Zásady muštárne
John Irving
Príbeh o Homerovi Wellsovi začína uprostred jabloňových sadov v štáte Maine v Novom Anglicku. V sirotinci v mestečku St. Cloud je Homer najstarší zverenec, nikto si ho neadoptoval, a tak tam zostal a priúča sa u zakladateľa sirotinca Wilbura Larcha, neobyčajne láskavého muža, závislého na éteri, remeslu, pomocou ktorého pomáha ženám v meste. Vedomosti, skúsenosti a životné pravdy, čo ako mladý chlapec získal od doktora Larcha, zúročí ako dospelý, keď sa stane šéfom muštárne a milencom ženy svojho najlepšieho priateľa...... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2013 , Slovart (SK)Originální název:
The Cider House Rules, 1985
Irving je prostě láska na první přečtení. Tuto knihu jsem četla již před lety až po shlédnutí filmu... Většinou je kniha vždy lepší než film, ale v tomto mě nezklamalo ani jedno. Přiznávám, že kniha je mnohem obsáhlejší a je v ní popsáno mnohem více zakulisniho děje, což by z filmu udělalo nekolikadilny celovecerni film...Nicméně výborný námět, nádherné zpracování a obsáhlá bichle jako už u Irvinga bývá zvykem. A nelze než doporučit!
Jestliže má někdo dar od Boha, tak je to zaručeně Irving. Jeho psaní je ztělesněným opakem těžkopádnosti, i přesto, že kniha pojednává o vážných tématech.
V průběhu knihy jsem si říkala, že by jí neuškodilo, kdyby byla kratší. Až po dotčení jsem si však uvědomila, jak moc jsem se mýlila a pochopila jsem důležitost jednotlivých částí příběhu - nic bych nevypustila.
Vřele doporučuji!
Tato kniha mě chytla za srdce už od samotného začátku čtení - hlavně tedy podstava Wilbura Larche, který mi byl z těch postav nejsympatičtější kvůli jeho přímočarosti. Dále na mě zapůsobilo i pro mě osobně magické prostředí, kde se příběh odehrává; jak sirotčinec, tak moštárna. Irving zkrátka předvedl, jak má vypadat výborně napsaný příběh se vším všudy - dialogy, děj i postavy. Jistě se ke knize zase někdy vrátím, až třeba budu mít špatnou náladu.
V St. Cloud’s čtou Dickense, v ostatních částech světa čtou kromě něho i Irvinga, což je dobře, neb se výborně doplňují.
Skvělá kniha! Irving je odborník tklivé scény - jeho perem nejsou tklivé, dojemné scény kvalitě na přítěž, naopak! Dělají z Irvingova díla dílo kanonické.
“Té noci vstal a šel se podívat do chlapeckého oddělení; ve velké ložnici, kde už všichni chlapci spali, snad hledal vlastní minulost, ale místo toho našel dr. Larche, jak pozdě v noci chlapce obchází a všechny je líbá. Homer si v tu chvíli představil, že takhle dr. Larch líbal i jeho, když byl malý; nemohl tušit, že právě tyto polibky, přestože rozdávané až v této době, jsou určeny jemu. Byly to polibky, jimž dr. Larch hledal Homera Wellse.”
Skvělá kniha popisující život sirotka Homera, jenž i přes mnohdy strastiplný život poznává a zakouší lásku. Uvědomuje si, jak vracet to, co do něj bylo investováno lidmi, kteří jej milují.
(SPOILER)
Dost silný příběh, který nakonec ale dopadl dobře, přesně podle očekávání.
Candy mi byla dost protivná, ale i ta se na konci ukázala jako rozumná osoba.
Dobrá kniha, parádně popsané postavy, ikdyž občas se to trochu táhne.
asi si budu číst před spaním Janu Eyrovou a Davida Copperfielda
Miluju tohle americké prostředí, i knihy i filmu, který je neméně špatný, jsem byla nadšená. A doporučuju všem.
Když jsem se trápila s Modlitbou, myšlenky mi často utíkaly k Irwingově Moštárně a k jeho úžasným hlavním postavám.
Doktor Wilbur Larch, který rozuměl kořenům lidského trápení a žalu, program pomáhat měl snad vrozený, člověk laskavý, milující… v paměti nás čtenářů zůstává natrvalo jeho : Dobrou noc, princové z Maine, králové Nové Anglie…
A Homer Wells ? Bez rodičů, ale vyrůstající v prostředí, kde citově nestrádal, naopak, nechyběla mu zdravá chuť žít, osamostatnit se a objevovat, chápat… Proto odchází, aby se mohl jednou, obohacen o všechny barvy života, vrátit ...
Krásná knížka (ale Irwingova „upovídanost“ byla i tady urputná)
Moje první zkušenost s Irvingem byla nepřímo prostřednictvím filmu Pravidla moštárny. Jsem ráda, že jsem objevila též kouzlo Irvingova psaní. Jeho rukopis je nezaměnitelný a poznáte jej mezi dalšími zcela jednoznačně. Stejně tak tvorba příběhu, jako je ten v Pravidlech moštárny, je opět na velmi vysoké úrovni. Pravidla moštárny jsou knihou, která má několik rovin a můžete se více zaměřit na ty, které Vám vyhovují, vnímat více rovin souběžně, postupně, nebo všechny najednou. Neříkám, že je to při čtení jednoduchý úkol, ale rozhodně stojí za to. Těším se na další díla - Modlitba za Owena Meanyho nebo Svět podle Garpa!
Tobey Maguire a jeho čestné modré oči, do kterých jsem se kdysi zamilovala, mě vlastně ke knize přivedl a díky tomu mi nastalo Irvingovské období. Tohle je jedním slovem krása, nesmírně dojemná a soucitná, prostá i bohatá a v její větě: Dobrou noc, princové z Maine ... je vše.
“ Moštárna “ je amazing, musím to znovu a znovu opakovat , je to Irvingovský rukopis ....Garp, Owen Meany i Homer Wells jsou prostě ztracené duše v poušti jménem “život” , kde se musíš smutným pravdám smát a nad vtipnými uronit slzu ... a to mě baví a promlouvá to ke mě...i v mém věku jsem dostal řadu odpovědí na své často jen tiše vyřčené otázky , na jedné stránce Vás donutí se smát i plakat současně , na další Vás vynese do oblak a neodbytně se ztotožníte s lidskostí jeho postav , aby Vás o pár stránek dál zpražil a připomenul Vaše hříchy ... bravo , pro mě
“TopTen-ový” kousek ... opravdu “ není nutné být šťastný , pokud člověk cítí , že je užitečný
Je pro mě strašně těžko hodnotitelné - já jsem tu knihu prostě přetrpěla. Irving na mě prostě z této knihy působí, že mi vmetává do obličeje svoje polobožství, vzhlíží se (na můj vkus až moc) v Dickensovi a pasuje se do role nového moderního romanopisce. Musím uznat, že poskládat příběh tak mnoha postav, pohrát si s jejich psychologickým vývojem a rozhodně i názorovným bojem, bylo opravdu povedené. Dojem mi prostě kazil fakt, že Irving na mě z každé věty křičel "Sežral jsem všechnu moudrost světa a jsem nejlepší spisovatel".
Muj prvni Irving a priznam se, ze prvnich 200 stran jsem protrpela, vubec me to nebavilo a nemohla jsem se zacist. Nicmene pote me kniha pohltila, bavily me pribehy postav a tesila jsem na rozuzleni vsech osudu. Krasna a dojemna kniha se zajimavym nametem, doporucuji.
zfilmováno 20. století americká literatura USA (Spojené státy americké) hledání smyslu života potraty rozhlasové zpracování sirotci sirotčince rodinná tajemství
2003 | Svět podle Garpa |
2005 | Pravidla moštárny |
2016 | Ulice Záhadných tajemství |
1994 | Modlitba za Owena Meanyho |
2013 | V jedné osobě |
Občas si pokládám otázku "Proč se vyhýbám takovýmto skvostům?". A odpověď nenacházím. Tak jako tak - faktem zůstává, že toto je skvost a já jsem vděčná, že se mi dostal do rukou. Vůbec se to nečetlo jedním dechem, právě naopak. Bylo to půvabně těžkopádné, člověk musel hodně přemýšlet, Irwing mu nedá ani sekundu na vydechnutí. A to z toho činí takový klenot. Zprvu mě vyděsilo to množství souvislého textu s minimem přímé řeči, ale ta přímá řeč byla nádherně zakomponovaná do těch popisných odstavců. Prostě a jednoduše 100 %.