Úzkosti a jejich lidé
Fredrik Backman
Buď lže jeden, nebo všichni. Někdo ví, kde se ten pachatel skrývá… Takhle by mohl znít závěr vyplývající z výpovědí osmi svědků prapodivného přepadení, které provedlo „to pako s pistolí“, přestože vlastně nic drsného neplánovalo... K politováníhodnému incidentu došlo den před silvestrem při prohlídce bytu, kam však zdaleka ne všichni zájemci dorazili s úmyslem najít si nový domov. Jakmile místní policisté podivuhodného zločince v objektu zamknou a osvobozená rukojmí odvedou k podání svědectví na služebnu, ukáže se, že pachatel mezitím zmizel. Odhalí strážci zákona Jim a Jack, kam se padouch vypařil a proč jsou všichni tak střelení a rozčilení? Detektivní groteskou se vyhledávaný švédský autor vrací ke kořenům svého psaní, především k fenomenálnímu Muži jménem Ove.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , OneHotBookOriginální název:
Folk med ångest, 2019
Interpreti: Otakar Brousek ml.
Sociologicko-psychologická analytická příručka jak člověk žije, respektive měl by žít, aby žil spokojeně, zdravě a ve šťastném partnerském či rodičovském vztahu. To je první, co člověk napadne, když se do knihy začte nebo zaposlouchá. A i po dalších desítkách stránek uzná, že název je pregnantní. Ale tak neatraktivní, až to bolí. A tak kniha na můj zájem kvůli svému titulu čekala desítky měsíců. Jenže on je to zase "jen" ten typický Backmanovský styl a nebyl ani důvod se domnívat něco jiného. Ale psychika, a pan Backman o ní něco ví, si jde svou vlastní cestou. Naštěstí mě zajímá i psychologie, nejenom literární Backman. Kniha je tak dle mého očekávání plná humoru, satiry a úžasného, zdravého rozumu. No krása číst. Román o životě ve všech jeho paradoxech. Protože on je to skrz na skrz optimistický, laskavý a snad ten vůbec nejchápavější román, jaký si lze představit. Člověk nepláče, nechechtá se, ale je pořád v nejapně úsměvném rozpoložení. Backman mě zase dostal na lopatky.
"Jenom s krásnými se dlouho žít nedá, Julčo, ale s vtipnými? Jéminánku, s těmi člověk vydrží celý život."
“Snažit se, jak nejlépe umíme. Zasadit dnes jabloň, i kdybychom věděli, že zítra bude konec světa.”
Kniha s jednoduchou zápletkou se zpočátku tváří jako vtipný trochu potrhlý příběh, ale s postupujícími stránkami v něm objevíte množství hlubších myšlenek. Každý si životem nese více či méně svoje úzkosti, objevuje se tu laskavost a spousta dalších lidských vlastností. Hezky se četlo, ale přeci jen u mne nedosáhne na plný počet.
Knížka, kterou jsem asi vždy hledala. Příběh, který není jen obyčejným příběhem. Nese s sebou ponaučení a moudra do života čtenáře. Není to jen tak nějaká knížka. Autor se snaží čtenáři něco předat a rozradostnit čas, kdy čte, ale také každý den. Je to kniha, ke které se člověk vrátí, a ze které si každý vytáhne to své. Pokud máte trápení, jste zrovna ve fázi, kdy nevíte, co si počít nebo jen nemáte svůj den nebo naopak máte a jste šťastní… tak právě pro vás je tahle knížka. Je totiž pro každého. Není to kniha. Je to radost a štěstí od autora pro čtenáře. ️
Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale potom mě to vtáhlo do děje a knížce jsem přišla na chuť. Místy to bylo úsměvné. Těším se na další knihy tohoto autora.
knihu jsem původně považoval za humornou, ale... nutí člověka k zamyšlení. A když se prokoušete tím humorem, najdete dost hlubokých a lidských myšlenek. Tak čtenář osciluje mezi smíchem a pláčem...
Obvykle čtu detektivky, ale... i když tohle vlastně taky byla tak trochu detektivka. :) Humorné, lehké podání příběhu, který je snadné sledovat i při práci a poslechu jako audio. Připomínalo mi to činohru nebo film Blbec k večeři. Doporučuji knihu jako odpočinkové čtení. :)
Fredrik Backman opět nezklamal! Tato kniha je zatím druhá, kterou jsem od něj četla, ale určitě budou následovat další. Humor a zároveň hloubka, šíleně zkonstruovaná dějová linka a zároveň je to vlastně úplně ze života, smích, pláč, dojetí, zamyšlení... Co dodat, doporučuji! :-)
Není to můj nejoblíbenější žánr ale potřebovala jsem si trošku odpočinout a na to, je tahle kniha jak dělaná. Každý v ní najde minimálně pár vět s kterými se opravdu ztotožní. A ikdyž nejsem žádná moc velká citlivka, pár myšlenek mne velmi dojalo...
Ze čtení této knihy jsem trochu rozpačitá. Na jedné straně jsou v ní hluboké a velmi pravdivé myšlenky - sama jsem i jeden citát vložila - ale na straně druhé jsem chvílemi ztrácela nit. Skákalo se od jednoho k druhému, až mi unikala souvislost. Bylo to však vtipné, což oceňuji. Takový příběh by se jen těžko mohl stát, jeho účelem spíše bylo ukázat to dobré v lidech, což se autorovi podařilo.
Typický Backman. Kniha umí čtenáře rozesmát i rozplakat, většinou mají jeho příběhy šťastný konec. Jen škoda, že už je přečtená.
Originální, milá, vtipná oddechovka. Oživí v člověku víru v lidskou dobrotu, rozesměje postřehy z běžného života. A přitom jsou za tím vším docela vážná témata
čekala jsem cokoliv, vtip, zábavu, absurdno, ale dostalo se mi jen povrchnosti. Tři hvězdičky za čtivost textu a překlad.
Veliké zklamání. Po některých jeho knihách, které opravdu hřály u srdce a dokázaly vyvolat ten pocit "domova a bezpečí", je tato kniha opravdu velkým zklamáním. Knížka postrádá tu hloubku, co mají jeho první knihy, nevtáhne vás tolik do děje a rozhodně se platonicky nezamilujete nebo neztotožníte s hlavní postavou. Mrzí mě, protože Fredrik je můj oblíbený autor, ale toto bylo šlapnutí vedle.
Nechápu, že jsem na F. Backmana narazila až teď. V této knize najdete od všeho trochu - krimi, drama, romantika, filozofie... Moc hezky se mi četla, všechny postavy a jejich příběhy mi byly něčím sympatické, jak píše KaMal níže. Zamotané mi to nepřišlo ani trochu, když člověk dává při čtení pozor, tak se v těch postavách vyzná :)
Hravá záležitost, která osciluje mezi tragédií a komedií s tím, kdy se člověk upřímně zasměje, upřímně zamyslí. A taky bohužel i trochu upřímně nudí. Někdy se člověk snadno zaplete do mnoha spletitostí osudů a příběhů postav, že asi nedocení dostatečně, to co nám autor upekl, ale i tak je to milý příběh, který jsme ve filmu mohli tak nějak vidět už mnohokrát. Asi toto není nejsilnější autorovo dílo, ale na seznámení s jeho příjemným psaním v pořádku.
humor komedie švédská literatura tajemství zajetí vztahy mezilidské vztahy ironie únosy moudrost vyšetřování
2014 | Muž jménem Ove |
2017 | Medvědín |
2020 | Úzkosti a jejich lidé |
2015 | Babička pozdravuje a omlouvá se |
2016 | Tady byla Britt-Marie |
Kniha s nádhernou obálkou. Když jsem ji začala číst, říkala jsem si, co je to za bláznovinu. Ale s přibývajícími kapitolami mi kousek po kousku odkrývala její hloubku a podstatu. Již byla úsměvná, citlivá, vtipná, ale zároveň vyjadřovala hloubku, myšlenky a podstatu úzkostí, trápení , ale i lidskosti, pomoci a pochopení druhého člověka. Ne každý se dovede vyrovnat s minulostí tak, aby to neustále nezasahovalo do jeho života. I psycholožka Nadia, která do případu zapadá má svou 13tou komnatu a ne všichni klienti se jí se svými problémy otevřou.
V této knize je to tzv. "Budíček" - Nepodařená bankovní loupež, kdy bankovní lupič a jeho "Nejhorší rukojmí v dějinách světa" - makléřka, zájemci o koupi bytu, "Králík", 2 vyšetřující policisté, otec a syn, dostávají impuls k zhodnocení a uzavření minulosti a naději na lepší život.
Jednoduchý styl psaní, který se čtenářům dostává pod kůži k zamyšlení.
"Přijmi to, co je,
nech plavat to, co bylo
a měj víru v to, co přijde."