Zelená míle
Stephen King
Zelená míle série
Ve věznici Cold Mountain, v bezútěšné řadě cel známých jako Zelená míle, čekají na smrt vrazi tak zvrácení jako psychopat William Wharton a tak posedlí jako Eduard Delacroix. Dohlíží na ně několik dozorců: slušný Paul Edgecombe či naopak sadistický Percy Wetmore. Ale ať dobří, či zlí, ať nevinní, nebo ničemní, nikdo z nich se dosud nesetkal s někým tak brutálním, jako je obr John Coffey, násilník a vrah dvou holčiček. Je Coffey ďábel v lidské podobě? Nebo je někým úplně jiným? Mezi nebem a zemí je víc zázraků, než si kdokoli v Cold Mountain umí představit – a pravda vychází najevo v tlakových vlnách, které dokáže vyvolat jen Stephen King, a v explozivním finále, které čtenáři vyrazí dech.... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2014 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Green Mile, 1996
Ale jo, nakonec to šlo. Rozjezd byl sice hodně pozvolný až nudný, ale závěr to vylepšil. Lehce nadprůměr a doporučím.
Dojetí, obrovský nasrání, bezmoc, něha... no prostě zážitek - kniha i film! A to se podaří málokdy. Zvlášť u kingovek...
Krásný příběh. I když zde King ukazuje život v jeho nahote a konec je krutý, přesto můžu jen říct, přečtu si to znovu.
Dneska jsem dočetla poslední slova Zelené míle - bylo 3:15 ráno a ta kniha se prostě nedala odložit. Viděla jsem před tím film - několikrát a přesto, že byl skvělý, tak knížku prostě nepřekonal. Nebudu opakovat slova o dojetí a kapesnících, ale je to fakt síla a jedna z nejlepších knih se spoustou myšlenek, které v člověku dlouho zůstávají. Nejde jen o Johna Coffey, ale i o Paula, kterému vlastně na konci příběhu dává osud pana Cinkala naději, protože všichni, které měl rád už odešli.
Velmi silný a krásný příběh. Myslím, že je to nejlepší kniha od Kinga a jedna z nejlepších knih vůbec.
Moudrost praví, že každý muž má v životě zasadit strom, postavit dům, plodit syna....a já dodám - že také si přečíst Zelenou míli. Tato kniha se právem řadí mezi "TOP" díla, která by neměl vynechat každý, kdo má knihy rád.
Bohužel tato kniha je první knihou, která byla horší než film. Není to ani tak tím, že by byla špatná, ale film byl tak zatraceně dobrej! Může za to na jednu stranu postava knižního Paula, která mi z nějakého důvodu přišla protivná a na druhou stranu tak úžasné filmové zpracování a noblesní herecký výkon "Johna Coffeyho". Kniha mě zklamala ale také v jedné zásadní věci. Nenechala Johna Coffeyho podívat se na film, což byl podle mě zásadní moment celého příběhu. Potlesk pro Franka Darabonta!!!
Nejdřív jsem viděla film, který je sice perfektně zpracovaný, ale na knihu nemá. Coffey mi přirostl k srdci, takže jsem se samozřejmě neubránila slzám. Prostě dokonalost!
Velmi dobře napsané. Při čtení mi bylo Johna Coffeyho líto snad ještě více, než když jsem viděla film. Možná je škoda, že jsem viděla nejdříve film a neuměla jsem se oprostit od toho, jak vypadali postavy ve filmu.
Film mám velmi ráda a i přes to, že jsem nejdříve viděla film, jsem si knihu zamilovala. Sice by asi bylo o něco lepší číst nejdříve knihu, protože takhle už si člověk postavy a prostředí představuje tak jak to bylo ve filmu, ale vždyť to vlastně zas tolik ničemu nevadí.
Na knížku jsem byla zatraceně zvědavá a když to porovnám s filmem, musím opravdu pochválit zpracování filmu, protože se to opravdu podobá knižní předloze a z filmu mám téměř stejné pocity jako z knihy (ale i tak je knížka o něco lepší)..Celá kniha pro mě byla hodně emocionální a ke konci mi už jednoduše tekly slzy, takže jestli si knihu hodláte přečíst, nezapomeňte na kapesník..
Kdysi me knizka nenadchla. Ale mozna ze to bylo v dobe, kdy jsem se nedokazala soustredit. Mam v planu zkusit znovu a docist do konce
10/10
Největší důkaz, že King je jeden z největších spisovatelů vůbec. Ta kniha má všechno - napětí, nečekané zápletky, nechutný zločin (u vraždy dvou holčiček mi bylo hodně špatně), sympatický hrdiny, neotřelé prostředí - a k tomu neskutečnou dávku spisovatelského umu s pořádnou dávku hořkosti. Protože když přijde na svět Ježíš, lidé ho vždycky nechají popravit. Povinnost, stejně jako film, který je důkazem, že jde do filmu zachytit genialitu předlohy.
Když jsem se ve svých cca dvanácti letech chtěla dívat v televizi na Zelenou míli, mamka mě posílala spát. Že to zatím není pro mě. Možná měla pravdu, nicméně na film jsem se stejně podívala a musím říct, že se mi dostal pod kůži. Nějak nerozumím tomu, z jakého důvodu mě minula knižní podoba, když jsem toho času hltala od Kinga úplně vše. Nicméně teď, o 12 let později, jsem to napravila. Zelená míle je výjimečná - syrová, bezútěšná a přesto krásná.
Viděl jsem prvně film a ten bohužel mě nadchl více. Nejsem vášnivý čtenář, ale většinou to mám naopak, kniha se mi líbí více. Bohužel v knize se přelíná spoustu věcí najednou a ztrácí tom poté smysl. Ale přesto bych ji doporučil.
Znala jsem film a tak jsem si chtěla přečíst i knihu. Tahle kniha na mne silně zapůsobila, všem můžu jen doporučit. A jen si tak říkám, bylo "TO" co John Coffey uměl dar, nebo prokletí? Hodně dlouho ve mě kniha byde doznívat.
vraždy zfilmováno americká literatura vězení, věznice USA (Spojené státy americké) černoši trest smrti popravy nadpřirozené schopnosti Stephen King, 1947-Autorovy další knížky
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Film je chytlavý,ale kniha je opět něco jiného.