Svědectví o životě v KLDR

Svědectví o životě v KLDR
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550019/bmid_svedectvi-o-zivote-v-kldr.jpg 5 3270 3270

Všechno, co jste chtěli vědět o životě v KLDR (a totalitě vůbec), ale báli jste se zeptat… Z několika desítek rozhovorů, jež pořídila s uprchlíky ze Severní Koreje, vybrala česká koreanistka sedm, které nejvýmluvněji zachycují různé aspekty každodenního života v nejuzavřenější zemi světa. A role tazatelky se Nina Špitálníková zhostila také při nahrávání audioknižní verze svého díla. Mezi vybranými respondenty,ztvárněnými sedmičlenným hereckým ansámblem, najdeme vysokoškolskou studentku i důchodkyni, šmelináře i feministku – ti všichni se empatické tazatelce svěřili se svými zážitky, vzpomínkami, pocity a obavami, při jejichž poslechu našinec jen nevěřícně kroutí hlavou. Poměry v KLDR totiž překonávají i ty nejdivočejší dystopické vize a nejhrůznější na jejich líčení je právě fakt, že nemáme co do činění s fikcí, ale s děsivou realitou 21. století. Kniha přinášející vzácná svědectví lidí uprchnuvších z područí severokorejského režimu získala v roce 2021 cenu Magnesia Litera za publicistiku.... celý text

lazenskaveverka
16.07.2023 5 z 5

Je moc dobře, že kniha vznikla, že tato svědectví byla zveřejněna. Tolik utrpení a bolesti musejí Severokorejci vydržet! Žijí v domech povětšinou bez vody a elektřiny, bez skel v oknech, zato s propagandou na každém kroku. Stát kontroluje a diktuje vše v jejich životě. To, co bylo za komunistů u nás v ČSSR, je jen slabým odvarem. Popis hladomoru v letech 1995-99 je strašlivý... Važme si toho, co máme. A knihu si určitě přečtěte.

veronika7608
11.07.2023 5 z 5

Zajímavá kniha, nepředstavitelné příběhy. Člověk nechce věřit, že je to možné. Stojí určitě za přečtení.

Janík61
11.07.2023 5 z 5

Neuvěřitelné příběhy lidí, hrozný život, vymývání mozků na úkor moci a peněz. Nedokážu si to ani představit. Rozhodně je dobré si to přečíst a pak si každý bude vážit toho svého způsobu života mnohem více.

JHoralka
29.06.2023 5 z 5

Skvělá kniha! Doporučuji všem!!

ivoiro
21.06.2023 5 z 5

Tohle bylo hodně zajímavé a za přečtení to určitě stálo. Knihu rád doporučím.

Nymfadora.T.
20.06.2023 4 z 5

Trvalo dlouho, než jsem se odhodlala si knihu přečíst...a je to fakt síla...pro nás nepochopitelné...nemám co dodat, přečtěte si.

Aroucaria
19.06.2023 5 z 5

Je smutné, že můj pes se má líp než většina Severokorejců! A opět mi to ukázalo můj /náš zhýralý blahobyt. Prostě kniha, která donutí člověka se zamyslet a vážit si, že má toaleťák kdykoliv a že může číst knihy, jak se mu zlíbí!

StrYke
19.06.2023 5 z 5

Výborně koncipovaná kniha s krásnými ilustracemi! Je neuvěřitelné, že někde na světě zůstává takové místo, jako je KLDR. Z některých příběhů mi běhal mráz po zádech, buďme vděční za to, kde žijeme. A malá poznámka: V rámci čtenářské výzvy 2023 nerozumím zařazení do kategorie "Kniha o boji za lidská práva", když tady se o lidská práva vůbec nebojuje.

dufkys
05.06.2023 4 z 5

Kez by byly některé pribehy rozepsané víc do hloubky. Ale jinak úžasné čtení.

Pavčule
21.05.2023 5 z 5

Není to moje první kniha o životě v KLDR , takže už jsem mnohé znala a nebyl to zase takový šok, ale patří k těm nejzdařilejším . Forma rozhovorů mi sedla - zpovídaní mi díky tomu byli bližší . Co dodat ? Buďme rádi, že žijeme tak, jak žijeme .

fénix56
12.05.2023 5 z 5

Tak to byla síla... Tušila jsem zhruba, co severokorejský totalitní systém obnáší, ale kniha rozhovorů s uprchlíky mnou otřásla. Tam není sebemenší prostor pro vlastní názor, ale vlastně se o to skoro nikdo nepokouší. Všem se už od útlého věku vymývají mozky, všechno schvaluje strana, nějaká změna režimu nepřichází v úvahu. Jediná cesta z toho ven je utéct. Bohužel se to málokomu podaří.

Jiruka Kareru
09.05.2023 5 z 5

Po této knize jsem sáhl kvůli Čtenářské výzvě. Po přečtení nemám slov. Tato kniha dokáže člověku otevřít oči ještě víc. Občas vzdycháme nad malichernostmi a jinde přitom lidi nemají co jíst či nesmí svobodně jet jen do jiného města. Kniha dokáže člověka donutit přemýšlet nad tím, že by se měl radovat z toho, co má. Jsem rád, že jsem se narodil v zemi, kde se mám dobře.

bee88maja
09.05.2023 5 z 5

Miluji knihy, při kterých mám z šoku pootevřenou pusu a kulím oči. Tohle je jedna z těch knih, kdy nasávám atmosféru stránku za stránkou. Rudo před očima a nejen díky mimořádným ilustracím, ale z té tachykardie, kterou text místy může vyvolat. Fascinovaná jak tohle může být možné, a věru, když neznáte jiný svět, s kterým byste mohli porovnávat, pak věřte, že si asi zvyknete. Narodila jsem se do "svobodného" světa, a tak tyto texty ve mně budí hrůzu, ale zároveň začínám mít více pochopení pro lidi, kteří nespatřují v takovémto světě zlo. Svět je plný manipulace a přesvědčovacích taktik, a prohlédnout, zda se naše přesvědčení mýlí, když v něm žijeme desítky let, není tak jednoduché, jak se pro člověka žijícího ve "svobodném" státě může jevit.

Za mne každopádně knížka, kterou si budu připomínat, kam až to může zajít, pokud se necháme unést kouzlem ideologie a kultu osobnosti.

Ivule9
07.05.2023 5 z 5

I když jsem knihu znala z vyprávění, stejně mě překvapilo, jaký je to bizár! Každopádně autorka rozhovory zpracovala skvěle a dobře pokládala otázky. Kdo nečetl, určitě doporučuju.

"Jak člověka v KLDR každý kontroluje, měla jsem strach. Myslela jsem si, že strana dokáže kontrolovat myšlenky..."

"Když se chcete ostříhat, tak byste měli do oficiálního kadeřnictví, kde si z katalogu vyberete stranou povolený účes. Jsou přesně daná pravidla, jak a v jaké délce mají být vlasy zastřižené."

kikizubik
01.05.2023 5 z 5

Po dočtení jen můžu děkovat, že žiju kde žiju. Nedokážu si představit takovou beznaděj, kde nemůžu důvěřovat ani své blízké kamarádce či manželovi, ani soukromí ve svém bytě nemám. A stát, který je postaven na pracovní síle obyčejných lidí, se o ně nestará tak jak by si zasloužili. Prostě hrůza.

Renatka11
01.05.2023 5 z 5

Výborné, silné, smutné a šokující! Občas jsem viděla vzdálenou podobnost s tím, co se dělo za komunistů u nás, i v souvislosti s právě shlédnutým seriálem Volha, i když u nás to byl proti KLDR hodně slabý odvar. Přesto věřím, že ani v Koreji tohle nemůže trvat na věky a zajímalo by mě, kdy a jak se korejský systém zhroutí. Ale to asi ještě potrvá. Autorce děkuji za rozšíření obzorů a Databázi za to, že jsem se díky ní opět dostala k něčemu tak dobrému.

Knihomura
30.04.2023 5 z 5

Uff - to je darda! Ale rozhodně si přečtěte. Chtělo by to předat těm věčným rejpalům, kteří si neustále stěžují, jak špatně se máme.

ozzak
27.04.2023 5 z 5

Hodně zajímavá a děsivá kniha popisující režim severní koreje pomocí rozhovoru lidi různých společenských vrstev kterým se povedlo utéct. Přečteno díky čtenářské výzvě.

Petrasim
23.04.2023 5 z 5

Neuvěřitelné příběhy. Hlavně pro mě nepochopitelné, že se toto může dít v tomto století.

Opatov
17.04.2023 4 z 5

Neuvěřitelné příběhy. Navíc mě fascinoval rozdíl mezi utrpením v příběhu profesorky, dělníka nebo převaděče a nepochopením vysokoškolačky z bohaté vrstvy. Musela jsem přečíst s přestávkami, protože kniha mě opravdu hodně a nadlouho zasáhla.