Odvážná a smrtící přísaha

Odvážná a smrtící přísaha
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491268/bmid_odvazna-a-smrtici-prisaha-P4V-491268.jpg 4 120 120

Postav se svému strachu! Nikdy se nevzdávej! Království se rychle rozpadá a hrozí válka mezi těmi, kdo věří, že Rhen je právoplatným princem, a těmi, kdo touží zahájit novou éru pod vedením Greye, pravého dědice. Grey souhlasil, že počká dva měsíce, než zaútočí, a za tu dobu se Rhen od všech odvrátil - dokonce i od Harper, která se mu zoufale snaží pomoci najít cestu k míru.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , CooBoo

A Vow So Bold and Deadly, 2021

heja
07.08.2022 4 z 5

Napínavé YA fantasy, ktoré sa číta veľmi rýchlo a ľahko. Vďaka striedaniu pohľadov sme mohli nahliadnuť naraz do dvoch kráľovstiev, ktoré sa pripravujú na vojnu a pochopiť ich myšlienkové pochody, ktoré by nám inak ostávali skryté.
Páči sa mi, ako v celej sérií autorka poukazuje na problémy, ktoré sa v iných sériách potláčajú do úzadia - na to, že aj hlavní hrdinovia, ktorí musia byť statoční a nebojácni majú svojich démonov, s ktorými musia bojovať, či už sa jedná o nejakú zdravotnú prekážku, ktorou trpela Harper alebo o prípadnú PTSD, s ktorou sme sa stretávali Rhena.
Vďaka tomu kniha nabrala na "reálnosti", pretože hlavné postavy neboli ani z ďaleka dokonalé a tým sme sa s nimi mohli o čosi viac stotožniť.
Napriek tomu, že séria štartovala ako "jednoduchý" re-telling dávno oplieskanej zápletky krásky a zvieraťa, stala sa z nej skvelá oddychová YA fantasy :)
Jedine tak, ocenila by som o niečo.... podrobnejší koniec a záver príbehu ;)

Sixtinka144
20.07.2022 4 z 5

Tak nevím no. Autorka píše skvělé YA knihy, které se čtou jedna báseň. První díl této série se mi tak líbil, retelingů není nikdy dost, ale druhý díl byl jedno velké zklamání. Právě proto jsem se Odvážné přísahy bála. Nakonec to nebyl takový průšvih, kniha se čte velmi pěkně, tedy hlavně především kapitoly Rhena a Harper. Ostatní mě dost nudili a chtěla jsem je mít rychle za sebou, což se dělo. Bohužel nemohu říct, že by se celá série dostala do mých oblíbenců. Pokud vyjde i další díl, nejspíš si ho ze zvědavosti přečtu, ale asi po tom toužit nebudu. Za mě má autorka mnohem větší potenciál jako YA spisovatelka než fantasy, i když je ten svět vymyšlený opravdu hezky. Příběhu dávám 3,5.

martina1199
10.07.2022 3 z 5

Tak a přečteno. Stejně jako dva předchozí díly, i tento se četl dobře a rychle, i když v něm bylo dost politikaření. Poslední třetina měla docela spád a nutila mě dočíst vše až do poslední stránky na jeden zátah. Postavy se chovaly konzistentně vzhledem k nastaveným rolím. O konci moc psát nebudu, abych něco neprozradila, nebyl ale velkým překvapením. Souhrnně - bylo to fajn, a v některých věcech i dost originální, převyprávění pohádky o Krásce a zvířeti. Série na jedno přečtení, vracet se k ní téměř jistě už nebudu.

Marthas
23.06.2022 3 z 5

Upřímně jsem z této knihy jako ostatně z celé série taková rozpačitá. Nedokážu se ani rozhodnout, zda je to stejně otřesné jako první díl. Pravda bude někde v půli. Má to některé vady z dílu prvního, některé ze dvojky a některé typické pro tento díl. Ostatně mi ani nepřijde, že by to mělo nějaký uzavřený konec. Na goodreads sice mají pouze tři díly, ale v USA vyšla tato kniha před rokem, takže by ji teoroticky, kdyby byla v plánu další, autorka ještě ani nestihla napsat. Materiál a náznaky, co v ní jsou, by vystačily na celý regiment knih. A toho se bojím. Ano, autorka umí psát. Spíše mi ale přijde, že umí spíše contemporary než fantasy. A tak není moc velká šance, že by se v případném dalším díle zvedla laťka, která je už teď dost nízko a v prvním díle byla snad ještě níž. Kéž by toto byl poslední díl, ale předpokládám, že to by autorka neopomněla zdůraznit. Ach jo. :(

Medasek
13.06.2022 3 z 5

Tak tohle se mi moc nelíbilo. Kniha se sice pořád ještě dobře čte, ale děj už trochu pokulhával. Bavili mě jenom kapitoly z pohledu Rhena a Harper. Ty měli šťávu a nějaký pro mě příběh.
Ale Grey a Lia Mara mě vůbec nebavili. A i když jsem si je v minulém díle docela oblíbila, tak tady mi vyloženě lezly na nervi a měla jsem chuť jejich kapitoly přeskakovat.
Jinak konec mě vůbec neuspokojil a spíš bych dokonce řekla, že i naštval. Tohle si ty postavy podle mě vůbec nezasloužili.
A doufám, že někdy vyjde ještě jeden díl nebo nějaká novela, protože tolik nezodpovězených otázek nemůže autorka myslet vážně.