Žítkovské bohyně

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552467/bmid_zitkovske-bohyne.jpg 4 7282 7282

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie z pera Kateřiny Tučkové. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele –její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice…... celý text

kaja77
03.01.2018 5 z 5

Žitkovské bohyně jsem hltala. Bavilo mně i to některými kritizované hrabání v archivních materiálech. Bavilo mně to prostě celé.

whiolet
03.01.2018 3 z 5

Velmi zvláštní a zároveň zajímavá kniha, bohužel jsem od ní čekala,ale něco víc.
Neseděla mi forma psaní a pasáže z archivů mě docela nudili, místo toho bych ocenila bych spíše víc lidového léčení.

Nikie2604
03.01.2018 5 z 5

Četla jsem ji doslova jedním dechem.

Ježevika
03.01.2018 5 z 5

Pro mě naprosto úžasná kniha, která bude mít vždy místo v mojí knihovně. Místy je sice náročnější kvůli dokumentům z archívů, ale mně osobně to nevadí, zajímalo mě prostě všechno. Kniha je mi blízká i tím, že jsem kousek od Žitkové (ve Slavkově u Dolního Němčí) prožila své mládí a tento kraj mám prostě moc ráda. Ještě si pamatuji "bábinky" v krojích, ale bohyně už ne. Kateřina Tučková je dle mého názoru autorkou, která svými knihami přežije mnoho generací a její "hvězda" nezhasne po pár letech, jak se to stává mnoha autorům. Moc se těším na další knihy.

Ctv
28.12.2017 4 z 5

Knihu jsem četla a dost se mi líbila, i když to pro mne nebylo čtení "na jeden dech". Nyní se chystám na Žítkovské čarování od pana Jilíka a potom znova mrknu na Žítkovské bohyně ... jsem zvědavá, jak na tu knihu potom budu nahlížet.

georgearrow
26.12.2017 3 z 5

Kniha se dobře rozbíhá, ale chybí mi v ní silný závěr, katarze, vyústění.

Ronnie68
14.12.2017 4 z 5

Kniha nebyla vůbec špatná ... ze začátku neuvěřitelně čtivá a zajímavá, ke konci už to nebylo takové a samotný konec byl takový divný .. proto dávám 4/5 ..

ElfkaEleanor
14.12.2017 2 z 5

Začátek mi přišel zajímavý, ale následné stohy archivních materiálů už byly otravné... Pokud by kniha nemanipulovala s fakty a dala se považovat za odbornou literaturu, pak by mi to nevadilo, ale takto se pohybovala někde mezi beletrií a pseudoodborným pojednáním, a já vlastně netušila, čemu ještě mohu věřit a čemu ne... Život Dory a její rodiny je zajímavě vyprávěný i námět knihy samotné, ale zpracování mi nesedlo.

slunicko1958
10.12.2017

Nelíbila se mi. Je to jedna z mála knih, kterou nechci mít v knihovně, proto jsem ji darovala těm, kteří po ní touží.
Téma možná pro někoho zajímavé, to chápu. Zpracování - no, guláš. Nacisté, estébáci, homosexuálové - vše, na co si vzpomenete. Pro mě byly nejnevkusnější erotické sny pana faráře...

Bonnet
19.11.2017 2 z 5

Ze začátku jsem byla příjemně překvapena a duše se mi tetelila, že si zase jednou krásně počtu a ještě v české knize. Hm, nestalo se tak, někdy od půlky se kniha stala nudnou a bohužel mám pocit, že se nám tu začíná objevovat takový nešvar, kdy téma knihy předčí formu... Obzvlášť koncem mě autorka zklamala a celé to na mě působilo, jako by ani nevěděla, jak tu knihu ukončit.

Kytiii
18.11.2017 5 z 5

Žítkovské bohyně si mě prostě podmanily, zaháčkovaly a totálně ovládly... Muselo v tom být kouzlo, jinak si to nedovedu vysvětlit... skvělý čtivý román, děsivě tajuplný příběh, chytrý příběh, který se lehce četl s těžkým srdcem... pro mě jeden z top!

machča2
16.11.2017 5 z 5

Nádherná kniha i příběh, i když souhlasím, že některé dějové linky mohly být jinak rozvinuté. Můj tatínek pochází ze Žítkové, narodil se v roce 1937,a jak sám říká, jednu z nich znal osobně a dokonce k ní vodil potřebné lidi. Vždycky mu prý dala za to korunu. Proto četba z této oblasti byla pro mě výjimečný zážitek. Je to místo, odkud pochází částečně moje kořeny.

Chesterton
15.11.2017 5 z 5

Nečetla jsem, poslouchala audio v dokonalém podání Terezy Bebarové a Miroslava Táborského. Strhující, mrazivý leč úžasný obraz jedné doby. Naprosto chápu BarkuS, která píše, že její srdce kniha zarmoutila a zatížila. Moje také! Jsem založením spíš optimistický realista, ale po skončení poslechu knihy jsem měla asi dva dny v sobě zvláštní ponuré pocity. Přesto či právě proto dávám 5*, před Kateřinou Tučkovou smekám a děkuji za super zážitek.

maryska09
13.11.2017 4 z 5

Od knizky jsem mela velke ocekavani, ktere bohuzel nesplnila. Je to dobra kniha, ale ne tak uzasna, jak by se mohlo zdat. Je v ni nastineno nekolik zajimavych dejovych linek, ale jen malo z nich je dotazeno do konce. Uplne mi chybi vypraveni o Janigene, stejne jako by mohlo byt daleko vic rozvinuto vypraveni o mamince Dory. Presne zpravy z archivu STB jsou jiste zajimave, ale prostoru v knize zabiraji az moc. I presto doporucuju k precteni, kniha ma velmi dobre a neobvykle tema.

Šura
13.11.2017 5 z 5

Wau, nečekala bych, že mě kniha tohoto typu tak vtáhne. Padla mi do ruky úplnou náhodou v knihovně a doma jsem jí chtěla zatím jen prolistovat a přečíst si anotaci a už jsem ji téměř nedala z ruky. Já, žena velice racionální, jsem se do tématu zcela ponořila a snad jsem mu i uvěřila. Miluji Bílé Karpaty, do nichž jsem zavítala zatím jen párkrát, a těším se na jejich příští návštěvu. Mladé autorce tohoto románu se překrásně podařilo přiblížit dřívější atmosféru a obyvatele této krajiny. Kniha mi asi nadlouho uvízne v paměti.

Gerbasin
10.11.2017 5 z 5

očarující příběhy z jedné naší zapadlé dědinky na konci světa, napsáno lidsky a srozumitelně, čehož si cením

faba
10.11.2017 5 z 5

Úžasná kniha se skvělým koncem. Velmi čtivá s nevšedním tématem a dokumentárními prvky nutí čtenáře přemýšlet a hledat další informace na toto téma a zjišťovat pravdu nebo „pravdu" - jak kdo chce. Doporučuji třídílný tv dokument o čarodějnických procesech v Evropě. Nedivím se, že kniha byla oceněna.

zimka.r
09.11.2017 5 z 5

Už to budou tři roky co jsem knihu četla, tak jsem si ji teď dala jako audioknihu při cestách do práce. Opět pohlcena! Užívala jsem si to a věřím, že do roka a do dne si ji poslechnu znovu!

Renee6
08.11.2017 5 z 5

Po přečtení knihy jsem musela navštívit kopce moravsko-slovenského pomezí, abych si představila děj v téhle krásné a drsné krajině. Kouzlo lidové magie, fakt, že tyto ženy s nadpřirozenými schopnostmi ležely v žaludku snad všem režimům, to všechno se spojilo v mistrovsky napsaný a čtivý příběh. Skláním se před tak mladou autorkou.

tonysojka
04.11.2017 5 z 5