Svědkyně ohně
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Inspektor Joona Linna již strávil na místě činu více času než kterýkoli jiný detektiv. Stále však má pocit, že mu něco uniklo. Hledí na dívku v posteli. Obličej má zakrytý rukama, jako by si hrála na schovávanou. Celý pokoj je od krve, na jejím útlém těle však není jediná kapička. Joona pozoruje mrtvolu, prodlévá u každého detailu a přemýšlí. Je to vlastně ještě dítě, ale osud ji zavedl až do tohoto pokoje, do střediska speciální péče pro mládež. Možná měla jen smůlu na rodiče a pěstouny. Možná si mysleli, že tu bude v bezpečí… Policie při vyšetřování komplikovaných případů občas využívá i pomoci spiritistických médií, není však známo, že by takováto spolupráce někdy přinesla ovoce. Proto když na linku pro veřejnost zavolá Flora Hansenová a tvrdí, že ji navštívil duch zavražděné dívky, nikdo jí nevěnuje pozornost. Hon na pachatele je plný nečekaných zvratů. Každá nalezená odpověď vede k dalším záhadám. Ačkoli pátrání dospělo do mrtvého bodu, policie telefonáty Flory Hansenové nadále ignoruje. Nejprve za svou informaci žádala peníze, nyní však jen úpěnlivě prosí, aby ji vyslechli…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , HostOriginální název:
Eldvittnet, 2010
Další skvělá kniha od Keplera, ale ty "strašidla" a seance mi přišli trochu přitažené za vlasy.
Tato kniha je rozhodně lepší než Hypnotizér, alespoň z mého pohledu, ale úplná bomba to zase není. Uvidím co další knihy od těchto autorů.
Rozhodně doporučuji k přečtení. Knihy jsem četla v pořadí vydání a tenhle díl se mi líbil asi ze všeho nejvíc. Hodně napínavé a vyústění nečekané, i když jméno vraha lze odtušit od 3/4 knihy. Mně to ani moc nevadilo, protože příběh okolo toho byl zajímavý.
Zajímavý příběh, zajímavé prostředí, krásně napsáno. Četla jsem až po písečném muži, tak že se mi alespoň trochu osvětlila událost s jeho manželkou a dcerou. Opět jsem netušila, kdo za vším stojí a musela jsem číst dál. Těším se až si přečtu první dvě detektivky od manželů :)
IMHO na začátku slabší rozjezd, trochu tápáníčko, pak mě lehce vytáčel severský komunismus a nakonec celkem dobrý průměr. Nesbo se mi teda líbí víc, tohle je také lidsky slabé až skoro metrosexuální. Víc mi sedí noir než také slaboučké čteníčko...
Opět nášup s rychlým nástupem, oproti Paganiniho smlouvě, kdy se v první čtvrtině knihy dělo velké hnědé. Zaujal mě příběh z prostředí nápravného ústavu. Je fakt, že rozuzlení už bylo poněkud... přitažené za pačesy až to udělalo lifting ksichtu, ale tak, no jo, proč ne:)
Dokud mi moje čtečka neukázala cca 85% přečtené knihy, byla jsem s počtením navýsost spokojená. Bylo to čtivé, zajímavé, neotřelé...skoro strhující. Jakmile se však příběh začal rozmotávat začalo to být dost přitažené za vlasy, občas nelogické. Závěr mě zklamal:-(
Ještě malá poznámka k překladu: občas to bylo těžkopádné a sloveso "ušklíbl se" bylo použito snad 100x! Překladatelka by někdy mohla použít slovník synonym...
Tak nevím...zkusím ze severské krimi asi někoho dalšího Nesbo ani Keplerovi mě za srdce nechytli...
Po vrcholně trapné Paganiniho smlouvě přece jen o chlup lepší dílko, stále ale nevybočuje z průměru. Přímo z něj čiší, jak chtějí autoři vytvořit čtivou, napínavou a akční knihu ve strhujícím tempu, a právě tahle vypočítavost mi vadí nejvíce. Pro mě tedy definitivně poslední pokus přijít na chuť nejpřeceňovanější autorské dvojici dneška.
Jak jsem začla číst, nemohla jsem přestat, prostě dějová smršť bez ani jediného hluchého místa. Paráda!!!
Nemám co dodat... Takovéhle knihy plné zvratů, tajemnství a jejich postupného nenásilného odhalování, napětí,...to je prostě něco, co bych mohla číst pořád!
Nebudete litovat!! ;))
Jestli mi na "manzelich Keplerovych" neco fakt vadi, tak je ten brutalni naturalismus, se kterym popisuji nasilne sceny. Uz u Hypnotizera jsem z toho byla v rozpacich, v Paganiniho smlouve to byl jen odvar, ovsem ve Svedkyni snad dohaneji co zanedbali ve smlouve. Priznavam, ze jsem kvuli tomu knizku malem odlozila ... Nicmene, zvedavost a zkusenost z Hypnotizera (ze to snad nebude v cele knize) mne donutila se vratit tak asi za 1/2 dne.
Napnuta jsem byla jako ksandy, ale zaver, ktery zrejme uvadi dej dalsi knihy, uz byl nejaky rozvlekly - zejmena grand bojove finale.
I tak se mi kniha libila, ovsem stejne jako u tehle se budu dlouho rozmyslet, zda a kdy dam dalsi dil.
Svedkyne me nicim neoslnila. Duvodem je urcite take skutecnost, ze jsem ji cetla chvili po uzasnem Nesbovi. Zklamalo me, ze jsem zhruba uprostred knihy odhalila vraha, coz se mi pri cteni detektivky stalo snad poprve.. Knizka je ctiva, ale podle me hodne sazi na skandalnost a uz mene na propracovanost pribehu. Narazim-li na dalsi knizku teto dvojice, prectu si ji, ale urcite to nebude moje srdecni zalezitost.
Po přečtení Hypnotizéra se mi do Svěkyně už moc nechtělo. Teď jsem moc ráda, že jsem si ji sehnala do čtečky a jednoduše jsem nadšená. Dobře propracované a poutavé čtení. Vřele doporučuji...
Hodně napínavé a svižné čtení. Nemohla jsem se odtrhnout. Vraha jsem začala tušit několik kapitol před koncem, ale i tak jsem byla napnutá jak to celé dopadne. Moc jsem si to užila.
vraždy detektivní a krimi romány severská krimi švédské detektivky
super knížka, napínavá do poslední stránky :-D