Volání Kukačky
Robert Galbraith (p)
Detektiv Cormoran Strike / Cormoran Strike série
Vzrušující detektivní román J. K. Rowlingové, napsaný pod pseudonymem Robert Galbraith. Když se slavná modelka Lula Landryová zřítí ze svého zasněženého balkonu v londýnské čtvrti Mayfair, dojdou vyšetřovatelé rychle k závěru, že šlo o sebevraždu. Případ se zdá být uzavřen. Lulin bratr má však stále jisté pochybnosti. A najatý soukromý detektiv má za něj odhalit pravdu. Cormoran Strike je válečný veterán, který si z Afghánistánu odnesl těžké zranění, i jizvy na duši. Během řešení případu proniká do světa distingovaných bohatých mužů a krásných svůdných žen, odhaluje skryté souvislosti a sám se ocitá ve smrtelném nebezpečí. Tento napínavý kriminální román působivě líčí atmosféru velkoměstského Londýna – od ospalého poklidu ulic ve čtvrti Mayfair po zapomenuté hospůdky v East Endu a čilý ruch v Soho. Volání kukačky je vysoce ceněný debut Roberta Galbraitha, v němž se poprvé setkáváme s detektivem Cormoranem Strikem a jeho sympatickou pomocnicí Robin, na jejichž další případy se můžeme těšit už nyní.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2014 , PlusOriginální název:
The Cuckoo's Calling, 2013
Výborná datektivka, vůbec mi nevadil počat stránek, protože jsem se od ní nemohla odtrzhnout. Pachatele jsem neodhalila, ale výborně jsem se pobavila a díky tomu,že jsem před pár dny navštívila Londýn, jsem si děj dokázala zasadit do skutečných míst a tím víc mě kniha bavila.
Skvělá detektivka. Hvězdičku ubírám za zdlouhavé popisy situací, okolí i lidí. Kniha by mohla být o třetinu kratší. Zápletka fajn, jen rozuzlení na posledních 10 stranách ještě umocňuje pocit, že je kniha zbytečně dlouhá a popisná.
Mě se kniha moc líbila, souhlasím sice s komentáři které píšou, že by stačil menší počet stran, ale nijak mi to nevadilo. Mám ráda takovéto klasické detektivky, na způsob Agathy Christie. Po těch krvácích, sériových vrazích a nejmodernějších metodách laboratorního zkoumání z většiny detektivek poslední doby je to příjemná změna :-) Tím netvrdím, že je nemám ráda a nečtu, ale člověk si občas rád odpočně u "klasiky". Za mě 5 hvězd a žádná nuda:-)
Mě kniha nepřijde nudná, má poutavý děj, místy moc popisný, ale jinak dobrý. Ale vše je věc názoru.
Do čtení jsem se musela nutit. Mám ráda detekticky, ale zdlouhavé popisy nejsou mým šálkem kávy. Snažila jsem se to dočíst, ale skončila jsem na 244 straně. Dávám dvě hvězdičky, ale to jen díky Robin, která se mi opravdu hodně zamlouvala.
Bavila mě více než Hedvábník. Mám ráda prostředí módy a hlavně styl Rowlingové, která se na tomhle románu opravdu předvedla. Postava Cormorana mě hodně baví.. i Robin je mi sympatická, hlavně svou povahou v níž trochu vidím sebe. Děj mě pohltil, byla chyba začít číst večer, protože jsem ve finále šla spát až ve 4 ráno.. tak mě to vtáhlo :) a dočetla jsem hned druhý den. V jednu chvíli jsem si myslela, že znám vraha, ale pak mě ten konec dostal. Dávám plný počet a už teď se těším až si ji někdy přečtu znovu.
Detektivka se asi nestane mým oblíbeným žánrem. Pro mě je to zatím slabší z knih od Rowlingový.
Nic moc. Čekala jsem víc. Je to klasická Rowlingová - místy až zbytečně roztahaný a vláčný děj, ale nakonec se příběhem nějak proskáčete.
PS: Nemůžu si pomoct, ale vycítila jsem v této knize narážky na přistěhovalé černochy v Londýně? :-)
no... Jestli to fakt psala J. K. Rowling, tak asi zapomněla jak se píše.
Je to neskutečně zdlouhavý.
Bavil mě vztah Robin a Strika, v příběhu nahlédneme do detektivní práce opravdu do detailu.
Posledních asi 70 stránek je to napínavý, ale zbytek knížky by se dal zcuknout určitě o polovinu.
Sice to není Poirot, ale detektivka dobrá.
autorka sa asi chcela stylom priblizit klasikom tohto zanru, ako je A. Christie, no nepodarilo sa jej to ....skutocne zdlhave,miestami az nudne, bez dynamiky, motiv dost nelogicky ...myslim, ze keby nebola autorkou prave Rowling, kniha by zapadla v sedi priemeru ...
Ano, bylo to v některých částech poněkud zdlouhavé a závěrečné rozuzlení mi nepřišlo zas tak překvapivé, ale líbila se mi. Za pozornost určitě stojí i audiokniha Volání kukačky. Čte Petr Oliva ( a čte báječně:)
Vynikající, J.K.R rozhodně nezklamala. Nemohla jsem se od čtení odtrnout. A teď hurá na Hedvábníka.
Jsem velkou obdivovatelkou geniálního Harry Pottera, ale tato kniha mě nijak nenadchla. Myslím, že mohla být zkrácena o 200 přebytečných stran, mnoho nekonečných rozhovorů a detailů. Kniha (pro mě) nemá žádné napětí, dočíst ji bylo doslova těžké utrpení a nuda a jsem ráda, že se to konečně podařilo. Pokud by takové dílo napsal český autor začátečník, prodala by se v řádu stovek kusů, do světa by se nedostala, zapadla by v šedi a recenze by byly vesměs negativní. Jelikož ji napsala nejlepší autorka současnosti, stal se z ní světový hit a je z ní bestseler. Nepřináší však nic atraktivního (mino tělesně a válkou poznamenaného veterána-detektiva), příběh se ztěžka vleče, vlastně je jednoduchý, a je bez akce a hlubších myšlenek. Obdivovatelé nechť odpustí, ale toto jsou subjektivní pocity jedné čtenářky, která to tak cítí. Zvažovala jsem zda dát dvě nebo tři hvězdy, ale ptotože je třeba dát šanci, tak za 3.
Rowling strikes again. Tak spletitý detektivní příběh by nevymyslela ani Agatha Christie. Moc jsem si knihu užívala, zvláště v době populárních severských detektivek plných úchylů, sériových vrahů a mučení. Tohle byla poctivá detektivka se skvěle vykreslenými postavami a prostředím. Může mi jen někdo vysvětlit, kde tedy Evan vzal ty rukavice od Somého?
Kniha mi přišla neskutečně rozvleklá (rozhovory s téměř každou osobou popsané na 10 stranách mi přišly vážně zbytečně moc rozepsané) a začala mě bavit asi tak v polovině. Samotný konec mi nepřišel ani tak překvapivý.. Na to jaký je kolem této knihy poprask, mě moc nezaujala.
Pomalejší tempo knihy jsem si vyloženě vychutnávala. Po mém období thrillerů mne překvapilo s jakou radostí jsem se stránku za stránkou probírala poctivou detektivní prací. Cormoran Strike a Robin působí lidsky naprosto uvěřitelně a budou patřit mezi mé oblíbené dvojice hrdinů z knih. Jinak musím říci, že jsem neočekávala, že bych byla knihou zklamaná, i když některé komentáře vyvolávaly dojem, že se bavit nebudu. Podle mne Rowlingová prostě umí psát. A tentokráte jsem odolala svému zlozvyku a nepodívala se na konec knihy, i když těch stránek mezi začátkem a koncem je opravdu hodně :o)
2014 | Volání Kukačky |
2015 | Hedvábník |
2008 | Harry Potter a relikvie smrti |
2001 | Harry Potter a vězeň z Azkabanu |
2004 | Harry Potter a Fénixův řád |
Pro mě klasická průměrná detektivka, která neurazí, ale ani nijak zvlášt nenadchne. Čekala jsem víc dle toho, jakou reklamu měla. Kdyby knihu nenapsala Rowlingová, určitě by neměla takový ohlas. Knize by neuškodilo více dynamičnosti, propracovanější děj a zkrácení o pár desítek (stovek) stránek.