Spálená křídla

Spálená křídla
https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/328141/bmid_spalena-kridla-LAT-328141.png 4 345 345

Anděla Brůmová prožívá dětství za první světové války, v době bídy a hladu. Sňatkem sice unikne nenáviděné práci v továrně, ale „pozvednutí“ do vyšší třídy na malém městě ji nijak netěší. Její největší touhou je hrát divadlo, ovšem ve svém přání nenalézá oporu ani u manžela. Anděla uteče ke kočovnému divadlu. Domů se vrací nemocná a ponížená… Jak se vypořádá se svým okolím a dcerami, které kdysi zklamala? Román je rodinnou ságou zahrnující téměř celé dvacáté století a nastolující otázku, nakolik je následovat svůj sen správné a nakolik se jedná o sobectví.... celý text

Nasko
08.05.2022 4 z 5

Od této autorky jsem četla i současný hit sociálních sítí, Hájovnu. Zmíněný příběh se mi po stránce děje opravdu nelíbil, ale velmi se mi zamlouval styl, jakým autorka píše Rozhodla jsem se tedy zkusit od ní něco jiného.

Narozdíl od nemastné, neslané a pitomoučké Hájovny je tohle úplně skvělé. Dechberoucí, smutné i veselé, citlivé Lidské. Oceňuji i to, že hlavní hrdinka je místy kapku slípka, protože kdo chce pořád číst o dokonalých přemoudřelých ženách, které všechno zvládají.

Čtení bohužel kapku kazí chyby. Na jedné stránce je bratru hlavní hrdinky Anděly osmnáct let, za dvě strany je mu šestnáct, za další tři strany zase zestárne... Jiná postava se jmenuje Štěpán, ale pod dopisy se podepíše bůhvíproč jako Jan. Špatně jsou i jména vzdálených příbuzných v rodokmenu, kteří se jmenují pokaždé jinak. Autorka se nám do těch vedlejších postav kapku zamotala a mělo to vychytat nakladatelství, což se nestalo, bohužel. Ten úžasný příběh to maličko kazí.

A můj osobní poznatek k této době - To vykání rodičům je hrozné a díky bohu, že už to neděláme. :)

PetK
20.04.2022 4 z 5

Má ráda tyhle rodinné ságy, kromě čtenářského zážitku si můžu doplnit i mezery ve vzdělání. Tady mě bavily příběhy, osudy, ale i fakt, že hlavní postava rozhodně nebyla jednoznačně kladná hrdinka. Hezké byly pasáže, které popisují trable a bezmocnost stáří. Konec bych si osobně představovala jiný, ale to je, myslím, otázka osobního vkusu. Čtivost a tah nechyběly.

Janina2609
17.04.2022 4 z 5

“Ano, v dospělosti naše sesterské styky vadnou. Pomalu se ztrácejí jako kruhy na vodě. Společné dětství a mládí nelze vrátit. Kruhy na vodě jdou taky jen jedním směrem.”
Trochu amatérský pokus o rodinnou ságu, ale paradoxně mě strašně lákalo číst dál, až jsem se rychle pročetla na konec. Oddychové, lehké, pohodové čtení.

Kanimůra2
06.04.2022 5 z 5

Mě se knížka líbila. Mám ráda rodinné ságy a zvlášť, když hlavními hrdinkami jsou ženy. Knížku jsem doslova hltala a pořád si slibovala, že u příští kapitoly to odložím... Andělu jsem litovala, jako bych litovala všechny děti trápené válkou. Teprve když se vdala za doktora a zanedbávala svoje děti, začala jsem jí mít dost. Ale na kvalitě knihy to naprosto neubralo. Kniha je čtivá a rychle jsem si zvykla i na přeskakování časového pásma. Skvělá kniha.

pedroK
05.04.2022 4 z 5

Takový ženský román. Čte se dobře, ale není třeba se k němu vracet. Četba na oddech, která ukazuje, že ať je doba jakákoliv, jsou stále mezi námi lidi dobří a špatní, že sobecké srdce nadělá škody, odcizí blízké, odsoudí nespravedlivě a ke štěstí stejně přijít nemusí.

Jajina564
04.04.2022 2 z 5

Dočetla jsem, ale kniha mě moc neoslovila a vracet se k ní určitě nebudu...

zimolka
26.03.2022 5 z 5

Anděla mě někdy hoodně rozčilovala svým přístupem k dětem,ale jinak je to nádherně napsaný příběh.

Drahuš
10.02.2022 3 z 5

Tak nevím, moc jsem hlavní hrdince nefandila, nebyla to zrovna kladná postava, příběh dobrý, no, co víc napsat, asi tak ...

JaLenka
31.01.2022 3 z 5

Vlastně moc nevím, co napsat, jsem z knihy rozpačitá stejně jako z postav…

marcela3562
26.01.2022 4 z 5

První kniha od této autorky, moc se mi líbila

zdenaR
23.12.2021 4 z 5

Anděla opravdu nebyla jednoznačně kladnou postavou.
Kvůli svým představám a přáním odbývala rodinu a ne vždy se chovala správně.
Trochu mě rušilo přeskakování časových rovin, určitě to ubralo na kvalitě celé knihy.
Pozor na předložený rodokmen - záměna jmen a špatně uvedená data. Obdobné chyby jsou i uvnitř románu.

JaKa1974
02.11.2021 5 z 5

Krásná kniha, autorce se podařilo do jedné knihy dát celý život jedné ženy a její rodiny. Knihu jsem četla v každé volné chvíli a hltala stránku po stránce. Prostě nádherné, zajímavé, čtivé. Výborný byl ten rodokmen na začátku knihy. Pomohl orientovat se v osobách příběhu.

Kate72
11.10.2021 4 z 5

Knížka mě mile překvapila, docela dobře se četla. Moje první seznámeni s autorkou a naprostá spokojenost.

veronika5179
25.08.2021 4 z 5

Málokdy se mi stává, aby se mi hlavní postava od začátku příjemná a milá, na konci proměnila v opak.
Tuším záměr autorky a asi vím, co knihou chtěla říct. Odsoudit je vždy snadné, o pochopení se snaží málokdo. Přesto mi hlavní hrdinka sympatická na konci už nebyla. Nejlépe se četly návraty do období 1. světové války a je škoda, že nerozvinula téma hrdinčiny matky, která si na lékaře taky dělala zálusk (možná proto svatba dopadla, jak dopadla...?)
Dialogy někdy šustily papírem, v běžném životě spolu lidé opravdu nemluví tak, jak tomu bylo často v knize. I přes výtky šlo ale o zajímavě napsaný příběh, který si budu určitě pamatovat.

Dandy1
31.05.2021 1 z 5

Půjdu proti proudu a dovolím si říct, že kniha je nudná, postavy nesympatické a zápletka nijaká. Nevím proč tak autory v poslední době baví psát stylem skoků v čase. Snad proto, že jinak by řada čtenářů knihu v půlce opustila.

sonkovaj
08.05.2021 5 z 5

Tak tato knížka se mi moc líbila. Bylo to mé první setkání s autorkou a jsem nadšená a těším se moc na její další knížky, které už na mě čekají. Příběh Andělky mě moc bavil, četlo se to samo, s takovou lehkostí, pořád měla kniha spád a napětí. Nechci vůbec srovnávat s Šikmým kostelem, jen trošku to období vyprávění, ale rozhodně by si dílo zasloužilo o něco větší reklamu, alespoň z 50 procent, jako měl Kostel.
Prolínání do současnosti bylo pěkné oživení děje, příběh Nely jsem hltala, připomínalo mi to můj vlastní a oživila si svoje zážitky z Londýna a z Anglie.
Konec možná trošičku předčasný, chtělo to malinko víc dovyprávět, ale i tak překvapivý.
Doporučuji všem, kteří jako já milují rodinné ságy a literaturu faktu.
Nemám důvod nedat plný počet hvězdiček.

i.stefany
02.05.2021 4 z 5

Anděla Šťastná Brůmová je hlavní postavou a vypravěčkou svého vlastního životního příběhu. Vzpomíná na dětství, které ovlivnilo nedostatek mateřského citu a chladná výchova matky, jež se v dospělosti promítla i do jejího vztahu ke svým vlastním dcerám. Ačkoliv sobecká a sebestředná Anděla před láskou k dcerám upřednostnila své vlastní sny a tužby, šťastná přesto nebyla. Snad pouze příjmením.

Anitram22
26.04.2021 5 z 5

Tohle byla moje první kniha od paní autorky a musím říct, že mě mile překvapila. Krátké kapitoly se četly samy, žádný dlouhý text, ve kterém se začnete ztrácet. Po přečtení knihy jsem nad osudem hlavní hrdinky dlouho přemýšlela. V některých komentářích zde od čtenářů, je Anděla často označena za sobeckou a sebestřednou. Ale pro mne bylo k zamyšlení, jak by se asi choval každý z nás, kdyby si prošel v dětstvím tím, čím hlavní hrdinka. Těžko si asi většina z nás dovede představit hlad, zimu, bídu, žebrání o jídlo, samotu... Každý máme přece své sny a touhy.
Za mne krásný příběh, napsaný tak, jaký život je. Kniha určitě stojí za přečtení.

Jen jednu výtku mám a to k rodokmenu na začátku knihy, takových chyb a nesrovnalostí oproti ději v knize.

simona g.
22.04.2021 5 z 5

Nádherná kniha i příběh. Moc hezky napsáno, četla se fajn, rozhodně doporučuju :).

Aghatte
09.04.2021 5 z 5

Přečteno na jeden zátah.
Zase jednou musím dát bod české tvorbě.
Velmi pěkná kniha, nepřikrášlena, jako život sám. Hezké i špatné chvilky tak, jak přicházejí.
Příjemné střídání minulosti a současnosti. Většinou mi to vadí, ale zde to bylo tak nějak přirozené, nerušilo to.
Akorát jsem nepochopila ten stromeček na první stránce, to byl asi apríl....? Najdi 10 rozdílů? Kvíz pro pozorné čtenáře??? Trapas.