Sucho

Sucho
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546384/bmid_sucho.jpg 4 693 693

Rozpraskaná půda odhalí i dávno pohřbená tajemství… Australský policista Aaron Falk z melbournského oddělení hospodářské kriminality se po dvaceti letech vrací do městečka Kiewarra sužovaného děsivým suchem. Do rodného venkovského kraje ho však nepřivedla pohroma, kvůli níž krachují podniky i farmy – přijel na pohřeb nejlepšího přítele Luka, který údajně zavraždil manželku i syna a poté spáchal sebevraždu. Falkovi to nedává smysl, a tak spolu s náčelníkem místní policie přistupuje k neoficiálnímu vyšetřování, proti němuž se záhy postaví téměř všichni místní. Vždyť kromě toho, že hrůzný čin postrádá logiku, je tu i řada dalších nesrovnalostí, prapodivných okolností a především: nové rány otevřely ty staré. S Lukem měli od puberty jedno tajemství, jenže to rozhodně nemělo vyplout na povrch…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

The Dry, 2016

Interpreti: Jakub Gottwald

Arev122
01.12.2019 3 z 5

Děj měl sice spád i napětí , ale příběh mi připadal trochu překombinovany.

IHT
21.11.2019 5 z 5

Waw, precteno jednim dechem, pribeh me fakt dostal. Asi i proto, ze mam rad Australii, tak to pro me bylo hodne vizualni (myslim, ze by to mohl byt paradni film).
Pribeh i motiv chovani jednotlivych postav - vse je neprijemne verohodne. Reseni jsem uhodl jen chvilinku predtim, nez nam ho autorka sama odhalila (nechci napovidat :)). Urcite si prectu i dalsi dily o Aaronovi Falkovi.

HaHa11
05.10.2019 5 z 5

Četla jsem v chladnoucích podzimních dnech, přesto jsem intenzivně vnímala na troud vysušené beznadějné australské vnitrozemí. Místo, kde se většina místních narodila, prožívá tu celý svůj život, a když nadejde jejich čas, také tu umře. Mezitím se donekonečna potkávají se stále stejnými lidmi, chodí na stále stejná místa, dohadují se o stále stejných záležitostech. Toxicita dávné (neobjasněné) tragédie tomu dodává další rozměr. Autorka perfektně vystihuje houstnoucí atmosféru plnou nedořešených vztahů, nenávisti, podezírání, křivd, na které se nezapomíná. To, že se jedná o detektivku/thriller, jsem vnímala až v druhém či dalším plánu, přesto i v tomto směru musím udělit to nejvyšší hodnocení. Nezůstaly žádné pochyby, nejasnosti, vše do sebe zapadlo. Jenom té mladé ženské mi bylo líto - jiskřička naděje, že se z toho zadelákova dostane - a nic z toho!

kap66
25.09.2019 5 z 5

Už od první, velmi působivé scény jsem Sucho nebrala jako standardní detektivku. Je to taková nerudovská "Povídka maloaustralská" s nadstandardně vystiženou ATMOSFÉROU "tý prdele uprostřed suchýho roští", kde žijí lidé dobří a spravedliví, ale – jak to bývá v každém menším městě – spíše nedůvěřiví, omezení, pomlouvační, závistiví, netolerantní. A všudypřítomné sucho a žár vysuší ve většině obyvatel zbytky toho dobrého a zesílí to horší, takže jsou "natlakovaný až k prasknutí, stačí jim troška a bouchnou jako papiňák", což může být naprosto věrohodným motivem k činu, který je předmětem vyšetřování, i k událostem následujícím. Soulad práce obou vyšetřovatelů, jež je dovedená k závěru, ve kterém všechno do sebe zapadne přesně tak, jak má, mi potvrdil verdikt: bez pochybností - pět hvězd.

Dela111
05.09.2019 5 z 5

Tady budu jen chválit, prostředí je výborně popsané, promyšlený děj se plynule odvíjí a jsem spokojená i s rozuzlením.
Místem dění je australský venkov dlouhodobě sužovaný suchem, takže hutná atmosféra je zajištěná ještě před zločinem. Mimo vyšetřování vražd ze současnosti se tu o slovo výrazně hlásí minulost. Děj je proložený vzpomínkami na událost, kterou tu před více než dvaceti lety policista Aaron zažil a která stále čeká na objasnění...
Sucho je román, detektivka a thriller v jednom. Pokud někdo umí tyto žánry spojit, bývá to vynikající četba a to se tady stalo.

Jordyz
02.09.2019 4 z 5

Spokojenost. Čtivé, napínavé, překvapivé. Přečteno za dva dny.

tamila
30.08.2019 5 z 5

Moc se mi to líbilo. Sice mi chvilku trvalo, než jsem se začetla, ale pak to dostalo spád.

Astarothh
22.08.2019 3 z 5

Nemastné, neslané, prakticky žádná extra akce.. Psané pořád v jedné lajně bez extra výkyvů od začátku až do konce...Kniha neurazí, ale také nijak extrémně nenadchne.. Průměr.

Janík511
21.08.2019 3 z 5

Dočteno. Četla se dobře, ale že bych z ní byla vysloveně nadšená, bohužel ne. Kdybych si přečetla začátek a konec, vím asi vše a zbytek tak nějak jenom plynul. Druhý díl zatím číst nebudu.

Luci_T
14.08.2019 5 z 5

Aaron si mě získal. Kniha s velmi zajímavou zápletkou a ještě zajímavějším koncem. Za mě jedna z nejlepších, co jsem kdy četla.

Lacerta.j
04.08.2019 5 z 5

Skvela detektivka bez neuveritelne sokujici zvracene zapletky. Dej plyne jakoby nic a pritom se postupne dozvidame jednotlive kousky do skladacky. Po dlouhe dobe supr cteni.

KlariN
21.07.2019 4 z 5

Dobrá atmosféra, úsporný, zbytečně neexhibující styl. Dalším pokračováním se rozhodně nebudu bránit.

Michaeles
17.07.2019 5 z 5

Opravdu skvělá detektivka, nemohl jsem se od čtení odtrhnout.

happy-smile
16.07.2019 3 z 5

Kniha se dobře četla, byla docela lehce napsaná, ale jinak musím říct, že pro mě to nic extra nebylo. Někdy jsem se i malinko nudila. Zatím se asi na další díl nechystám, za mě průměr.

evask
16.07.2019 4 z 5

Klasická detektivka. Žádné ultra násilí. Líbila se mně.

gossipavlina
15.07.2019 3 z 5

Napsané to bylo dobře, ale jinak průměrná detektivka. Asi jsem zmlsaná severskými thrillery. Ale vyšetřovatel byl úplně normální. Pro mě ničím zapamatovatelný. A ústřední zápletka mě také ničím neohromila. Snad jen to prostředí.

Johncze
30.06.2019 5 z 5

Čtivě napsané. Vložená ohlédnutí do minulosti na dané události byly příjemnými doplňky příběhu. Jinak aktuální téma sucha a vcelku neokoukaného prostředí australského venkova je dobrá kombinace. Příběh je vcelku pochmurný, ale náladu obyvatelstva si dokážu docela dobře představit. Postav kniha nabídla celou řadu a každá se na okamžik zdála býti oním vrahem. Ač teda finále bylo pro mě trochu překvapivé, jelikož autorka tak trochu podváděla a všechna hlavní vodítka schovávala až na závěr.

dikobraz
25.06.2019 5 z 5

Fiha, skvele. Perfektne prekvapenie. Chytilo ma to od zaciatku. Ta blba nalada a bezvychodiskova situacia obyvatelov mestecka kdesi v Australii bola fakt zdrvujuca. Postavy skvele, dej rychly, vsetko super. A dokonca som mal podozrenie na pachatela a trafil som... Odporucam, velmi dobra kniha.

martineden
08.06.2019 5 z 5

Kniha mě bavila. Smutné je, že to horko a sucho pociťujeme i u nás, hlavně vloni, když jsem ji četla.

Ramiel
01.06.2019 4 z 5

Jedním slovem: Skvělé!
Více slovy: Takto si představuji detektivku. Precizně vystavěný děj od začátku do konce. Vždy ve správnou chvíli vytažený kostlivec z něčí minulosti, který otáčí kormidlem děje. A že nějaký ten škraloup mají všichni... A to vše v žáru australského slunce.