Svědectví o životě v KLDR
Nina Špitálníková
Dění v Severní Koreji bedlivě sledují média a politici po celém světě, přesto se k nám z této země dostává jen velmi omezené a cenzurované množství informací. Kniha koreanistky Niny Špitálníkové, která přináší sedm rozhovorů se severokorejskými uprchlíky, proto představuje mimořádně cenný a unikátní příspěvek k poznání jednoho z nejtužších autokratických režimů na světě. Jak funguje severokorejská indoktrinace? Co pro tamní obyvatele znamená trojice zbožštěných vůdců? Jaký je rozdíl mezi životem na vesnici a ve městě? Na tyto a mnohé další otázky najdete odpověď ve strhujících výpovědích sedmi silných osobností, které se rozhodly riskovat vlastní život, utéct z KLDR – a poznat svobodu.... celý text
Knizka z ktera az mrazi, ze to takhle nekde "funguje". Precteno asi za dva dny, psano formou rozhovoru, takze stranky hrozne rychle plynou. Clovek ani netusil, jak moc to je hrozne, povoleni na vse, sledovani vseho, nepredstavitelne. Clovek si uvedomi, jak se ma vlastne dobre.
Poutavé čtení o životě v KLDR, velmi smutné. Člověk si, ale touto knihou uvědomí, jak je vlastně v životě šťastný, protože netrpime hlady a tu pomyslnou svobodu stále mame
Tady není co řešit, jednoznačně nejvyšší hodnocení. Ekniha nebyla bohužel vydána, takže jsem zvolila audioknihu. Bylo těžké poslouchat jednotlivé příběhy, každý mi dlouho ležel v hlavě a musela jsem si mezi výpovědmi dávat několik dní pauzu. Díky rozmanitosti zúčastněných co se týká věku, povolání, sociálního postavení, vzdělání i doby, kdy opustili zemi, to byl velmi pestrý a obsáhlý pohled na život v KLDR a i když jsem již hodně věcí věděla, v každém rozhovoru se našlo něco, co mě stejně naprosto šokovalo. Musím ocenit i výběr interpretů, perfektně podle mne vystihli osobnost své postavy a také hudební podkres.
Hodně náročné čtení, ze kterého mrazí, když si člověk uvědomí, že jde o popis reality. Rozhovor s několika lidmi, kteří se rozhodli utéct z KLDR. Člověk si při čtení uvědomí, jak spousta věcí, které bereme jako samozřejmost, v některých částech světa ani v současnosti vůbec samozřejmá není.
Kdybych plnila čtenářskou výzvu za rok 2021, tuhle knihu bych jednoznačně vybrala jako "Knihu z prostředí, ve kterém bych se nechtěl(a) ocitnout".
Velmi těžké čtení. Člověk si to ani neumí představit. Tím, jak různorodí lidé byli vybráni k rozhovorům, si čtenář mohl udělat celistvější obrázek o celé situaci v Severní Koreji. O spoustě věcí jsem slyšela, další si člověk domyslí, ale přece jen číst přímá svědectví těch, kteří v tom žili... to je síla.
Knihu jsem přečetla během několika hodin, neuvěřitelně čtivé. Oceňuji výběr osobností, příběhů, čtenář získá náhled na něco neuvěřitelného, že se něco takového mohlo dít nebo děje i v současné době... nejvíce mě zasáhl příběh feministky.
Víc se nechci pouštět do hodnocení, za mě 100%, ale při přemýšlení nad příběhy je člověku ouvej.
Při čtení válečných knih si říkám - to bylo hrozné.
Při čtení této, jsem si říkala - to BYLO A JE hrozné.
Povolení potřebujete na všechno.
Popraveni můžete být za cokoli.
Věděla jsem, že situace v KLDR je naprosto nelidská a propagandistická - uzavřený svět, přesto mě tato svědectví v mnohém překvapila, rozzuřila, dojala.
Nemůžeme ani zdaleka pochopit rozsah zločinů KLDR na lidech.
Smutná kniha o životě "v pekle".
Přiznávám, že kniha mě nalákala na krásné ilustrace a kvalitní zpracování, srdíčko bibliofila zaplesalo. První rozhovor se ve vyčerpávajících detailech zabýval vzdělávacím systémem, ovšem já se nemohla odtrhnout a přečetla jsem pět rozhovorů najednou. Rozhovor o drogách a nočním životě mi přišel nejbizarnější, nejvíc mě šokoval. Ovšem i ostatní byly velmi silné a příběhy o nekončícím hladu, bídě, útlaku a strachu mě nutily naprosto nekompromisně přehodnotit vlastní banální problémy.
Kniha je velmi čtivě napsaná, otázky jsou voleny zajímavě a erudovaně. Výběr sedmi lidí určitě nemůže vystihnout plně celou společnost, ale výběr byl tak rozmanitý, že jsme nahlédli do mnoha různých problematik, společenských vrstev i období, což je na 250 stran textu opravdu výkon.
Mrazivé, nepředstavitelné. Zajímavý náhled do uzavřeného světa, audioknížka je navíc namluvena skvělými interprety, velké doporučení!
Knihu jsem si pořídila bez nějakých podrobnějších znalostí režimu v KLDR a to byl nejspíš jeden z hlavních důvodů, proč mě tak šokovala. Zároveň jsou ale příběhy neskutečně intenzivní a lidské i proto, že se jedná o opravdu širokou škálu lidí z nejrůznějších věkových kategorií a kast a knize to dodává tu správnou pestrost. Rozhovory jsou skvěle zpracované, netáhnou se a dávají čtenáři prostor k zamyšlení. Komentáře Niny Špitálníkové a citáty severokorejských vůdců (které po přečtení daného rozhovoru působí až ironicky) celou knihu krásně dotahují. Čtenář si z knihy odnáší nové vědomosti a celou četbu provází směsice emocí, ať už znepokojení, dojetí, či snaha o potlačení předsudků a silně převažuje nutkání pochopit jednání lidí v prostředí, které si vlastně neumíme ani představit.
problémem této knihy jsou chybně nastavené výchozí podmínky vědecké práce = generalizace společenství čítající cca 25 000 000 lidí na základě rozhovorů se 7 osobami, které ze státu uprchly (= tohle je důležité: vypovídají pouze ti, kteří uprchli) = viz "klam výběru"
součástí takto závažné práce má být odborný komentář podložený odpovídajícími a ověřitelnými zdroji, vysvětlivkami atd.
Velmi zajímavých 7 životních příběhů lidí, kteří uprchli z KLDR. Nejsou popsány přímo útěky, ale život, jak vypadal v době, kdy tam žili.
Líbilo se mi, že účastníci byli rozlišní věkově, oblastí, ve které žili i sociální vrstvou. Máme tak možnost poznat, jak vypadá život napříč dobou, za různých vůdců, v různých oblastech KLDR (velká města, vesnice), a jak různé životy prožívají lidé z okraje společnosti i z těch nejvyšších vrstev (což ani to nezaručuje, že by tam byli spokojení).
Audiokniha je zpracována dobře, každý rozhovor je namluvený jinou osobou, jejichž hlasy perfektně sedly k věku dané osoby.
Jediné, co mi na audiozpracování vadilo, byly hudební vsuvky, které mě rušily každé dvě až tři minuty povídání. Uvítala bych takové vsuvky maximálně jako oddělení dvou rozhovorů...
Určitě doporučuji všem, kteří si stejně jako já mysleli, že vědí, jak je to v KLDR hrozné, protože nevědí...
Hodně naučná, jednoduchá a čtivá kniha.
O životě v KLDR se dozvíte z výpovědi utečenců, kdy každý z nich pochází z jiné společenské vrstvy a čtenář tak dostává formou rozhovorů velmi ucelený obrázek o tom, jak se tam komu žilo. Každá z výpovědí je jiná, unikátní a přesto se v některých bodech protkávají.
Škoda jen, že nešlo více rozebrat podrobnosti útěku, ale to chápu.
Kvalitně provedené i strukturované. Žádné nadbytečnosti. Kniha se čte rychle a sama a výpovědi jsou opravdu zajímavé. Výborné čtivo pro každého, kdo se o tuhle problematiku zajímá.
Nečekal jsem bombu ani šokující zjištění, protože z běžně dostupných zpráv, dokumentů, médií bylo informací dost a člověk sahajíc po této knize tak nějak věděl co může čekat. Plusy vidím rozhodně ve skvělém výběru respondentů - ženy/muži, staří/mladí, z různých společenských vrstev a různých profesí. Jediné co je spojuje je útěk z rodné země a na to však navazují mínusy. Respondenti si občas protiřečí, některé otázky jako by záměrně odváděly od docela zajímavého tématu jen proto, že to téma nemusí být tolik šokující. Nemyslím však, že by kniha byla špatná. Byla čtivá, plná zajímavých informací a rozhodně ji doporučuji :)
No, to je teda síla. Velmi cenné informace o životě v KLDR a uvažování lidí. A především zjištění, že všude žijí stejní lidi a mají úplně stejné touhy, radosti, strasti a problémy jalo my. Poslouchala jsem audioknihu, tak nevím, jestli to třeba v tištěné knížce není jinak, ale trochu mi chybělo pozadí, uvedení do situace - jak se autorka dostala k uprchlíkům, kdy a kde s nimi rozhovory dělala, jak je našla, jak si je získala... takhle to pro mě, i když velmi zajímavé, trošku plavalo ve vzduchoprázdnu. Každopádně velmi oceňuji informační hodnotu knihy.
Nepochopitelné, že v dnešní době stále existuje země s tímto režimem. Při předmluvě autorky, kde píše, že se snažila vypravěče nesoudit, říkala jsem si: " Jak by vůbec mohl někdo soudit člověka, co si tímto prošel?" Po pár příbězích, kdy muž utekl sám a nechal rodinu napospas režimu, přestože věděl, že je čeká vyslíchání, tábor a možná i poprava jsem musela přemáhat i samu sebe, abych nesoudila. Nikdo si však nedovedeme představit, jak by reagoval každý z nás na jejich místě. Kniha velmi hezky zpracovaná včetně ilustrací, přečetla jsem ji tak rychle, až mě to samotnou mrzelo.
7 úplně rozdílných příběhů lidí, kteří uprchli ze Severní Korei. Tolik fascinujících až neuvěřitelných věcí, co se v Severní Korei odehrává. Nejvíce mě překvapila rozšířenost drog, prostituce, znásilňování, unášení a prodej mladých žen.
totalitní stát rozhovory Severní Korea komunismus ideologie Magnesia Litera vládní sledování občanů (surveillance) severokorejští vůdci útiskAutorovy další knížky
2020 | Svědectví o životě v KLDR |
2017 | Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR |
2023 | Severka |
2014 | Propaganda v KLDR: funkce, metody a vývoj |
2022 | Deníky ze Severní Koreje |
Tak tohle je masakr. Hrůza. Děs. Je neuvěřitelný, co se děje, dělo. Díky této knize jsem se dozvěděla věci, o kterých jsem nic nevěděla a úplně mě mrazí. To, co je pro nás naprosto normální a běžné (auto, mobil, hygiena, jídlo) pro ně bylo něco nenormálního a záleželo jen na jejich postavení. Všichni jsou sledování. Konají se popravy, tresty za neuposlechnutí, nenošení odznaku svého vůdce. Opravdu tuto knihu doporučuji všemi deseti.