To prší moře
Radka Třeštíková
Hančin svět naruší poprvé nečekaný rozvod jejích rodičů a střídavá péče, o níž rozhodne soud. V otcově nové rodině se setká s Alešem, synem otcovy ženy. Měla by ho považovat za bratra, ale ona se do něj zamiluje. Nešťastně, protože Aleš v ní vidí především sestru. Jenže to není jediný Hančin problém. Nejdřív otcova a potom i matčina smrt ji zcela vykolejí a Hanka obtížně hledá způsob, jak se se vším vyrovnat, hledá někoho, o koho by se mohla opřít. Zprvu jí pomáhá babička, jejíž životní příběh jako by předznamenal i Hančiny osudy. A pak potká o hodně let staršího Huberta, který dělá, co jí na očích vidí. Ale bylo jejich setkání opravdu náhodné, nebo Hubert sleduje svůj vlastní cíl?... celý text
![hejnak hejnak](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Zvláštní knížka, nejdřív jsem myslela, že ji odložím, nakonec jsem ji přečetla za pár hodin. Skvělé čtení.
![fruitbueno fruitbueno](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/23207/m_fruitbueno-Vxb.jpg?v=1690350857)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Jedna z nejzvláštnějších knih, které jsem za dlouhou dobu četla. Překvapivě nejsilněji mě zasáhla ta nemožnost a neschopnost postav komunikovat. Přestože se evidentně měly postavy rády, nebyly schopny si to sdělit... Chválím celkovou koncepci knih, rozdělení na části i propletení té nejdelší.
![Alienn Alienn](https://www.databazeknih.cz/img/users/60_/60864/m_60864-s9S.jpg?v=1459854940)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Ráda čtu české autory, toto je moje druhá kniha od této autorky a utvrdila jsem se v tom, že mi její styl psaní velmi sedí. Podařený psychologický román, navíc poměrně snadno uvěřitelný, který mě bavil a nic na tom nezměnilo ani to, že hlavní postavu bych místy nejraději propleskla :-)
Kniha se čte dobře, má spád. Jen jsem měla problém se ztotožnit s problémy, které hlavní postava řešila - přišly mi nereálné, příliš vykonstruované na jednu postavu...Ale dočetla jsem, styl psaní autorky mi sedl.
![meduzka123 meduzka123](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/7770/7770.jpg?v=1381127933)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Bavila mě snad ještě více než Bábovky. Krásně zamotané takže dokud nepřečtete nemužete odejít :-D . A konec? Dech beroucí! Doporučuji!!!!
![Miška11 Miška11](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi moc líbila stejně jako bábovky, byla napsaná takovým způsobem, že si čtenáře obmotá kolem prstu a nepustí dokud se nepřečte.
![Janet11 Janet11](https://www.databazeknih.cz/img/users/89_/89162/m_89162-sZu.jpg?v=1459855067)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Stejně jako kniha "Bábovky" mi i tento příběh přišel čtivý, stylově dobře napsaný a závěr mě vyloženě dostal. Určitě zkusím i prvotinu autorky "Dobře mi tak".
![Floriška7 Floriška7](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Za mě ano....jedním dechem. Postavy mně ničím nepřipadali divné. Život i lidé jsou rozmanití.
![Dandy87 Dandy87](https://www.databazeknih.cz/img/users/68_/68587/m_dandy87-aUv.jpg?v=1694083124)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Co jsem si uvědomila při četbě této knihy? Dvě věci!
Nikdy nezapomeň, že se musíš vždycky odrazit ode dna nebo Ti hrozí utopení v moři sebelítosti!
Nikdy se nepokoušej jakkoli soudit jednání druhých, když neznáš celý příběh!
![26Mirka 26Mirka](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/156812/m_156812-NzD.jpg?v=1473776941)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Od Radky Třeštíkové jsem četla jako první Bábovky, které byly úžasné, ale To prší moře- na které jsem se moc těšila, mě docela "zklamalo" půlku knihy jsem četla silou vůle, chvílemi se i ztrácela, druhá půlka už byla lepší, ale podle mého názoru depresivní knížka, ke které bych se podruhé už nevrátila. Za mě 3 hvězdičky.
![nakavusterezou nakavusterezou](https://www.databazeknih.cz/img/users/77_/77033/m_terata-JYi.png?v=1663334161)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Této knize nemám opravdu co vytknout!
Skvělá, úžasná, dokonalá. Nic mi na této knize nechybělo a nic mi tam nepřebývalo.
![Marčullkas Marčullkas](https://www.databazeknih.cz/img/users/38_/38514/38514.jpg?v=1381127980)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Hodně silný psychologický příběh!
Hltala jsem stránku po stránce a nestačila jsem se divit, jak bylo vše opět promyšleně propleteno, aby nám příběh /osud/ dával smysl. Neskutečný, tak silný.
A konec? Ten si přečtěte!
![monikaKU monikaKU](https://www.databazeknih.cz/img/users/91_/91507/m_monikaku-Ux2.jpg?v=1540925004)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Vyborna kniha, vtiahla ma do deja a nevedela som sa id nej odtrhnut. Fakt ma to bavilo.
![Bigluska Bigluska](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Od R. Třeštíkové jsem četla všechny její knížky (Dobře mi tak, To prší moře, Bábovky). Ani u jedné mě neuspokojil konec. Ale u To prší moře si nejsem jistá jestli to brát jako nedostatek nebo úmysl. Bylo to úžasné. Celou knihu jsem přečetla na jeden nádech, ale přitom jsem musela občas zadržovat dech a odvracet zrak, protože jsem s hrdinkou cítila po celou dobu až do konce. Její pocity jsem přijala za své. Pocit zoufalství atd jsem měla ještě další půl hodinu po dočtení knihy.
R. Třeštíková bude jeden z mála spisovatelů u kterých si dokážu představt, že knihy čtu víc než jednou (u mně dost nevídané). Ale nevím, zda ten nápor emocí zvládnu znovu. Jestli nevybouchnu.
![Janek Janek](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Obsahově i stylisticky jedna z nejlepších českých knih, které jsem v posledních letech četla. Bravo.
![hatuli hatuli](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/15011/hatuli-Azc.jpg?v=1574456270)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Souhlasím s Jizi, něco knize chybí, je to druhá kniha od autorky, první ani nezaujala, tu jsem po pár prectenych stránkách odložila..
sebevražda láska rozvod rodinné vztahy psychologické romány ztráta blízkých české rományAutorovy další knížky
2016 | ![]() |
2017 | ![]() |
2018 | ![]() |
2020 | ![]() |
2023 | ![]() |
nedočetla jsem, přišlo mi, že je spíše určená pro mladší ročníky