Zelená míle
Stephen King
Zelená míle série
Ve věznici Cold Mountain, v bezútěšné řadě cel známých jako Zelená míle, čekají na smrt vrazi tak zvrácení jako psychopat William Wharton a tak posedlí jako Eduard Delacroix. Dohlíží na ně několik dozorců: slušný Paul Edgecombe či naopak sadistický Percy Wetmore. Ale ať dobří, či zlí, ať nevinní, nebo ničemní, nikdo z nich se dosud nesetkal s někým tak brutálním, jako je obr John Coffey, násilník a vrah dvou holčiček. Je Coffey ďábel v lidské podobě? Nebo je někým úplně jiným? Mezi nebem a zemí je víc zázraků, než si kdokoli v Cold Mountain umí představit – a pravda vychází najevo v tlakových vlnách, které dokáže vyvolat jen Stephen King, a v explozivním finále, které čtenáři vyrazí dech.... celý text
Literatura světová Horory Romány
Vydáno: 2014 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Green Mile, 1996
Asi to bude tím, jak moc miluji film, že mě kniha tak neuchvátila, jak jsem doufala, ale rozhodně stojí za přečtení.
King je opravdu úžasný spisovatel. Dokáže jednou jedinou větou tak moc zasáhnout, dokáže vyvolat obrovskou škálu různých pocitů, u knihy jsem se několikrát rozesmála, zamyslela, rozbrečela. A rozbrečet mě umí opravdu jen pár knih! Jedna z mých nejoblíbenějších knih vůbec, nereálná a zároveň neskutečně reálná.
Ze začátku mě ne a ne chytnout, na konci mě ne a ne pustit. Po dočtení této knihy jsem měla pocit, jako by mě cosi chytilo, rozžvýkalo a následně vyplivlo do ..ničeho? Já nevím. Ale hrozně jsem se cítila, to jo. Pár knížek mě už rozbrečelo, ano, ale jen u mála jsem hystericky probrečela pár hodin a následující den měla depku. Pan King hold umí, ani u toho nemusí téct potoky krve a létat končetiny (ne, že bych takové taky neměla ráda). Začátek - pro mě nuda, prostředek - postupně se zvyšující nenávist k Percymu, konec - viz výše. Rozhodně můžu (musím!) doporučit všem, kdo jste pro trošičku knižního psychického týrání. Je to nádherná knížka, ke které se určitě ještě vrátím.
Nádherný příběh podle kterého byl natočen ještě nádhernější film.
Mám tu verzi pěti knih a i celku, jak vyšel v pozdějším čase.
Prave jsem docetla posledni stranku. Pocity z teto knihy jsou nepopsatelne. Pochopeni, zklamani, nenavist, strach, laska a respekt, vse v jednom velkem darkovem baleni. Priznavam ze bych nemohla cekat, na vydani kazde z kapitol.
Krasny dojemny pribeh o obrovi s velkym srdcem, na ktereho ceka Jiskrak, za co? Za velke nic, jen proto, ze ma jinaci barvu kuze. Na konci se mi chtelo brecet, slzy byli na krajicku, ale stejne jako dozorci u popravy jsem se je snazila nepustit.
Jedna z nejlepsich knizek, co jsem kdy cetla. Vsem vrele doporucuji.
"Jmenuješ se John Coffey?"
"Ano, pane, šéfe, stejně jako ten nápoj, jenže se to jinač píše."
Nezapomenutelný příběh Johna Coffeyho, obrovského neviného a citlivého ňoumy, dobráka...hrdiny...
Naprosto úžasná kniha! Velmi mě děj pohltil i přesto, že jsem jí četla až po shlédnutí filmu. :-)
Tuhle knihu mám moc ráda, a to nejen proto, že S. King je můj velmi oblíbený autor. Líbí se mi tenhle příběh i film. Nejvíc se mi líbí to, že autor se nevyžívá v "happy endech", ale zobrazuje život takový, jaký je. Tenhle příběh mě nepřestává fascinovat.
Silný děj o vině, trestu, spáse a zatracení.
Stephen King stvořil nezapomenutelný příběh, odehrávající se ve velice zvláštním prostředí, přesto mu však vězeňský blok dodává potřebnou atmosféru. Do vyprávění hlavní postavy dozorce jsem se okamžitě vžila, nechala se vtáhnout do jeho života, sledovala ho při vykonávání neobvyklé práce, a cítila k němu respekt, protože nezapomínal, že ať už člověk spáchal cokoliv, stále je v něm kousek něčeho dobrého. Protože v temnotě vždy svítí alespoň jedna svíčka. Zároveň si však uvědomoval, čeho je ona temnější stránka schopná. Myslím, že se snažil být spravedlivým, a právě tento jeho pohled na svět ho sblížil s Johnem Coffeym.
John Coffey je naprosto unikátní postava - s žádnou podobnou jsem se dosud nesetkala. Přes všechnu svou očividnou "tupost, hloupost" byl v mnoha ohledech citlivější a vnímavější než většina charakterů. (Nesmím opomenout pochválit skvěle napsané záporáky - zlomyslného, sadistického Percyho a správného psychopata Billyho Kida.) Jeho dar v kombinaci s jeho vzezřením, to vše se mi spolu s větou "Píše se to jako kafe, jen změníte jedno písmenko." vryly do paměti.
Zároveň se mi líbilo, že příběh směřuje ke konci na dvou rovinách. Vzpomínání na rok 1932, pobyt v domově důchodců. Na obou koncích čeká smrt.
Otázkou zůstává - dokážete na lidi upřít zrak a zahlédnout ono světlo?
Vřele doporučuji.
Nevídáno, neslýcháno. Takové knížky by měli zakázat, aby se lidem nepůsobila zbytečně duševní újma. Nebo by na nich mělo být aspoň varování "Budete brečet jak malé děcka!" Už dlouho mě nic takhle nedostalo na kolena...
Ale kniha není jen o dokonalém nápadu, i zpracování je skvělé. Hodně by mě zajímalo, jaké to muselo být, když člověk musel čekat, až vyjde další díl. Já měla přečteno prakticky za dva dny (jen na posledních 30 stránek jsem musela čekat, až budu mít klidný večer, kdy budu moct všechno vstřebat). A ještě teď ve mně celý příběh rezonuje....
vraždy zfilmováno americká literatura vězení, věznice USA (Spojené státy americké) černoši trest smrti popravy nadpřirozené schopnosti Stephen King, 1947-Autorovy další knížky
1994 | Řbitov zviřátek |
1993 | Osvícení |
2010 | Pod kupolí |
2001 | Zelená míle |
2016 | To |
Je skvělá! Přečteno kdysi dávno ale určitě po ní v nejbližší době zase sáhnu