Svědkyně ohně
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Inspektor Joona Linna již strávil na místě činu více času než kterýkoli jiný detektiv. Stále však má pocit, že mu něco uniklo. Hledí na dívku v posteli. Obličej má zakrytý rukama, jako by si hrála na schovávanou. Celý pokoj je od krve, na jejím útlém těle však není jediná kapička. Joona pozoruje mrtvolu, prodlévá u každého detailu a přemýšlí. Je to vlastně ještě dítě, ale osud ji zavedl až do tohoto pokoje, do střediska speciální péče pro mládež. Možná měla jen smůlu na rodiče a pěstouny. Možná si mysleli, že tu bude v bezpečí… Policie při vyšetřování komplikovaných případů občas využívá i pomoci spiritistických médií, není však známo, že by takováto spolupráce někdy přinesla ovoce. Proto když na linku pro veřejnost zavolá Flora Hansenová a tvrdí, že ji navštívil duch zavražděné dívky, nikdo jí nevěnuje pozornost. Hon na pachatele je plný nečekaných zvratů. Každá nalezená odpověď vede k dalším záhadám. Ačkoli pátrání dospělo do mrtvého bodu, policie telefonáty Flory Hansenové nadále ignoruje. Nejprve za svou informaci žádala peníze, nyní však jen úpěnlivě prosí, aby ji vyslechli…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , HostOriginální název:
Eldvittnet, 2010
opravdu se čte jedním dechem...začínám mít pocit, že tihle severští spisovatelé, to nemají v hlavě úplně v pořádku :-D, protože tahle se mi četla, jak kdyby ji psal opravdu podle skutečné události, super vřele doporučuji
Líbila se mi. Měla spád a vyhovuje mi, že kapitoly jsou krátké... mám pocit, že to tímto způsobem urychluje děj. Trošku jsem udělala chybu, že jsem Keplera začala číst od tohoto dílu... protože asi navazuje na Hypnotizéra ... Ale toho začínám číst teď... Každopádně kdo má tento styl rád /Nesbo, Larson/ nebude zklamán.
Kniha je od začiatku napínavá, pohráva si s fantáziou , dej je svižný , kapitoly rýchlo do seba zapadajú , výborné vykreslenie postáv , mrazivá atmosféra...
Kniha prekvapila a je plná rýchlych zvratov.
Tak toto bola geniálna kniha, nie a nie ju pustiť z ruky, čítala som ju aj v práci, proste som sa od nej nemohla odtrhnúť :) skvelo napísané, napínavé od začiatku až do konca.
Skvělá kniha, Zápletka geniální, napínavá a závěrečné odhalení pachatele super!!! Přečetla jsem tuto knihu jedním dechem.
Fantazie. Naprostá bomba. Jedna z nejlepších krimi, kterou jsem četl. Oproti předchozím dílům Kepler přitvrdil a nabídl čtenářům hodně ponurý případ s výtečně vykreslenými postavami. Sice jsem vraha odhadl o něco dříve než byl objeven skvělým Limou, ale pro mě to bylo spíš plus k radosti. Parádní dílo.
Pro mě zatím nejlepší kniha od této manželské dvojice.Svědkyně ohně je dobře čtivá,napínavá kniha která nepustí.
Řekla bych,jeden velký chaos. Spousta informací na jednom místě,chvílemi jsem se ztrácela. Právě ta věštkyně už tam neměla být a konec? Vyžaduje si pokračování , uměle nastavované,dejme tomu,ale jak říkám, pro mě tak hodnocení na 30%.Přestanu si asi knihy od nich kupovat a raději si počkám na vypůjčení z knihovny. Tato opravdu za ty peníze nestála!
Pro mě osobně velké zklamání. Ve 3. díle už mi těžce nesedlo vyprávění v přítomném potažmo budoucím čase ("podá si, uvidí..." apod.), ale to by mi furt tu chuť nijak nekazilo. Co mi ale chuť zkazilo hodně, to byl příběh - naprosto předvídatelný. Kdo je ten zlý mi bylo jasné už asi 100 stran před "velkým odhalením", napadají mě k tomu konkrétní chyby v knížce, nad kterými jsem se pozastavovala, ale nechci tady spoilovat... a závěrečná "fireshow"??? WTF??? Takže suma sumárum: za mě předvídatelné, někdo přede mnou se tu zmínil o lehké naivitě - souhlas, a po velkém očekávání (protože knihu všichni vychvalovali do nebes) velké zklamání.
Čtivá kniha,ale řadila bych ji až na druhé místo.Na první místo bych dala jeho knihu Hypnotizér,tam jsem na rozuzlení čekala s napětím a očekáváním až do konce.U Svědkyně ohně se pozornému čtenáři řešení za chvíli nabízelo samo. Paganiniho smlouva byla taky prima a již se těším na Písečného muže,který se brzy dostane na pulty knihkupectví.
Pokud bych měl srovnat s předchozími dvěma knihami od Larse Keplera, tato kniha byla na úrovni Hypnotizéra, takový lepší průměr žánru. Paganiniho smlouva se mi líbila více. Svědkyně ohně se samozřejmě čte skoro sama, děj rychle utíká, nicméně očekával bych trochu napětí, nějaký překvapivý zvrat. Přestože příběh nebyl úplně nepromyšlený, přišlo mi to celé takové předvídatelné a ne úplně dopracované, možná trochu naivní. Ale i tak to bylo celkem příjemné čtení a určitě si přečtu i další knihu od Keplera.
Tato kniha byla moje první od této autorské dvojice. Na můj vkus je příběh možná až moc zbytečně roztahaný, některé prvky trošku přitažené za vlasy. Dávám čtyři hvězdy, protože na pět to podle mě nebylo, ale rozhodně nejsem zklamaný a čtení mě bavilo. Napsána je svižně, čtivě, jen ten obsah byl malinko slabší, než třeba u Olsena.
Svědkyně ohně mě nadchla. Narozdíl od Nesbö je Kepler velice čtivý a plný neskutečných zvrazů. Už se těším na novou knihu
Kniha se mi libila o neco vic nez Hypnotizer (nebyli tady Pokemoni :-)) Dej byl nabity napetim, z nekterych postav sel az strach, a nejvic se mi libilo, ze jsme se konecne dozvedeli neco vice ze zivota neomylneho Joony Linny. Co mi ponekud vadilo byly Joonovy necekane zachvaty intuice, ale jinakbse kniha cetla velmi dobre.
Svědkyně ohně se mi hodně líbila... dokonce víc než Sněhulák od Nesba, takže milovníkům thrillerů doporučuji. Čte se dobře, jedním dechem a příběh je napínavý od začátku do konce. Už se těším na říjnovou novinku Písečný muž. ;-)
vraždy detektivní a krimi romány severská krimi švédské detektivky
Kniha mě ze začátku moc nechytla, pak se to ale rozjelo, jak už to u severských autorů bývá zvykem ;) Konec je nečekaný, vadily mi ale krátké kapitoly. Hypnotizéra jsem už četla, takže Paganiniho smlouva a Písečný muž jsou v pořadí :)