Žítkovské bohyně

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552467/bmid_zitkovske-bohyne.jpg 4 7279 7279

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text

Nelliinka
09.07.2021 5 z 5

Krásná kniha. Doporučila mi ji osoba, která na Starém Hrozenkově vyrostla a jejíž babička byla Bohyní. Příběh je naprosto strhující. Musela jsem číst hodně pečlivě, abych se nezamotala do postav a někdy jsem se i vracela v ději. Knížku jsem pak dlouho nosila v hlavě a chvíli nečetla nic dalšího. Moc pěkně zpracováno. Jedna z nejlepších knižek, co jsem četla. Chystám se i na divadelní hru.

Andrushka
09.07.2021 5 z 5

Velice zajimavý příběh. Líbí se mi zpracování. Rozplétaní osudu hlavní postavy nenechává čtenáře chladným. Dle mého názoru jde o dnešní obor Psychosomatika, pro některé je toto téma stále nesrozumitelné a nadpozemské a tak pojmenování Bohyně je trefné. Doporučuji k přečtení.

Renca.ch
07.07.2021 4 z 5

Kniha mi byla doporučena, nevěděla jsem co mám od ní očekávat, běžně dávám přednost jiným autorům než českým. Rozjezd knihy pomalý, myslela jsem že ji odložím..ale vydržela jsem a kniha mě začala zajímat a bavit. Některé pasáže jsem přeskakovala, bavila mě zápletka s STB,byla to drsná doba..O bohyních jsem předtím neslyšela,i když znám popisovaný kraj, a tak jsem vyhledala na netu bližší údaje o tom, ale jak píšou ostatní, kniha je román a ne životopis, a dávat skutečná jména osob bylo zavádějící. Postavy a jména se pletly,i střídání minulosti a přítomnosti bylo někdy zmatené, lesbická zápletka nadbytečná. Knihu doporučuji k přečtení.

fénix56
06.07.2021 4 z 5

Neobvyklý příběh, psaný netradiční formou. Bohyně, v jiných časech nazývané různými jmény (čarodějnice, věštkyně, léčitelky...)nebyly černobílé postavy. Dovedly pomoci, ale i ublížit. A taky se k nim různé režimy chovaly různě: od obdivu nacistů až po pronásledování komunisty.
Mně se nelíbila linie s Janigenou, připadalo mi to násilně "našroubované" na příběh, který se týkal úplně jiných věcí.

Hanec
27.06.2021 5 z 5

Naprosto perfektní kniha. Strhující, čtivá, napínavá.

eva-lupen
24.06.2021 3 z 5

Asi jsem od toho čekala trochu víc, ale četla se dobře a téma bylo zajímavé, takže vůbec nelituji, že jsem se do ní pustila.

pidalka777
23.06.2021 3 z 5

Podle toho jak mi to všichni vychvalovali jsem se na to docela těšila. Bohužel se mi moc nelíbila. Příběh byl zajímavý ale občas jsem nevěděla v kterém jsem období.

Lizard
17.06.2021 5 z 5

Výborná kniha, příběh mě bavil a celkové téma mi přišlo velmi zajímavé.

Surikata369
16.06.2021 4 z 5

EDIT: Půl roku po přečtení a já na tuto knihu nemůžu zapomenout, velmi originální...

Ač je tahle kniha hodně opěvovaná, mě bohužel nějak nesedla. Hlavně do půlky knihy. Přitom téma je mi blízký, líbilo se mi to zařazení archivních záznamů a všeho možnýho, ale prostě to pro mě z nějakýho důvodu nebylo moc čtivý.

Asteroid
23.05.2021 5 z 5

Tak tohle byl nářez. Tedy alespoň pro mě. Zhltnul jsem tuhle knihu za 3 dny, protože mě příběh doslova "dostal". A má nenávist ke komunistům, o které jsem si myslel, že je na svém maximu, se ještě zvětšila. Co se ani němcům za války nepodařilo zničit, stejně o pár let později pomalu začali ničit čeští "rudí" Kmérové. Nesnáším je.

Pavčule
23.05.2021 5 z 5

Před pár lety jsem neměla o nějakých bohyních vůbec tušení . Knížku jsem přečetla jedním dechem a děkuju paní spisovatelce,že toto téma přenesla do podvědomí více lidí .

helenkan
21.05.2021 4 z 5

Hodně zajímavé čtení ze kterého jsem se dozvěděla dost nových věcí. A zase se utvrdila v tom, jak hrozná byla totalitní doba. Brrr už nikdy víc.
Jen ten konec mě trochu překvapil, ale rozhodně doporučuji k přečtení.

sonkovaj
20.05.2021 5 z 5

Skvělá knížka. Autorka zaslouží můj velký obdiv. Rešerše k této knize ji musely stát spoustu času a práce a je to na knize znát. Bylo to téměř historicko - vědecké dílo, což mě ale ani v nejmenším při čtení nerušilo. Příběhy v něm zasazené krásně ubíhaly, stránku po stránce a čtení jsem si moc užila, ikdyž to bylo chvílemi těžké a drsné. Jsem tak vděčná, že stále ještě existuje Ústav pro výzkum zločinů komunismu a že se stále lidé zabývají rozkrýváním jeho otřesných praktit. Praktik, která si vůbec nedokážeme představit a která si s ničím nezadala se středověkou inkvizicí. Jaký je rozdíl mezi tím, upálit ve středověku zaživa ženu na hranici a tím, že v době reálného socialismu násilím uvěznit ženu v doživotním blázinci?
Muka to zřejmě budou srovnatelná.
A proto jsem moc ráda, že se na tyto zločiny nezapomíná a snad ani zapomenout nelze.
Je to kniha nutící čtenáře přemýšlet, zjišťovat více informací, nebo třeba navštívit tento okouzlující kraj.
Měla jsem to štěstí vidět i nádherné divadelní představení divadla Pod Palmovkou, jejichž stvárnění bylo opravdu úžasné. A ikdyž představení trvalo 3 hodiny, byla jsem úplně přilepená k sedačce a klidně bych vydržela dívat se ještě další 3 hodiny.
Knihu doporučuji všem čtenářkám i čtenářům, byl to neobyčejný zážitek a nikdy jsem nic podobného nečetla.
Dávám nejvyšší ohodnocení.

hell8939
16.05.2021 4 z 5

hej líbilo se mi to přišlo mi to docela čtivý, i když jsem to dočetla až napotřetí (jednou jsem měla problémy s e-knihou, podruhé jsem se místo toho učila na maturitu), je trochu otravný že se to nemůže brát jako legitimní zdroj informací a dost faktů je pozměněnejch, za což se na Tučkovou prej i na Žítkový naštvaly, a poslední kapitola mi přijde hodně ušitá horkou jehlou že jen potřebovala aby to nějak skončilo, ale cenim že praktiky a používání bylinek (často teda moravskejch endemitů) je popsaný celkem pravdivě a cenim že to ve mně zas probouzí zájem vo čarodějnictví a že to působí jako že autorka si o tématu vážně hodně hledala a objížděla archivy (jen aby si pak něco z toho přetvořila k obrazu svému no), a hrozněmoc v knihách miluju atmosféru prťavý zapadlý vesničky, tak to je další bonus

heczek
12.05.2021 5 z 5

Tak toto.. byl čtenářský koncert. Příběh se odehrává na nádherné vesnické samotě, bohužel v komunistickém režimu, jenž nepřál lidem, kteří se něčím lišili. Krásné a smutné okénko do minulosti. Člověk se v příběhu nejednou zamyslí, jestli přeci jen není něco víc mezi nebem a zemí. Mockrát díky za tento skvěle propracovaný a prostudovaný příběh, Kateřino.

Petrush
11.05.2021 2 z 5

Zpracování bylo zajímavé tím, že kniha obsahuje výpisy z archivů, diplomové práce, výstřižky z novin. Nicméně ani to moc nepomohlo a od cca třetiny se mi už ani nechtělo ji číst. Příběh je překombinovaný, nepřirozeně zamotaný. Dialogy místních obyvatel působily nerealisticky (nejen kvůli spisovné češtině). Taky jsem asi nepochopila žánr. Zkrátka kniha mi nesedla. Dávám dvě hvězdičky - že to muselo dát práci shromáždit podklady a že jsem ji dočetla.

Maciiik
05.05.2021 5 z 5

Přečetla jsem si ji teď znovu, ale neuchvátila mně tak, jako prve. Příběh je skvěle napsaný, atmosféra je strhující... Ale asi mě prostě mrzí, že kopaničáři tu slouží jen jako pitoreskní kulisy pro kasovní trhák. Použít pravá jména do smyšleného příběhu, to se prostě nedělá :(

kramver
03.05.2021 5 z 5

Velmi zajímavé téma o jedné specifické oblasti plné svérázných, převážně negramotných lidí v Moravských Kopanicích. Žítkovské bohyně jsou opředeny tajemstvími, která sahají až hluboko do minulosti. Dora je rozkročená mezi moderní přítomnost opírající se o vědu a svět pověr, bylin, zaříkávání a věštění. Postupně rozmotává klubíčko záhad spojených s historií bohyní i tragický příběh její vlastní rodiny. Jakou moc má lidská zloba a slepá víra? Je kletba skutečně něco, čemu se nedá uniknout? Kamila Tučková si dala obrovskou práci, když toto téma zpracovala do poutavé a nesmírně zajímavé knihy. Lepší památník pro tyto výjimečné ženy si neumím představit.

vivalamuff
29.04.2021 4 z 5

Začátek šokující, první kapitoly mě bavily, ale potupně jsem se začala více a více nudit. Nakonec jsem to dočetla jen z principu. Určitě se jedná o netradiční téma a jsem vlastně ráda, že jsem si udělala jakýs takýs obrázek o žítkovských bohyních...

Sisssi
26.04.2021

Takové... naivní, černobílé, za ten humbuk a řadu cen to rozhodně nestojí. Rozhovor dvou vědkyň etnografek v závěru byl skutečně úsměvný. Jako lehká oddechovka dostačující.