ji matka nemiluje. Ale ona ji ano. A ty otáčíš stránky a na každé je tento bolestivý vztah popsaný, už od Símčiného dětství. A tebe to bolí číst, ale stejně čteš dál. Jak si dcera ničí život, kvůli takové potvoře.

Vím, že někteří nemají rádi přirovnávání, ale čtenářský mi sedí jako Dvořáková nebo Bolavá. Takové to kostlivcové, nepříjemné čtení, které ti dělá dobře tím otevíráním křivd, strháváním strupů a ‘aha’ momenty, které poznáváš z vlastního dětství, vztahů, rodiny

lucisa.n
27.12.2022 3 z 5

V knize sledujeme život Simony, které nikdo neřekne jinak, než “Símko”. Začínáme jejím narozením a končíme současností, jejím studiem na vysoké škole. A po celou dobu se věnujeme problematickému vztahu s její matkou. Símka je velmi milé a snaživé děvče, pro své nejbližší by udělala cokoliv. Její matka to má ale úplně jinak…

Úvod ke knize jsem napsala docela stručný, více toho asi vědět nepotřebujete. Ona i samotná kniha je celkem stručná :) Něco málo přes 200 stran, kraťoučké kapitoly, velmi čtivý styl psaní a naprosto uvěřitelný životní příběh. Stránky vám budou jednoznačně letět pod očima.
Se Símkou budete sympatizovat, budete ji obdivovat, držet ji palce a zároveň vám ji bude líto. K její matce budete jistě chovat úplně opačné “sympatie”. Tak to bude po většinu knihy, možná až na závěr. Ten s mým hodnocením velmi zamával… A bohužel negativně. Samotný závěr je až příliš rychlý, strohý a nejednoznačný. V příběhu jsou nakousnutá různá témata, která ale zůstávají nevysvětlena. Samotné chování Símky už mě ke konci taktéž štvalo, protože si život nakonec ničila úplně sama.
Myslím, že kniha měla velký potenciál, který ale zůstal nenaplněn. Nicméně se jedná o autorčinu prvotinu a já věřím, že každá její další kniha bude lepší a lepší :) A já po ní určitě sáhnu!
Pokud u vy máte rádi sondu do rodinných vztahů, nevadí vám těžší témata a trochu depresivnější knihy, určitě si nenechte Símku ujít.

simlenka
26.12.2022 3 z 5

Četlo se to dobře, příběh měl hlavu a patu, dokázala jsem se do Símky vžít, ale chybělo mi něco navíc. Je to ale prvotina a určitě si další autorcinu knihu přečtu

andream
26.12.2022 5 z 5

Cte se moc dobre, kratoucke kapitoly a zadné zbytecne kudrlinky… jednoznacne doporucuji

kalinkacz
25.12.2022 5 z 5

Símku už vám tu doporučuju nějaký ten pátek… je totiž boží!
Četla jsem ji už v červenci jako rukopis, jelikož mi redaktor psal, že je to objev… A měl pravdu!
Příběh se věnuje vztahu mezi matkou a dcerou, který je ne ve všem dokonalý…
Símka se dějem, stylem psaní i psychologií postav v klidu vyrovná knihám od Petry Dvořákové nebo Petry Soukupové… Tleskám a nutně potřebuji od autorky něco dalšího.

veronika4937
19.12.2022 4 z 5

Kraťoučké kapitoly psané čtivým jazykem jsem i přes nelehké téma doslova hltala a dá se přečíst prakticky na posezení. Život často není lehký a příběh tak, jak ho popisuje Lucie Hušková, pro mě byl uvěřitelný. Předpokládala jsem, že dám vysoké hodnocení, ale můj celkový dojem z knížky bohužel pokazily závěrečné kapitoly. I po dočtení mi zůstaly nezodpovězené otázky a nejsem si úplně jistá, že by to byl záměr. Poselství je jasné, i tak bych ale ocenila ještě pár kapitol navíc.

Ramirese
18.12.2022 5 z 5

Perfektní čtení na víkend. Za dva dny přečtené, svižné, emotivní.
Každá kapitola překvapí a závěr...
Nebudu spoilerovat.

Rozhodně doporučuju a těším se na další knihu.

Kenan
15.12.2022 2 z 5

Tohle bylo pro mně bohužel zklamáním. Příběh vztahu matky a dcery. Matka se samozřejmě chová hrozně, její nálady se střídají. Někdy se chová jako milující matka a někdy nejde daleko pro ránu. Její reakce jsou naprosto neočekávané a Símka tím naprosto trpí a veškerou vinu si vztahuje na sebe. Nedočteme se ale nic o psychologii matky Hany, proč se takto chová. Celý příběh je jednostranně vykládán Símkou, a to od samého dětství až do dospělosti. Nechci se víc rozepisovat, ať moc neprozradím, ale bohužel mi ani Símka, přestože si vytrpěla svoje, nebyla příliš sympatická. Kniha má vysoké hodnocení, tak mně mrzí, že na mně to nijak nezapůsobilo, ani nepřeneslo žádné emoce.

Peace
13.12.2022 5 z 5

"Copak vím, jak se to dělá? Co se po mně vůbec chce? Co když to nedokážu?
Tehdy jsem ještě nevěděla, že dokážu cokoliv."

Zjevení mezi knihami tohoto roku! Opravdu čtivě napsaná kniha o nelehkém a těžkém tématu.

Renatecka
10.12.2022 5 z 5

Taková neveselá jednohubka na jedno hezké odpoledne. O co je ovšem knížka kratší, o to je silnější její příběh. Símka musela mít za jednání s její matkou snad svatozář - nedala bych to, co zvládla ona. Doporučuji k přečtení.

bacouch
09.12.2022 5 z 5

(SPOILER) Hlava plná knih o této knize jednou hezky mluvila, tak jsem si řekla, že vyzkouším jak píše nová česká autorka. A musím říci, že píše velmi pěkně. Slova hezky plynou, příběh nemá žádná zbytečná hluchá místa a emoce jsou velmi dobře vykreslené a lehce uvěřitelné.
V samotném příběhu - děj již popsali ostatní v komentářích - se setkáme s matkou, která příliš neoplývá (eufemisticky řečeno) mateřským citem a dcerkou, která touží, aby jí mamka měla ráda. Dělá proto vše možné i nemožné a nedokáže se smířit, že tenhle boj je prostě marný. Matka, která pouze předává dál rodinný vzorec Ledové královny, prostě neumí mít ráda.
Při čtení se ve mě svářila naděje, že Símka práskne dveřmi a začne žít svůj život, se vztekem, co si všechno ještě nechá líbit a kolikrát do sebe ještě nechá kopnout. Jsem z toho rozpačitá. Kniha je skvělá, ale hlavní postava už trochu masochistická.

vekkr
08.12.2022 5 z 5

Krátké,depresivní,čtivé.

Audrina
04.12.2022 5 z 5

Je smutné vidět, kam může člověka zavést obyčejná touha být milován. Símka by pro svou matku udělala cokoli, dokonce obětovala vlastní život.
Při čtení na mě dopadala velká tíseň, skvěle napsaný příběh

Pepina19
22.11.2022 5 z 5

Tohle bylo hodně těžké čtení, myslím tím jak působí celý příběh Símky (Simony) od jejího dětství až do dospělosti. Tolik obětí ze strany Símky a proč vlastně. Výborně napsané, chytne to za srdíčko.

dasha0306
21.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Přečteno naráz za jeden večer. Krátké kapitoly, lehký jazyk, těžké až depresivní téma, když jsou tam i hezké a milé chvíle. Ale pohltilo mě to, nechtěla jsem přestat číst a odsýpalo to.
Símka je vlastně velmi silná a miluje tak moc, že by udělala pro mámu cokoliv na úkor sebe, ač ta si to nezaslouží. Zde je rozhodně silnější láska dcery k matce, než naopak.

Bettinka
20.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Bylo velmi jednoduché se do Símky vcítit. Chápat tu sebedestruktivní potřebu a touhu zalíbit se a být milován někým, kdo o to vůbec nestojí a její bezpodmínečné lásky není hoden. Moc jsem si přála, aby alespoň ke konci vybouchla a své matce a zničující závislosti na ní se vzepřela. Autorka píše moc hezky, jednoduše a napřímo se jí podařilo vystihnout a popsat situace a emoce lépe, než kdyby je složitě rozváděla a větvila. Přála bych si, aby tahle knížka měla pokračování, o Símce a jejím životě ‘po matce’.

Fanda74
20.11.2022 2 z 5

Na mě kniha moc nezapůsobila, i když příběh samozřejmě zaujal. Je o komplikovaném vztahu matky a dcery. Možná je to úspornějším stylem autorky, ale tak nějak jsem si říkal, že je to smutné, ale že to tak někdy/někde je. Emočně mě to nechytlo.