Šťastný Jim
Kingsley Amis
Hlavní postavou je James Dixon, učitel na cambridgské univerzitě. James Dixon se obává o svoje místo učitele na univerzitě, proto se různě snaží podlézat profesorovi Welchovi. Jenže Dixon přesně takovým typem lidí jako je Welch opovrhuje. Jednou byl Dixon pozván k Welchovým na víkend, kde se seznamuje s jeho synem Bertrandem a s jeho přítelkyní Christinou. Christina se mu okamžitě zalíbila, ale myslel si, že na takovou dívku z vyšší společnosti nemá nárok. Jenže mezi Jimem a Christinou vzniká stále větší náklonnost. Bertrand toto pozoruje a vyhrožuje Jimovi, že ho nechá vyhodit z univerzity. Nakonec Jim má pocit, že nemůže už nic ztratit. Jim se opije a má přednášku o alžbětinské době, kterou původně napsal pro Welche, aby se mu zavděčil. Po této přednášce je z univerzity propuštěn. Jenže v hledišti seděl Christinin strýček Gorge-Urquart, kterému se přednáška líbila a nabídne Jimovi práci u něj v Londýně. Jim se po příjezdu do Londýna setkává s Christinou a dovídá se, že se rozešla s Bertrandem.... celý text
Tuhle knihu mám od prvopočátku ... tedy od prvního přečtení, nesmírně ráda. Patří k mému "zlatému fondu" knih,, po kterých sahám, když si chci spravit náladu a potřebuju tzv. utěšit při vlastních trablech. Zasměju se, zamyslím a začnu zase doufat, že se to i u mě nakonec spraví. V prvotním nadšení jsem se vrhla na veškerou dostupnou tvorbu K. Amise, ale už to nebylo ono. Šťastný JIm je prostě vyjímečný.
Moje "záchranná knížka" již od rané puberty, kterou jsem se utěšoval po milostných neúspěších ;-)
Dodnes mě pobaví, potěší a dodá naději...
Musím se přiznat, že knihu s tak nesympatickým hrdinou jsem ještě nečetla. Nemít to jako povinnou četbu, určitě bych se raději vrhla na něco jiného.
Páni, to je ale smolař! První slova, která mě napadla po pár úvodních eskapádách a trapasech Jimmi Dixona. Amisův styl psaní je místy trošku těžkopádný a méně čtivý (možná vinou překladu?), ale to ve výsledku vůbec nevadí. Jim Dixon je jednoduše postava, kterou si snad každý oblíbí a jeho příhody jsou úsměvné (možná méně než jsem čekala) a vcelku milé. Šťastný konec je trošku klišoidní, avšak v podstatě neškodí. Celkem milá záležitost.
Tuhle knížku jsem četla, protože ji potřebuji k maturitě. Nečetlo se to ze začátku dobře, chtěla jsem to vzdát a vyměnit za jinou, ale nakonec se toho vyklubalo hezké počtení, docela se to rozjelo.
Přiznám se, že ze začátku se mi nečetla právě lehce. Kdybych měla v zásobě jinou četbu, nejspíš bych ji ani nedokončila. Nakonec se z toho vyklubalo vcelku příjemné počtení. Dixon má štěstí a Paní Štěstěna musí mít s Dixonem moc a moc práce, když ho pořád vyhrabává z jeho trablů.
Čtivá a bezstarostná knížka, která Vás nechá v dobré náladě. Navíc se přesvědčíte, že problémy v zaměstnání se týkají každé doby a asi i každé profese. No a jako bonus vcelku šťastný konec.
Skvostná kniha, která nepřestává bavit ani po několikátém přečtení. Dixon je sympaťak a dost lidí se v něm tak trochu možná pozná :-)
Ze začátku jsem si těžko zvykal na styl psaní Amise. Poté jsem se už jen bavil, knížka je to dokonalá a Dixon je frajer.
Je to dobrá kniha. Výtečná. Vzpomenu si na ni pokaždé, když se před nějakým mluveným projevem pokouším opít... :-)
prvotina zfilmováno anglická literatura humoristické romány anglický humor univerzitní román rozhněvaní mladí muži
1992 | Šťastný Jim |
1969 | Egyptologové |
2019 | Plukovník Sun |
1985 | Jakeův problém |
1991 | Chci to hned |
Hlavní hrdina je takový jakoby jízlivý prevít, ale určitě sympatický :-). Člověk při čtení docela trne, co se mu zase nepovede. V závěru knihy, kdy se schylovalo k jeho odborné přednášce jsem za něho doslova trpěla a obávala se, jak to dopadne. Odkopal se nakonec pěkně :-)
Doporučuji knihu nečíst v MHD, občas se člověk opravdu musí chechtat.
Nyní začínám číst od stejného autora: Jakeúv problém a vypadá to moc dobře.
PERFEKTNÍ ANGLICKÝ HUMOR :-)