Žítkovské bohyně

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552467/bmid_zitkovske-bohyne.jpg 4 7280 7280

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text

8v8
22.12.2020 5 z 5

Skvělá kniha, úplně mě vtáhla do děje. Tohle dílo se Kateřině Tučkové povedlo na výbornou. Pokud má někdo problém s tím, že děj není kompletně podle pravdy je to jeho problém, protože tohle je román.

SanynkaZ
20.12.2020 3 z 5

Bohužel mě kniha až tolik neoslovila. Zajímavý námět, lokace a postavy, versus nezáživné a zdlouhavé pasáže z vyšetřování STB, chorobopisy atd., kvůli kterým jsem se do čtení vysloveně nutila. Z knihy jsou cítit ambice o vytvoření jakési doku-fikce, která bude mířit na literární ceny. Oceňuji pečlivé rešerše a popisy prostředí, díky nimž jsem se o tento kout Moravy a samotné bohyně začala zajímat, a tudíž si rozšířila obzory.

Ivka82
16.12.2020 4 z 5

Kniha se mi líbila, toto téma je mi blízké...konec mě malinko zklamal, byl tak neurčitý, pro mě neuchopitelný, prostě mi tam něco chybělo. Jinak zajímavé čtení.

Hildasbooks
07.12.2020 5 z 5

Dlouho jsem odkládala přečtení, protože se o ní všude psalo. Je to ale jedna z nejlepších knih, co jsem četla. Svižná, zajímavá, překvapivá. Hltala jsem každé slovo. Musím přiznat, že mě docela rozebrala a chvíli mi trvalo než jsem se zase s chutí začetla do něčeho jiného.
Tohle byla čistá radost!

Anoliy
04.12.2020 4 z 5

Moc hezká kniha.

Dorotka2011
30.11.2020 5 z 5

Skvělá knížka, určitě si ji opět někdy přečtu!

malkina11
23.11.2020 5 z 5

Miluji Žítkovské bohyně...takže není co řešit ! ******

bigbabe
21.11.2020 3 z 5

Krásný příběh a ještě k tomu na pozadí skutečných událostí. To mám ráda. Styl psaní vcelku napínavý, takže přečteno za tři dny vč. zaměstnání a výchovy zvěřince.

jprst
12.11.2020 3 z 5

Oceňuji to, že autorka nasbírala a prostudovala spoustu údajů a informací. Tyto ale pak proměnila v suché a nezáživné čtení.

vendysantos
10.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Musím se přiznat, že před touto knihou jsem o bohyních nikdy neslyšela. Kniha je krásně zpracovaná, přestože jsou některé pasáže fiktivní (jak sama autorka na konci píše). Hlavní postava Dora měla v životě smůlu, potkalo ji jedno neštěstí za druhým, přišla o všechny blízké, sama pak skončila tragicky. Ať už věříte v "něco mezi nebem a zemí" nebo ne, něco na tom příběhu o bohyních a jejich historii je zvláštního a nadpřirozeného. Opravdu zajímavé a záživné čtení. Také muselo dát hodně práce sehnat všechny potřebné materiály a informace.

Vakalik
09.11.2020 5 z 5

Nemám ráda hodně zpopularizované knihy, vede to k tomu, že se jim vyhýbám. I na Žítkovské bohyně jsem se dostala až po letech a to mám jeden výtisk už asi 5 let doma. Kniha je zajímavá, odlišná. Autorka umí sugestivně popsat přírodu a prostředí i realisticky popsat tehdejší náladu mezi lidmi. Retrospektivní příběh Dory a bohyní. Postupné odhalování mnoha informací, které rozkrývají příběh.. Nevadily mi ani pasáže s dokumenty StB. Jediné mínus za mě, že jsem se nedokázala do žádné postavy vcítit. Za mě je škoda, že autorka vyprávění nepojala trochu jinak.

Crimble
07.11.2020 4 z 5

O téhle knize už bylo napsáno asi vše, tak stručně: poutavé, někdy vyloženě sugestivní. Výjimečně subjektivně nudnější pasáže. Ale celkově originální téma, velmi poctivé důkladné zpracování. Skvělá kniha!

Denisa.knizky
25.10.2020 4 z 5

Kniha, ktera me pri samotnem cteni nikterak nenadchla, zajimavy pribeh, neotrele zpracovani, ale u vytrzeni jsem nebyla. AVSAK po jejim precteni nemuzu pribeh dostat z hlavy. Kratky zaver tedy zni – potlesk autorce. U par knih se mi to v zivote jiz stalo – neustale se vraceni se k pribehu, opetovne premysleni o tom, co jsem precetla apod. Za me se nejedna o zadny strhujici nebo detektivni pribeh, spise o popis zivota v Bilych Karpatech, jak beznych lidi tak bohyni a ukazka zverstev, ktere se dely nejen za bolsevika. Ale dojem, ktery ve mne popis jak bohyni tak prosteho tvrdeho zivota i prirody zanechal je krasny. Knihu jsem si precetla mimo jine i proto, ze jsem se na Zitkovou na vikend chystala a chtela jsem mit o miste trochu povedomi. Musim rict, ze autorka bezchypne vystihla prirodu, atmosferu, krasu, magicnost i tvrdost prostredi. Precteni tedy doporucuji, jen necekejte detektivku ale spise popis zajimavych udalosti a zivotu, stejne tak doporucuji navstevu tohoto energickeho a malebneho mista.

zuzana4587
25.10.2020 5 z 5

Kniha je neuvěřitelně libezná, napsána na vysoké odborné úrovni. Věřím, že autorka strávila hodiny a hodiny bádáním v archivech. Všechny ty děsy historických událostí a osudy bohyň jsou ale podány čtenáři tak nádhernou formou. Kniha se čte sama, budu na ni myslet ještě hodně dlouho. Zaujme jedno z nejlepších míst v mé knihovně.

ZÓNA
20.10.2020 4 z 5

Zdržet se svého subjektivního hodnocení, je v tomto případě na místě.
Dokumentaristicky vedený román s odhledy hlavní hrdinky, se mi nečetl úplně snadno. Nicméně cítím, že spisovatelka odvedla dobrou práci, koncepce příběhu je na vysoké úrovni a postavy se netříští, naopak si některé oblíbíte a procházíte jejich životy s láskou.
Na závěr celé knihy zjistíte, že i takový druh literatury umí být překvapivý, že tempo příběhu umí gradovat a vlastně i šokovat.
Román, v kterém si budou hledat své historici a nadšenci do schopností, které nám obyčejným lidem zůstanou navždy skryté.
Proto se snažím o objektivní pohled. Protože téměř literatura faktu nikdy nebyla mým oblíbeným žánrem.
Ale fenomén "BOHYŇ" mi nedal spát.
Nelituji, ale ani nevýskám radostí... Respektuji kvalitu napsaného.

Toledo
13.10.2020 2 z 5

Bohužel musím hodnotit takto nízko a to i přes to, že jsem se na knihu velmi těšila a byla mi doporučena mnohými přáteli. Ze začátku mě příběh bavil, ale pak jsem se musela do čtení opravdu nutit a nakonec jsem to vzdala zhruba ve 2/3...přišlo mi to ploché, bez jakékoli "akce" a vlastně jsem pořád čekala, zda se něco začne dít nebo ne.

xelzax
09.10.2020 5 z 5

Zajímavý příběh. Kniha má fluidum éteričnosti a magie, ale je stažena k zemi tím, čím je celkově stahována celá naše současná společnost. Lidskou zlobou, prospěcháři, estébáky...

kamipapaja
06.10.2020 2 z 5

Zajímavý nápad, autorka si dala velkou práci se zpracováním, ale bohužel není kniha příliš čtivá, což je škoda.

artlucie
05.10.2020 3 z 5

Léta jsem knihu odkládala a měla jsem proč.. Zajímavé téma a propojení té historie s stb a tak mohlo fungovat naprosto dokonale, kdyby to bylo napsané jinak. Ty zápisy z jednání, posudky a tak beztak nebyly autentické, tak se s nimi mohlo pracovat tak, aby člověka bavily, a víc se věnovat vyprávění příběhu a spojování těch informací dokupy... To dobré, co pro mě kniha udělala je to, že budu hledat jiné knihy s podobným námětem.

zpevSusannah
02.10.2020 5 z 5

Tento příběh mě opravdu lapnul do svých spárů. Neskutečný příběh vycházející z archivních zpráv a z usilovného pátrání Dory po historii tzv. bohyň z Bílých Karpat.
Byly chvíle, kdy mi běhal mráz po zádech. Člověk se zde setkal s lidskou zlobou, falší a zákeřností. Možná to bylo tou dobou, možná se s tím někteří lidé prostě narodí... Kdo ví.
Každopádně kniha je čtivá, magická.
Jsem ráda, že jsem mohla na chvíli proniknout do tohoto světa a poznat život "bohyní" tamějšího místa v kopcích nezasaženého moderním světem.