Zvieracia farma
Eric Arthur Blair
Aktualizované vydanie románu Zvieracia farma je politickou satirou na revolúciu, ktorá sa vymkla z rúk. Zvieratá sa zbavia nadvlády nenávidených ľudí a zavedú si svoj vlastný režim, v ktorom si všetci majú byť rovní. Z nádherných ideálov revolúcie sa však postupne stáva nočná mora. Prasce sa zmocnili koryta, a teda aj vlády, postupne si začali prispôsobovať zákony a legendárny slogan sa čoskoro mení na "Všetky zvieratá sú si rovné, ale niektoré sú si rovnejšie". Aby sa prasce udržali pri moci, zavedú teror, šíria strach a hrôzu, poštvú proti sebe zvieratá, zavedú kasty.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2021 , Publixing , Slovart (SK)Originální název:
Animal Farm, 1945
Interpreti: Ivo Gogál
Osobně hodnotím trochu výše knihu 1984, protože ta v člověku zanechá opravdu snad až hmatatelný hnus a beznaděj z totality. Ve Farmě zvířat GO poukazuje, jak takové zřízení vzniká a jaké lze využít nástroje k oblbnutí obyvatelstva. Oslovením "soudruh" autor jasně odkazuje na komunismus, což mi možná z dnešního pohledu přijde škoda, protože příběh zvířecí farmy lze aplikovat na jakoukoliv diktaturu.
Skvělé a děsivé. Ke knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě a jsem za to moc ráda. 5/5*
Zajímavé... Nejvíc strašidelné je to, že se za tu spoustu let vlastně nic nezměnilo.
Knihu jsem měla v rámci výzvy a nejspíš bych po ní jinak ani nesáhla, ale nejspíš by to byla škoda. Výborně napsáno
Knihu som prečítala za jeden den. Na strednej som sa k nej nemohla dotlačiť. A bola to škoda. Knihu dom si mala prečítať už skôr. Ľahko sa číta jedným dychom a je veľmi zrozumiteľná. Páčila dá mi. Na druhej strane, už od malinka som nejak podobne vnímala svet. Vlastne i učebnice či knihy, z ktorých sme sa učili, niekto napísal. Vždy mi hlavou preblesklo, čo ak tu knihu napísal niekto, kto si to upravil tak, aby to vyznelo lepšie? Ako mám vlastne veriť udalostiam z minulosti, keď som ich sama nezažila? Možno aj samotné zvieratá tušili, že to čo sa deje na farme je zle, ale sami by s tým nic nezmohli, tak či tak by sa tam nakoniec objavil niekto, kto by ju chcel ovládať, je vôbec možné aby boli všetky zvieratá si rovné, keď je každé úplne iné??? Diskutabilné a podľa mňa neexistuje na to jedno riešenie.
ČV24
Tak tohle mě chytlo. Příběh se mi četl od začátku do konce skvěle, byť ten úvod budování nové zvířecí společnosti mi přišel zábavnější než závěr, kdy se děj posouval už dost rychle ke konci. Příběh jsem rámcově znal, ale třeba Kulišův osud jsem nečekal, takže jsem alespoň v knize našel něco, co mě překvapilo. Jinak postavy a Pištíka mě bavily asi nejvíce. Jo a odteď si budu dávat na prasata rozhodně větší pozor, protože nikdy nevíte!
"Copak nechápeš, že svoboda má mnohem větší cenu než nějaké cetky?"
Je to 80 let od vydání této knihy, která se stala fenoménem, a příběh neztratil svůj punc. Autor byl neskutečný vizionář už v románu 1984.
Není to pouze ukázka, jak totalitní režim dokáže zpracovat společnost, je to právě o tom, že se společnost nechá a snadno uvěří lži. Proč? Protože si lidé chtějí být rovnější? Protože potřebují mít svého Napoleona? Nevýrazného, ale aby ho bylo slyšet?
Ne nadarmo je v knize nejvýraznějším písmem napsáno:
VŠECHNA ZVÍŘATA JSOU SI ROVNA,
ALE NĚKTERÁ JSOU SI ROVNĚJŠÍ.
A to platí dodnes. Je úplně jedno, že kniha byla napsána těsně po teheránské konferenci, o které si mnozí mysleli, že nastolí mezi Sovětským svazem a západem ty nejlepší možné vztahy. A kde jsou teď tyto vztahy? Tolik let po napsání této bajky a kde jsou tyto vztahy? Jsou vůbec udržitelné?
Byly chvíle, kdy mi bylo líto Boxera, koně, jehož odvážejí. Někdy je prostě holt jednodušší uvěřit lži. Abychom ulehčili naší duši.
A závěr je prostě dechberoucí. Je důležité to uvědomění si. V čem se vlastně lišíme od zvířat? V počtu končetin? V inteligenci? V našich právech? Nebo jsme prostě také zvířata a naše obličeje nejsou zase tolik odlišné?
Na závěr ještě jeden citát, který mě oslovil. Otázka je, zda mu věříme a nebo nás přesvědčili, abychom mu uvěřili.
"Opravdové štěstí spočívá v houževnaté práci a skromném životě."
Musím u tohoto vydání vyzdvihnout ořízku a naprosto dokonalé obrázky, které celý příběh dokonale dokreslují.
Musím říct, že za mě skvělá. Mnohem lepší než 1984. Ale asi k ní člověk potřebuje také dozrát.
Do něčeho podobného bych se jen tak nepustila, ale kvůli maturitní četbě jsem po této knížce sáhla... a vůbec nelituju! Měla jsem za hodinu přečteno, obzvlášť se mi líbil styl psaní, který nebyl vůbec náročný, klidně by to mohla být i knížka pro děti (když to hodně přeženu). Poselství knihy je naprosto jasné a myslím, že bylo i krásně podané.
Poslechnuto jako audiokniha na jeden šup, ale tohle mi taaaaak nesedlo. Samozřejmě, že vím, o čem kniha je a co je její "poslání" - dost dobře si to pamatuju ze střední a mám takový pocit, že jsem jí už i kdysi četla, ale jednoduše se mi to nelíbilo a kdyby mi tato kniha neseděla do čtenářské výzvy, tak ji snad i odložím. Možná se do ní pustím zase někdy znovu, ale dnes to bylo jedno velké NE.
Já tomu rozumím - podobenství s komunismem, ano, bylo to tak, ale ...ehm...prostě ne...nepotřebuju si o tom číst v takové to formě. Nadčasové to jednoznačně je, ale mi se to dnes rozhodně netrefilo do vkusu.
Čekala jsem, že to bude kvaitní čtení, ale že až tak... Masakr. Vlemi trefné a přesné, nemohl to vystihnout lépe. Předčilo to snad i 1984, z děje jde místy až strach.
Velmi dobře napsaný příběh, který by se dal zařadit do různých období a stále má něco do sebe.
Farma zvířat je satirický román George Orwella, ukazuje formou bajky politické vztahy a děje mezi lidmi. Světová klasika, která stojí za přečtení.
Nadčasová, klasická, jde k věci, jde na dřeň. Co dodat. Jedna z TOP knih, co bych doporučila každému
čteno jako audiokniha
Nadčasová kniha , ktorá v dobe vydania pasovala na Sovietsky zväz , ale aj dnes sa dá prirovnať ...
Klasika, která platí v každé době.
Ostrá a kritická alegorie, výstražná, mrazivá a stále varující.
Co napsat... Vše už je v komentářích od ostatních napsáno. Četl jsem několikrát a různá vydání a vždy si odnesl něco jiného. Nový a zase jiný pohled.
Trochu mě mrzelo, že jiná vydání mění jména zvířat a farmáře. Jiná je i "hymna" zvířat, ale samotná myšlenka zůstává stejná. A to je to, oč tu běží...
bajky satira zfilmováno anglická literatura alegorie podobenství rozhlasové zpracování politické romány komunistický režim anglické romány totalitarismusAutorovy další knížky
2000 | Farma zvířat |
2021 | 1984 |
2015 | Na dně v Paříži a Londýně |
2007 | Válečný deník |
2015 | Hold Katalánsku |
Nové ilustrované vydání knihy s obrázky ukrajinského malíře Iwana Kulika, také s textem, v němž autor objasňuje zrod své slavné knihy. Krásná je i barevná ořízka. Knihu jsem si vybrala do letošní Čtenářské výzvy a stala se součástí mé vlastní knihovny.
Hlavním motivem je vzpoura zvířat, revoluce a vyhnání člověka (pan Jonas) z farmy. Vláda zvířat se však zvrhne, touha po moci je silná, vše vede ke sporům a k tyranii mezi zvířaty. Jde vlastně o bajku a parodii na sovětský komunismus.
Velmi pravdivé, až děsí, že je poplatné i v dnešní době!