Žítkovské bohyně
Kateřina Tučková
Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text
Romány Literatura česká
Vydáno: 2012 , OneHotBookInterpreti: Miroslav Táborský , Tereza Bebarová
Velmi zvláštní a zároveň zajímavá kniha, bohužel jsem od ní čekala,ale něco víc.
Neseděla mi forma psaní a pasáže z archivů mě docela nudili, místo toho bych ocenila bych spíše víc lidového léčení.
Pro mě naprosto úžasná kniha, která bude mít vždy místo v mojí knihovně. Místy je sice náročnější kvůli dokumentům z archívů, ale mně osobně to nevadí, zajímalo mě prostě všechno. Kniha je mi blízká i tím, že jsem kousek od Žitkové (ve Slavkově u Dolního Němčí) prožila své mládí a tento kraj mám prostě moc ráda. Ještě si pamatuji "bábinky" v krojích, ale bohyně už ne. Kateřina Tučková je dle mého názoru autorkou, která svými knihami přežije mnoho generací a její "hvězda" nezhasne po pár letech, jak se to stává mnoha autorům. Moc se těším na další knihy.
Knihu jsem četla a dost se mi líbila, i když to pro mne nebylo čtení "na jeden dech". Nyní se chystám na Žítkovské čarování od pana Jilíka a potom znova mrknu na Žítkovské bohyně ... jsem zvědavá, jak na tu knihu potom budu nahlížet.
Kniha nebyla vůbec špatná ... ze začátku neuvěřitelně čtivá a zajímavá, ke konci už to nebylo takové a samotný konec byl takový divný .. proto dávám 4/5 ..
Začátek mi přišel zajímavý, ale následné stohy archivních materiálů už byly otravné... Pokud by kniha nemanipulovala s fakty a dala se považovat za odbornou literaturu, pak by mi to nevadilo, ale takto se pohybovala někde mezi beletrií a pseudoodborným pojednáním, a já vlastně netušila, čemu ještě mohu věřit a čemu ne... Život Dory a její rodiny je zajímavě vyprávěný i námět knihy samotné, ale zpracování mi nesedlo.
Nelíbila se mi. Je to jedna z mála knih, kterou nechci mít v knihovně, proto jsem ji darovala těm, kteří po ní touží.
Téma možná pro někoho zajímavé, to chápu. Zpracování - no, guláš. Nacisté, estébáci, homosexuálové - vše, na co si vzpomenete. Pro mě byly nejnevkusnější erotické sny pana faráře...
Ze začátku jsem byla příjemně překvapena a duše se mi tetelila, že si zase jednou krásně počtu a ještě v české knize. Hm, nestalo se tak, někdy od půlky se kniha stala nudnou a bohužel mám pocit, že se nám tu začíná objevovat takový nešvar, kdy téma knihy předčí formu... Obzvlášť koncem mě autorka zklamala a celé to na mě působilo, jako by ani nevěděla, jak tu knihu ukončit.
Žítkovské bohyně si mě prostě podmanily, zaháčkovaly a totálně ovládly... Muselo v tom být kouzlo, jinak si to nedovedu vysvětlit... skvělý čtivý román, děsivě tajuplný příběh, chytrý příběh, který se lehce četl s těžkým srdcem... pro mě jeden z top!
Nádherná kniha i příběh, i když souhlasím, že některé dějové linky mohly být jinak rozvinuté. Můj tatínek pochází ze Žítkové, narodil se v roce 1937,a jak sám říká, jednu z nich znal osobně a dokonce k ní vodil potřebné lidi. Vždycky mu prý dala za to korunu. Proto četba z této oblasti byla pro mě výjimečný zážitek. Je to místo, odkud pochází částečně moje kořeny.
Nečetla jsem, poslouchala audio v dokonalém podání Terezy Bebarové a Miroslava Táborského. Strhující, mrazivý leč úžasný obraz jedné doby. Naprosto chápu BarkuS, která píše, že její srdce kniha zarmoutila a zatížila. Moje také! Jsem založením spíš optimistický realista, ale po skončení poslechu knihy jsem měla asi dva dny v sobě zvláštní ponuré pocity. Přesto či právě proto dávám 5*, před Kateřinou Tučkovou smekám a děkuji za super zážitek.
Od knizky jsem mela velke ocekavani, ktere bohuzel nesplnila. Je to dobra kniha, ale ne tak uzasna, jak by se mohlo zdat. Je v ni nastineno nekolik zajimavych dejovych linek, ale jen malo z nich je dotazeno do konce. Uplne mi chybi vypraveni o Janigene, stejne jako by mohlo byt daleko vic rozvinuto vypraveni o mamince Dory. Presne zpravy z archivu STB jsou jiste zajimave, ale prostoru v knize zabiraji az moc. I presto doporucuju k precteni, kniha ma velmi dobre a neobvykle tema.
Wau, nečekala bych, že mě kniha tohoto typu tak vtáhne. Padla mi do ruky úplnou náhodou v knihovně a doma jsem jí chtěla zatím jen prolistovat a přečíst si anotaci a už jsem ji téměř nedala z ruky. Já, žena velice racionální, jsem se do tématu zcela ponořila a snad jsem mu i uvěřila. Miluji Bílé Karpaty, do nichž jsem zavítala zatím jen párkrát, a těším se na jejich příští návštěvu. Mladé autorce tohoto románu se překrásně podařilo přiblížit dřívější atmosféru a obyvatele této krajiny. Kniha mi asi nadlouho uvízne v paměti.
očarující příběhy z jedné naší zapadlé dědinky na konci světa, napsáno lidsky a srozumitelně, čehož si cením
Úžasná kniha se skvělým koncem. Velmi čtivá s nevšedním tématem a dokumentárními prvky nutí čtenáře přemýšlet a hledat další informace na toto téma a zjišťovat pravdu nebo „pravdu" - jak kdo chce. Doporučuji třídílný tv dokument o čarodějnických procesech v Evropě. Nedivím se, že kniha byla oceněna.
Už to budou tři roky co jsem knihu četla, tak jsem si ji teď dala jako audioknihu při cestách do práce. Opět pohlcena! Užívala jsem si to a věřím, že do roka a do dne si ji poslechnu znovu!
Po přečtení knihy jsem musela navštívit kopce moravsko-slovenského pomezí, abych si představila děj v téhle krásné a drsné krajině. Kouzlo lidové magie, fakt, že tyto ženy s nadpřirozenými schopnostmi ležely v žaludku snad všem režimům, to všechno se spojilo v mistrovsky napsaný a čtivý příběh. Skláním se před tak mladou autorkou.
čarodějnice ženy věštění pro ženy léčitelství česká literatura etnografie, národopis Bílé Karpaty žítkovské bohyně Magnesia LiteraAutorovy další knížky
2012 | Žítkovské bohyně |
2022 | Bílá Voda |
2009 | Vyhnání Gerty Schnirch |
2014 | Fabrika |
2018 | Vitka |
Žitkovské bohyně jsem hltala. Bavilo mně i to některými kritizované hrabání v archivních materiálech. Bavilo mně to prostě celé.