Zmluva podľa Paganiniho
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Niektoré zmluvy nezruší ani smrť... Generálneho riaditeľa Carla Palmcronu nájdu obeseného v prepychovom byte v luxusnej štokholmskej štvrti Östermalm. Izba, v ktorej zomrel, je však nezariadená. Ako sa teda obesil? V ten istý deň nájdu mŕtvu mladú ženu na jachte, čo sa bez posádky plaví medzi ostrovčekmi pri Štokholme. Pľúca má plné brakickej vody, no oblečenie suché. Ako sa teda utopila na palube lode, čo pokojne brázdi pobrežné vody? Obe úmrtia by navždy zostali záhadou, nebyť nástojčivosti a tvrdohlavosti kriminálneho komisára Joonu Linnu. Jeho nečakané odhalenie a dedukcia rozkrútia kolotoč strhujúcich udalostí. Polícia sa v toto leto ocitá pred jednou z najťažších skúšok.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2010 , Ikar (SK)Originální název:
Paganinikontraktet, 2010
Nebudu srovnávat který díl je lepší a který horší. Každému z nás se líbí jiný,každý máme jiný vkus. Myslím,že všechny stojí za přečtení.Je to prostě super série a každý díl je napínavej jak kšandy.
Upřímně, trošičku lepší pro mě byl Hypnotizér - hodnocení tedy snižuji o jednu hvězdičku. Ale i tak nebudu nic moc vytýkat. Napínavé, dobře psané, v tomto dílu o něco víc policejních akcí a řekla bych, že byl i více zaveden do děje agent Joona. Těším se na další díl :)
Začalo to slibně, ale chyběl mi tam nějaký moment překvapení, navíc tematika zbraní se mi nezamlouvá.
Moje první od Keplera, po přečtení Hypnotizera a Svědkyně ohně podle mě malilinko slabší, ale i tak nadstandartní a chytlavé čtení.
Souhlasím, že tento díl více upřednostňuje detektiva Joonu Lina, než bylo v prvním dílu (Hypnotizér). Přes kvalitně vybudovaný příběh se mi o trochu více líbil Hypnotizér, proto teď dávám "jen" 4/5. Ale jinak dobrá detektivka a pro mě dobré pokračování po Jo Nesbovi a jeho sérii s HH :)
Přišlo mi to kvalitativně lepší než první díl. Jedním z důvodů je i to, že se autoři poněkud více zaměřili na Joonu Linu a dali mu v knize více prostoru pro jeho detektivní práci, na rozdíl od hypnotizéra, kde se více věnovali Eriku Maria Barkovi a jeho rodině.
Pokud tento kvalitativní posun bude pokračovat i v dalších dílech, tak už teď jsem zvědav na další díly.
"Největší přání vyváží pouze ta nejhorší noční můra" Není to přímo dokonale promyšlená detektivka, ale já osobně jsem si tam našla oblíbenou postavu - Alexe, kapitoly, které popisují jeho život jsou to nejvíce záživné na této knize. Výhoda jsou obecně krátké kapitoly, které urychlují děj a také prostupování různých dějových linií a příběhů různých postav. Celkem povedené.
dobře jsem si početla. Výborná knížka...už mám za sebou hypnotizéra,písečného muže,paganiniho smlouvu a tedka čtu svědkyni ohně (začíná velmi poutavě!)...jen mě mrzí, že jsem nevěděla dřív, že to jde za sebou...četla jsem to na přeskáčku.jenže příběhy si dobře pamatuju,takže si to polepím sama. DOPORUČUJU!!
Pro mě výborná záležitost.. Lidé by se asi divili, ale ono takových psychopatických osůbek po světě běhá spoustu. Prachy jsou velmi mocný prostředek. Celkový příběh perfekt, i odbočování do života některých postav mi mou mysl nenabořilo natolik, abych se odklonila od hlavního tématu. Každopádně u těchto autorů nikdy nevím, kdo co a proč.. Jsou precizní a umělci v detailu. Jen ten nápad. To jsem ještě nezažila. Perfekt
Naprosto nevěrohodné, lidé jednají jako psychouši, což ostatně mnoho z nich je, hlavní hrdina mimo realitu, policie jedná nekompetentně, ...
V podání P.Rímského na MP3 nevšední vzrušující zážitek s hudebním houslovým doprovodem, knihu těžšího kalibru co do váhy i co do soustředění jsem vyměnila za MP3 a dušička byla v peří, no senzace, značka Lars Kepler mě nemůže zklamat. Paganini je hudební pojem a i tomu lze v literatuře dát gloriolu mystična.
Zatím jsem od této švédské dvojice přečetla 4 knihy a Paganiniho smlouva je jednoznačně nejslabší.
Tohle je druhá kniha, kterou mám úspĕšně za sebou. Četla se mi dobře a mĕla spád. Dávám 4 hvězdy, protože Stalker se mi líbil více
Má druhá kniha od této autorské dvojce. Hypnotizér byl ovšem o level lepší. Saga knize velice prospěla. Naopak korupce a politika to opravdu není šálek mé kávy. A ta honička byla super:) Sečteno - podtrženo dávám čtyři hvězdičky:)
Moje první a nejspíš poslední kniha od Keplera. Bohužel kniha mě až na pár světlých okamžiků velmi zklamala. Nejvíce mi vadila forma psaní.
No bylo to lepsi nez prvni dil, ale uprimne mi Joona Linna zacina lezt na nervy...Pan dokonaly, vsechno vi, vsechno vzdycky vytusi, vsechno si prosadi, vsechny zneskodni a sam neutrpi skoro ani skrabnuti...No nevim, na me az moc velkej kladas :) takovy Harry Hole, Harry Bosch nebo Cormoran Strike, to jsou o poznani sympatictejsi typci :)
napětí švédská literatura tajemství severské krimi psychologické thrillery švédské detektivkyAutorovy další knížky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Hypnotizer se mi docela líbil (i když scéna zrovna s hypnozou byla docela nudná). Paganiniho smlouva ve mě ale valný dojem nevzbudila. Nesmrtelný nájemný vrah, kolotoč vražd kvůli fotce. Obchod se zbraněmi. Skoro chci říct, že nejzajímavější je úvodní fotka na obalu knihy připomínající levitujícího muže v psychiatrické léčebně...
Navíc styl psaní autora mi moc nesedí. Často na mě působí jako bych seděl na schůzi kriminalistů a někdo mi předčítal vyšetřující protokol.
Zkusím ještě třetí díl, ale spíš z nostalgie toho, že už mám dva přečtené...snad to bude stát za to.
Jsou určitě daleko lepší detektivky než je tahle.