Storočný starček, ktorý vyliezol z okna a zmizol
Jonas Jonasson
Stoletý stařík série
1. díl >
Mysleli by ste si, že sa mohol rozhodnúť skôr a mal byť natoľko chlap, aby svoje rozhodnutie oznámil okoliu. Ale Allan Karlsson nikdy dlho o veciach nemudroval. Myšlienka sa ani nestihla usadiť v hlave starého muža a už otváral okno svojej izby na prízemí domova dôchodcov v sörmländskom Malmköpingu a vykročil rovno do záhonu. Pohyb mu vyšiel a nebolo to ani komplikované napriek tomu, že Allan sa práve dnes dožil sto rokov. V spoločenskej miestnosti domova dôchodcov sa asi tak o hodinu mala začať narodeninová oslava. Mal sa nej zúčastniť sám starosta. A miestna tlač. A všetci ostatní starčekovia. A všetok personál na čele s večne mrzutou sestrou Alice. Iba sám oslávenec sa tam nemienil ukázať. Tak sa začala jeho mesačná púť po celom Švédsku – s novými priateľmi a s kufríkom, ktorý mu nepatrí, ale o ktorý sa kadekto vrátane polície veľmi zaujíma... Bezstarostný starček má dosť času spomínať na svoj neskutočne dlhý a pozoruhodne prežitý život. Veď kto sa môže pochváliť tým, že večeral s budúcim prezidentom Trumanom, zviezol sa autom s bývalým ministerským predsedom Churchillom, plavil sa na riečnej lodi s mladou manželkou predsedu Maa či niekoľko mesiacov zdolával Himaláje? Napriek tomu, že Allana vôbec nezaujíma politika ani náboženstvo, zdá sa, že počas minulého storočia ovplyvnil väčšinu veľkých udalostí vo svete... Sto rokov Allan zneisťoval svet iba tým, že bol. A teraz je konečne voľný.... celý text
Literatura světová Humor Romány
Vydáno: 2013 , Ikar (SK)Originální název:
Hundraäringen som klev ut genom fönstret och försvann, 2009
Kniha mě pobavila, co mi zůstalo v mysli je: ... svědomí s určitým manévrovacím prostorem... o tomto výroku jsem dlouho přemýšlela. Nahlas mě mimo jiné rozesmála Kráska a její "neklejte" a Alan a jeho zásahy do vývoje historie jsou bezkonkurenční.
Pro mě byl příběh až moc přitažený za vlasy, někdy to samozřejmě bylo vtipné ale přínos a námět k přemýšlení "0" !
Švédský Forrest Gump, který místo běhání vyhazoval do vzduchu mosty a všechno, co bylo potřeba. Sice mi chvíli trvalo, než jsem se do příběhu začetla, ale od setkání Alana s generálem Francem stály ty flashbacky za to. A hlavně od té doby, kdy se začaly čím dál víc prolínat a zmiňovat i v té současné dějové lince.
Celkově se jedná o nesmírně chytře napsanou knihu. Ale je třeba chápat souvislosti, bez znalostí průběhu španělské revoluce, korejské války, ale hlavně průběhu Studené války, asi spousta věcí a vtipů vyzní do prázdna. A samotná postava Alana je prostě dokonalá, chlapík, který nemá rád politiku a přesto do ní promluvil více než kdokoli jiný. Jeho hlášky o Stalinovi a dalších významných osobnostech a událostech mi budou ještě dlouho znít v mysli. Nejraději bych je tady rovnou vypsala, ale místo toho jen doporučím všem, které baví historie a mají rádi na jedné straně chytrý a na druhe straně naprosto absurdní humor, aby si to sami přečetli a mohli se při mnoha pasážích od srdce zasmát.
Pro mě osobně poměrně zklamání. Nechápu, že je to takový bestseller. Humorné a lehké čtivo, ale něčím obohacující? Ne. Nepřináší vůbec nic nového. Pro mě trochu lepší průměr...
Originální a velmi slibný začátek se postupně zamotává do složitě vyumělkovaných kombinací, navíc vše říznuto opět tou jedinou správnou ideologií, až se nakonec z Alana stává učitel samotného Jamese Bonda a velkolepá hvězda jménem Alan Karlsson se tak zářivě rozprskne na jásajícím nebi - nejspíš vylezl z okna a jako už tolik jiných nadějných zmizel v Hollywoodu....
Alane, škoda, měl jsi na víc!
"Je tak, jak je, a bude tak, jak bude".
Asi jsem od knížky čekala víc, ty ohlasy, ta chvála všude. Já se ale nepobavila ani z poloviny tolik, jak jsem doufala. Rozhodně nebudu tvrdit, že jsem se nezasmála, to není pravda, u některých pasáží jsem se pobavila opravdu hodně, jen ne tolik, jak jsem čekala. Film mi, upřímně řečeno, připadal v tomhle ohledu vtipnější.
Každopádně knížka je absurdně originální. Alan Karlsson nechtěně ovlivnil světovou historii skrz na skrz (zvláštní, že v dějepise jsme se o něm neučili?? :D). Mě, teda hlavně ze začátku, dokud se na scénu nedostal Herbert Einstein, bavila především linie odehrávající se v současnosti, potom mi to přišlo víc vyvážené.
Rozhodně nelituji, že jsem si jí přečetla, ale jak říkám, čekala jsem trošku víc, za mě 4*
Kniha, která je od začátku do konce tak absurdní a přitažená za vlasy, že se člověk opravdu pobaví. Byly chvíle, kdy jsem se smála nahlas. Paráda.
Knihu jsem po několika doporučení dostal do rukou a vzal jsem si ji na dovolenou na Srí Lanku. Neprohloupil jsem, protože na těch pár dní na pláži byla úplně ideálním čtivem. Od první strany jsem to zhltnul za cca deset dní a ženu se sehnat další knihy J.Jonassona. Příběh děduly, který se do ničeho moc neplete ale zároveň ovlivňuje chod světa je naprosto báječný. Před pár dny jsem koukal na Járu Cimrmana a koukám, že každá země má svého Forresta Gumpa :-)
Pěkné čtení. O trošku lepší než Analfabetka, i když hodně témat je v obou knihách podobných. U některých pasáží jsem se opravdu dobře bavila :D :) Zvlášť Soňa byla super! A navíc, kdyby se dějepis na školách podával touhle formou, myslím, že by mě bavil o dost víc. :D
Velmi jsem se bavil. Po těch všech detektivkách jsem chtěl něco bez superhrdiny a ejhle, on je tu taky, ale má 100 let. Děj za 5 hvězdiček a překlad rovněž, Moc dobře se mi to četlo.
Asi za to může i trochu skutečnost, že jsem knihu fakticky nečetl, ale poslouchal ji v podání skvělého Martina Stránského, ale on ten příběh nenapsal, a ten je prostě skvělý. Miluju tyhle forrestogumpovské příběhy, hlavně pokud jsou vtipné a hravé. Navíc tomu nechybí ani přijatelná drsnost. V některých případech jsem se opravdu řezal. Paráda. Hned si musím dát Analfabetku.
Parádadní příběh, dost jsem se u toho nasmál, musel jsem cestou autobusem vypadat jako blázen. :)
Doufám, že film nedopadl jako spolupráce strýčka Stalina s Alanem Karlssonem. :)
Všem co se rádi zasmějí vřele doporučuji.
PS: Dávejte si pozor na faráře a na ty co nepijou kořalku a vůbec nejhorší jsou faráři co nepijou kořalku. ;)
Začátek měl pomalejší rozjezd, ale s každou další stránkou kniha nabírala grády. Vyloženě jsem si užíval Alanovy eskapády při historických událostech a hořel zvědavostí co se bude dít po jeho stých narozeninách.
Na mezníky dvacátého století už asi nikdy nebudu nahlížet jako dřív. :)
A obávám se, že po této knize, ani na jméno Einstein. :D
Navíc mne příjemnými pocity naplnila dějová linie stále se rozrůstající skupiny přátel kolem staříka.
Když se k nim přidal i poslední člen, úplně jsem zjihl. ;)
Jedna z knih, u které jsem si intenzivně přál, ať ještě nekončí.
Velice příjemné čtení, které doporučuji všem.
Smysl pro humor v této knížce? Prostě k nezaplacení :D Od nepolitického rázu až k alkoholu... prostě pecka :)
Jedna z nejlepších knih roku. Zároveň ten nejlepší průvodce po dějinách dvacátého století. :D Myslím, že odpůrci dějepisu by to měli mít povinné. :D
Prijemna oddychovka, plna lahkeho humoru a la forrest gump. Storocny starcek berie veci ako pridu, velmi nad nimi nerozmysla a vdaka tejto jeho vlastnosti nejde iba o zabavnu knihu naplnenu mnozstvom hostorickych osobnosti, ale aj o dielko, ktore ma v sebe ukrytych aj zopar peknych hlbisich myslienok.
Dokonala kniha na dovolenku. Akcna, zabavna, nenarocna a lahko citatelna.
Moje hodnotenie: 75%
Jsem na rozpacích, něco bylo vtipné, něco se táhlo, ale jo, ještě se k tomu vrátím.
Konstatování, že absitenti ohrožují světový mír, mě dost pobavilo.
Tak jsem si pěkně zopákla dějiny a dozvěděla jsem se něco navíc. Byla to sranda, opravdu jsem se v několika momentech válela smíchy (třeba: A kolik lidí už jsi konvertoval?, No záleží na úhlu pohledu). Trochu mi to ovšem připomnělo Forresta Gumpa. Ale doporučuju a už se těším na Analfabetku.
prvotina humor zfilmováno švédská literatura dobrodružství senioři stovka (věk) humoristické romány pikareskní romány
No, není to zase taková pecička, jak všude kolem sebe slyším. Kniha se četla dobře, ale k popukání určitě nebyla.